Itališki gelato ledai namuose - receptas žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 15)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 15)
Pistacijų stracciatella gelato ledai

Tėra vienas desertas, kuris tiesiog šaukia žodį ,,vasara” ir tai, žinoma, yra ledai. Visgi, viena ledų rūšis yra iš tiesų ypatinga ir pamėgta milijonų žmonių visame pasaulyje. Tai - gelato. Gelato Italijoje yra siejami su gilia tradicija ir greičiausiai nerastumėte nei vieno miestelio ar kaimelio be savo “Gelateria” - vietos, kurioje galima nusipirkti skaniausių gelato. Tradiciškai gelato yra serviruojami mažuose puodeliuose arba trapiuose vafliuose, o italai gelato dažniausiai mėgaujasi vaikščiodami ir tyliai šnekučiuodamiesi (vaikščiojimas beje, taip pat yra viena iš italų tradicijų). 

Gelato istoriškai yra siejami su Catherine de Medici šefu, kuris jau XVI amžiuje eksperimentavo su šaldytais desertais. Tad viena iš gelato gimimo datų yra laikoma 1565 ir yra siejami su Mastro Bernardo delle Girandole pavarde bei Florencijos miestu. Na, o vėliau gelato paplito visoje Italijoje ir tapo vienu iš mėgstamiausių italų desertų.

Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad gelato yra tik paprasti ledai kitu pavadinimu, visgi tarp jų yra nemenkas skirtumas. Visų pirma, gelato nėra tokie riebūs kaip įprasti ledai. Taip pat jiems yra naudojamas šviežias pienas ir grietinėlė, įvairios riešutų pastos bei vaisiai ir daug mažiau cukraus, kas gelato paverčia ne tik kokybiškesne, kremiškesne bei skanesne, bet ir maistingesne ledų alternatyva. Jei esate ragavę gelato, turbūt pastebėjote, kad ir tirpsta jie labai greitai. To paslaptis - labai mažas oro kiekis juose. Gelato taip pat geriausia suvalgyti kuo greičiau nuo pagaminimo - kuo ilgiau gelato laikysite šaldymo kameroje nemaišydami, tuo didesni ledų kristalai susiformuos, kas lems mažėjantį gelato kremiškumą. 

Gelato tai ne tik paprastai pagaminamas desertas, bet ir ypatinga skonių paletė, turtinga savo skoniu ir kremiškumu. Pažadu - visi, kuriems pateiksite naminius gelato, liks maloniai nustebinti. Na, o kad gelato būtų pilnaverčiai, į receptą įtraukiau ir klasikinių, trapių vaflių receptą. Tad pasiruoškime ingredientus ir gaminkime žingsnis po žingsnio.


NAMINIAMS GELATO LEDAMS REIKĖS:
Pagaminsite apie 1 kilogramą

Gelato reikės:

  • 500 g 3.5% riebumo pieno
  • 360 g 35% riebumo grietinėlės
  • 190 g cukraus
  • 6 kiaušinių trynių
  • 1 v.š. vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus
  • žiupsnelio druskos

Pistacijų skoniui reikės:

  • 170 g pistacijų pastos
  • saujelės pistacijų (pasirinktinai)

Stracciatella skoniui reikės:

  • 100 g smulkiai pjaustyto juodojo šokolado

Klasikiniams trapiems vafliams reikės:

  • 100 g ištirpinto sviesto
  • 100 g cukraus
  • 3 kiaušinių
  • 100 g miltų
  • ½ a.š cinamono
  • ¼ a.š druskos


Pradedam!


1. Pasigaminkite klasikinius gelato. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus pieną, grietinėlę, cukrų, trynius, vanilę ir žiupsnelį druskos. Visi produktai turi būti vienodos temperatūros, tad prieš gamindami palikite juos pastovėti apie 30 minučių kambario temperatūroje.


2. Į didesnį puodą supilkite pieną, grietinėlę, suberkite šaukštą cukraus, vanilinį cukrų bei druską. Viską išmaišykite konditerine šluotele.


3. Puodą su ingredientais kaitinkite ant silpnos kaitros, kartas nuo karto pamaišant. Maišymas reikalingas tam, kad pienas ir grietinėlė nepridegtų puodo apačioje. Taip pat jokiu būdu neleiskite pienui ir grietinėlei užvirti. Kaitinkite, kol plakinys pasieks 85 laipsnių temperatūrą (tai užtruks apie 5 minutes). Tuomet iš karto nuimkite puodą nuo kaitros.


4. Kol pieno ir grietinėlės plakinys šyla, išsiplakite kiaušinio trynius su cukrumi. Juos plakite elektriniu plaktuvu, kol masė taps gelsva ir puri, o jos tūris patrigubės. Tai užtruks apie 5 minutes.


5. Kai pienas ir grietinėlė pasieks reikiamą temperatūrą, po truputį, nuolat maišant, supilkite karštą mišinį į trynių plakinį. Plakinį padalinkite į dvi lygias dalis. 


6. Dviejų rūšių gelato. Kadangi šįkart iš vieno bazinio recepto gaminame dviejų skirtingų rūšių gelato - pistacijų skonio ir stracciatella skonio, pasiruoškite reikiamus priedus (pistacijų pastą, pistacijas ir šokolado gabalėlius).
 

Žinoma, galite gaminti ir tiesiog klasikinius gelato be priedų arba pasirinkti vieną iš skonių.


7. Pistacijų gelato. Į vieną iš dviejų grietinėlės mišinio dalių, kurias atskyrėte anksčiau, supilkite pistacijų pastą. Pistacijų pastą išmaišykite konditerine šluotele. 


8.
Puodą su ingredientais gelato kaitinkite ant vidutinės kaitros, nuolat maišant. Kaitinkite, kol plakinys pasieks 77-82 laipsnių temperatūrą. Ar gelato gerai paruošti galite patikrinti ir įmerkdami ir ištraukdami šaukštą iš gelato masės - nuo pasukto šaukšto, kaip kad parodyta nuotraukoje, ledai neturi tekėti, jie turi ,,prikibti”. 


9. Gelato supilkite į sandariai uždaromą indą, uždenkite ir įdėkite į šaldytuvą. Gelato pernakt laikykite šaldytuve. 


10. Stracciatella gelato. Kadangi šokolado gabaliukus į stracciatella gelato reikės įdėti tik pačiame paskutiniame žingsnyje, puodą su ingredientais ledams kaitinkite ant vidutinės kaitros, nuolat maišant. Kaitinkite, kol plakinys pasieks 77-82 laipsnių temperatūrą. Ar gelato gerai paruošti, galite patikrinti ir įmerkdami ir ištraukdami šaukštą iš gelato masės - nuo pasukto šaukšto, kaip kad parodyta aukščiau esančioje nuotraukoje, ledai neturi tekėti, jie turi ,,prikibti”. 


11.
Gelato supilkite į sandariai uždaromą indą, uždenkite ir įdėkite į šaldytuvą. Šaldytuve ledus laikykite pernakt. 
 


12. Gelato šaldymas. Šąlant gelato, skirtingai nei įprastiems ledams, jie turi būti nuolat maišomi. Gelato galite šaldyti dviem būdais. Pirmasis - ledų gaminimo aparate, kaip gaminau aš. Priklausomai nuo jūsų turimo ledų aparato modelio, dubenį, kuriame šaldomi ledai gali reikėti palaikyti šaldymo kameroje. Šaldymo kameroje dubenį laikykite pernakt. Kitą dieną dubenį įdėkite į ledų aparatą ir sekite tolimesnius žingsnius - sudėkite gelato ir sukite juos šaldymo mašinoje apie 40 minučių (tikslus laikas taip pat priklausys nuo jūsų turimo modelio). Gelato serviruokite iš karto arba trumpam įdėkite į šaldymo kamerą. 

Gelato taip pat galite pasigaminti ir be ledų aparato. Gelato masę sudėkite į metalinį dubenį ir perkelkite į šaldymo kamerą. Gelato šaldymo kameroje laikykite 20 minučių. Tuomet išimkite ir elektriniu plaktuvu (lėčiausiu režimu) plakite 10 minučių. Gelato grąžinkite į šaldymo kamerą ir po 30 minučių vėl plakite 10 minučių. Šiuos veiksmus kartokite 7 kartus. 

Tad kitą dieną išėmę abejų skonių gelato mases iš šaldytuvo, gaminkite pasirinktu būdu - su ledų aparatu arba be jo.


13. Stracciatella gelato šaldymas. Stracciatella gelato masę supyliau į ledų gaminimo aparatą ir leidau pasisukti jame 10 minučių. 


14. Tuomet sudėjau šokolado gabaliukus ir palikau ledų gaminimo aparate dar 35 min. Jei gaminate be ledų aparato, šokolado gabaliukus įmaišykite per trečią ledų plakimą. Paruoštus gelato sudėjau į sandariai uždaromą indą ir perkėliau į šaldymo kamerą, kol pasigaminsiu pistacijų gelato.


15.
Prieš gamindama pistacijų gelato, leidau ledų aparato dubeniui pastovėti šaldymo kameroje dar valandą. Tuomet sudėjau gelato ir leidau jiems suktis ledų mašinoje 45 minutes. Jei norite, po 15 minučių galite įmaišyti smulkintų pistacijų arba šokolado gabaliukų. Gelato sudėkite į sandariai uždaromą indą ir įdėkite į šaldymo kamerą, kol pasiruošite vaflius. 


16. Pasigaminkite klasikinius vaflius. Pasiruoškite ingredientus.


17. Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų ir druską. Ingredientus plakite elektriniu plaktuvu, kol masė taps gelsva ir puri, o jos tūris patrigubės. Tai užtruks apie 5 minutes.


18. Į kiaušinių plakinį supilkite ištirpintą sviestą ir išmaišykite konditerine šluotele. Ištirpintas sviestas jokiu būdu negali būti karštas, nes kiaušiniai gali “išvirti”.


19. Galiausiai į tešlą suberkite miltus, cinamon1 ir druską ir dar kartą viską išmaišykite konditerine šluotele, kol neliks sausų miltų ar gumuliukų.


20. Tešla turėtų būti puri ir nevisiškai skysta, kaip parodyta nuotraukoje. Prieš kepdami vaflius tešlai leiskite pastovėti 30 minučių kambario temperatūroje. 


21. Išsikepkite klasikinius vaflius. Tam, kad galėtumėte išsikepti vaflius, jums reikės klasikinės vaflių keptuvės ir kūgio formos suktuko vafliams. 


22. Vaflių keptuvę įkaitinkite pagal jos instrukcijas. Tuomet į vaflių keptuvės centrą dėkite vieną, ne visiškai pilną samtį tešlos. 


23. Keptuvę iš karto uždarykite, tik uždarius iš karto neatleiskite, o apie 10-15 sekundžių spauskite pirštu, kad visas keptuvės paviršius pasidengtų tešla ir vafliai pavyktų ploni. 


24. Tikslus vaflių kepimo laikas priklausys nuo jūsų turimos keptuvės, tačiau jie kepa ganėtinai greitai. Iškeptas vaflis turi būti gelsvos-gintaro spalvos. Kartas nuo karto atidarykite keptuvę ir patikrinkite, ar vaflis dar neiškepęs. 


25. Vaflį iš keptuvės išimkte mentele ir perkelkite ant lėkštės. Pirmąją minutę vaflis išliks minkštas, tas nieko nelaukdami imkite kūgio formelę ir pradėkite vynioti vaflį. 


26. Vaflį palikite kelias minutes su formele viduje ir tuomet ją atsargiai išimkite. Tokia pačia tvarka išsikepkite visus vaflius. 


27. Jei vaflius norite išsikepti diena anksčiau, iškeptus juos būtina laikyti sandariai uždaromame inde tam, kad nesuminkštėtų ir neprarastų traškumo. 


28. Į vaflius įdėkite kelis šaukštus naminių gelato ir iš karto mėgaukitės. Gelato tirpsta kur kas greičiau nei įprasti ledai, tad nieko nelaukite!

Pagamintus gelato pasistenkite suvalgyti per dieną ar dvi, nes jiems būnant šaldymo kameroje pradeda formuotis ledukai ir keičiasi tekstūra. Bet pažadu, naminius gelato suvalgyti iššūkio tikrai nebus!


PATARIMAI, KAD NAMINIAI GELATO PAVYKTŲ TOBULAI

Gelato skoniai. Nors šiame recepte nurodyti du populiariausi gelato skoniai: pistacijų ir stracciatella, žinoma, kad galite gaminti kokių tik norite skonių gelato. Tik reikia prisiminti keletą dalykų. Jei gaminti norite ledus su įvairiomis pastomis (pavyzdžiui, migdolų, lazdyno riešutų, pistacijų, pralinė, sausainių kremu ir taip toliau) arba vaisių piurė - ją įmaišykite dar prieš kaitinant gelato masę. O jei norite gaminti su šokolado gabaliukais, karamele, sausainiais ar kitais papildomais priedais - juos įmaišykite jau sukdami gelato ledų gaminimo aparate, arba, jei gaminate be ledų aparato, po trečio ledų išplakimo. 

Grietinėlė ir pienas. Rinkdamiesi grietinėlę ir pieną atkreipkite dėmesį į jų riebumą - grietinėlė turi būti 35-36% riebumo, o pienas - 3,2 procentų riebumo. Tam, kad gautumėte turtingo skonio, kreminius gelato, yra svarbu, kad juose būtų pakankamas kiekis riebalų, pieno baltymų ir cukraus - tai neleis vandeniui, esančiam leduose, pilnai sušalti.

Grietinėlę ir pieną, kartu su vanile, šaukštu cukraus ir druska, kaitinkite ant nedidelės kaitros, kol pasieks 85 laipsnių temperatūrą (tai užtruks apie 5 minutes). Kaitinant nepamirškite karts nuo karto pamaišyti, kad masė nepridegtų, o pienas neužvirtų. Masei pasiekus reikiamą temperatūrą, puodą su ingredientais iš karto nuimkite nuo kaitros.

Tryniai. Nors galima rasti gelato receptų, kuriuose nereikia naudoti trynių, būtent tryniai gali padėti užtikrinti, kad ledo kristalai esantys gelato bus mažyčiai, o patys gelato  išlaikys savo kremiškumą. 

Pirmiausia trynius reikia gerai išplakti su cukrumi. Juos plakite elektriniu plaktuvu, kol masė taps gelsva ir puri, o jos tūris patrigubės. Tai užtruks apie 5 minutes. Tuomet palengva, nuolat maišant, supilkite karštą pieną. Jei gaminate pistacijų gelato, taip pat įmaišykite į pistacijų pastą. Nepamirškite, kad įmaišius trynius, gelato masę vėl reikia kaitinti. Tai užtikrins baltymų suskaidymą ir bakterijų, esančių žaliuose kiaušiniuose, nužudymą.
Tad puodą su ingredientais gelato kaitinkite ant vidutinės kaitros, nuolat maišant. Kaitinkite, kol plakinys pasieks 77-82 laipsnių temperatūrą. Ar gelato gerai paruošti, galite patikrinti ir įmerkdami ir ištraukdami šaukštą iš gelato masės - nuo pasukto šaukšto, ledai neturi tekėti, jie turi ,,prikibti”.

Pirmasis gelato atvėsinimas. Prieš šaldant gelato šaldymo kameroje arba ledų mašinoje, gelato būtina atvėsinti. Tad pasiruoštus gelato supilkite į sandariai uždaromą indą ir įdėkite į šaldytuvą. Šaldytuve gelato laikykite pernakt. Šaldytuvo temperatūra turi būt ižemesnė nei 6 laispniai.

Gelato šaldymas ledų gaminimo aparate. Priklausomai nuo jūsų turimo ledų aparato modelio, dubenį, kuriame šaldomi ledai gali reikėti palaikyti šaldymo kameroje. Šaldymo kameroje dubenį laikykite pernakt. Kitą dieną dubenį įdėkite į ledų aparat1 ir sekite tolimesnius žingsnius - sudėkite gelato ir sukite juos apie 40 minučių (tikslus laikas taip pat priklausys nuo jūsų turimo modelio). Gelato serviruokite iš karto arba trumpam įdėkite į šaldymo kamerą. Dedant į šaldymo kamerą, indą su ledais sandariai uždarykite.

Gelato šaldymas be ledų gaminimo aparato. Gelato taip pat galite pasigaminti ir be ledų aparato. Gelato masę sudėkite į metalinį dubenį ir perkelkite į šaldymo kamerą. Gelato šaldymo kameroje laikykite 20 minučių. Tuomet išimkite ir elektriniu plaktuvu plakite 10 minučių. Gelato grąžinkite į šaldymo kamerą ir po 30 minučių vėl plakite 10 minučių. Šiuos veiksmus kartokite 7  kartus. 

Gelato laikymas. Gelato geriausia suvalgyti kuo greičiau - kuo ilgiau gelato laikysite šaldymo kameroje nemaišydami, tuo didesni ledų kristalai susiformuos, kas lems mažėjantį gelato kremiškumą. Tad pasistenkite gelato suvalgyti per kelias dienas.

Klasikiniai vafliai. 

Vaflių kepimo keptuvė ir kūgio formos suktukas. Tam, kad galėtumėte išsikepti klasikinius vaflius, jums būtinai reikės klasikinės vaflių keptuvės ir kūgio formos suktuko vafliams. 

Kiaušinių plakimas. Gamindami tešlą šiems vafliams, nepamiškite gerai išplakti kiaušinių su cukrumi ir druska. Ingredientus plakite elektriniu plaktuvu, kol masė taps gelsva ir puri, o jos tūris patrigubės. Tai užtruks apie 5 minutes.

Kitų ingredientų įmaišymas. Likusius ingredientus įmaišykite konditerine šluotele - tai užtikrins, kad tešla nesukris. Pirmiausia supilkite ištirpintą sviestą. Ištirpintas sviestas jokiu būdu negali būti karštas, nes kiaušiniai gali “išvirti”. Vėliau į tešlą įmaišykite sausuosius ingredientus. Konditerine šluotele maišykite, kol neliks sausų miltų ar gumuliukų.

Tešlos palaikymas. Prieš kepdami vaflius tešlai leiskite pastovėti 10-15 minučių kambario temperatūroje. 

Vaflių kepimas. Prieš kepdami vaflius, būtinai įkaitinkite vaflių keptuvę pagal jos instrukcijas. Į vaflių keptuvės centrą dėkite vieną, ne visiškai pilną, samtį tešlos. Keptuvę iš karto uždarykite, tik uždarius iš karto neatleiskite, o apie 10-15 sekundžių spauskite piršu, kad visas keptuvės paviršius pasidengtų tešla ir vafliai gautųsi ploni. 
Tikslus vaflių kepimo laikas priklausys nuo jūsų turimos keptuvės. Iškeptas vaflis turi būti gelsvos-gintaro spalvos. Kartas nuo karto atidarykite keptuvę ir patikrinkite, ar vaflis dar neiškepęs. 

Vaflių susukimas. Iš keptuvės išimti vafliai minkšti būna tik keliasdešimt sekundžių, tad nieko nelaukdami imkite kūgio formelę ir pradėkite vynioti vaflį. Suvynioję vaflį palikite kelias minutes su formele viduje ir tuomet ją atsargiai išimkite. 

Vaflių laikymas. Jei vaflius norite išsikepti diena anksčiau, juos būtina laikyti sandariai uždaromame inde tam, kad nesuminkštėtų ir neprarastų savo traškumo. Visgi, net ir sandariai laikomi vafliai suminkštės per kelias dienas, tad paskubėkite juos suvalgyti. 

Daugiau nuostabių desertų receptų galite rasti šioje Bangos knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital