Itališkas desertas „STRUFFOLI“ - gaminame žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 24)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 24)
Itališkas desertas Struffoli
Asta, Saulėta virtuvė

Struffoli – neapolietiškos virtuvės saldėsis. Saldūs tešlos kamuoliukai, aplieti medaus ir apelsinų sirupu, Neapolyje dažniausiai patiekiami kaip tradicinis Kalėdų desertas, tačiau likusioje pietų Italijoje yra neatsiejama įvairiausių švenčių dalis ar kasdienis pasilepinimas. Dažniausiai Struffoli formuojamas kūgio ar žiedo formos, o prieš patiekiant apibarstomas spalvotais cukriniais pabarstukais ar mažais cukatų gabaliukais. Dailus, skanus ir spalvingas desertas papuoštų ir artėjančių Velykų stalą – gaminkime?

Kaip ir daugelio neapolietiškų receptų, taip ir šio kilmė siejama su senovės Graikija. Manoma, kad deserto pavadinimas kilęs iš graikiško žodžio „strongoulos“, reiškiančio „apvalus“. Ši forma atsikartoja tiek mažuose tešlos kamuoliukuose, tiek pačioje deserto patiekimo formoje, jei jis formuojamas lyg žiedas.

Skirtingose Italijos regionų virtuvėse Struffoli ruošiamas (ir net vadinamas!) skirtingai. Abruzzi regione šis desertas dažniau vadinamas Cicerchiata, nes tešlos kamuolių forma primena vietinių pupelių (Cicerchie) formą. Tuo tarpu Kalabrijoje tai – Porceddhuzzi, Sicilijoje – Mpagnucate. Kad ir koks bebūtų vardas, skonio tai nepakeis – o jis išties gardus!

Paruošti Struffoli namuose – visai nesudėtinga. Gaminkime žingsnis po žingsnio kartu!

 



6-8 porcijos
Paruošite per 1 val. 30 min.

Itališkas desertas „Struffoli

Tešlai:

  • 2 stiklinių (280 g) miltų
  • 3 valg. š. cukraus
  • 1 citrinos nutarkuotos žievelės
  • 1 apelsino nutarkuotos žievelės
  • ½ arb. š. druskos
  • ¼ arb. š. kepimo miltelių
  • 60 g tirpinto sviesto
  • 3 didelių kiaušinių
  • 1 arb. š. vanilinio cukraus

 

  • aliejaus (virimui)


Sirupui:

  • 1 stiklinės (340 g) medaus
  • 2 valg. š. apelsinų sulčių
  • spalvotų pabarstukų

 

1. Paruoškite tešlą. Iš pradžių pasiruoškite jai reikiamus produktus.

 

 

2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, nutarkuotas apelsinų ir citrinų žieveles, druską ir kepimo miltelius.

 

 

3. Supilkite atvėsintą tirpintą sviestą, įmuškite kiaušinius, suberkite vanilinį cukrų (ar vanilės ekstraktą).

 

 

4. Išminkykite (rankomis ar maišytuvu) labai minkštą, kiek lipnią tešlą.

 

 

5. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie 30-60 minučių – per šį laiką tešla sutvirtės, taps paklusnesnė.

 

 

6. Iš šaldytuvo išimtą atvėsintą tešlą padalinkite į šešias daugmaž lygias dalis.

 

 

7. Stalviršį pabarstykite miltais. Kiekvieną tešlos dalį iškočiokite į maždaug 1,5 cm storio volelį. Aštriu peiliu kiekvieną volelį supjaustykite nedideliais gabalėliais, tuomet – kiekvieną gabalėlį tarp delnų suformuokite į apvalų tešlos kamuoliuką.

 

 

 

 

8. Puode ar keptuvėje aukštais kraštais įkaitinkite aliejų iki 180 ᵒC temperatūros. Kaitinkite virš vidutinės kaitros, kad įkaistų tolygiai.

9. Atsargiai dėkite kamuoliukus į įkaitintą aliejų ir virkite, vis pamaišydami, apie 2 minutes, kol taps gražiai auksinės spalvos. 

 

 

10. Kiaurasamčiu išimkite ir perkelkite ant popieriniais rankšluosčiais išklotos lėkštės, kad jie sugertų riebalų perteklių. Tešlos kamuolius virkite dalimis, kad aliejuje kiekvienas iš jų turėtų šiek tiek erdves virti ir vartytis.

 

 

11. Išvirę visus kamuolius, paruoškite sirupą. Paruoškite ingredientus.

 

 

12. Į keptuvę sudėkite medų, supilkite apelsinų sultis. Pakaitinkite porą minučių, kol medus ištirps, taps sirupo konsistencijos.

 

 

13. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir nedelsiant į ją supilkite tešlos kamuolius. Išmaišykite, kad medumi kiekvienas pasidengtų kuo tolygiau, tuomet leiskite pastovėti 5 minutes.

 

 

14. Suformuokite. Pasiruoškite lėkštę ar padėklą, ant kurio formuosite desertą. Nedidelės stiklinės išorę plonai ištepkite aliejumi ir statykite į lėkštės (ar padėklo) centrą.

 

 

15. Šaukštu semkite sirupu pasidengusius tešlos kamuoliukus ir išdėliokite žiedą aplink stiklinę.

 

 

16. Apibarstykite spalvotais pabarstukais.

 

 

17. Leiskite desertui pastovėti apie valandą, kol taps tvirtesnis ir laikys savo formą, Atsargiai išimkite stiklinę iš struffoli centro.

 

 

 

PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI

  • Naudokite tik spalvotąją citrusinių vaisių žievelių dalį. Nutarkuokite geltonas citrinų ir oranžines apelsinų žieveles, nepažeisdami baltosios žievelės dalies, nes ji – karti.
  • Į tešlą galite įmaišyti valgomąjį šaukštą anyžių ar citrinų likerio („Limoncello“).
  • Ruošdami tešlą galite naudoti minkštą (natūraliai kambario temperatūroje suminkštėjusį) arba tirpintą sviestą.
  • Užminkyta tešla bus labai minkšta, kiek lipni – tokia ir turi būti. Pabuvusi šaldytuve, ji taps paklusnesnė. Stenkitės neberti miltų papildomai, nes kamuoliukai gali iškepti kieti, sprangūs; verčiau miltais pabarstyti stalviršį, ant kurio dirbate.
  • Kamuoliukus virkite iki 180 ᵒC temperatūros įkaitintame aliejuje. Aukštesnėje temperatūroje kamuoliukai pernelyg greitai suskrus ir išsausės, žemesnėje – virs lėtai ir įgers daug perteklinių riebalų.
  • Kamuoliukus suberkite į dar karštą sirupą, kad jį sugertų, taptų minkšti ir sultingi.
  • Struffoli papuošimui tradiciškai naudojami spalvoti cukriniai pabarstukai ar vaisių cukatų gabalėliai, tačiau jei tieksite desertą ant pavasariško Velykų stalo – galite papuošti ir mažų gėlyčių žiedeliais.
  • Laikymas. Išvirtus tešlos kamuolius sandariame indelyje galite laikyti iki savaitės, apglaisčius juos sirupu ir suformavus desertą – uždengę dangčiu laikykite iki 3-4 dienų. Sakoma, kad skaniausias desertas yra antrą dieną, kai kamuoliukai įgeria sirupo skonį.
  • Šaldymas. Išvirtus ir atvėsintus tešlos kamuoliukus galite užšaldyti. Išėmus iš šaldiklio, atšildykite ir toliau gaminkite įprastai pagal receptą.

 

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Medus
2022-04-10 22:54
Ar tinka dirbtinis medus? Ar geriau tikras? ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital