Cinamoninės bandelės su obuoliais - receptas žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 5)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 5)
Cinamoninės bandelės su obuoliais - receptas žingsnis po žingsnio
Asta, Saulėta virtuvė

Ruduo įsisuko į mūsų namus ir gyvenimus. Skruostus kasryt nurausvina žvarbus ryto vėjas, o delnus vis dažniau norisi slėpti minkšto megztuko rankovėse. Po kojom šoka medžių lapai, o užrašinės paraštėse – vien obuolių pyragų receptai. Visa tai ir dar daugiau atneša ruduo. Kartais jis gali pasirodyti pilkšvas, ilgus ir pernelyg tamsus, bet – jaukus iki pirštų galiukų. Metų laikas, kai už lango nors ir tvanas, o namų orkaitėse kepa bandelės, kvepia cinamonu ir lėtu buvimu.

Išlaukę laisvesnio savaitgalio, suplanuokite pusryčius lyg šventę. Išsikepkite rudeniškiausių bandelių – mielinių cinamoninių ritinėlių su obuoliais. Cinamono ir obuolių derinys jau savaite vertas dešimties balų, o įsukus juos į minkštą, purią mielinę tešlą, tai – dievų maistas!

Obuolių įdaras cinamoninėms bandelėms suteikia papildomo drėgnumo, aromato. Bandelės iškepa tobulai minkštos, drėgnos, nuostabiai gardžios. Į tešlą tikrai nereikia įmaišyti cukraus (išskyrus tą vieną šaukštą, būtiną mieliems aktyvinti), nes saldumo pilnai pakanka nuo įdaro ir glaisto. Jei paklaustumėt manęs, sakyčiau, kad šios bandelės – labai teisingo saldumo.

Glaistas – didelė bandelių žavesio dalis. Jis ne tik puošia bei padeda bandelių paviršiui neapdžiūti, bet suteikia dar daugiau sodraus skonio, kremiškos tekstūros. Tokia bandelė – truputį daugiau nei tiesiog bandelė; greičiau jau visas pyragėlis!

Nėra tinkamesnio laiko kepti mielines bandeles nei dabar, rudens dienomis. Gaminkime žingsnis po žingsnio kartu. Pažadu, bus paprasta ir labai, labai skanu!



12 bandelių
Paruošite per 40 min. + kildinsite 1 val. 30 min.


Mielinės bandelės su obuoliais

Tešlai:

  • 1 stiklinės (250 g) pieno
  • 2 ¼ arb. š. (7 g) mielių
  • 1 valg. š. cukraus
  • 4-4 ½ stiklinės (560-610 g) miltų (550D)
  • ½ arb. š. druskos
  • 1 arb. š. malto cinamono
  • 80 g minkšto sviesto
  • 3 kiaušinių

Įdarui:

  • 2 didelių ar 3 vidutinio dydžio obuolių
  • ½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
  • 2 arb. š. malto cinamono
  • ¼ arb. š. druskos
  • 80 g minkšto sviesto

Kreminio sūrio glaistui:

  • 30 g minkšto sviesto
  • 100 g kreminio (tepamojo) sūrio
  • 2 valg. š. klevų sirupo
  • 1 arb. š. vanilės pastos
  • 1 ½ stiklinės (195 g) miltelinio cukraus

1. Paruoškite mielinę tešlą. Pasiruoškite ingredientus.

2. Pieną pašildykite, kad jis būtų šiltas, bet ne karštas. Suberkite sausas mieles ir cukrų. Išmaišykite šluotele, kol cukrus ir mielės ištirps. Dubenį uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 10-15 minučių, kol mielės taps aktyvios (paviršius turi suputoti).

3. Į didelį dubenį sudėkite miltus (iš pradžių berkite keturias stiklines; tikslus jų kiekis priklausys nuo kiaušinių dydžio), druską, cinamoną, sviestą ir kambario temperatūros kiaušinius. Supilkite į dubenį aktyvų (suputojusį) mielių mišinį.

4. Išmaišykite ir išminkykite minkštą, elastingą tešlą. Iš pradžių tešla gali atrodyti per minkšta ir per lipni, tačiau kuo ilgiau minkysite, tuo stipresnės taps gliuteno gijos – pamažu tešla taps glotni, nelipni, tačiau vis dar išliks labai minkšta. Minkykite apie 10 minučių; galite naudoti elektrinę tešlos maišyklę (ar pastatomą plaktuvą su antgaliu, skirtu tešlos minkymui). Jei tešla vis tiek per lipni, įmaišykite šiek tiek miltų papildomai (iki pusės puodelio).

5. Didelį dubenį ištepkite šlakeliu aliejaus. Dėkite į jį iš tešlos suformuotą minkštą tešlos rutulį ir kelis kartus apsukite, kad visas jo paviršius pasidengtų aliejumi.

6. Uždenkite dubenį rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie valandą, kol tešlos tūris padvigubės.

7. Paruoškite obuolių įdarą. Pasiruoškite ingredientus.

8. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite mažais kubeliais. Sumaišykite su ruduoju cukrumi, cinamonu ir druska.

9. Suformuokite bandeles. Pakilusią tešlą lengvai paminkykite ir iškočiokite į didelį stačiakampį (apie 35x45 cm ar panašaus dydžio).

10. Visą iškočiotą tešlą aptepkite minkštu sviestu.

11. Ant viršaus tolygiai paskleiskite obuolių įdarą.

12. Pradėdami nuo ilgosios kraštinės, tešlą su įdaru susukite į ritinėlį.

13. Ritinėlį supjaustykite į maždaug 12 lygių dalių.

14. Supjaustytas bandeles gražiai išdėliokite kepimo formoje aukštesniais kraštais (20x30 cm).

15. Kepimo formą uždenkite rankšluostėliu ir palikite kilti kambario temperatūroje dar apie 30 minučių.

16. Iškepkite. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).

17. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes, bandelės iškils, jų paviršius taps gražiai auksinės spalvos. Įsmeikite peilį ir patikrinkite ar bandelės jau iškepusios. Jei peilis yra švarus ar tik vos vos apsivėlęs tešla, orkaitę išjunkite. Palikite bandeles 10 minučių pailsėti.

18. Kol bandelės kepa, paruoškite kremą glaistymui. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.

19. Visus glaistui skirtus produktus sudėkite į maisto plaktuvą. Pradėkite plakti lėtai, toliau palimo greitį pamažu vis didindami, kol išplaksite tirštą kremą.

20. Paruoštu kremu aptepkite dar šiek tiek šiltų minkštų bandelių paviršių. Ragaukite nedelsdami.

PATARIMAI

  • MIELĖS. Tam, kad mielinė tešla pavyktų, mielės turi būti aktyvios. Dubenėlyje sumaišius šiltą pieną, cukrų ir sausas mieles, po maždaug dešimties minučių jų paviršius turi būti suputojęs. Tai – ženklas, kad mielės aktyvios. Jei paviršius nesuputoja, reikėtų šį žingsnį pakartoti iš naujo, nes neaktyvios mielės neiškels tešlos. Dažniausiai suaktyvinti mieles trukdo per karštas ar per šaltas pienas, arba pasibaigęs mielių galiojimo laikas (tikrinkite jį ant pakuotės ir nenaudokite mielių, kurių galiojimo laikas – pasibaigęs).
  • MINKYMAS. Mielinę tešlą reikėtų minkyti apie dešimt minučių. Minkyti galite rankomis ar naudodami elektrinę tešlos maišyklę (pavyzdžiui, pastatomą plaktuvą su tešlos minkymo antgaliu). Iš pradžių tešla bus labai minkšta ir lipni, tačiau minkant ims formuotis vis stipresnės glitimo gijos – tešla taps glotni, elastinga ir vis mažiau lipni. Jei matysite, kad tešla vis dar labai lipni, papildomai įberkite vieną kitą šaukštą miltų, tačiau nepersistenkite ir nepadauginkite.
  • TEŠLOS KILDINIMO TEMPERATŪRA. Jei namuose per vėsu ir mielinė tešla nekyla, ar kyla labai sunkiai, kildinkite ją iki 25-30 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Tešlos tūris turėtų padvigubėti per maždaug valandą.
  • ĮDARAS. Obuolių įdarą galite papildyti smulkintais riešutais (migdolais, lazdynais, graikiniais) ar papildomais prieskoniais (muskatu, imbierais).
  • OBUOLIAI. Obuolius supjaustykite mažais gabaliukais, kad sukant į tešlą, gabalėliai jos neperplėštų ir suktinukai būtų taisyklingos formos. Nesijaudinkite, jei obuoliai yra sultingi ir išskirs šiek tiek sulčių.
  • GLAISTAS bandelėms suteikia papildomo saldumo, naujos tekstūros, paverčia jas gardžiais kremiškais pyragėliais. Jei tik turite galimybę, būtinai jį paruoškite ir aptepkite dar kiek šiltas bandeles.
  • PASIRUOŠTI IŠ ANKSTO bandeles galite! Susukite ritinėlius, sudėkite į kepimo formą, iškart uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą. Ryte išimkite ir prieš kepdami pusę valandos palaikykite kambario temperatūroje.
  • KEPKITE bandeles suglaustas vienoje didelėje kepimo formoje, jei norite, kad iškepusios būtų ypatingai minkštos ir drėgnos. Pavieniui kepamas bandeles perkepti (ir išdžiovinti) daug lengviau.
  • NEPERKEPKITE bandelių. Nieko nėra liūdniau nei valgyti sausą, sprangią, perkepusią mielinės bandelės tešlą. Stebėkite kepančias bandeles. Iškepusios jos bus, kai gražiai iškils, viršus taps gražiai auksinės spalvos, o peilis, įbestas į tešlą, bus beveik visai švarus. Tai tinkamas metas išjungti orkaitę. Susiglaudusios bandelės nuo kepimo indo karščio dar kurį laiką keps net ir išjungtoje orkaitėje, tad po dešimties poilsio minučių  buvęs beveik švarus peilis bus visai švarus.
  • LAIKYMAS. Jei bandelių iškart nesuvalgysite, laikykite jas sandariame inde ar įsuktas į maistinė plėvelę, kad neapdžiūtų ir neišsausėtų. Pačios skaniausios yra ką tik iškeptos bandelės.

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital