Karamelinis tortas su riešutais - nuodėmingai skanus

ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 46)
Porcijų skaičius: 16
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 46)
Karamelinis tortas su riešutais
Karamelinis tortas su riešutais
Karamelinis tortas su riešutais
Karamelinis tortas su riešutais
Karamelinis tortas su riešutais
Karamelinis tortas su riešutais
Autorius apie receptą: Karamelė. Šokoladas. Kepinti lazdynų riešutai. Ar jaučiate, kiek daug šiuose žodžiuose slepiasi saldaus gyvenimo džiaugsmo? Kartais aš juokauju, kad jei jau tortas yra Karamelė. Šokoladas. Kepinti lazdynų riešutai. Ar jaučiate, kiek daug šiuose žodžiuose slepiasi saldaus gyvenimo džiaugsmo? Kartais aš juokauju, kad jei jau tortas yra nuodėmė, tai jis turi būti tikrų tikriausiai nuodėmė nuo pradžios iki pabaigos, nuo biskvito iki kremo ir papuošimo. Šis būtent toks ir yra: saldus, sunkus, sodrus ir turtingas savo skoniu. Vieno gabalėlio pakaks pasaldinti visai dienai, bet kiekvienas mažas jo kąsnelis bus vertas tos saldžios nuodėmės. Šis receptas, kaip vienas mano mylimiausių, yra atspausdintas ir mano „Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje“. (...daugiau) Asta, Saulėta virtuvė
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 16
Biskvitui:
200 gramų cukraus
2 vienetai kiaušinių
200 gramų karamelizuoto kondensuoto pieno
250 mililitrų grietinės
280 gramų kvietinių miltų
1 šaukštelis sodos
80 gramų lazdyno riešutų (kepintų)
Sulaistymui:
125 mililitrai kavos (stiprios)
1 šaukštas cukraus
2 šaukštai kavos likerio (kreminio)
Kremui:
200 gramų sviesto
535 gramai karamelizuoto kondensuoto pieno
240 gramų lazdyno riešutų (kepintų)
Papuošimui:
160 gramų lazdyno riešutų (kepintų)
60 gramų cukraus
24 gramai sviesto
40 mililitrų grietinėlės, 35% riebumo
1/5 šaukštelio vanilės ekstrakto
1 žiupsnelis jūros druskos
Padažui:
130 mililitrų grietinėlės, 35% riebumo
115 gramų medaus
70 gramų rudojo cukraus
40 gramų kakavos
1/3 šaukštelio druskos
100 gramų juodojo šokolado
35 gramai sviesto
2/3 šaukštelio vanilės ekstrakto
Naminei karamelei:
300 gramų cukraus
120 gramų sviesto
190 mililitrų grietinėlės, 35% riebumo
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1 žiupsnelis druskos (arba pagal skonį)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Pirmiausiai iškepkite biskvitą. Orkaitę įkaitinkite iki 180ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm skersmens kepimo indą atsegamais kraštais.
2.
Cukrų ir kiaušinius elektriniu plaktuvu išplakite iki purios ir baltos spalvos masės. Sudėkite kambario temperatūros karamelizuotą sutirštintą pieną, grietinę ir dar kartą išplakite iki vientisos masės.
3.
Kitame dubenyje sumaišykite miltus ir sodą. Suberkite miltų mišinį į plakinį ir gerai išmaišykite ar išplakite plaktuvu, kol neliks gumuliukų. Kepintus lazdynų riešutus smulkiai sukapokite ir įmaišykite į tešlą.
4.
Paruoštą tešlą supilkite į kepimo indą, paviršių išlyginkite. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 minučių. Ar biskvitas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
5.
Iškepusį biskvitą kelias minutes atvėsinkite kepimo inde, tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
6.
Kol biskvitas vėsta, paruoškite sirupą sulaistymui. Nedideliame puodelyje sumaišykite stiprią paruoštą kavą, cukrų ir kreminį kavos likerį, kol cukrus ištirps.
7.
Paruoškite karamelinį kremą. Minkštą kambario temperatūros sviestą ir kambario temperatūros karamelizuotą sutirštintą pieną elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos masės. Kepintus lazdynų riešutus smulkiai sukapokite ir įmaišykite į masę. Paruoštą kremą uždenkite maistine plėvele ir laikykite šaldytuve, kol surinkinėsite tortą.
8.
Šokoladiniam padažui dideliame puode sumaišykite riebią grietinėlę, medų, rudąjį cukrų, kakavą, druską ir 100 gramų juodojo šokolado. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol masė taps vientisa ir užvirs. Masei užvirus, sumažinkite ugnį ir nuolat maišydami kaitinkite dar 5 minutes. Nuimkite puodą nuo ugnies. Sudėkite likusius 50 gramų šokolado, sviestą ir vanilės ekstraktą. Išmaišykite, kol gausite visiškai vientisą padažą. Paruoštą šokoladinį padažą šiek tiek atvėsinkite, tuomet supilkite į sandariai užsidarantį stiklainėlį. Šaldytuve šokoladinį padažą galite laikyti iki poros savaičių. Atšalęs padažas sutirštės, todėl prieš patiekdami pakaitinkite jį mikrobangų krosnelėje apie 10-20 sekundžių.
9.
Surinkite tortą. Atvėsusį biskvitą dideliu ir labai aštriu peiliu perpjaukite į keturias lygias dalis taip, kad turėtumėte keturis vienodo storio biskvito lakštus. Jeigu biskvito viršuje susidarė kalnas, jo viršūnę nupjaukite, kad visi turimi biskvitai būtų tiesūs. Nupjautą biskvito dalį pasilikite – panaudosite jį papuošimui.
10.
Pirmąjį biskvitą dėkite ant plokščios lėkštės ar padėklo. Apjuoskite aplink biskvitą torto formos bortelius, kurie leis tortui sėkmingai sustingti ir neprarasti savo formos, kol bus surinkinėjamas.
11.
Apšlakstykite biskvitą paruoštu kavos ir likerio sirupu ir plonai aptepkite ketvirtadaliu šokoladinio padažo. Ant šokoladinio padažo tolygiu sluoksniu paskleiskite trečdalį karamelinio kremo. Ant viršaus dėkite antrąjį biskvitą ir lengvai paspauskite delnais. Visus likusius biskvitus susluoksniuokite tokia pačia tvarka. Viršutinį biskvitą aptepkite tik likusiu ketvirtadaliu šokoladinio padažo. Sukonstruotą tortą palaikykite šaldytuve per naktį ir leiskite jam visiškai sutvirtėti, o biskvitams – sugerti sirupą bei skonius.
12.
Nminiam sūdytos karamelės padažui (papuošimui) cukrų suberkite į didelį storadugnį puodą ar keptuvę. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies nemaišydami, kol cukrus kraštuose pradės tirpti. Tuomet mediniu šaukštu lėtai ir lengvais judesiais pradėkite maišyti nuo puodo ar keptuvės kraštų link centro. Kai visas cukrus ištirps, toliau kaitinkite lėtai maišydami, kol sirupo spalva taps tamsiai gintarinė. Vos pajautę lengvą dūmų kvapą, suskaičiuokite iki trijų ir iš karto nuimkite puodą ar keptuvę nuo ugnies. Sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite, kol sviestas ištirps. Sudėjus sviestą, karamelė ims burbuliuoti, todėl būkite atsargūs, kad neapsidegintumėte. Sviestui ištirpus, nuolat maišydami masę, lėtai plona srovele supilkite grietinėlę. Elkitės labai atsargiai, kadangi karamelė vėl pradės stipriai burbuliuoti. Jeigu, supylus grietinėlę, karamelė staiga sukietėtų, dėkite puodą ar keptuvę ant labai silpnos ugnies ir maišydami trumpai pakaitinkite, kol gausite vientisą masę. Įmaišykite vanilės ekstraktą ir žiupsnį jūros druskos pagal skonį. Šiek tiek atvėsinkite karamelę ir po 10-15 minučių supilkite į stiklainėlį (300 ml). Sandariai uždarę, šaldytuve stiklainėlį su karamele galite laikyti iki 2 savaičių. Šaldytuve karamelė sutirštės, todėl, prieš patiekdami, valandą palaikykite kambario temperatūroje arba pašildykite ant silpnos ugnies, perdėję į nedidelį puodą.
13.
Papuoškite tortą. Tortui sustingus, nuimkite metalinį bortelį ir šonus palyginkite peiliu. Likusią nupjautą biskvito viršūnę susmulkinkite iki vidutinio stambumo trupinių ir padenkite jais torto šonus.
14.
Kepintus lazdynų riešutus sumaišykite su sūdyta karamele ir tolygiai paskleiskite ant torto viršaus.
15.
Patiekite iš karto arba iki patiekiant laikykite šaldytuve.
Patarimai:
Šokoladinis padažas tinka ir su įvairiais desertais, glaistykite juo pyragus, gardinkite ledus.
Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Skaityti komentarus
Spausdinti
Komentarai (1)
Giedre
2019-12-27 09:31
Seile tysta ziurint i toki skanesta. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital