Bulviniai blynai įdomiau - trys receptai žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 11)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 11)
Bulviniai blynai įdomiau - trys receptai žingsnis po žingsnio

Mūsų šalies virtuvė yra neįsivaizduojama be bulvių patiekalų, o artėjančios Užgavėnės – puikiausia proga išsikepti gardžių bulvinių blynų! Galbūt išties, kaip kad pasakoja senosios Užgavėnių tradicijos, pilnais pilvais žiemą išvyti iš kiemo pavyks greičiau, o tuomet – sveikinsim atėjusį pavasarį!

Iš kartos į kartą keliaujantys bulvinių blynų receptai yra nuostabūs, tačiau šįkart kviečiame į tą patį valgį pažvelgti šiek tiek kitaip. Dalijamės trimis receptais ir tikime, kad visi jie atras kelią į jūsų namus, virtuves ir širdis.

Pasisėmę įkvėpimo iš Šveicarijos, kur bulvės taip pat labai mėgstamos, iškepkite šį didelį tarkuotų virtų bulvių blyną, vadinamą Rösti. Pagardintas šoninės ir sūrio įdaru šis blynas tampa ypatingai gardus ir primena kuo tikriausią bulvių pyragą!

Tradicinius bulvinius blynus paįvairinkite, į tarkius įmaišydami vištienos. Tokie blyneliai bus sultingi, minkšti ir sotūs. Puikus pasirinkimas šeimos savaitgalio pietums, kai norisi pagaminti kažką paprasto ir greito, bet labai jaukaus ir skanaus.

Galiausiai, ar kada galvojote apie tai, kad bulviniai blynai gali virsti... vafliais? Tikrai gali – jei turite belgiškų vaflių keptuvę, būtinai išbandykite šį bulvinių vaflių receptą. Tokie vafliai puikiai tiks pusryčiams, vakarienei, pietų dėžutei ar užkandžiui.

Ar jau išsirinkote, kurį receptą norėtumėte išbandyti patį pirmąjį? Pasiruoškite produktus ir pradėkime – gaminkime drauge žingsnis po žingsnio!

DIDELIS BULVINIS BLYNAS SU ŠONINĖS IR SŪRIO ĮDARU

Bulvinius blynus mums įprasta kepti iš žalių tarkuotų bulvių, formuojant juos nedidelius, įkaitintame aliejuje gardžiai apskrudinant iš abiejų pusių. Bet pamėginkime viską daryti priešingai: bulves prieš tarkuojant išvirti, o blyną kepti didžiulį, per visą keptuvę! Nors nebūtina, bet viduje labai gardu paslėpti įdarą: sūris išsilydys, o skrudinta šoninė suteiks sodraus skonio ir pikantiškumo. Blynas keptuvėje apskrus iki traškios plutelės, o viduje liks minkštas, drėgnas, labai gardus!

Štai tokie bulviniai blynai kepami Šveicarijoje ir vadinami Rösti. Sakoma, kad labiausiai jie mėgstami Berno apylinkėse, nors paplitę visoje šalyje ir už jos ribų. Gal kiek netikėta, bet šveicarai bulvinius blynus mėgsta patiekti net pusryčiams, pagardinę skystai keptas kiaušiniais, avokadais, daržovėmis.

  • Tokį blyną galite kepti ir be įdaro arba įdarui naudoti kitus produktus, pavyzdžiui: mėgstamą kumpį, tarkuotą mocarelos sūrį, pasmulkintus ir pakepintus špinatus.
  • Kepkite lėtai, virš vidutinės ugnies (aš indukcinėje kaitlentėje nustačiau šeštą kaitros lygį iš devynių). Blynas turi apskrusti, sutvirtėti, tačiau saugokite, kad nepradėtų degti!
  • Blyną kepti galite ir iš žalių tarkuotų bulvių, tik tuomet, tarkius sumaišę su druska ir palikę pastovėti apie dešimt minučių, juos labai gerai  nuspauskite, kad pašalintumėte visą perteklinę drėgmę.

3 porcijos
Paruošite per 45 min.


Bulvinis blynas su šoninės ir sūrio įdaru

  • 1 kg virtų bulvių (su odele)
  • 1 arb. š. druskos
     
  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 svogūno
  • 3 skiltelių česnako
  • 100 g šaltai rūkytos šoninės
  • 100 g tarkuoto fermentinio sūrio
     
  • 4 valg. š. aliejaus
  • 80 g sviesto

1. Virtas bulves atvėsinkite iki kambario temperatūros, tuomet dėkite į šaldytuvą ir atšaldykite pernakt. Kitą dieną nulupkite odeles.
 

2. Pasiruoškite blynui reikalingus ingredientus.


3. Šaltas virtas bulves sutarkuokite burokine tarka ir sumaišykite su druska.


4. Paruoškite įdarą. Keptuvėje virš vidutinio dydžio ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite smulkiai pjaustytą svogūną ir česnako skilteles, ir kepkite, kartais pamaišydami, kol suminkštės. Sudėkite gabalėliais pjaustytą šoninę ir kepkite dar porą minučių, kol gardžiai apskrus.


5. Atvėsinkite, tuomet sumaišykite su tarkuotu sūriu.


6. Iškepkite blyną. Į keptuvę įpilkite du šaukštus aliejaus ir įdėkite gabalėlį (apie 40 g) sviesto. Palaukite, kol sviestas ištirps.
 


7. Sudėkite į keptuvę pusę tarkuotų bulvių. Lygiu sluoksniu padenkite visa keptuvės dugną. Paspauskite plokščiąja mentelės dalimi, kad bulvių tarkiai kiek įmanoma labiau sukibtų.


8. Ant viršaus tolygiai paskleiskite šoninės ir sūrio įdarą. Pačiuose kraštuose įdaro nedėkite.


9. Ant įdaro tolygiai paskleiskite likusias tarkuotas bulves, vėl paspauskite plokščiąja mentelės dalimi.


10. Mentele atstumkite bulvių tarkius nuo kraštų, taip suformuodami gražios formos blyną.


11. Kepkite apie 10-15 minučių, kol blyno apačia sutvirtės ir apskrus.


12. Ant keptuvės užvožkite lentelę ar lėkštę ir apverskite – blynas liks ant lentelės ar lėkštėje, apskrudusia puse į viršų. Jei nerimaujate, kad vėliau jį bus sunku grąžinti atgal į keptuvę, pasinaudokite gudrybe – ant keptuvės užtieskite kepimo popieriaus juostą, kuri išvertus blyną, liks jo apačioje. Tuomet atgal į keptuvę blyną grąžinsite tempdami už kepimo popieriaus juostos.
 

 

13. Į keptuvę įpilkite dar du šaukštus aliejaus, įdėkite dar gabaliuką sviesto. Palaukite, kol ištirps.


14. Blyną nuo lentelės ar lėkštės nustumkite į keptuvę. Kepkite dar apie 10 minučių, kol ir antra blyno pusė sutvirtės ir bus gražiai apskrudusi.


15. Patiekite. Iškepusį blyną pjaustykite gabalėliais ir patiekite vieną ar pagardinkite grietine, graikišku jogurtu.

BULVINIAI BLYNAI SU VIŠTIENA

 

Kai buvau maža, mama dažnai gamindavo bulvinius blynus su mėsos įdaru viduje, tačiau niekad neteko ragauti jų užmaišytų štai šitaip – kai mėsa (šiuo atveju, vištiena) – yra įmaišoma į pačias bulves. Pabandžiau įsivaizduoti skonį ir nesuabejojau, kad turėtų būti labai gardu. Bulves tarkavau burokine tarka, kad blynai būtų traškesni, turėtų ryškesnę tekstūrą. Pavyko labai gardžiai, o pagaminti – paprasta kaip dukart du.

  • Kepkite lėtai, kad iškeptų ir bulvės, ir mėsa, o blynai kepant pernelyg nesuskrustų.
  • Vos iškeptus blynus išimkite ant popierinių rankšluosčių, kad nusausintumėte perteklinį riebalų kiekį.
  • Galite naudoti ir maltą vištieną ar kitą mėsą – ją lygiai taip pat sumaišykite su tarkuotomis bulvėmis.
  • Į masę galite įmaišyti smulkintų krapų ar svogūnų laiškų.
  • Gardžiausi blynai bus vos iškepti, dar karšti. Patiekite su riebia grietine ar spirgučių padažu.

14-15 blynų

Paruošite per 60 min.

 

Bulviniai blynai su vištiena

  • 500 g bulvių
  • 1 arb. š. druskos
  • ½ vištienos krūtinėlės (250 g)
  • 1 svogūno
  • 1 kiaušinio
  • 2-3 valg. š. miltų
     
  • aliejaus kepimui


1. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
 


2. Bulves sutarkuokite burokine tarka.
 


3. Sumaišykite su druska, leiskite pastovėti 10-15 minučių ir nuspauskite susidariusį skystį.


4. Bulvių tarkius sumaišykite su labai smulkiai supjaustyta vištienos krūtinėle, smulkiai pjaustytu svogūnu, kiaušiniu.
 

 

5. Įmaišykite miltus.
 


6. Keptuvėje virš vidutinio dydžio ugnies įkaitinkite aliejų. Dėkite po šaukštą paruoštos masės (kad blyneliai būtų taisyklingesni, galite juos formuoti šiek tiek sudrėkintais delnais). Kepkite kelias minutes, kol apskrus, tuomet apverskite ir kepkite dar kelias minutes. Bulvės turi suminkštėti, o vištiena – pilnai iškepti.
 


7. Nusausinkite blynus ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalų perteklių.
 

8. Patiekite blynelius su grietine ar kitais mėgstamais priedais.

 

BULVINIAI VAFLIAI SU MOCARELA IR ŽALUMYNAIS

Ar kada bandėte iš bulvių kepti vaflius? Belgiškų vaflių keptuvėje jie iškepa nuostabūs! Viskas paprasta: virtas bulves sutrinkite grūstuvu, sumaišykite su pienu, sviestu ir kiaušiniais, pagardinkite tarkuotu mocarelos sūriu, svogūnų laiškais ir krapais. Įmaišykite miltus, prieskonius ir kepkite įkaitintoje keptuvėje, pateptoje gabalėliu sviesto, kol apskrus iki auksinės spalvos ir gardaus traškumo. Tokius vaflius paruošite greitai ir paprastai, o jie bus išties skanūs ir sotūs. Puikiai tiks ne tik pietums ar vakarienei, bet ir pietų dėžutei ar užkandžiui.

  • Vietoje trintų bulvių galite naudoti bulvių košės likučius.
  • Mocarelos sūrį galite keisti tarkuotu čederio ar mėgstamu fermentiniu sūriu. Jei norite šiek tiek pikantiškesnio skonio, įmaišykite saujelę smulkiai tarkuoto ilgai brandinto kietojo sūrio.
  • Į vaflių tešlą galite įmaišyti nedidelių kumpio gabalėlių.
  • Tikslus vaflių kepimo laikas priklausys nuo turimos vaflių keptuvės – vienos yra galingos ir vafliai iškepa per porą minučių, tuo tarpu su kitomis tenka kepti ilgiau.
  • Vėsdami vafliai suminkštėja, tačiau atšviežinti juos galite pašildydami orkaitėje.
  • Patiekti vaflius galite su įvairiausiais pagardais. Prie čia siūlomo derinio puikiai tiktų ir riekelė skrudintos šoninės arba sūdyta ar šaltai rūkyta lašiša.

10-12 vaflių
Paruošite per 45 min.


Vafliams:

  • 500 g virtų sutrintų bulvių
  • ½ stiklinės (125 ml) pieno
  • 50 g tirpinto sviesto
  • 2 didelių kiaušinių
  • 125 g mocarelos sūrio
  • ryšelio svogūnų laiškų
  • ryšelio šviežių krapų
  • ¾ stiklinės (105 g) miltų
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • ½ arb. š. druskos
  • ½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • ½ arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių
  • ½ arb. š. džiovintų česnakų granulių
     
  • sviesto kepimui

Padažui:

  • 3 valg. š. rikotos sūrio (arba varškės)
  • 3 valg. š. graikiško jogurto
  • 1 valg. š. citrinos sulčių
  • ryšelio smulkintų šviežių krapų
  • žiupsnio druskos
  • žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų

Patiekti (nebūtinai):

  • keptų kiaušinių
  • avokadų
  • lukštentų kanapių sėklų
  • šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • jūros druskos dribsnių

1. Iškepkite vaflius. Pasiruoškite ingredientus.


2. Trintas virtas bulves sumaišykite su pienu, tirpintu sviestu ir lengvai išplaktais kiaušiniais.


3. Sudėkite tarkuotą mocarelos sūrį, smulkiai pjaustytus svogūnų laiškus ir krapus. Išmaišykite.
 

 

4. Suberkite miltus, kepimo miltelius, druską, pipirus, prieskonines žoleles ir džiovintus česnakus. Išmaišykite lipnią tešlą.
 

 

5. Belgiškų vaflių keptuvę įkaitinkite pagal instrukcijas. Ištepkite sviestu ir dėkite šaukštą bulvių masės.


6. Kepkite apie 2-3 minutes (jei reikia, pakoreguokite kepimo laiką pagal turimos vaflinės galingumą), atidarykite vaflinę ir išimkite gražiai apskrudusį bulvinį vaflį.
 

 

7. Padažui sumaišykite visus ingredientus.
 

8. Patiekite vaflius su padažu ir mėgstamais priedais, pavyzdžiui, su skystai keptu kiaušiniu ir riekelėmis pjaustytais avokadais. Pagardinkite lukštentomis kanapių sėklomis, šviežiai grūstais juodaisiais pipirais, jūros druskos dribsniais.

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital