Kaip gražiai išskaptuoti moliūgą? Tai daug paprasčiau negu atrodo!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-10-25
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 10)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 10)
Kaip gražiai išskaptuoti moliūgą? Tai daug paprasčiau negu atrodo!
@ Shutterstock

Lietuvoje lapkričio 2-ąją minimos Vėlinės - ramybės, mirusiųjų prisiminimo ir pagerbimo diena, o štai JAV bei daugelyje kitų vakarų šalių populiarus gerokai trankesnis, spalio 31-osios naktį švenčiamas Helouvynas. Tikrai nesiūlome atsisakyti dar pagonybės laikus menančių tradicijų, tačiau juk įdomu susipažinti su kitomis kultūromis, išbandyti jų virtuvę ar pritaikyti gražų dekoro elementą. Helouvynas, žinoma, neatsiejamas nuo baugaus (o kartais ir labai smagaus) simbolio - moliūginio Džeko žibinto. Siūlome išmokti jį išskaptuoti, dalinamės kitomis dekoracijų iš moliūgų idėjomis bei receptais, kaip panaudoti moliūgus šventei pasibaigus.



Tarp Dangaus ir Pragaro klajojančio Džeko žibintas

Helouvyno šventė, o taip pat ir pagrindinis jos atributas - Džeko žibintas (angl. Jack O'Lantern), kildinami iš airių folkloro. Pasakojama, kad seniau gyveno girtuoklis ir sukčius Džekas, kuris nebuvo geras žmogus, tačiau garsėjo gudrumu. Kartą Džekas akis į akį susidūrė su Velniu, tačiau jį apgaule įviliojo į medį, o ant žievės išpjaustė kryžių, tad Pragaro gyventojas negalėjo nulipti.

Velnias maldavo jį paleisti. Džekas sutiko, tačiau tik išgavęs pasižadėjimą niekuomet nepatekti į Pragarą. Gudrusis Džekas nesumojo, kad dėl savo blogų darbelių į Rojų taip pat nebus priimtas.
 

@ Shutterstock

 

Džekui mirus ir Rojaus, ir Pragaro durys buvo užvertos. Velnias tik davė Džekui saują žarijų, kad pasišviestų amžinai klajodamas aklinoje tamsoje. Žarijos buvo sudėtos į išskobtą ropę.

Džeko žibintų gamyboje seniau iš tiesų buvo naudojamos ropės, tačiau airiams masiškai emigravus į JAV pradėta skaptuoti ten puikiai augančius, didelius ir viduje spragsint žarijoms ar žvakelei įspūdingai atrodančius moliūgus.



Džeko žibintas: moliūgo pasirinkimas, skaptavimas ir laikymas

Moliūgas. Skaptavimui moliūgą reikėtų rinktis atsakingai - tik tuomet jis mus džiugins ilgėliau, nepradės greitai pūti. Moliūgas turi būti visiškai sunokęs, apdžiuvusiu koteliu, tvirtas, be įtrūkimų, įbrėžimų. Patapšnoję moliūgą turėtumėte girdėti duslų garsą, o bandant braukti nagu ar įsmeigti nagą į žievę, neturi likti jokių žymių.

Moliūgo dydis ir veislė neturi didelės reikšmės, tačiau geriau rinktis kiek plonesnes sieneles turinčius moliūgus, kurių žievė tvirta, tačiau nemedinė. Jeigu moliūgas bus nepakankamai sunokęs, minkštas, jis iškart pradės pūti, tačiau, jeigu jis bus ypač kietas, išpjaustyti raštą bus labai sunku, galite susižeisti.
 

@ Shutterstock

 

Įrankiai. Moliūgo skaptavimui reikės įvairių įrankių: skirtingo dydžio, aštrių peilių, tiek lygiais ašmenimis smulkių detalių pjaustymui, tiek ir dantytais - praversiančių pjaunant ilgesnes linijas; šaukštų minkštimo išskobimui; markerio piešinio pasižymėjimui ir ylos priešinio kontūrų išbadymui.

Nepamirškite pasirūpinti ir darbo vieta bei jos apsauga. Stalą bei grindis aplink jį išklokite senais laikraščiais, iškart paruoškite dubenis moliūgo minkštimui sudėti. Moliūgą skaptuoti tikrai nėra sudėtinga, tačiau atliekų ir kūrybinės netvarkos (ypač jeigu dirbsite su vaikais) tikrai netrūksta.

Skaptavimas. Išsirinkę moliūgą jį kruopščiai nuplaukite, nuvalykite žemių likučius ir palaukite kol išdžius arba nusausinkite.

1. Nupjaukite „dangtelį“. Markeriu pažymėkite „dangtelio“ liniją. Ją išbadykite yla, to daryti nebūtina, tačiau išbadžius bus lengviau pjauti, mažesnė tikimybė, kad peilis nuslys. „Dangtelį“ pjaukite palenkę peilį 45 laipsnių kampu, tuomet jį bus galima įstatyti atgal, jis neįkris išskaptuoto moliūgo vidun.

@ Shutterstock


2. Išskaptuokite minkštimą. Moliūgo viduje esantį minkštimą, visų pirma, ištraukite rankomis per dangtelio angą. Tuomet likusį minkštimą išskaptuokite šaukštu iki kol liks tik kietos moliūgo sienelės.
 

@ Shutterstock

 

3. Išpjaustykite piešinį. Išsirinkite piešinį (piešinius atsispausdinimui galite atsiųsti iš čia, čia ir čia), išsikirpkite trafaretą, jį priglauskite prie moliūgo ir apibraukite. Linijas siūlome išbadyti yla ir tik tuomet pjauti peiliu.

@ Shutterstock


Jeigu skaptuojant nulūžo detalė (tai dažnai nutinka pjaustant smulkesnes, išsikišusias dalis, pavyzdžiui, dantis), nenusiminkite. Į nulūžusią detalę įsmeikite vieną ar kelis (priklauso nuo detalės dydžio) dantų krapštukus, o kitą krapštuko dalį įkiškite į moliūgą. Iš toli, o ypač sutemus, uždegus žvakelę, šio pataisymo net nepastebėsite!

4. Iškepkite aliejumi ar vazelinu. Moliūgo vidų bei pjūvius ištepkite alyvuogių aliejumi arba vazelinu, tai natūrali priemonė, apsauganti nuo greito gedimo.

Žvakės. Išskaptuotas moliūgas atrodo labai žaviai, tačiau tikros magijos suteikia spragsinti žvakutė. Smulkiems moliūgams tiks mažos, „arbatinės“, žvakutės - „tabletės“, o didesniems - didesnės žvakelės. Rinkitės žvakes stikliniame indelyje, tuomet jos neužges, į moliūgo vidų neprilašės vaško.
Jeigu bijote naudoti degančias žvakes, tai puikiausiai tiks ir saugios šviesos diodų (angl. LED, light - emitting diode) „žvakutės“ arba šviesios diodų girliandos su baterijomis. Galima įsigyti natūralią, gelsvą, mirgančią liepsną imituojančių žvakelių, girliandų arba šviečiančių įvairiomis spalvomis.
 

@ Shutterstock

 

Džeko žibinto priežiūra. Išskaptuotas Džeko žibintas džiugins ilgiau, jeigu jį laikysite vėsioje vietoje (namų kieme ar balkone), paslėpsite nuo tiesioginių saulės spindulių ir šalnų. Dieną, kuomet žibintas neuždegtas, moliūgą galite padėti į pavėsį, apkloti drėgnu rankšluosčiu.

Jeigu norite išskaptuotu moliūgu pasidžiaugti ilgiau ir neplanuojate jo vėliau valgyti, galite jį apsaugoti nuo pūdančių mikroorganizmų. Į kibirą vandens įpilkite šaukštelį audinių baliklio ir trumpam pamerkite jau paruoštą Džeko žibintą. Nupurtykite vandens perteklių, apverskite ir palikite nudžiūti.

Po skaptavimo gerai nusausintą žibintą taip pat galite iš visų pusių išpurkšti plaukų laku arba akriliniu laku, tuomet moliūgas ne tik bus apsaugotas nuo mikroorganizmų, bet ir blizgės. Užpurkškite vieną sluoksnį, palaukite, kol išdžius ir tuomet užpurkšite antrąjį.



Dekoruotas moliūgas - nuostabi rudens puošmena

Moliūgų, norint papuošti namus, visai nebūtina skaptuoti. Galima juos dekoruoti dažais, markeriais, priklijuoti lipdukus, iškarpas iš spalvoto popieriaus ar kartono.
 

@ Shutterstock

@ Shutterstock

 

Nepjaustytus moliūgus galima apjuosti įvairiais kaspinais arba puošniu vainiku.
 

@ Shutterstock

@ Shutterstock

 

Pašalinus minkštimą visai nebūtina išpjaustyti šiurpaus Džeko žibinto, galima į vidų įdėti floristinę kempinę, ją sudrėkinti ir prismaigstyti rudeninių gėlių. Moliūgas pavirs vaza nuostabiai puokštei, o tokia dekoracija idealiai tiks šventiniam stalui ar palangei padailinti. Nedidelį moliūgėlį su gėlių kompozicija net galima įteikti, kaip dovaną ar originalią šventinę puokštę.
 

@ Shutterstock

@ Shutterstock

Moliūgas ir puošia, ir gorumį paglosto

Šventėms pasibaigus, tvirtą, nepradėjusį gesti, vašku neaptiškusį ir jokiomis cheminėmis priemonėmis prieš tai neapdorotą moliūgą galite sunaudoti maistui. Moliūgas - švelnaus skonio daržovė, tad jis tiks tiek pagrindiniams patiekalams, tiek ir desertams bei net rauginimui.

 

Skrudintos moliūgų sėklos

Po moliūgų skobimo Helouvyno šventei ar įvairių patiekalų ruošimui lieka nemenka krūvelė minkštimo su tikrai vertingomis ir skaniomis sėklomis. Neišmeskite jų - paskrudinkite ir turėsite skanutėlį užkandį!
 

@ Shutterstock

 

Jums reikės:

  • Šviežių moliūgo sėklų;
  • Druskos;
  • Aliejaus;
  • Įvairių prieskonių (pagal skonį): pipirų, kario, čili, paprikos...
     

Gaminimas:

  1. Moliūgo minkštimą su sėklomis dėkite į kiaurasamtį su didelėmis skylutėmis. Stipria srove pilkite vandenį, minkštimas turi atsiskirti nuo sėklų ir išsprūsti per kiaurasamtį, o jame liks sėklos.
  2. Sėklas užpilkite vandeniu, įberkite druskos. 2 stiklinėms vandens reikės 1-2 šaukštų druskos. Užvirinkite, sėklas virkite 10 min. Nukoškite, palikite apdžiūti.
  3. Išvirtas sėklas sumaišykite su šlakeliu aliejaus, paskleiskite ant kepimo popieriaus ir skrudinkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje. Skrudinimo metu sėklas porą kartų išmaišykite, kad apsiverstų ir apskrustų tolygiai. Skrudinti reikėtų 5-20 min., priklausomai nuo sėklų dydžio, jų luobelės storio. Būtinai stebėkite!
  4. Skrudinimo pabaigoje arba jau paskrudintas sėklas sumaišykite su iš anksto pasiruoštu patinkančių prieskonių mišiniu.

 

Helovyno belaukiant - 28 nesudėtingi ir žaismingi receptai

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Ieškantiems daugiau idėjų, kaip paruošti kraupių Helovyno vaišių, tikrai pravers šie receptai. Čia rasite ir baugių "Raganų pirštelių" sausainių, ir "Mumijos" picų, ir "Vorų" užkandėlių iš kiaušinių - gausi užkandžių, karštų patiekalų ir net desertų!

 

Skanutėliai moliūgų receptai

 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Žinoma, išskaptuoto moliūgo turinį būtų gaila išmesti, todėl siūlome rinktis net iš 37 puikių moliūgų receptų, ką nuveikti su moliūgo minkštimu: nuo sriubų iki kepsnelių, nuo blynelių iki tortų! Skanumėlis!

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (3)
Linas
2019-10-24 19:33
Dėkoju už gerus receptus, nuostabus pasirinkimas. ATSAKYTI
draugė
2017-10-28 00:26
ačiū daug naudingos informacijos,tikrai patiko,tik viena pastaba-Vėlinės ne lapkričio 1ą ,bet lapkričio 2-ą dieną
ATSAKYTI
LaMaistas.lt redakcija
2017-10-28 11:46
Dėkui už gerus žodžius, labai juos vertiname ir jie skatina tobulėti. O klaidelę pataisėmę, ačiū, kad apie ją parašėte :-) ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital