Kaip išvirti skanią žuvienę? Keliaujame žingsnis po žingsnio + 6 receptai

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-05-27
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 49)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 49)
Kaip išvirti skanią žuvienę? Keliaujame žingsnis po žingsnio + 6 receptai
@ Shutterstock

Kvapni ir nuostabaus skonio žuvienė kelia pačias maloniausias asociacijas. Vieni prisimena sėkmingą žvejybą, kiti svajoja apie stovyklavimą prie ežero ar upės, o Pamario kaimelių gyventojams tai neatsiejamas švenčių atributas... Ar jau užsimanėte puodo garuojančios žuvienės? Virkite didesnį, nes pasinaudojus mūsų patarimais ir receptais žuvienė pavyks ypatingai skani!



Skaniausios žuvienės paslaptis - sodrus sultinys ir nepervirta žuvis

Pamatysite (jeigu tik jums leis stebėti), kad kiekvienas žvejas, kiekviena šeimininkė ir kiekvienas skirtingame regione gyvenantis žmogus žuvienę verda savitai. Gali būti naudojama kuo daugiau skirtingų rūšių žuvies, tačiau kai kurie sako, kad skani žuvienė pavyksta tik iš vienos žuvų rūšies. Pagal vienus receptus naudojama gan daug prieskonių, tačiau neretai apsiribojama tik druska, pipirais ir sauja žalumynų. Yra tradicija išvirtą žuvienę pamaišyti apdegusia lapuočio medžio malka ar šliūkštelėti puodan stikliuką degtinės, bet yra ir daug kritikų sakančių, kad tai skonio niekaip nepagerina.

Kad ir kokią taktiką žuvienę verdantis žmogus bepasirinktų, visus žuvienės receptus galima suskirstyti į dvi dideles ir reikšmingą įtaką skoniui turinčias dalis. Žuvienę galima virti visus ingredientus vieną po kito dedant į puodą, tuomet apsisuksite kiek greičiau, bet skonis bei aromatas bus silpnesnis. Mes siūlome rinktis antrąjį būdą ir iš pradžių išsivirti žuvies sultinį iš smulkių žuvelių arba nedailių žuvų gabaliukų, o tuomet jame virti daržoves bei gražius žuvies gabaliukus. Virdami tokią žuvienę užtruksite tik pusvalandžiu ilgiau, tačiau pažadame, kad nepasigailėsite!
 

Žuvienės virimas

Mūsų skaniausios žuvienės paslaptis yra geras žuvies sultinys, kuriame verdame žuvienę. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

1. Žuvies sultinys. Žuvies pasirinkimas ir paruošimas. Žuvies sultiniui labai tinka įvairios šviežios, smulkios arba daug ašakų turinčios žuvelės, pavyzdžiui, ešeriukai, aukšlės, grundalai, pūgžliai, raudės ir kt. Jeigu turite tik stambias žuvis, sultiniui naudokite jas išdorojant likusius gabaliukus: žuvies galvą, pelekus, uodegą, nugarkaulį, įvairias nuopjovas.

Prieš virimą žuvis reikėtų nuskusti (jeigu žuvis turi žvynus) arba nulupti odą, pašalinti vidurius ir būtinai išpjauti žiaunas, nes jos gali apkartinti sultinį. Smulkių žuvelių galite nepjaustyti, stambesnes - perpjaukite į kelias dalis.

Virimas. Paruoštos žuvys yra užpilamos vandeniu taip, kad būtų apsemtos. Jeigu žuvys yra riebesnės (pavyzdžiui, unguriai, lašiša), vandens galima pilti daugiau, nes jų skonis yra intensyvesnis. Kai kur tradiciškai yra naudojamas upės ar ežero, kuriame buvo pagauta žuvis, vanduo, bet mes to daryti nerekomenduojame - virimas nužudo žalingus mikroorganizmus, tačiau toksinų iš vandens tikrai nepašalina.

Vandenį užvirkite, pasūdykite (nepersistenkite, nes druska pagardinsite jau paruoštą žuvienę), įmeskite lauro lapelį, kelis pipirų grūdelius, kietus krapų kotelius (be šakelių ir lapelių, jais pagardinsite jau paruoštą žuvienę), nepjaustytą svogūną. Sultiniui užvirus dangtį nukelkite, kaitrą sumažinkite (jeigu verdate ant laužo, tai kiek prigesinkite arba praretinkite degančias malkas) ir žuvies sultinį virkite 15-20 min.

Virimo metu vis nugraibykite susidarančias putas, tačiau jų neturėtų susidaryti daug (sultinys kiek labiau putoja ir yra ne toks skaidrus, jeigu naudojamos karpinės žuvys). Jeigu labai putoja, sumažinkite kaitrą.

Perkošimas. Paruoštą sultinį perkoškite per labai smulkų sietelį arba per porą kartų perlenktą marlę. Suvirusias žuvis šiek tiek patrinkite, kad iš jų išspaustumėte kuo daugiau skaniojo sultinio. Jeigu žuvienę verdate lauke arba nenorite sultinio perkošti, tiesiog išgraibykite suvirusias žuvis, krapų kotelius, svogūną. Šie pagardinimai sultiniui jau atidavė savo skonį ir jų mums nebereikės.
 

Skani žuvienė

Šviežia žuvis, bulvės, morka ir svogūnas bei truputis prieskonių - puikiai žuvienei reikia tik tiek. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2. Žuvienė. Žuvies pasirinkimas. Žuvienei reikėtų naudoti geresnius išvalytos, nuskustos žuvies gabaliukus, pavyzdžiui, filė. Gabaliukus gerai apžiūrėkite, ištraukite ašakas ir stambiai supjaustykite. Gėlame vandenyje gyvenančios žuvys (ešeriai, starkiai, karpiai ir kt.) yra kiek tvirtesnės už jūrines, todėl jas galite pjaustyti šiek tiek smulkiau, o jūrines žuvis (ypač baltas, liesesnes, pavyzdžiui, menkę) - stambiai, nes jos gan birios, greitai suverda.

Daržovės. Žuvis, kad ir kokios rūšies ji bebūtų, yra subtilaus, švelnaus skonio, todėl daug ir labai įvairių daržovių naudoti nerekomenduojame, kad neužgožtumėte natūralaus prieš tai pasiruošto sultinio skonio. Pakaks didesnės morkos ir kelių bulvių. Jeigu norite, galite įdėti pastarnokų, nedaug salierų gumbų arba lapkočių, žiedeliais pjaustyto poro, nedidelę cukiniją ar gabaliuką moliūgo.

Prieskoniai ir pagardai. Žuvies sultinys jau buvo virtas su pipirų grūdeliais, lauro lapeliu, svogūnu, pasūdytas, todėl daug papildomų prieskonių ir pagardų tradicinei žuvienei tikrai nereikės. Virdami žuvienę ją paragaukite ir, jeigu reikia, bebaigiant virti papildomai pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais pipirais, įberkite smulkiai sukapotų krapų, svogūnų laiškų arba kitų žalumynų.

Virimas. Žuvienę išvirti labai paprasta! Pasiruoštą sultinį tereikia užvirti, suberti nedideliais gabaliukais pjaustytas bulves, morkas ir kitas daržoves (jeigu jas naudojate) ir pavirti iki kol bus jau gerokai suminkštėjusios, bet dar kiek kietokos. Daržoves pavirti reikėtų 5-10 min., tačiau virimo laikas priklauso nuo daržovių gabaliukų dydžio.

Daržovėms jau gerokai suminkštėjus sudėkite geruosius, gražiuosius žuvies gabaliukus ir vėl laukite iki kol užvirs. Būkite kantrūs ir virkite tik ant nedidelės ugnies, puodo dangčiu nedenkite, kad nepradėtų perdėm putoti ir kad žuvienė išliktų kuo švaresnė, kuo skaidresnė. Nuo puodo nesitraukite, nes užvirus pavirkite tik 2-3 min., o tuomet skubiai nukelkite puodą nuo kaitros, įmaišykite smulkintus žalumynus, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais, uždenkite dangčiu ir palikite 5-10 min. pastovėti. Jeigu žuvienei naudojama biri, balta, jūrinė žuvis, tai puodą nukelkite iškart po užvirimo, nereikia virti nė tų poros minučių, nes žuvis subyrės.
 

Žuvienė puode

Gamtoje virta žuvienė... Ar gali būti kas skanesnio? Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3. Išvirtos žuvienės pagardinimas. Išvirta žuvienė kartais pamaišoma padegusia lapuočio malka, kad įgautų daugiau dūmo skonio ir nuskaidrėtų. Kartais į paruoštą žuvienę įpilamas stikliukas degtinės, nes teigiama, kad tai sustiprina skonį ir „dezinfekuoja“. Manoma, kad šios tradicijos nėra senoviškos, autentiškos, tačiau paplitusios tik sovietmečiu. Tradiciškai Lietuvoje virta žuvienė taip pat nėra gardinama jokiais pieno produktais: nei grietine, nei grietinėlė.

4. Žuvienės patiekimas. Išvirtą ir uždengtame puode jau pastovėjusią žuvienę tiekite nedelsiant, nes puode ilgiau pabuvusi žuvis subyrės. Tiekiant galima papildomai užbarstyti dar šiek tiek žalumynų. Kai kurie žmonės valgydami mėgsta įsidėti šaukštą grietinės ar įsispausti šlakelį citrinų sulčių.

5. Žuvienės pašildymas ir likučių laikymas. Žuvienė yra verdama iš labai šviežių žuvų ir dažniausiai suvalgoma iškart, vienu kartu. Šaldytuve laikoma žuvienė bus tinkama vartoti dar kelias dienas ir ji išliks tikrai skani tik nebe tokia graži - šildymo metu žuvis subyrės, o pašildyta žuvienė nebebus tokia skaidri. Jeigu norite, kad pašildyta žuvienė būtų gražesnė, prieš šildymą ištraukite žuvies gabaliukus, pašildykite sultinį su daržovėmis, o tuomet į puodą grąžinkite ištrauktą žuvį, kelias minutes palaukite iki kol žuvis sušils, o tuomet skanaukite.



Žuvienės receptai iš viso pasaulio: paprasti, sveiki ir labai skanūs

Jeigu norite greitos, sveikatai naudingos ir tikrai skanios sriubos, rekomenduojame virti žuvienę! Siūlome išbandyti mums patinkančius receptus bei pasimėgauti tiek nostalgišku, tiek ir svečiose šalyse mėgstamu skoniu.

Tradicinė lietuviška žuvienė

Jeigu norite pasimėgauti tikrai skania, kvapnia ir į prisiminimus apie stovyklavimą prie ežero nukeliančia žuviene, siūlome išbandyti šį receptą. Taip, ši žuvienė labai paprasta ir jai nereikia jokių įmantrių ingredientų, bet būtent todėl neužgožiamas natūralus žuvies skonis.
 

Tradicinė lietuviška žuvienė

Svarbiausia taisyklė - nepervirti žuvies ir neužgožti jos skonio pertekliniais ingredientais. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6-8 porcijoms žuvienės Jums reikės:
Žuvies sultiniui:

  • 1,5 l vandens;
  • 5-6 smulkių, įvairių žuvelių (ešerių, kuojų, raudžių, gružlių) arba 2-3 didelių žuvų galvų (žiaunas būtinai išpjaukite), uodegų, pelekų, nugarkaulių;
  • 1 svogūno;
  • kelių pipirų grūdelių;
  • lauro lapelio;
  • kelių krapų kotelių;
  • pagal skonį druskos.


Žuvienei papildomai reikės:

  • 1-2 stambesnių žuvų (ešerio, kuojos, starkio, karšio, lyno ar kt.);
  • 2-3 bulvių;
  • 1 didesnės morkos;
  • pundelio šviežių žalumynų (krapų, svogūnų laiškų);
  • pagal skonį druskos, pipirų.


Gaminimas:

  1. Pirmiausiai pasiruoškite sultinį. Žuvis išdorokite, nuskuskite, išpjaukite žiaunas. Užpilkite vandeniu ir atidengtame puode užvirkite.
  2. Dėkite nuluptą, nepjaustytą svogūną, pipirų grūdelius, krapų kotelius, pasūdykite.
  3. Vėl užvirkite ir ant nedidelės ugnies, atidengtame puode virkite 15-20 min.
  4. Nukoškite arba iš sultinio viską išgraibykite kiaurasamčiu.
  5. Virkite žuvienę. Pasiruoštą sultinį vėl užvirkite.
  6. Sudėkite nedideliais gabaliukais pjaustytas bulves, morkas. Virkite iki kol jos bus suminkštėjusios, beveik išvirusios.
  7. Sudėkite stambiai pjaustytas, stambesnes žuvis. Užvirkite. Virkite 2-3 min.
  8. Nukelkite puodą nuo kaitros, pagal skonį pagardinkite druska, pipirais, suberkite smulkiai sukapotus žalumynus.
  9. Nukeltą puodą uždenkite dangčiu ir palikite 5-10 min. pastovėti.
  10. Žuvienę tiekite apibarstę žalumynais, galima paskaninti grietine arba įspausti truputį citrinų sulčių.


Rusiška žuvienė „Уха“

Klaidingai manoma, kad rusiška žuvienė niekuo nesiskiria nuo mums įprastos. Daugelis rusų verda į mūsiškę labai panašią žuvienę, kurią rusiškai reikėtų vadinti žuvies sriuba (rus. рыбный суп), o štai autentiška „уха“ yra daržovių sultinyje virta žuvis. Patiekalui gali būti naudojamos tik kai kurios žuvys. Labiausiai tinka starkis, ešerys, pūgžlys, sykas, tačiau taip pat galima naudoti salatį, karpį, karosą, raudę. Rusiška žuvienė nuo mūsiškės skiriasi dar ir tuo, kad dažnai naudojama daugiau ir įvairesnių prieskonių, o išvirusios daržovės gali būti ištraukiamos ir išmetamos (tuomet žuvies sultinys tiekiamas su duona ar bandelėmis).
 

Rusiška žuvienė

Rusiška žuvienė panaši į mūsiškę, bet ji verdama daržovių, o ne žuvies sultinyje. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6-8 porcijoms žuvienės Jums reikės:

  • 1-2 stambesnių žuvų, kurių bendras svoris apie 1,5 kg;
  • 1,5-1,7 l vandens;
  • 2 svogūnų;
  • 0,5 morkos;
  • 1 nedidelio petražolės gumbo;
  • 2-3 bulvių;
  • 1 poro;
  • kelių pipirų grūdelių;
  • lauro lapelio;
  • kelių šafrano siūlelių (nebūtina);
  • pagal skonį druskos;
  • pagardinimui kelių riekelių citrinos, žalumynų.


Gaminimas:

  1. Pasūdytą vandenį užvirkite. Sudėkite kubeliais pjaustytas bulves, lazdelėmis ar riekelėmis pjaustytą morką ir lazdelėmis ar kubeliais pjaustytą petražolės gumbą, smulkiai pjaustytus svogūnus (galima įdėti nepjaustytus ir po to išimti). Užvirkite ir atvirame puode virkite 10-15 min. iki kol bulvės bus beveik išvirusios.
  2. Tuomet sudėkite prieskonius, smulkiai pjaustytą porą. Pavirkite 3 min.
  3. Galiausiai sudėkite stambiai supjaustytą, išskrostą, nuskustą žuvį. Galvų, uodegų ir kt. nedėkite. Virkite dar 8-10 min. Pagal poreikį dar pasūdykite.
  4. Išvirtą sriubą galite pagardinti smulkiai sukapotais žalumynais, nukelti nuo ugnies, uždengti dangčiu ir palikti pastovėti 5-10 min.
  5. Patiekti galite su citrinos riekelėmis, žalumynais.

 

Suomiška lašišos žuvienė su grietinėle „Lohikeitto“

Suomijoje (ir kitose Šiaurės Europos šalyse) labai populiari žuvienė su lašiša, kuri balinama riebia grietinėle arba pienu. Akivaizdu, kad tai riebi, bet kartu ir labai švelni, kremiška, tiesiog burnoje tirpstanti sriuba, kuri tikrai sušildys vėsią dieną. Dažniausiai šią žuvienę dėl švelnaus skonio ir neįkyraus kvapo mėgsta net ir tie, kuriems nepatinka tradicinė žuvienė!
 

Suomiška žuvienė

Suomiška žuvienė yra riebi, todėl puikiai pasotina. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6-8 porcijoms žuvienės Jums reikės:
Žuvies sultiniui:

  • 1,5 l vandens;
  • 1 lašišos galvos (žiaunas išpjaukite), pelekų, uodegos, nugarkaulio, įvairių nuopjovų;
  • 1 svogūno;
  • kelių pipirų grūdelių;
  • lauro lapelio;
  • kelių krapų kotelių;
  • pagal skonį druskos.


Žuvienei papildomai reikės:

  • 450-500 g lašišos filė;
  • 250 ml riebios grietinėlės;
  • 1 poro;
  • 450 g bulvių;
  • 1 morkos;
  • 50 g sviesto;
  • pagal skonį druskos, pipirų;
  • patiekimui krapų, citrinos riekelių.


Gaminimas:

  1. Pirmiausai pasiruoškite sultinį. Lašišos dalis užpilkite vandeniu ir atidengtame puode užvirkite.
  2. Dėkite nuluptą, nepjaustytą svogūną, pipirų grūdelius, krapų kotelius, pasūdykite.
  3. Vėl užvirkite ir ant nedidelės ugnies, atidengtame puode virkite 15-20 min.
  4. Nukoškite arba iš sultinio viską išgraibykite kiaurasamčiu.
  5. Virkite žuvienę. Keptuvėje išlydykite sviestą, jame apkepinkite žiedeliais ar nedideliais gabaliukais pjaustytą porą iki kol bus minkštas. Kepkite 5-7 min. Kepintą porą, pjaustytas bulves ir mokas sudėkite į sultinį. Užvirkite ir virkite iki kol daržovės bus minkštos, beveik išvirusios.
  6. Supilkite grietinėlę, sudėkite gan stambiai pjaustytą lašišą ir atvirame puode virkite beveik iki pat užvirimo, 5-7 min.
  7. Pasirodžius pirmiesiems burbuliukams, puodą nukelkite nuo ugnies, pagal skonį pagardinkite druska, pipirais, įmaišykite krapų, uždenkite dangčiu ir palikite pastovėti apie 10 min.
  8. Patiekite su šviesia duona, citrinos riekelėmis.

 

Prancūziška žuvienė - troškinys „Bouillabaisse“ su įvairiomis jūrų gėrybėmis ir pomidorais

Ši žuvienė yra kilusi iš Marselio uosto ir tai ilgą laiką buvo neturtingų žvejų patiekalas, kuriam jie sunaudodavo įvairias smulkias arba negražias, prastesnes žuvis, jūrų gėrybių likučius, kurių nepavykdavo parduoti. Šiandien tai garbingą vietą daugelio restoranų meniu užimantis ir anaiptol nepigiai kainuojantis patiekalas. Tradiciškai tokiai žuvienei naudojamos skorpionžuvės, jūrgaidžiai, jūriniai unguriai, kurie ilgokai troškinami su svogūnais, česnakais, pomidorais ir prieskoniais. Troškinys vėliau papildomas jūrų gėrybėmis (jūrų ežiais, moliuskais, krevetėmis) ir tiekiamas su duona, virtomis bulvėmis. Mes siūlome pasigaminti kiek lengvesnę, greitesnę ir pigesnę šio troškinio versiją.
 

Prancūziška žuvienė

Autentiškas šios žuvienės receptas gan įmantrus, bet ją galima paruošti ir paprasčiau, o skonis tikrai nenuvils. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4-6 porcijoms žuvienės Jums reikės:

  • 1,5 l žuvies jūrinės žuvies sultinio (jį išsivirkite pagal aukščiau aprašytą receptą, panaudodami įvairias jūrines žuvis);
  • 500-800 g įvairios jūrinės žuvies gabaliukų ir įvairių jūrų gėrybių;
  • 1 mažos skardinės (400 g) smulkintų, konservuotų pomidorų;
  • 1 didelio svogūno;
  • 1 pankolio;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 1 pundelio petražolių;
  • nedidelio gabaliuko apelsino žievelės;
  • mažo žiupsnelio šafrano (nebūtina);
  • šlakelio aliejaus kepimui;
  • pagal skonį druskos, pipirų.


Gaminimas:

  1. Dideliame puode įkaitinkite aliejų, 5-10 min. apkepinkite smulkiai supjautytą česnaką, svogūną, pankolį.
  2. Sudėkite šafraną, apelsino žievelę, pomidorus, supilkite sultinį. Viską užvirkite ir atvirame puode ant nedidelės ugnies virkite apie 20 min.
  3. Sudėkite žuvies gabaliukus. Virkite 2 min.
  4. Sudėkite įvairius moliuskus ir krevetes. Virkite dar 6 min. iki kol moliuskai atsivers, krevetės bus rausvos ir susisuks.
  5. Patiekite apibarstę petražolėmis, su paskrudinta duona.

 

Vengriška aštri žuvienė „Halászlé“

Vengriška žuvienė, kurios pavadinimas reiškia žvejo sriuba, yra vadinama vienu aštriausių tradicinių Europos patiekalų. Ji, kaip ir dauguma vengriškų patiekalų, yra gardinama aitriaisiais pipirais ir sriubai ryškiai raudoną spalvą suteikiančiais saldžiosios paprikos milteliais. Žuvienei naudojamos įvairios (dažniausiai kelių rūšių) gėlavandenės žuvys, gyvenančios Dunojaus ir Tisos upėse: lydekos, šamai, ešeriai, karpiai, eršketai. „Halászlé“ gali būti patiekiama ją užpilant ant išvirtų makaronų arba su šviesia duona.
 

Vengriška žuvienė

Vengriška žuvienė įprastai yra labai aštri, tačiau skonis nenukentės, jeigu čili šiek tiek pataupysite. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4-6 porcijoms Jums reikės:

  • 1,5 kg žuvies;
  • 3 l vandens;
  • 2 svogūnų;
  • 3 didelių, prinokusių pomidorų (arba mažos skardinės konservuotų, smulkintų pomidorų);
  • 2-3 šaukštų saldžiosios paprikos miltelių;
  • 1-2 aitriųjų čili pipirų (galite naudoti gerokai mažiau, pavyzdžiui, žiupsnelį čili pipirų);
  • pagal skonį druskos, pipirų;
  • kepimui šlakelio aliejaus;
  • patiekimui petražolių, grietinės, šviesios duonos.


Gaminimas:

  1. Žuvį nuskuskite, pašalinkite žarnas ir išdorokite išpjaudami filė. Filė supjaustykite stambiais gabaliukais. Filė kol kas atidėkite į šaldytuvą.
  2. Puodę įkaitinkite šlakelį aliejaus, jame apkepinkite žuvų galvas (išpjaukite žiaunas), kaulus, pelekus. Kepimo metu kartą apverskite. Užpilkite 3 L vandens.
  3. Užvirkite ir virkite 30 min. atidengtame puode ant vidutinės ugnies. Perkoškite.
  4. Kitame puode įkaitinkite aliejų, apkepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus, čili pipirus iki kol suminkštės, 4-5 min. Sudėkite nedideliais kubeliais pjaustytus pomidorus ir maišydami pakepkite 5 min.
  5. Sudėkite paprikos miltelius, išmaišykite, supilkite sultinį. Užvirinkite ir atvirame puode virkite apie 40 min.
  6. Pagardinkite druska, pipirais, sudėkite žuvies filė ir virkite dar 10 min. iki kol žuvies filė išvirs.
  7. Tiekiant galima apiberti petražolėmis, įdėti grietinės. Patiekite su šviesia duona.

 

Braziliška žuvienė su kokosų pienu „Moqueaca“

„Moqueaca“ yra labai gardi, kvapni ir įvairių skonių kupina žuvienė iš Brazilijos. Šiai žuvienei dažniausiai naudojamos nedidelės neturinčios arba nedaug kaulų turinčios jūrinės žuvys, pavyzdžiui, rykliai, kardžuvės, tačiau tiks ir menkės, merlangai, saidos, dažnai pridedama ir krevečių, krabų, omarų. Žuvienei naudojami ir pomidorai, paprikos bei kitos daržovės, todėl ji pavyksta tiršta, primena troškinį. Ypatingą ir pietietiškoms vietuvėms būdingą skonį patiekalui suteikia kokosų pieno, čili pipirų ir citrinų arba laimų sulčių derinys.
 

Braziliška žuvienė

Brazilai žuvienei naudoja ryklių arba kardžuvių mėsą, tačiau puikiai tiks ir mums prieinamesnė menkė. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4-6 porcijoms Jums reikės:

  • 1 kg baltos žuvies (pavyzdžiui, menkės) filė;
  • 400 ml (mažos skardinės) kokosų pieno;
  • 1 svogūno;
  • 1 paprikos;
  • 2-3 pomidorų;
  • 3 skiltelių česnako;
  • 1 šaukšto saldžiosios paprikos miltelių;
  • žiupsnelio čili pipirų;
  • pundelio kalendros (galima pakeisti kitokiais žalumynais, pavyzdžiui, petražolėmis);
  • 4 šaukštų citrinų arba laimų sulčių;
  • šlakelio aliejaus kepimui;
  • pagal skonį druskos, pipirų;
  • patiekimui virtų ryžių arba duonos, dar šiek tiek kalendros (arba kitokių žalumynų).


Gaminimas:

  1. Žuvį stambiai supjaustykite, dosniai apibarstykite druska, pipirais ir apšlakstykite citrinų bei laimų sultimis. Atidėkite į šaldytuvą, kol gaminsite žuvienės pagrindą.
  2. Dideliame puode įkaitinkie aliejų, jame apkepinkite smulkiai supjaustytą svogūną iki kol suminkštės.
  3. Sudėkite kubeliais pjaustytą papriką, saldžiosios paprikos ir čili miltelius, pagardinkite druska, pipirais. Maišydami kelias minutes pakepkite iki kol paprika truputį suminkštės.
  4. Sudėkite kubeliais arba riekelėmis pjautytus pomidorus, pamaišydami troškinkite apie 5-7 min.
  5. Ištraukite maždaug pusę troškintų daržovių. Ant likusių daržovių išdėliokite žuvies gabaliukus. Žuvį apklokite nuimtomis daržovėmis.
  6. Supilkite kokosų pieną.
  7. Žuvienę užvirkite atvirame puode, ugnį sumažinkite ir troškinkite 15 min.
  8. Patiekite su virtais ryžiais ar šviesia duona. Tiekiant galima užbarstyti daugiau kalendros, įspausti daugiau citrinų ar laimo sulčių arba įsiberti dar šiek tiek čili.
LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital