Legendinis obuolių pyragas Tarte Tatin įdomiau - receptas žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 3)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 3)
Obuolių pyragas Tarte Tatin

Rudenėjant ir šaltukui vis labiau spraudžiantis ne tik į naktis, bet ir į dienas, daugiau laiko norisi leisti cinamonu kvepiančioje virtuvėje. Kartu su rugsėju įsibėgėja ir rudens derlius: obuoliai, kriaušės, slyvos, moliūgai - tik spėk juos panaudoti! O koks skaniausias ir daugiausiai jaukumo namams suteikiantis panaudojimo būdas? Žinoma, kad pyragai! Tikrai būtų naivu tikėtis, kad neturite mylimiausių savo rudeninių pyragų, tačiau kartas nuo karto kiekvienam kyla noras paeksperimentuoti ir išbandyti naujus skonius. Tad šįkart kviečiu jus pabandyti išsikepti žymųjį prancūzišką obuolių Tarte Tatin. Garantuoju, kad šis receptas papildys jūsų mėgstamiausių desertų sąrašą!

 

Obuolių Tarte tatin galima laikyti klasikiniu prancūzišku desertu, kurio sukūrimo istorija siejama su visišku atsitiktinumu. XIX amžiaus pabaigoje seserims Stefanijai (Stephanie) ir Karolinai (Caroline) Lamotte-Beuvron miestelyje priklausė nedidelis, vos keturiolikos kambarių, viešbutukas, pavadinimu Tatin. Vyresnė sesuo Stefanija buvo atsakinga už maistą ir virtuvę. Legenda teigia, kad vieną dieną, gamindama svečiams obuolių pyragą, ji per išsiblaškymą per daug karamelizavo obuolius. Išsigandusi, bet nenorėdama išmesti maisto, Stefanija pabandė išgelbėti pyragą - karamelizuotus obuolius sudėjo į kepimo formą, užklojo tešla ir įdėjo į orkaitę kepti. Pyragui iškepus, ji pabandė jį apversti ant lėkštės ir taip gimė žymusis, visų pamėgtas Tarte tatin desertas. Ilgai netruko, kol Tarte tatin pasiekė Paryžių, o vėliau išplito ir visoje Prancūzijoje. Tam didelės įtakos turėjo ir žymusis maisto kritikas Curnonsky (tikrasis vardas Maurice Edmond Sailland), kuris ypatingai išgyrė šį desertą ir pavadino jį Tatin seserų garbei. 

 

O jūs paklausite, kuo gi šis desertas toks ypatingas? Ogi savo paprastumu! Nors kepiniui reikia vos kelių ingredientų, jie sukuria pasakišką skonį. Minkštučiai, cinamonu ir karamele kvepiantys obuoliai bei trapus Sablee Breton tešlos pagrindas, gardintas migdolais - tik tiek reikia desertui, kurį prisiminsite amžinai. Šiame recepte pateikta versija šiek tiek skiriasi nuo originalios - obuoliai labai plonai supjaustomi ir karamelizuojami kepant orkaitėje, silikoninė formoje, kas leidžiate užtikrinti gražią pyrago išvaizdą. Nors iš pirmo žvilgsnio desertas tikrai neatrodo paprastai pagaminamas, tereikia žinoti vos kelias paslaptis! Būtent todėl jums  paruošiau žingsnis po žingsnio receptą, kuris užtikrins, kad deserto gamyba eitųsi sklandžiai ir be jokių netikėtumų!

 



OBUOLIŲ TARTE TATIN REIKĖS:
paruošite 18-20 cm skersmens

Obuoliams:
1550-1650 g rūgštesnių obuolių (sverkite jau nuluptus, be sėklų obuolius)
190 g cukraus
60 g kambario temperatūros sviesto
1 a.š. vanilės ekstrakto
1 v.š amaretto likerio (arba brendžio, galima nedėti)
1 v.š. alyvuogių aliejaus

 

Sablee Breton tešlos pagrindui:
75 g kambario temperatūros sviesto
65 g cukraus
30 g kiaušinių trynių (apie 2 vnt.)
95 g miltų
25 g migdolų miltų (arba sumaltų migdolų)
1 a.š. (5-6 g) kepimo miltelių
½ a.š. cinamono
¼ a.š. druskos
25 g smulkintų migdolų (naudojau kepintus)

Maskarponės kremui:
150 g maskarponės
150 g 35% riebumo grietinėlės
35  g cukraus pudros
½ a.š. vanilinio cukraus 

Papuošimui:
vanilės ankšties

Pradedam!

1. Pasiruoškite karamelizuotus obuolius. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus. Būtinai rinkitės sultingus, kietesnius obuolius. 

 

 

2. Obuolius svarbu taisyklingai pasiruošti. Pirmiausia obuolius nulupkite. Tuomet išimkite jų sėklas - tą darykite neperpjovus obuolių, galite naudoti peilį arba specialų prietaisą sėklalizdžiams išimti.

 

 

3. Obuolius supjaustykite ypatingai plonai. Tam galite naudoti mendoliną arba labai aštrų peilį. Kuo ploniau pjaustysite, tuo obuoliai labiau karamelizuosis ir bus skanesni. Obuolių skiltelės turėtų būti 1-2 mm storio.


Pjaustyti obuolius galite tiek juos perpjovus perpus, tiek ir neperpjovus. Jei nesate patyrę ir pjaustote mendolina pirmąkart, obuolio geriau neperpjaukite - jis ne taip slys, bus lengviau neįsipjauti. Jau supjausčius obuolius, padalinkite juos perpus, kaip parodyta nuotraukoje.


 

4. Pasigaminkite karamelę. Į nedidelį puodą suberkite cukrų. Kaitinkite ant vidutinės kaitros iki cukrus šonuose pradės karamelizuoti. Tuomet silikonine mentele pradėkite maišyti karamelę. Pamažu ištirps ir karamelizuosis visas cukrus - svarbiausia karamelės nesudeginti. Karamelė turi tapti tamsaus gintaro spalvos, tačiau nesudegti. Kai pajusite dūmų kvapą, suskaičiuokite iki trijų ir išjunkite kaitrą. 

 

 

5. Į karamelę iš karto po gabaliuką sudėkite kambario temperatūros sviestą. Po kiekvieno gabaliuko karamelę gerai išmaišykite.

 

 

6. Supilkite vanilės ekstraktą ir amaretą. Dar kartą išmaišykite. Supylus vanilę ir amaretą karamelė gali pradėti labai putoti, tad atsargiai - nenusideginkite. 

 

 

7. Pasiruoškite kepimo formą. Šiam obuolių tarte tatin reikėtų naudoti 18-20 cm skersmens silikoninę formą. Silikoninė forma užtikrins, kad kepant karamelė neišbėgtų per kraštus. ir būtų lengva tarte tatin išimti. Kadangi tarte tatin formuojamas aukštyn kojom, o iškepus - apverčiamas, tad pirmiausia į silikoninės formos dugną supilkite pasigamintą karamelę.

 

 

8. Obuolių skilteles sudėkite viena ant kitos tam, kad gautumėte didesnes obuolių grupeles. Jas apvalia obuolių puse į apačią, sudėliokite ant karamelės. Kadangi kepant obuoliai šiek tiek susitrauks, silikoninę formą užpildykite labai standžiai. Obuolių viršų aptepkite šlakeliu alyvuogių aliejaus. Tam naudokite konditerinį teptuką. 

 

 

9. Jei jūsų silikoninė kepimo forma aukštesnė, ant viršaus išdėliokite likusias obuolių skilteles. Dėliojant šį sluoksnį nereikia laikytis tos pačios tvarkos - svarbus užpildyti tarpus ir padaryti kuo lygesnį paviršių. Obuolių viršų vėl aptepkite aliejumi. 

 

 

10. Pirmasis tarte tatin kepimas. Obuolių tarte tatin kepti reikės du kartus - pirmąjį be pagrindo, o antrąjį - jau su. Kepant pirmąjį kartą obuolius uždenkite folija. Tarte tatin kepkite 180 laipsnių orkaitėje 1 valandą ir 20 minučių. 

 

 

11. Kol tarte tatin kepa, pasigaminkite Sable Breton pagrindą. Pasiruoškite ingredientus. 

 

 

12. Į dubenį sudėkite kambario temperatūros sviestą ir cukrų. Elektriniu plaktuvu plakite apie 4-5 minutes, kol masė taps puri. 

 

 

13. Į išplaktą sviestą sudėkite kiaušinių trynius ir dar kartą išplakite iki purumo. Tai truks apie minutę.

 

 

14. Tuomet į tešlą suberkite sausus ingredientus: miltus, migdolų miltus, kepimo miltelius, druską ir cinamoną. Dar kartą išplakite elektriniu plaktuvu. Svarbu tešlos neperplakti, plakite tik, kol ingredientai susimaišys. 

 

 

15. Galiausiai sudėkite migdolų riešutus. Juos įmaišykite silikonine mentele. Tešlos konsistencija bus panaši į sausainių tešlą - lengvai sulips kartu, bet bus pakankamai kieta kočiojimui. Tešlą suvyniokite į kepimo popierių ir būtinai palaikykite šaldytuve bent 2 valandas. Galite laikyti ir pernakt. 

 

 

16. Atšalusią tešlą perkelkite ant kepimo popieriaus. Viršų uždenkite dar vienu lakštu kepimo popieriaus. Iškočiokite maždaug 5-7 mm storio lakštą. Tešlą perkelkite į šaldymo kamerą 15-20 minučių. 

 

 

17. Po 1 valandos ir 20 minučių išimkite tarte tatin iš orkaitės. Nuimkite foliją. 

 

 

18. Išimkite Sable Breton tešlą iš šaldymo kameros ir išpjaukite 18-20 cm skersmens apskritimą. Jį atsargiai perkelkite ant tarte tatin.

 

 

19. Antrasis tarte tatin kepimas. Tarte tatin kartu su pagrindu kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30 minučių. Šįkart kepant tarte tatin, jo uždengti nereikia. 

 

 

20. Atvėsinimas. Iškepusį tarte tatin uždenkite folija ir įdėkite į šaldytuvą. Jokiu būdu nebandykite tarte tatin iš karto išimti iš formos. Šaldytuve kepinį laikykite pernakt. Kitą dieną atsargiai apverskite tarte tatin ant didesnės lėkštės ar tortinės. Kol pasigsaminsite kremą, tarte tatin laikykite šaldytuve.

 

 

21. Pasigaminkite maskarponės kremą. Pasiruoškite ingredientus - maskarponę ir grietinėlę prieš naudojimą laikykite šaldytuve.

 

 

22. Grietinėlę supilkite į aukštą dubenį ir elektriniu plaktuvu išplakite iki purumo. Svarbu grietinėlės neperplakti. Išplaktą grietinėlę perdėkite į kitą dubenį ir įdėkite į šaldytuvą, kol pasiruošite maskarponę.


 

23. Į tą patį dubenį, kuriame plakėte grietinėlę, sudėkite maskarponę, cukraus pudrą ir vanilinį cukrų. Elektriniu plaktuvu išplakite kremą iki purumo - tai užtruks apie 3-4- minutes. 

 

 

24. Į maskarponės kremą sudėkite prieš tai išplaktą grietinėlę ir dar kartą, labai trumpai, išplakite elektriniu plaktuvu. Plakite iki minutės tam, kad grietinėlė nepersiplaktų ir nevirstų sviestu. Kremą dar kartą permaišykite silikonine mentele - dažnai elektrinis plaktuvas nepasiekia kremo dugno. 

 

 

25. Kremą sudėkite į silikoninį maišelį su pritvirtintu norimu antgaliu. 

 

 

26. Papuoškite obuolių tarte tatin. Tarte tatin išimkite iš šaldytuvo. Ant vieno iš kepinio kampų išspauskite maskarponės kremą. ant viršaus uždėkite vanilės ankštį. Tarte tatin patiekite iš karto, o jei patiekti žadate vėliau, desertą perkelkite į šaldytuvą. 

 



 

PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI, KAD TARTE TATIN PAVYKTŲ TOBULAI

 

Sablee Breton

Produktų temperatūra. Geriausia, jei visi produktai bus vienodos temperatūros, tad prieš gamindami, palikite juos valandai ant darbastalio.   

Sviestas. Sviestas turi būti kambario temperatūros. Elektriniu plaktuvu išplakite jį kartu su cukrumi iki purumo.

Kiaušinių tryniai. Šiame recepte naudojami tik kiaušinių tryniai. Kadangi jų reikia 30 gramų, dažniausiai tai - 2 trynai. Jei jūsų tryniai sveria daugiau - abu trynius sumaišykite ir į tešlą įpilkite tik reikiamą kiekį. Trynius į tešlą įplakite elektriniu plaktuvu - tai truks apie minutę.
 

Ingredientų sumaišymas. Sudėjus sausuosius ingredientus (miltus, migdolų miltus, druską, cinamoną ir kepimo miltelius), tešlą plakite labai trumpai. Svarbiausia, kad ingredientai susimaišytų, o tešla nepersiplaktų.

Migdolai. Migdolus prieš naudodami pakepinkite ir šiek tiek pasmulkinkite peiliu. Į tešlą įmaišykite silikonine mentele. 

Šaldymas. Tešlą prieš kepant būtina gerai atšaldyti. Ją suvyniokite į kepimo popierių tam, kad neapdžiūtų, ir palaikykite šaldytuve bent dvi valandas. Galite laikyti ir per naktį. 

Kočiojimas. Tešlą kočiokite tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų. Iškočioti reikėtų 5-7 mm lakštą. Tešlos lakštą 15-20 minučių palaikykite šaldymo kameroje tam, kad jis sutvirtėtų ir būtų lengviau perkelti ant jau iškepusio tarte tatin.
Po šio laiko išimkite Sable Breton tešlą iš šaldymo kameros ir išpjaukite 18-20 cm skersmens apskritimą. Jei tarte tatin dar neiškepęs, tešlos apskritimą laikykite šaldymo kameroje. 

 

Obuolių karamelizavimas.  

Obuoliai. Rinkitės vidutinio dydžio obuolius. Geriausiai tiks rūgštūs, kietesni, sultingesni obuoliai. Prieš sveriant, obuolius būtinai nulupkite ir išimkite sėklas. Sėklas išimkite  neperpjovus obuolių, galite naudoti peilį arba specialų prietaisą kauliukams išimti.

Pjaustymas. Obuolius supjaustyti reikia ypatingai plonai - tik taip supjaustyti obuoliai karamelizuosis ir tirps burnoje. Obuolių skiltelės turėtų būti 1-2 mm storio. Tam, kad taip plonai supjaustytumėte obuolius galite naudoti mentoliną arba labai aštrų peilį. Jei pjaustote mendolina, geriau obuolių neperpjaukite - taip bus lengviau pjaustyti, obuolys ne taip slys. Jau supjausčius obuolius - padalinkite juos perpus kaip nurodyta nuotraukose. Jei pjaustote peiliu, obuolius perpjaukite perpus ir pjaustykite tuomet - bus lengviau obuolį nulaikyti. 

Karamelė. Gaminant karamelę, svarbiausia ją nuolat prižiūrėti ir nepalikti vienos. Cukrų kaitinkite virš vidutinės kaitro, o kai puodo šonuose cukrus pradės karamelizuotis, galite pradėti jį maišyti silikonine mentele. Pamažu, nuolat maišant ir kaitinant visas cukrus karamelizuosis. Svarbiausia, karamelės nesudeginti - karamelė turi tapti tamsaus gintaro atspalvio. Kai tik pajuntate dumų kvapą, suskaičiuokite iki trijų ir kaitrą išjunkite. Tuomet po vieną gabaliuką sudėkite kambario temperatūros sviestą. Po kiekvieno gabaliuko karamelę išmaišykite iki vientisos konsistencijos. Galiausiai supilkite vanilės ekstraktą ir amaretą - kadangi abu šie ingredientai turi alkoholio, karamelė pradės labai putoti, tad atsargiai, nenusideginkite. Pasigaminę karamelę iš karto ją supilkite į kepimo formą. 

Kepimo forma. Gaminant šį obuolių tarte tatin geriausia yra naudoti apvalią silikoninę 18-20 cm skersmens formą. Tokia forma užtikrins, kad karamelė neišbėgtų per kraštus, o iškepusį tarte tatin bus lengva išimti, jis neprilips. Visgi, jei turite apvalią metalinę kepimo formą, be atsegamos apačios, galima naudoti ir ją. Kepimo formą dosniai ištepkite sviestu, o į apačią įklokite kepimo popieriaus apskritimą. 

Tarte tatin surinkimas. Kadangi tarte tatin formuojamas aukštyn kojom, o iškepus - apverčiamas, tad pirmiausia į silikoninės formos dugną supilkite pasigamintą karamelę. Plonas obuolių skilteles sudėkite kartu grupelėmis ir suspauskite. Tokias obuolių grupeles išdėliokite ant karamelės. Dėkite jas apvalia obuolių puse į apačią. Kepimo formą užpildykite labai standžiai, nes kepdami obuoliai susitrauks. Obuolių viršų aptepkite alyvuogių aliejumis. Jei forma aukštesnė - ant viršaus paskleiskite likusius obuolius. Dėliojant obuolius tvarkos laikytis nebereikia - svarbu užpildyti visus likusius tarpus ir nulyginti viršų. Obuolių viršų vėl aptepkite alyvuogių aliejumi.

Tarte tatin kepimas. Tarte tatin kepti reikia per du kartus - pirmąjį be Sablee Breton, antrąjį - su. Kepant pirmąjį kartą kepimo formą uždenkite folija. Kepti reikia 180 laipsnių orkaitėje 1 valandą ir 20 minučių. Po to nuimti foliją, uždėti Sablee Breton ir kepti dar 30 minučių.

Laikymas. Iškepusį tarte tatin uždengti folija ir įdėti į šaldytuvą. Šaldytuve laikyti per naktį. Jokiu būdu tarte tatin neapvertinėti iš karto - jam reikia laiko sutvirtėti. Kitą rytą išimkite tarte tatin iš šaldytuvo ir, apvertus ant serviruoti skirtos lėkštės ar tortinės, atsargiai nuimkite kepimo formą. 

 

Vanilinis maskarponės kremas. 

Produktų temperatūra. Prieš gamindami kremą grietinėlę ir maskarponę būtinai palaikykite šaldytuve bent valandą. 

Grietinėlės plakimas. Gamindami kremą, pirmiausia išplakite grietinėlę. Grietinėlę plakite aukštame dubenyje tam, kad neaptaškytų visko aplink. Grietinėlę plakite iki purumo, svarbiausia jos neperplakti, kad nevirstų sviestu. Išplaktą grietinėlę perdėkite į kitą dubenį ir įdėkite į šaldytuvą. Jei norite dar tvirtesnio kremo, plakant grietinėlę, galite įdėti ir vieną pakelį grietinėlės standiklio. 

Maskarponės plakimas. Tame pačiame dubenyje, kuriame plakėte grietinėlę, išplakite maskarponę kartu su likusiais ingredientais. Prieš dedant maskarponę, nupilkite jos skystį. Maskarponės kremą plakite iki purumo, apie 3-5 minutes. 

Ingredientų sumaišymas. Į maskarponės kremą sudėkite prieš tai išplaktą, iš šaldytuvo ištrauktą, grietinėlę ir dar kartą, labai trumpai, išplakite elektriniu plaktuvu. Plakite visai neilgai, iki minutės, tam, kad grietinėlė jokiu būdu nepersiplaktų. Kremą būtinai kelis kartus permaišykite silikonine mentele - dažnai elektrinis plaktuvas nepasiekia kremo dugno. Iki naudojimo kremą būtinai laikykite šaldytuve. 

Dekoravimas. Maskarponės kremą sudėkite į konditerinį maišelį su pritvirtintu norimu antgaliu. Kremą, sukamaisiais judesiais, išspauskite iš norimos tarte tatin pusės taip, kaip parodyta nuotraukose. Viršų papuoškite vanilės ankštimi. Jei kremo liko, jį galite patiekti kartu su tarte tatin gabaliukais. 

Tarte tatin laikymas. Tarte tatin galite patiekti iš karto. Jei patiekti žadate vėliau, desertą laikykite šaldytuve. 

 

Daugiau nuostabių desertų receptų galite rasti šioje Bangos knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital