Benedito kiaušiniai su greitu olandišku padažu - rodome, kaip pagaminti patiems!

AUTORIUS:
kitchenJulie , 2019-02-08
Benedikto kiaušiniai su olandišku padažu

Benedikto kiaušiniai, mano nuomone, yra vienas skaniausių vėlyvųjų pusryčių patiekalų. Iki šiol man jis atrodė ir vienas įnoringiausių, būtent dėl olandiško padažo, kuris pilamas ant viršaus – tai skiriamasis šio patiekalo bruožas.

Klasikinis hollandaise yra gana sudėtingas, labai paprasta padaryti nedidelę klaidą, kurios dėka bus sugadintas visas padažas, tad žmonės dažnai vengia tokius pusryčius ruošti namuose. Šis padažas ruošiamas garų vonelėje išmaišius kiaušinių trynius ir citrinos sultis, po to į šią masę nuolat maišant šluotele lėtai pilamas ištirpdytas karštas sviestas. Tikslas - įmaišyti sviestą taip, kad nesusidarytų gumuliukai, tačiau tam reikia įgudusių rankų ir praktikos.

 

Kad benedikto kiaušiniai neatrodytų tokie nepasiekiami, aprašiau paprastesnį, jau interneto platybėse paplitusį olandiško padažo gaminimo būdą. Tokį padažą paruošti labai paprasta, o skonis puikus, tad karališkais pusryčiais galėsite mėgautis be didelių pastangų.

 

Beje, jei mėgstate eksperimentuoti, siūlau kada nors išbandyti patiekti benediktus ant šviežiai iškepto ir perpus perpjauto kruasano!

 

Ingredientai (2 porcijoms):

 

Be lukšto virtiems kiaušiniams:

  • 4 kiaušiniai
  • šiek tiek acto

 

Greitam hollandaise padažui:

  • 1 kiaušinio trynys
  • 46 g sviesto
  • ¼ arb. š. druskos
  • 1 arb. š. citrinos sulčių
  • žiupsnis kajeno arba čili pipirų (nebūtinai)
  • norint saldesnio padažo, galima įpilti 0,5-1 arb.š. klevų sirupo

 

Patiekiant:

  • 1 brioche bandelė (arba kitokia mėgiama duonelė arba klasikinis kruasanas)
  • pusė didelio arba visas nedidelis gerai prinokęs avokadas
  • kelios riekelės rūkytos lašišos (arba paskrudintos šoninės)
  • šiek tiek žalumynų papuošimų (tinka špinatai, svogūnų arba česnako laiškai)
  • šiek tiek čili prieskonių (aš naudojau skaldytus čili pipirus sumaišytus su jūros druska)

 

Pirmiausia  pasiruoškite hollandaise padažą.

 

1. Nedideliame prikaistuvyje ištirpinkite sviestą, tačiau jo nekaitinkite per daug, kad neišgaruotų svieste esanti drėgmė. Ištirpusį sviestą atidėkite į šoną, jog šiek tiek atvėstų.

 

 


 

2. Į siaurą indelį (tik truputėlį platesnį už trintuvo galvą), dėkite kiaušinio trynį, druską, kajeno pipirus ir citrinos sultis.

 


 

3. Sutrinkite plaktuvu iki masė išsimaišys ir pamatysite kaip ji pradeda lengvai putoti.



 

 

4. Palikite plaktuvą įjungtą ant mažesnio greičio ir nenutrūkstama plona srove pilkite sviestą - jūsų tikslas įmaišyti sviestą į kiaušinio masę. Jei sviestas bus per karštas, yra tikimybė, jog trynys gali pradėti kepti, t.y. formuotis gumuliukai, tad ištirpinus sviestą geriau leiskite jam kelias minutes pravėsti (bet jis turi likti skystas).

 


 

Suplakus hollandaise, paragaukite. Jei norisi saldumo, galite įmaišyti truputį klevų sirupo. Jeigu padažas per daug atvėstų prieš patiekiant kiaušinius, jį galėsite galėsite pašildyti virš nedidelės ugnies (arba garų vonelės) nuolat maišydami.




 

Verdame kiaušinius be lukšto:

 

1. Kiaušinį įmuškite į nedidelį indelį, saugokite, kad trynys liktų sveikas.

Į nedidelį puodą įpilkite vandens (tik tiek, kad apsemtų kiaušinį, kai jį įmušime).  Leiskite vandeniui užvirti, o tuomet sumažinkite karštį, kad šis tik vos vos kunkuliuotų – paviršiuje matytųsi nedaug burbuliukų.

Įpilkite pusę šaukštelio acto ir išmaišykite (aš naudojau balto vyno actą, bet tinka ir obuolių actas ar citrinos sultys). Svarbu naudoti mažą acto kiekį, kitaip kiaušinis bus nemaloniai rūgštus.

Šaukštu ar kitu įrankiu vandenį išsukite, kad susidarytų verpetas – tai padės kiaušiniui išlikti vientisesniam.

 


 

2. Išsukus verpetą, atsargiai supilkite kiaušinį į verpeto vidurį.

 


 

3. Palikite kiaušinį karštame vandenyje tol, kol sutvirtės baltymas, bet trynys liks skystas viduje (tai trunka vos 2-3 minutes, priklausomai nuo kiaušinio dydžio). Verdant stebėkite kiaušinį -  kai apsitraukia balta plėvele, šaukštu pabandykite pakelti - jei įtrūkinėja, vadinasi dar reikia šiek tiek pavirti.

Atsargiai skylėtu šaukštu ištraukite kiaušinį ir padėkite į lėkštutę. Šį procesą kartokite su likusiais kiaušiniais.



 

Ruošiam Benediktus!

 

1. Bandelę perpjaukite pusiau ir paskrudinkite. Aš naudojau brioche bandeles, nes jos savo lengvai salstelėjusiu skoniu ir purumu puikiai labai dera prie kitų produktų, bet galite naudoti ir kitokią mėgiamą duonelę ar net klasikinį kruasaną. Aš iš bandelių sausainių forma išspaudžiau dailius skritulius.

 


 

Ant bandelės dėkite avokado, jį prispaudžiant šakute.

 


 

Ant avokado dėkite lašišos, ant jos - po du be lukšto virtus kiaušinius.

 


 

Pilkite hollandaise padažo.

 


 

Apibarstykite čili prieskoniais ir žalumynais.

 


 

Patiekite iškart ir mėgaukitės!







 

Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Nijolė
2019-02-09 06:11
Karališki pusryčiai! ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
ruošiamės žiemai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital