Šis receptas yra vienas mano mėgstamiausių sveikų kepinių. Pagamintas iš saldžiųjų bulvių (ragaujant tuo sunku patikėti), pagardintas vos keletu priedų ir iškeptas be miltų, šis desertas ne tik labai skanus, bet ir maistingas.
Pati braunio tekstūra - labai kreminė ir švelni, o skonis - labai šokoladinis. Tinkamai papuoštas tikrai nepadarytų gėdos net ir kaip tortas ypatingai progai. Kadangi gaminamas tik iš augalinės kilmės ingredientų, yra puikiai tinkamas net ir veganams.
Šis receptas žavingas ir tuo, jog yra itin atviras improvizacijoms. Galite braunį gardinti kuo tik sugalvosite, o net ir šiek tiek pamažinus ar padidinus saldžių bulvių kiekį, pyragas vis tiek iškeps puikus ir laikys formą, gali nebent varijuoti šokoladinio skonio stiprumas.
Mums reikės:
- 2 vidutinio dydžio saldžiųjų bulvių (maniškės svėrė apie 400g)
- 1/2 stiklinės (apie 130 g) riešutų sviesto (man skaniausia su migdolų, bet tinka ir žemės riešutų sviestas)
- 2 šaukštų klevų sirupo (arba medaus, jeigu ne veganiškai)
- 2 šaukštų kokybiškos kakavos
- 80 g juodojo šokolado (naudojau 70 proc.)
Papildomai dėjome (šie priedai nebūtini, bet labai tinka ir žavingai atrodo):
- sauja pistacijų
- keletą šaltyje džiovintų aviečių
Pradedam!
1. Saldžias bulves švariai nuplauname (lupti nereikia), keliose vietose pabadome šakute ir susukame į foliją. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą, kol bulvės visiškai iškepa ir tampa minkštos (galite patikrinti peiliu arba smeigtuku - jeigu sminga lengvai, vadinasi iškepė).
Patarimas skubantiems: jeigu neturite laiko kepimui orkaitėje, saldžias bulves galite išvirti: nuskuskite, supjaustykite kubeliais, užpilkite vandeniu (tiek kad apsemtų) ir virkite iki suminkštės (apie 10-15 minučių). Išvirtos bulvės bus kiek vandeningesnės negu keptos, todėl itin svarbu jas labai gerai nusunkti, kad pačiose bulvėse liktų kuo mažiau vandens. Arba galite išvirti ant garų, taip vandens bus mažiau.
2. Kai saldžios bulvės iškepa, jas atvėsiname. Kai atvėsta, nulupame ir maisto smulkintuvu arba blenderiu sutriname iki vientisos masės, kad neliktų gabalėlių, o tekstūra būtų kaip tyrės. Pasiruošiame ir kitus reikalingus ingredientus: riešutų sviestą, klevų sirupą, kakavą, smulkintą šokoladą.
3. Į dubenį dedame visus ingredientus ir gerai išmaišome. Jeigu norite improvizuoti, galima dar įmaišyti mėgstamų riešutų, uogų ar vaisių.
4. Masę dedame į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą (aš naudojau 15x23 cm dydžio). Ant viršaus galima užberti mėgstamų riešutų ar uogų. Tai nebūtina, bet tuomet atrodo gražiau. Mes naudojome smulkintas pistacijas ir šaltyje džiovintas avietes.
5. Šauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 35 minutes, iki kol pyrago paviršius sutvirtėja ir apsitraukia traškia plutele. Jei kepant imtų per daug skrusti ant viršaus užberti riešutai / uogos, galima kepimo formą pridengti folija.
6. Iškepusiam brauniui leidžiame visiškai atvėsti formoje, kad sutvirtėtų, ir tik tuomet pjaustome.
Supjaustytus gabalėlius perkeliame į dėžutę ir galime laikyti šaldytuve iki savaitės - taip nuostabiai skanus ir maistingas desertas visada bus po ranka.
O jei norite brauniu mėgautis dar ilgiau, galima jį užšaldyti: sudėkite visus gabalėlius ant kepimo popieriumi išklotos lėkštutės arba lentelės taip, kad gabalėliai tarpusavyje nesiliestų, dėkite į šaldiklį ir, kai užšąls, gabalėlius perkelkite į šaldymui skirtą indelį ar maišelį. Užsinorėjus paskanauti, pakaks valandą palaikyti kambario temperatūroje ir galėsite mėgautis.