Geriau negu čeburekai! Ruošiame skaniuosius „kutabus“ žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2022-05-28
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
Kutabai čeburekai be aliejaus orkaitėje
@ Shutterstock

Mums puikiai pažįstami čeburekai siejami su Krymo totorių virtuve, tačiau visos Artimųjų Rytų tautos gali pasigirti įvairiomis šio patiekalo atmainomis. Siūlome susipažinti su Azerbaidžane kepamais kutabais. Plonytės tešlos pyragėliai kepami su įvairiais mėsos, žalumynų, sūrio, daržovių įdarais ir patiekiami su gaiviais padažais. Kepimui nenaudojama ar naudojama tik vos vos riebalų, tad kutabai yra sveikesni nei čeburekai, o skoniu jiems tikrai nenusileidžia! Siūlome įsitikinti!

 

Kutabai mėgstami visame Azerbaidžane

Azerbaidžanas garsėja nuostabiu plovu, įdarytais vynuogių lapų suktinukais dolma (beje, populiarūs ir įdaryti kopūstų lapai, primenantys mūsiškius balandėlius), trikampiais koldūnais diušbere, kebabais, įvairiais pieno produktais, šviežių žolelių, daržovių, vaisių gausa bei, žinoma, pyragėliais kutabais.

Kutabai yra populiarūs visame Azerbaidžane. Jie buvo ir tebėra vienas pagrindinių paprastų žmonių patiekalų, tad jų paruošimas yra greitas, o naudojami produktai - pigūs.

Kutabų tešla plonytė, primena lavašą, o įdarui naudojami įvairūs produktai, priklausomai nuo regiono ir metų laiko. Visame Azerbaidžane mėgstami kutabai su žalumynais ir trupučiu sūrio ar varškės, arba smulkiai sukapota aviena ar jautiena, ar įvairių sūrių mišiniu. Populiarus ir saldesnis pyragėlių variantas su moliūgais, granatų sėklomis bei cinamonu.

Tradiciškai kutabai buvo kepami tandyre - apvalioje, molinėje krosnyje, primenančioje didelę vazą arba šulinį. Šiandien net ir kaimuose tandyrai naudojami retai, todėl šiuolaikinės šeimininkės kutabus kepa ant keptuvės tava - ji gan sunki, neaukštais krašteliais, išgaubta ir atrodo kaip didelė metalinė lėkštė. Tačiau net ir neturint specialios krosnies ar keptuvės, šie puikūs azerbaidžanietiški pyragėliai puikiai pavyks ir jūsų virtuvėje. Kviečiame įsitikinti!
 

Tandyras

Senoviškas tandyras duonos ir kitų patiekalų kepimui. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kutabų paruošimas - žingsnis po žingsnio

Kutabų paruošimas primena čeburekų gaminimą, tačiau šie azerbaidžanietiški pyragėliai kepami be riebalų arba su nedideliu jų kiekiu, todėl tešlą būtina labai plonai iškočioti, o įdaro naudoti saikingai.

1.Kutabų tešla. Ji gaminama labai paprastai. Kvietiniai miltai sumaišomi su žiupsneliu druskos, įmušami kiaušiniai (500 g miltų pakanka 1 kiaušinio), kartais papildomai įpilamas šlakelis aliejaus ar tirpinto sviesto ir po truputį, kaskart gerai perminkant pilamas vanduo (500 g miltų turėtų pakakti maždaug stiklinės) iki kol susijungia gan tvirta tešla.

Paruoštą tešlą rekomenduojame įsukti į maistinę plėvelę ar įdėti į maišiuką ir pusvalandį leisti „pailsėti“ šaldytuve. Per tą laiką tešla „subręs“, miltai visiškai išbrinks, tešla pasidarys elastingesnė ir su ja bus lengviau dirbti.

Jeigu tešlos kiekis didelis, ją vertėtų dalinti į keletą dalių, jas dėti į atskirus maišiukus ir laikyti šaldytuve iki kol prireiks. Ore ir kambario temperatūroje ilgiau pabuvusi tešla greitai apdžiūva, tampa trapi, plyšinėja, tad tikrai privargsite kol tinkamai iškočiosite. Gerokai patogiau dirbti su nedideliu kiekiu tešlos.

Pagrindinė skanių kutabų sąlyga - ypač plonai iškočiota tešla, todėl didesniam pyragėlių kiekiui nereikės daug tešlos (tešlai naudojant 500 g miltų turėtų pavykti 20-25 pyragėliai).

Jeigu susiminkėte daug tešlos, perteklių galite užšaldyti. Tešlą rekomenduojame padalinti maždaug graikiško riešuto ar golfo kamuoliukų dydžio rutuliukais (maždaug tiek tešlos reikia 1 pyragėliui), juos gausiai pamiltuoti, vienu sluoksniu sudėti ant padėklo ir užšaldyti šaldymo kameroje. Užšaldytus kamuoliukus įdėkite į maišiuką ar dėžutę ir laikykite šaldymo kameroje 2-3 mėnesius. Atlaidinti galima kambario temperatūroje per porą valandų, tačiau teštos tekstūra bus geresnė ir tvirtesnė, jeigu atlaidinsite perdėję į šaldytuvą (geriausia leisti atitirpti lėtai, pernakt). Iš atlaidintos tešlos suformuotų kutabų pakartotinai nešaldykite, nes atitirpimo metu jie gali patižti!

2. Kutabų įdaras. Dažnai klaidingai manoma, kad Azerbaidžane (o taip pat ir kitose Artimųjų Rytų šalyse) labai mėgstamas aštrus maistas. Netiesa, didžioji dalis patiekalų aštriais prieskoniais gardinami saikingai, o štai žolelių naudojama į valias. Pats tradiciškiausias kutabų įdaras yra ruošiamas iš įvairių smulkintų žalumynų. Smulkiai sukapojamos kalendros, petražolės, krapai, svogūnų laiškai, rūgštynės ir kiti tuo metų laiku prieinami ar turimi žalumynai, jie sumaišomi su nedideliais gabaliukais supjaustytu sviestu ir smulkintu rūgštesniu, minkštu ar puskiečiu sūriu (tiktų brinza, feta, sulugunis).
 

Kutabai su žolelėmis

Kutabai su žolelių įdaru ir trupučiu sūrio mėgstami visame Azerbaidžane. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Populiarūs ir mėsos (dažniausiai avienos arba jautienos), paukštienos (seniau buvo naudojama laukinių paukščių mėsa, o dabar - vištiena), smulkintų subproduktų įdarai. Mėsa smulkiai sukapojama peiliu (šiandien, taupant laiką dažnai tiesiog sumalama) drauge su lajumi, pagardinimui įmaišoma smulkintų žalumynų, druskos, pipirų, žagrenių, įpilama rūgštesnių sulčių (pavyzdžiui, granatų). Vietoje sulčių gali būti naudojama ir vaisių oda (daugiau apie ją ir jos paruošimą skaitykite čia) - rūgštesnės vaisių odos gabaliukas užpilamas verdančiu vandeniu, išmaišoma iki kol ištirpsta ir atvėsintas skystis supilamas į mėsą. Svarbu, kad mėsos įdaras būtų skystokas, jį ant iškočioto paplotėlio reikia ne krauti, o tepti šaukštu.

Tiek vietiniai, tiek ir turistai labai mėgsta kutabus su sūrio įdaru. Tradiciškai naudojami įvairūs minkšti, sūryminiai sūriai, pavyzdžiui, brinza, sulugunis, pagaminti iš karvių, avių arba ožkų pieno. Įdarui skirti sūriai sutarkuojami arba sutrupinami, pagardinami trupučiu žolelių (ypač tinka mėtos). Mūsų parduotuvėse Artimųjų Rytų sūrių įvairovė tikrai menka, tačiau daugumoje didesnių prekybos centrų rasite brinzos arba fetos. Kutabų įdarui šiuos sūrius lygiomis dalimis sumaišykite su patinkančiu fermentiniu ar puskiečiu sūriu, galima dar įberti ir truputį tarkuoto kietojo sūrio.

Vasaros pabaigoje arba rudenį valgomi kutabai su moliūgų įdaru. Nedideliais gabaliukais pjaustyti moliūgai patroškinami svieste iki kol suminkštės, o tuomet sutrinami į košelę. Košelė tradiciškai pagardinama granatų sėklomis ir cinamonu. Jeigu moliūgai nelabai saldūs galima įberti šaukštą cukraus ar įdėti truputį medaus.

Žinoma, įdarui galite naudoti praktiškai bet ką, nes kutabų tešla „nepretenzinga“, labai neutralaus skonio. Paruoškite kutabų su įvairiais mėsos, paukštienos likučiais, varške, virtomis, sugrūstomis bulvėmis, įvairiomis, lengvai patroškintomis daržovėmis, truputį pavirtomis ir sutrintomis uogomis, vaisiais, šokoladiniu kremu ar riešutų sviestu.


Svarbiausia naudoti nedaug įdaro - ant vieno plonai iškočioto 18-20 cm skersmens paplotėlio paskleiskite tik 1-2 šaukštus įdaro. Įdarą paskleiskite beveik iki pat kraštelių, palikite ne daugiau negu 1 cm, nes platesni krašteliai sukeps ir bus neskanūs.  


3. Kutabų formavimas. Ruošiant kutabus reikėtų dirbti pakankamai greitai - ilgai ore pabuvusi tešla darysis trapi, plyšinės. Tešlą reikia padalinti stambaus graikinio riešuto ar golfo kamuoliuko dydžio gumuliukais ir juos, kad nedžiūtų laikyti uždengtus servetėle arba sudėtus į maišiuką.

Gumuliukus reikia kuo ploniau iškočioti. Iš tokio mažo tešlos gumuliuko turėtų išsikočioti 18-20 cm skersmens paplotis. Artimuosiuose Rytuose naudojami ploni, pailgi kočėlai ir įgudusios šeimininkės, gausiai pasimiltavusios darbastalį, tešlą kočioja ją kaskart susukdamos ant lazdelę primenančio kočėlo. Tešla, žinoma, išsikočios ir naudojant mūsų kraštuose įprastą, storą kočėlą, tačiau užtruksite truputį ilgiau.
 

Kočiojama tešla

Įgudusi šeimininkė tešlą kutabams kočioja plonu kočėlu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jeigu nesiseka iškočioti plonų paplotėlių, galite pabandyti kočioti per kepimo popieriaus sluoksnį, tuomet tešla turėtų išsikočioti tolygiau, mažiau plyšinėti.

Ant plonai iškočioto paplotėlio reikia uždėti nedaug, 1-2 šaukštus įdaro, jį paskleidžiant ant vienos apskritimo pusės. Kitą pusę tuomet reikia užlenkti ir užspausti kraštelius šakute. Taupant laiką krašteliai dažnai ne užspaudžiami šakute, o perbraukiami apvaliu peiliuku (tokiu, kuris naudojamas pjaustyti picoms arba specialiu, forminiu, kurį mūsų šeimininkės naudoja virtinių, o taip pat žagarėlių, kitų sausainių formavimui). Peiliu perbraukti krašteliai susispaudžia ir tampa dailios formos.

Jeigu krašteliai niekaip nesulimpa, juos truputį patepkite vandeniu ir tuomet užspauskite šakute, turėtų tvirtai susiklijuoti. 


4. Kepimas. Kutabus iškepti tikrai labai paprastas ir greitas darbas, svarbu turėti kokybišką, gerai įkaitintą keptuvę. Suformuotus kutabus kepkite ant įkaitintos keptuvės storu dugnu (labai tiktų sunki, „špižinė“ ar ketaus keptuvė). Jokių riebalų naudoti nereikia! Tik jeigu jūsų keptuvė nelabai kokybiška, „traukia“ produktus ir jie greitai pridega, keptuvę patepkite nedideliu kiekiu aliejaus, sviesto ar taukų.

Kutabus kepkite ant truputį didesnės negu vidutinė ugnies iki kol jų šonai pasidengs rudomis dėmelėmis. Kepti reikia iš abiejų pusių po maždaug 2-3 minutes.

5. Patiekimas. Pirmąjį iškeptą kutabą iš abiejų pusių aptepkite sviestu, ant jo dėkite antrąjį ir sviestu patepkite tik išorinį jo šoną. Šitaip į bokštelį sukraukite visus iškeptus pyragėlius. Kaskart augančią krūvelę būtinai pridenkite dangčiu ar apversta lėkšte. Sviestu sutepti, uždengti karšti kutabai suminkštės ir bus dar skanesni. Jeigu vietoje paprasto sviesto naudosite lydytą ghi sviestą (apie jo paruošimą skaitykite čia), bus dar skaniau!

Kutabus valgykite iškart, jiems vos vos atvėsus. Tradiciškai kutabai su mėsišku įdaru apibarstomi raudonomis, rūgštoką skonį turinčiomis žagrenių sėklomis, tačiau juos galite apšlakstyti citrinų sultimis - efektas bus labai panašus.
 

Azerbaidžanietiški kutabai

Azerbaidžanietiški kutabai, patiekti su žagrenių sėklomis ir jogurto padažu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kutabai dažnia valgomi juos perlenkus arba susukus į tūtelę ir mirkant į padažus. Prie pyragėlių su įvairiais įdarais dažniausiai siūlomas jogurto padažas, pagamintas iš paprasto jogurto, pagardinto kalendromis ar kitais žalumynais, česnaku, citrinų sultimis, aliejumi, actu ir druska. Prie pyragėlių su mėsa ar paukštiena gali būti pasiūlytas pomidorų padažas, pagardintas mėtomis, česnakais, žalumynais. Kutabai dažniausiai užsigeriami pasūdytu jogurto gėrimu airanu, kuris kartais pagardinamas smulkintais žalumynais ir agurkais. Kutabus su saldesniais įdarais galima truputį apšlakstyti medumi. 


6. Laikymas ir šaldymas. Siūlome išsikepti tiek kutabų, kiek suvalgysite vienu kartu. Ilgėliau laikomi kutabai gan greitai kietėja ir yra ne tokie skanūs. Jeigu iškart nesuvalgysite visų kutabų, juos atvėsinkite , sudėkite į maišelį ar sandarią dėžutę ir laikykite šaldytuve. Pyragėliai bus tinkami vartoti kelias dienas.

Sukietėjusius pyragėlius galite „paglostyti“ vandeniu sudrėkintomis rankomis ar aptepti lydytu sviestu ir 3-5 minutes pašildyti iki 180-200°C įkaitintoje orkaitėje. Jie nebus lyg šviežiai kepti, tačiau truputį suminkštės ir bus skanesni.

Jeigu liko daug kutabų, rekomenduojame juos užšaldyti. Užšaldyti galima tiek neapkeptus, tiek jau ir apkeptus kutabus. Pyragėlius vienu sluoksniu sudėkite ant padėklo, pjaustymo lentelės ar didesnės lėkštės ir įdėkite į šaldymo kamerą. Sušalusius pyragėlius sudėkite į maišiuką ar dėžutę, kad užimtų mažiau vietos.

Jeigu šaldėte neapkeptus kutabus, juos truputį atlaidinkite (bet ne iki galo, nes tešla gali pasidaryti lipnoka) ir kepkite įkaitintoje sausoje ar vos riebalais suteptoje keptuvėje. Jeigu norite kepti neatlaidinę, į keptuvę įpilkite truputį aliejaus. Aliejuje skrudintus kutabus sudėkite ant popierinių rankšluostėlių, kad susigertų riebalų perteklius.

Jeigu užšaldėte apkeptus kutabus, jų neatlaidinkite. Dėkite į iki 180-200°C įkaitintą orkaitę ir šildykite maždaug 10 min. iki kol suminkštės ir bus pakankamai karšti.

 

Kutabų tešlos ir įdarų receptai bei padažai prie jų

Siūlome išbandyti paprastą kutabų tešlą ir dalinamės keliais tradicinių įdarų receptais, tačiau galite drąsiai eksperimentuoti. Įdarui puikiausiai tiks įvairios patroškintos daržovės, mėsos ar paukštienos likučiai, bulvių košė. Mėsiškus kutabus siūlome tiekti su pomidorų ir mėtų padažu, o kitokius - su jogurtiniu padažu. Kutabus valgykite užsigerdami airanu - jogurto gėrimu, kurio rasite didesniuose prekybos centruose. Jie taip pat puikiai tiks su kefyru, raugintomis pasukomis, sultiniu. 
 

Kutabai

Kutabai su įvairiais įdarais, patiekti su jogurtu ir apibarstyti žagrenių sėklomis. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kutabų tešla ir kepimas
20-25 kutabams Jums reikės:
~500 g miltų (+ miltai kočiojimui);
1 kiaušinio;
žiupsnelio druskos;
200-250 ml vandens;
jeigu norite riebesnės tešlos, papildomai: 1 šaukšto aliejaus ar tirpinto sviesto;
sviesto iškeptų kutabų aptepimui.

Gaminimas:
Miltus sumaišykite su druska, įmuškite kiaušinį, supilkite aliejų ar sviestą (jeigu naudojate) ir išmaišykite.
Po truputį pilkite vandenį ir minkykite tešlą. Vandens gali reikėti dar mažiau ar daugiau, tai priklauso nuo miltų, kiaušinio dydžio.
Tešla turi būti nelipni, gan tvirta.
Suminkytą tešlą įdėkite įsukite į maistinę plėvelę ar įdėkite į maišiuką ir 30 min. palaikykite šaldytuve.
Pašaldytą tešlą padalinkite graikinio riešuto dydžio kamuoliukais (turėtų pavykti 20-25 kamuoliukai) ir juos plonai iškočiokite.
Iškočioto papločio skersmuo turėtų būti 18-20 cm.
Ant vienos iškočioto papločio dėkite 1-2 šaukštus įdaro, paskleidžiant beveik iki pat kraštelių (palikite ne didesnį, nei 1 cm tarpą).
Kraštelius suspauskite šakute arba apipjaukite apvaliu peiliuku (pavyzdžiui, skirtu picai).
Kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje be riebalų (riebalais vos vos patepkite tik, jeigu keptuvė prasta) ant truputį didesnės nei vidutinė ugnies.
Kepkite iki kol atsiras rudų dėmelių, maždaug po 2-3 minutes kiekvieną pusę.
Iškeptus kutabus aptepkite sviestu, sudėkite vieną ant kito ir iki valgymo laikykite uždengę dangčiu ar lėkšte.
Patiekite su padažais (jų receptus rasite truputį žemiau), airano, raugintų pasukų, kefyro ar sultinio stikline.

 

Mėsos įdaras kutabams
20-25 kutabams Jums reikės:
400 g jautienos arba avienos (galite pakeisti kiauliena arba paukštiena);
100 g lajaus (galima pakeisti sviestu);
~ 100 g mėgstamų žalumynų (svogūnų laiškų, petražolių, kalendros, krapų ir kt.);
150 ml rūgščių sulčių (pavyzdžiui, granatų) arba 10x10 cm skermens rūgštesnės vaisių odos gabaliuko, ištirpinto 150 ml verdančio vandens ir atvėsinto. Taip pat į faršą galima tiesiog įpilti vandens, sultinio;
pagal skonį druskos, pipirų, kitų mėgstamų prieskonių.

Gaminimas:
Mėsą ir lajų reikėtų smulkiai sukapoti peiliu, tačiau taupant laiką galima tiesiog permalti arba iš karto naudoti paruoštą, riebesnį faršą.
Faršą pagardinkite sukapotais žalumynais, druska, pipirais, kitais prieskoniais. Į faršą supilkite sultis, sultinį ar vandenį, kad būtų skystesnis. Skysčio gali reikėti daugiau ar mažiau, tai priklauso nuo mėsos sultingumo.

 

Žalumynų ir sūrio įdaras kutabams
20-25 kutabams Jums reikės:
~600-700 g įvairių žalumynų pagal skonį (kalendros, petražolių, krapų, svogūnų laiškų, rūgštynių ir kt.);
100 g minkšto arba puskiečio, rūgštesnio skonio sūrio, pavyzdžiui, fetos ar brinzos. Galite naudoti ir fermentinį sūrį arba galite sūrį pakeisti varške;
100 g šalto sviesto;
pagal skonį druskos, kitų mėgstamų prieskonių (pavyzdžiui, muskato riešuto, kumino).

Gaminimas:
Sviestą ir sūrį sutarkuokite, sumaišykite su smulkiai sukapotais žalumynais, pagardinkite druska, kitais prieskoniais.

 

Sūrio įdaras kutabams
20-25 kutabams Jums reikės:
~900 g sūrio. Siūlome lygomis dalimis naudoti fetą, brinzą ir patinkantį fermentinį sūrį;
kelių mėtų šakelių.

Gaminimas:
Sūrius sutarkuokite ar sutrupinkite, sumaišykite, pagardinkite smulkiai sukapotomis mėtomis.

 

Moliūgų įdaras kutabams
20-25 kutabams Jums reikės:
600-700 g jau „sutvarkyto“ moliūgo (t.y. be sėklų, be žievės);
nedidelio gabaliuko sviesto;
saujos šviežių granato sėklų;
pagal skonį cinamono;
papildomai: cukraus ar medaus;
patiekimui: skysto medaus.

Gaminimas:
Moliūgą supjaustykite nedideliais kubeliais arba sutarkuokite.
Moliūgą truputį apkepinkite svieste ir uždenkite dangčiu. Troškinkite ant nedidelės ugnies iki kol suminkštės. Moliūgai gan sultingi, tad papildomai vandens nepilkite, sultys išsiskirs troškinimo metu.
Moliūgą taip pat galite kepti iki 180-200°C įkaitintoje orkaitėje ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Moliūgo gabaliukus vos vos apšlakstykite aliejumi ir kepkite iki kol suminkštės, kepimo laikas priklauso nuo gabaliukų dydžio ir molūgo rūšies, bet paprastai kepti reikia apie 20 min.
Mnkštą moliūgą sutrinkite maisto smulkintuvu ar per sietelį. Pagardinkite cinamonu, papildomai galite įdėti cukraus ar medaus, į atvėsusią tyrę įmaišykite granatų sėklas.
Kutabus su moliūgais kepkite įprastai, patepkite sviestu, tačiau tiekite ne su pikantiškais padažais, o apšlakstę medumi.

 

Pomidorų, česnakų ir mėtų padažas
Jums reikės:

500 ml pomidorų tyrės (jos rasite didesniuose prekybos centruose, ant pakuotės ieškokite užrašo passata) arba konservuotų pomidorų savo sultyse. Galite naudoti ir šviežius pomidorus, tik juos apiplikykite ir nulupkite odeles;
2-3 skiltelių česnakų;
kelių šakelių petražolių;
kelių šakelių mėtų;
2 šaukštų kokybiško aliejaus (ypač tinka alyvuogių);
1-2 šaukštelių cukraus (jeigu pomidorai rūgštoki);
pagal skonį druskos, pipirų.

Gaminimas:
Jeigu naudojate konservuotus arba šviežius pomidorus, juos sutrinkite maisto smulkintuvu.
Pomidorų tyrę pagardinkite spaustuku perspaustais ar smulkiai sukapotais česnakais, smulkintais žalumynais, aliejumi, druska, pipirais. Jeigu reikia, pagal skonį įdėkite cukraus.
Paruoštą padažą būtinai bent 30 min. palaikykite šaldytuve, kad pasiskirstytų skoniai.
Toks padažas tiks ne tik prie kutabų, bet ir prie šašlykų, mėsos ar paukštienos kepsnių. Galite jį pakaitinti, kad truputį nugaruotų ir sutirštėtų, o tuomet juo aptepkite picą, patiekite su makaronais.

 

Jogurto ir žalumynų padažas
Jums reikės:

400 ml jogurto be jokių priedų;
kelių šakelių mėgstamų žalumynų (tikrąjį Kaukazo skonį atskleis kalendros, bet, jeigu nemėgstate, tiks ir petražolės, krapai, bazilikai ir kt.);
1 nedidelio agurko;
2-3 skiltelių česnako;
100 ml kokybiško aliejaus (ypač tinka alyvuogių);
3-4 šaukštų citrinų sulčių;
pagal skonį druskos.

Gaminimas:
Į jogurtą įmaišykite smulkiai sukapotus žalumynus, smulkiai supjaustytą ar sutarkuotą agurką, spaustuku perspaustus ar smulkiai sukapotus česnakus, įpilkite aliejaus, citrinų sulčių, pagardinkite druska.
Viską gerai išmaišykite ir paragaukite, jeigu reikia įdėkite daugiau druskos ar įpilkite daugiau citrinų sulčių.
Palaikykite šaldytuve 15-20 min., kad pasiskirstytų skoniai.
Toks padažas tiks ne tik prie kutabų, bet ir prie keptos mėsos, paukštienos ar žuvies, o ypač prie grilyje ar orkaitėje keptų daržovių.

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital