Šventiški mėsos kepsniai - 3 receptai žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 13)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 13)
Šventiški mėsos kepsniai - 3 receptai žingsnis po žingsnio

Jei šeimą ir susirinkusius svečius norite nustebinti šiuo tuo ypatingu – kepkite gardų mėsos kepsnį. Jie paruošiami nesudėtingai, o ant šventinio stalo taps tikra puošmena ir nekasdieniu pagrindiniu patiekalu. Minkšti, sultingi, aromatingi – rinkitės net iš trijų receptų, kuriuos paruošėme ir aprašėme, kad įgyvendinti būtų kuo paprasčiau. Visi trys kepsniai yra skirtingi, bet tuo pačiu – kiekvienas jų yra puikiai tinkamas tiek šventiniam artėjančių Velykų stalui, tiek lėtiems savaitgalio pietums.

Glazūruotas kiaulienos kumpis – šventiškiausias iš visų trijų receptų. Jam reikės skirti šiek tiek daugiau laiko, bet pats gamybos procesas – neįtikėtinai paprastas! Išvirkite, aptepkite glazūra ir pašaukite į orkaitę, kol viršus gardžiai karamelizuosis.

Kiaulienos išpjovos kepsnį paruošite ne tik labai paprastai, bet ir greitai. Medus, česnakai ir sojų padažas suteiks jam itin sodraus skonio ir aromato, o mėsa bus ypatingai sultinga.

Kalakutienos vyniotinis su šoninės, špinatų ir sūrio įdaru iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti kiek sudėtingesnis iššūkis, bet net ir šiame recepte viskas labai paprasta. Keptuvėje pakepinkite šoninę ir daržoves, įmaišykite sūrį, paruoštu įdaru aptepkite kalakutienos krūtinėlę ir susukite į ritinėlį. Beliks iškepti orkaitėje ir supjaustyti riekelėmis.

Kad ir kurį kepsnį pasirinksite, garnyrui puikiai tiks orkaitėje keptos daržovės ar šviežių daržovių salotos.

Pasitikite artėjančias šventes lengvai, gražiai ir labai gardžiai!

KIAULIENOS KUMPIS SU MEDAUS GLAZŪRA

Glazūruotas kiaulienos kumpis – tikra šventinio stalo pažiba. Lyg nužengęs nuo kulinarinio žurnalo puslapių, bet – čia pat, ant jūsų stalo. Tai tikrai įmanoma ir net nėra taip sudėtinga, kaip galėtų pasirodyti. Daržovių sultinyje lėtai ir ilgai virtą kumpį aptepkite medaus, apelsinų ir garstyčių padažu. Pašaukite į orkaitę ir kepkite, kol kumpis taps minkštas, o padažas karamelizuosis ir taps nuostabiai skania, saldžiarūgščio skonio glazūra!

Tokį kumpį galite patiekti tiek šiltą, tiek jau atvėsusį. Aštriu peiliu pjaustykite plonomis riekelėmis, dalinkite į lėkšteles ir valgykite su orkaitėje keptomis daržovėmis, šviežių daržovių salotomis ar mėgstamais padažais.

  • Rinkitės didesnį kiaulienos kumpį – toks lėkštėje ant šventinio stalo atrodys gražiau. Kumpis, kurį kepiau aš, svėrė 2,3 kg.
  • Kumpį virkite su oda, o nuo išvirusio odą nupjaukite. Riebalų sluoksnį, esantį po oda, palikite, – apteptas glazūra ir kepdamas, jis aptirps ir gardžiai karamelizuosis.
  • Norėdami iškepti minkštą ir sultingą kumpį, remkitės vidine mėsos temperatūra. Ji turėtų siekti 65-70 laipsnių.
  • Sultinio, kuriame virė kumpis, neišpilkite. Tai – puikus gardžios sriubos pagrindas.
  • Kumpio likučius sandarame inde šaldytuve galite laikyti iki keturių-penkių dienų.

8-10 porcijų
Paruošite per 3 val.


Kiaulienos kumpis su medaus glazūra

  • 2-2 ½ kg kiaulienos kumpio
  • 1 svogūno
  • 1 morkos
  • 1 saliero stiebo
  • 1 šakelės rozmarino
  • 2 lauro lapelių
  • saujos pipirų

Glazūrai:

  • ¼ stiklinės (85 g) medaus
  • ¼ stiklinės (50 g) rudojo cukraus
  • 1 apelsino sulčių
  • 1 ½ valg. š. garstyčių

1. Išvirkite kumpį. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
 


2. Nuo kumpio vidinės dalies, jei reikia, nupjaukite riebalų perteklių.


3. Suriškite kumpį virvele, kad virdamas išlaikytų formą.


4. Į didelį puodą sudėkite stambiai pjaustytą svogūną, morką, saliero stiebą, rozmarino šakelę, lauro lapelius, saują pipirų.


5. Dėkite kumpį ir užpilkite vandeniu.

 

6. Užvirkite, sumažinkite ugnį ir palikite lėtai virti 1 val. 30 min.

7. Kol kumpis verda, pasiruoškite glazūrą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.


8. Medų, rudąjį cukrų, apelsinų sultis ir garstyčias sudėkite į nedidelį puodą. Kaitinkite virš vidutinės ugnies maišydami, kol produktai ištirps ir susijungs į vientisą masę. Pavirkite dar 3-4 minutes, kol glazūra sutirštės. Atidėkite į šalį.


9. Iškepkite kumpį. Išvirusį kumpį išimkite iš sultinio, nuriškite virvelę ir nupjaukite odą (bet riebalų sluoksnelį – palikite).


10. Riebalų sluoksnio paviršiuje aštriu peiliu padarykite įstrižas įpjovas (įpjaukite rombais).


11. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).


12. Kepimo skardą išklokite lakštu folijos, ant jos dėkite kumpį. Kruopščiai aptepkite puse paruoštos glazūros.
 


13. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 minučių. Tuomet trumpam išimkite iš orkaitės, aptepkite likusia glazūra ir kepkite toliau, dar 30 minučių. Vidinė iškepusio kiaulienos kumpio temperatūra turi siekti 65-70 laipsnių.


14. Iškepę kumpį, leiskite jam 15 minučių pastovėti, ir tik tuomet supjaustykite riekelėmis. Galite valgyti šiltą ar šaltą. Atvėsintą šaldytuve sandariame indelyje galite laikyti iki keturių-penkių dienų.
 


KIAULIENOS IŠPJOVOS KEPSNYS SU ČESNAKAIS IR MEDUMI

Norėdami šventinį kepsnį paruošti itin greitai ir paprastai, rinkitės šią kiaulienos išpjovą su česnakais ir medumi. Kepsnys iškeps minkštas, sultingas, o medus, sojų padažas ir česnakai suteiks jam sodraus skonio bei aromato. Supjaustę riekelėmis, patiekite su mėgstamu garnyru – orkaitėje keptomis bulvėmis, daržovėmis ar šviežių daržovių salotomis.

  • Prieš pašaudami į orkaitę, išpjovą būtinai apkepkite keptuvėje iš visų pusių. Tai „užrakins“ kiaulienos sultis kepsnio viduje ir leis jam iškepti sultingesniam.
  • Jei mėgstate aštriau, į prieskonių mišinį papildomai įmaišykite žiupsnį Kajeno paprikos ar aitriųjų paprikų dribsnių.
  • Sąžiningai sekite kepimo laiką ir matuokite vidinę išpjovos temperatūrą – ji turi siekti 70 laipsnių. Kiaulienos išpjova yra liesa, todėl perkepusi greitai sausėja. Tuo tarpu tinkamai iki reikiamos temperatūros iškepta išpjova bus minkšta ir sultinga – tokia, kokia yra pati skaniausia.

3-4 porcijos
Paruošite per 30 min.
Kepsite 30 min.


Kiaulienos išpjovos kepsnys su česnakais ir medumi

  • 800 g kiaulienos išpjovos (arba nugarinės)
  • 1 arb. š. džiovinto česnako granulių
  • 1 arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių
  • 1 arb. š. maltos rūkytos paprikos
  • ½ arb. š. druskos
  • ½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
     
  • 6 skiltelių česnako
  • ¼ stiklinės (80 g) medaus
  • 3 valg. š. sojų padažo
  • 1 žaliosios citrinos sulčių

1. Paruoškite reikalingus ingredientus.
 


2. Kiaulienos išpjovą nusausinkite ir subadykite šakute.


3. Įtrinkite prieskonių mišiniu: džiovintais česnakais, žolelėmis, rūkyta paprika, druska ir pipirais. Jei norite, išpjovą galite perpjauti į dvi dalis (taip bus patogiau kepti mažesnėje keptuvėje).


4. Keptuvėje virš vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Dėkite prieskoniais įtrintus išpjovos gabalėlius ir kepkite po maždaug 3 minutes iš visų pusių. Išpjova neturi pilnai iškepti, tik gražiai apskrusti.


5. Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).

6. Dubenėlyje sumaišykite smulkiai kapotas česnako skilteles, medų, sojų padažą ir citrinos sultis.
 


7. Apkeptą išpjovą perkelkite į kepimo indą. Aptepkite česnakų, medaus, sojų padažo ir citrinų mišiniu. Likusį mišinį supilkite į kepimo formą.


8. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 minučių. Tuomet uždenkite indą folija ir kepkite dar 10-15 minučių, kol vidinė išpjovos temperatūra pasieks 70 laipsnių.


9. Leiskite kelias minutes pastovėti, o tuomet – pjaustykite aštriu peiliu riekelėmis ir patiekite su norimu garnyru. Puikiai tiks orkaitėje keptos bulvės, šviežios daržovės ar salotos.
 

 

KALAKUTIENOS VYNIOTINIS SU ŠONINĖS, ŠPINATŲ IR SŪRIO ĮDARU

Kalakutienos vyniotinis ant stalo atrodys šventiškai ir puošniai, o skonis – pranoks lūkesčius! Sultinga, minkšta ir švelni kalakutiena tobulai dera su pikantišku, sodresnio skonio įdaru.

Paruošti tokį patiekalą visai nesudėtinga. Kalakuto krūtinėlę mėsos muštuku išmuškite į kuo didesnę ir plonesnę išklotinę, aptepkite įdaru ir susukite. Sutvirtinę virvele ir įtrynę sauja prieskonių, pašaukite į orkaitę. Vyniotiniui iškepti prireiks kiek daugiau nei pusvalandžio. Luktelkite dešimt minučių ir pjaustykite riekelėmis. Kalakutiena bus sultinga, o viduje – karštas, tąsus sūrio ir šoninės įdaras. Nuostabiai gardu!

  • Rinkitės didesnę kalakutienos krūtinėlę – kuo didesnė bus išklotinė, tuo lengviau bus susukti dailų vyniotinį.
  • Įdarą galite pagardinti ir daugiau keptų daržovių: morkomis, salierais, pievagrybiais.
  • Jei norite, kad įdaras būtų tirštesnis ir tvirtesnis, įmaišykite į jį porą šaukštų džiūvėsėlių.
  • Norėdami iškepti ypatingai sultingą kalakutienos vyniotinį, sekite vidinę temperatūrą – ji turi siekti 72 laipsnius.
  • Vyniotinį patiekite su mėgstamais priedais: orkaitėje keptomis bulvytėmis, šviežių daržovių salotomis, mėgstamais padažais.
  • Skaniausias vyniotinis šiltas, tad patiekite jį kaip pagrindinį patiekalą.

10-12 riekelių
Paruošite per 40 min.
Kepsite 40-45 min.


Kalakutienos vyniotinis su šoninės, špinatų ir sūrio įdaru

Įdarui:

  • 1 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 svogūno
  • 4 skiltelių česnako
  • 200 g šaltai rūkytos šoninės
  • 100 g špinatų
  • 150 g kreminio sūrio
  • 100 g tarkuoto kietojo sūrio
  • ryšelio šviežių petražolių
  • ryšelio šviežių čiobrelių
  • ½ arb. š. druskos
  • ½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
     
  • apie 1 kg kalakuto krūtinėlės

Viršui:

  • 1 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 arb. š. džiovintų česnako granulių
  • 1 arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių
  • ½ arb. š. druskos
  • ½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • ¼ arb. š. rūkytos paprikos

1. Paruoškite įdarą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
 


2. Keptuvėje virš vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite smulkiai supjaustytą svogūną, smulkiai kapotas česnako skilteles ir kubeliais supjaustytą šoninę. Kepkite kelias minutes, vis pamaišydami, kol svogūnai suminkštės, o šoninė gardžiai apskrus. Suberkite pasmulkintus špinatų lapelius ir dar minutę pakaitinkite, kol sukris. Nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite.


3. Dubenyje sumaišykite atvėsusias daržoves ir šoninę, kreminį sūrį, kietąjį sūrį, pasmulkintas petražoles, čiobrelius. Pagardinkite druska ir pipirais. Atidėkite į šalį.


4. Susukite vyniotinį. Kalakuto krūtinėlę pasidėkite ant maistinės plėvelės lakšto. Aštriu peiliu įpjaukite taip, kad galėtumėte ją atversti lyg knygą (neperpjaukite iki galo – turite gauti vientisą kalakutienos išklotinę).


5. Užklokite kalakutienos filė antru maistinės plėvelės lakštu ir išmuškite mėsos plaktuku, kad kalakutiena taptų minkštesnė ir plonesnė.


6. Nuimkite  viršutinį maistinės plėvelės lakštą. Krūtinėlę aptepkite paruoštu įdaru.


7. Atsargiai susukite kalakutienos vyniotinį. Nespauskite, kad įdaras neišbėgtų per kraštus.


8. Sutvirtinkite vyniotinį surišdami jį virvele, kad kepdamas neišsivyniotų, o įdaras neišbėgtų.


9. Kepimui paruoštą vyniotinį aptepkite alyvuogių aliejumi ir įtrinkite prieskonių mišiniu: džiovintomis česnakų granulėmis, prieskoninėmis žolelėmis, druska, pipirais ir rūkyta paprika.


10. Iškepkite. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
 

11. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 40-45 minutes (arba priklausomai nuo vyniotinio dydžio). Vyniotinis turi gardžiai apskrusti, o jo vidinė temperatūra – pasiekti 72 laipsnius.


12. Iškepusį vyniotinį išimkite iš orkaitės. Leiskite apie 10 minučių pastovėti. Tuomet nuimkite virvelę, su kuria buvote surišę vyniotinį, ir pjaustykite riekelėmis.
 

 

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital