Varškėtukai įdomiau - trys receptai žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 13)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 13)
Varškėtukai įdomiau - trys receptai žingsnis po žingsnio

Varškėtukai – paprastas, greitai paruošiamas, daugelio mėgstamas valgis. O kaip gi kitaip, kai jie tokie jaukūs, gardūs ir truputį nostalgiški? Lėtiems savaitgalio pusryčiams ar greitai vakarienei, virti ar kepti, saldūs ar nesaldūs. Yra dešimtys skirtingų būdų gaminti ir valgyti varškėtukus – paruošėme tris receptus ir tikime, kad tarp jų rasite bent vieną ar kelis, kuriuos norėsite išbandyti. Tad jūsų gardiems eksperimentams - šie virti varškėtukai su šoninės padažu, kepti bananiniai varškėčiai su cinamonu ir varškėtukai su obuoliais orkaitėje.

Gaminkime žingsnis po žingsnio – atraskime varškėtukus naujai, bet labai skaniai!

  • Vanilės pastą receptuose galite keisti vaniliniu cukrumi ar vanilės ekstraktu.
  • Klevų sirupą galite keisti agavų sirupu ar medumi.
  • Saldžius varškėtukus galite patiekti su norimais pagardais: grietine, graikišku jogurtu, uogomis, uogiene ar kt.
  • Skaniausi varškėtukai vos iškepti ar išvirti. 
  • Kepimui ar virimui paruoštus varškėtukus galite užšaldyti. Atšildyti prieš gaminimą šaldytų varškėtukų nereikia.

Virti varškėtukai su šoninės ir grietinėlės padažu

Kiekviena šeima turi savo virtų varškėtukų valgymo tradicijas. Vienuose namuose jie saldūs, gardinami sviestu ir cukrumi, kituose namuose – sūrūs, pikantiški, patiekiami su sočiais padažais. Turbūt nėra neskanaus būdo patiekti minkštus, burnoje sutirpstančius varškėtukus, ir šis – tik vienas iš daugelio. Subalansuotas šaltai žiemai ir ilgoms dienoms, kai vakarienei norisi ko nors jaukaus, skanaus ir sotaus.

Varškėtukai – mūsų vaikystės klasika, o šoninės (arba spirgučių) padažas – taip pat. Drauge jie dera tobulai, išmėginkite!

3-4 porcijos
Paruošite per 45 min.


Varškėtukams:

  • 360 g varškės (9 proc.)
  • 2 kiaušinių
  • 1 stiklinės (140 g) miltų
  • 1 arb. š. druskos

Padažui:

  • 200 g šaltai rūkytos šoninės
  • 1 svogūno
  • 3 skiltelių česnako
  • 1 arb. š. džiovintų čiobrelių
  • ½ arb. š. druskos
  • ½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • 50 g špinatų lapelių
  • ryšelio šviežių krapų
  • 1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės

1. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.


2. Paruoškite padažą. Keptuvėje virš vidutinės ugnies pakepinkite nedideliais gabalėliais supjaustytą svogūną ir šoninę, kol svogūnais suminkštės, o šoninės apskrus. Suberkite smulkiai kapotą česnako skiltelę ir pakepinkite dar minutę, kol paskleis malonų aromatą.


3. Pagardinkite čiobreliais, druska, pipirais, sudėkite pasmulkintus špinatus ir krapus. Maišydami kepkite dar minutę, kol špinatais sukris.


4. Supilkite grietinėlę, išmaišykite ir dar minutę pakaitinkite. Atidėkite į šalį.


5. Išvirkite varškėtukus. Varškę sumaišykite su kiaušiniais.


6. Suberkite miltus, druską ir išmaišykite bei išminkykite minkštą, lipnią tešlą.


7. Stalviršį pabarstykite miltais. Imkite po gabalėlį tešlos ir suformuokite volelį.


8. Tešlos volelį supjaustykite gabalėliais – varškėtukais. Taip paruoškite visus varškėtukus.


9. Berkite varškėtukus (dalimis, kad nesukibtų) į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite, kol iškils į vandens paviršių, o tuomet – dar dvi minutes.


10. Išgriebkite kiaurasamčiu, nuvarvinkite ir sudėkite į pašildytą padažą.


11. Išmaišykite ir patiekite.


Kepti varškėčiai su bananais ir cinamonu

Jei mėgstate saldžius, desertą primenančius varškėčius, pamėginkite į juos įmaišyti gerai sunokusį trintą bananą. Jis suteiks malonaus saldumo, o varškėčiai iškeps dar minkštesni. Nepamirškite ir dosnaus žiupsnio cinamono – pripildykite namus jaukiausių gardžių aromatų.

Norėdami iškepti ypatingai minkštus, purius varškėčius, pasinaudokite šia maža gudrybe: miltų kiekį varškės masėje sumažinkite, tačiau suformuotus varškėčius prieš kepdami apvoliokite miltuose. Kepdami jie išlaikys savo formą, gražiai apskrus, o viduje bus pasakiškai švelnūs, minkšti ir purūs.

Cukrų ingredientų stulpelyje galite ir praleisti – tuomet iškepsite natūraliai saldžius varškėčius. Kuo labiau sunokęs bus bananas, tuo saldesni bus varškėčiai.

2-3 porcijos (10-12 varškėčių)
Paruošite per 30 min.

  • 360 g varškės (9 proc.)
  • 1 kiaušinio
  • 1 banano
  • 1 arb. š. vanilės pastos
  • ½ stiklinės (70 g) miltų
  • ½ arb. š. kepimo miltelių
  • 2 valg. š. cukraus (nebūtina)
  • ½ arb. š. druskos
  • ½ arb. š. malto cinamono
  • aliejaus kepimui

Patiekti:

  • graikiško jogurto
  • aviečių (šviežių ar šaldytų)
  • klevų sirupo
  • miltelinio cukraus

1. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.


2. Bananą gerai sutrinkite šakute.


3. Dubenyje sumaišykite varškę, kiaušinį, trintą bananą ir vanilės pasta.
 


4. Suberkite miltus, kepimo miltelius, cukrų, druską ir maltą cinamoną. Gerai išmaišykite.


5. Semkite po šaukštą paruoštos masės ir drėgnais delnais formuokite blynelius. Apvoliokite juos miltuose.


6. Keptuvę įkaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, įpilkite šlakelį aliejaus. Sudėkite varškėčius ir kepkite porą minučių, kol gražiai apskrus. Apverskite ir dar kelias minutes kepkite iš kitos pusės.


7. Gardžiai apskrudusius ir iškepusius varškėčius išimkite iš keptuvės.


8. Patiekite su mėgstamais priedais, pavyzdžiui, su graikišku jogurtu, šviežiomis ar šaldytomis uogomis, apšlakstę trupučiu klevų sirupo ir apibarstę milteliniu cukrumi.

 

Orkaitėje kepti varškėtukai su obuoliais

Kai norisi varškėtukų, primenančių bandeles, ar tais atvejais, kai kepti juos keptuvėje ar virti puode truputį tingisi, išbandykite dar vieną gaminimo būdą ir kepkite varškėtukus... orkaitėje! Formuokite juos apvalius ar kvadratinius, didesnius ar mažesnius, o kepimo laiką pakoreguokite pagal varškėtukų dydį. Orkaitės kepimo režimas su ventiliatoriumi paprastai šiek tiek sausina tokio tipo kepinius, todėl rinkitės kaitinimą iš viršaus ir apačios. Kepkite, kol varškėtukai gražai apskrus išorėje, o viduje išliks minkšti ir drėgni. Neperkepkite varškėtukų – jei abejojate, ar jie jau iškepę, praverkite orkaitę, čiupkite vieną varškėtuką ir patikrinkite, ar jis jau iškepęs.

Nors tokius varškėtukus galite kepti ir visai be priedų, kad būtų įdomiau ir dar skaniau, į masę įmaišykite tarkuotą obuolį bei šaukštelį cinamono – jie suteiks varškėtukams papildomo saldumo, kvapnumo ir minkštumo.

4 porcijos
Paruošite per 30 min.
Kepsite 15-20 min.


Varškėtukams:

  • 360 g varškės (9 proc.)
  • 1 didelio ar 2 mažesnių obuolių
  • 2 kiaušinių
  • 1 arb. š. vanilės pastos
  • 1 ¼ stiklinės (175 g) miltų
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • 2 valg. š. rudojo cukraus
  • 1 arb. š. malto cinamono
  • ½ arb. š. druskos

Aptepimui:

  • tirpinto sviesto

Patiekti:

  • grietinės
  • klevų sirupo
  • miltelinio cukraus

1. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.


2. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir sutarkuokite burokine tarka.


3. Varškę sumaišykite su tarkuotais obuoliais, kiaušiniais ir vanilės pasta.


4. Suberkite miltus, kepimo miltelius, rudąjį cukrų, maltą cinamoną ir druską. Išmaišykite lipnią tešlą.

5. Stalviršį gausiai pabarstykite miltais. Imkite po gabalėlį tešlos ir suformuokite volelį. Tešla bus labai lipni, bet venkite į ją įmaišyti dar daugiau miltų, kad varškėtukai nebūtų sausi. Volelius formuokite pamiltuotais delnais ant miltais pabarstyto stalviršio.

6.  Tešlos volelį supjaustykite gabalėliais – varškėtukais.


7. Supjaustytus varškėtukus išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.


8. Aptepkite tirpintu sviestu.


9. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.


10. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių, priklausomai nuo varškėtukų dydžio, kol jie švelniai pagels. Jei norite, kad išorė apskrustų labiau, dar minutei įjunkite režimą su ventiliatoriumi.


11. Jei norite, keptus varškėtukus apšlaktykite klevų sirupu, apibarstykite milteliniu cukrumi. Ragaukite su grietine ar graikišku jogurtu.

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital