Plikyti pyragėliai su pistacijų kremu - receptas žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 11)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 11)
Plikyti pyragėliai su pistacijų kremu - receptas žingsnis po žingsnio

Desertai su plikyta tešla yra visiškai neatsiejami nuo Prancūzijos. Apsilankius net ir mažyčio miestelio desertinėje tikrai rasite ne vieną kepinį, pagamintą naudojant būtent ją. Pradedant paprastais eklerais, pripildytais kremu, ir baigiant tikru desertų princu - Paris Brest. Ir tikrai nenuostabu, kad prancūzai taip pamėgo desertus su plikyta tešla - ji ne tik labai skani, bet ir stebinanti tuo, kiek daug įvairių desertų galima su ja sukurti.

Artėjant Valentino dienai ir jūs galite pabandyti išsikepti plikytus pyragėlius, vertus nuodėmės. Šie pyragėliai yra gardinami traškučiu, kuris ne tik prideda skonio, bet ir suteikia desertui papildomos konsistencijos. Vėliau pyragėliai įdaromi avietiniu plikytu kremu ir burnoje tirpstančiu pistacijų kremu. Galiausiai pyragėlio viršus apibarstomas smulkintu pistacijų griliažu. Visa tai sukuria tiesiog pasakišką desertą.

Nors šis skanėstas gali pasirodyti sudėtingas, tačiau sekant kiekvienu nurodytu žingsniu, didelių sunkumų nebus. Pyragėlius išsikepti bei kremus pasigaminti galite dieną prieš serviruojant, tad visko tikrai nereikės ruošti paskutinę minutę. 

Jei skubate ar tiesiog norite paprasčiau, žinoma, galite pyragėlius įdaryti ir vien pistacijų kremu. Ar vietoje avietinio kremo naudoti tirštesnį aviečių džemą. Tikrai bus irgi skanu, bet jei seksite visu receptu, pažadu, šis desertas sužavės kiekvieną paragavusį. Tad pasiruoškime ingredientus ir gaminkime žingsnis po žingsnio!


CHOUX PYRAGĖLIAMS SU PISTACIJOMIS REIKĖS:
Pagaminsite apie 16-18 kremu pripildytų pyragėlių


Traškučiui:

  • 100 g kambario temperatūros sviesto
  • 120 g rudojo cukraus
  • 120 g miltų

Plikytai (Pâte à Choux) tešlai:

  • 90 g vandens
  • 90 g pieno
  • 90 g sviesto
  • 2 g druskos
  • 10 g cukraus
  • 110 g miltų (būtinai 550C arba 550D)
  • 3 kiaušinių

Avietiniam kremui:

  • 200 gramų šaldytų arba šviežių aviečių
  • 115 gramų cukraus
  • pusės citrinos žievelės
  • 1 šaukšto (30ml) citrinos sulčių
  • 2 šaukštų (30 gramų) vandens
  • 2 didelių trynių
  • 15 gramų bulvių ar kukurūzų krakmolo
  • 1 žiupsnelio druskos
  • 30 gramų kambario temperatūros sviesto
  • 100 mililitrų 35% grietinėlės

Pistacijų ir maskarponės kremui:

  • 600 g maskarponės
  • 150 g cukraus pudros
  • 200 g pistacijų pastos
  • 500 g 35% riebumo grietinėlės

Pistacijų griliažui (nebūtina, bet labai tinka)

  • 100 g sūdytų kepintų pistacijų
  • 100 g cukraus
  • 15 g vandens

Pradedam!


1. Pasigaminkite traškutį. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus. Visi produktai turi būti vienodos temperatūros, tad prieš gamindami palikite juos pastovėti apie valandą kambario temperatūroje.


2. Sviestą ir cukrų sudėkite į maisto smulkintuvą ir sumalkite iki vientisos masės - tai užtruks apie 1-2 minutes. Jei malasi sunkiai, kartas nuo karto pamaišykite. 
 


3. Suberkite miltus ir dar kartą permalkite iki vientisos konsistencijos. Rankomis iš tešlos suformuokite kamuoliuką.


4. Pasiruoškite kepimo popierių - iškirpkite du, maždaug standartinės skardos, popieriaus lakštus. Ant vieno iš jų padėkite kamuoliuko formos tešlą. 


5. Viršų uždenkite kitu kepimo popieriaus lakštu. Iškočiokite apie 2 milimetrų storio lakštą. Nenuimdami kepimo popieriaus sausainių formelėmis pasižymėkite apskritimus. Naudokite apie 7 cm skersmens formelę.
 


6. Kepimo popierių su tešla perkelkite ant didesnės pjaustymo lentelės ir įdėkite į šaldymo kamerą. Šaldykite apie 25-30 minučių.

7. Kol traškutis šąla, paruoškite plikytą tešlą. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus. Visi produktai turi būti vienodos temperatūros, tad prieš gamindami palikite juos pastovėti apie valandą kambario temperatūroje.


8. Į puodą supilkite pieną ir vandenį. Tuomet suberkite cukrų bei druską ir viską išmaišykite šaukšteliu. Galiausiai sudėkite sviestą, supjaustytą kubeliais.


9. Puodą su šiais ingredientais kaitinkite virš vidutinės kaitros, kol sviestas ištirps ir pamatysite besiformuojant pirmuosius burbuliukus. Vienu ypu suberkite miltus ir išmaišykite mentele taip, kad neliktų sausų miltų. 


10. Tešlą kaitinkite ant vidutinės kaitros ir nuolat maišykite silikonine ar medine mentele. Tešla turi susimesti į kamuoliuką ir atlipti nuo puodo sienelių. Nuolat maišydami pakaitinkite dar keletą minučių, kad tešla labiau išdžiūtų.


11. Tešlą perdėkite į didesnį dubenį. Kelias minutes paplakite elektriniu plaktuvu. Šis žingsnis yra būtinas tam, kad tešla šiek tiek atvėstų ir būtų galima mušti kiaušinius. 

12.  Tešlą nuolat plakant, po vieną įmuškite kiaušinius. Kitą kiaušinį muškite, tik kai pirmas pilnai bus visiškai įmaišytas į tešlą. Tešla turi gautis glotni ir blizgi. Ją paėmus mentele ir perbraukus pirštu, turi likti tarpas. Tešla neturi būti per skysta ir pasėmus šaukštu bėgti.
 

 

 


13. Tešlą sudėkite į konditerinį maišelį su pritvirtintu apvaliu antgaliu. Naudokite apie 7-10 mm skersmens antgalį. 


14. Dvi standartines skardas išklokite kepimo popieriumi arba silikoniniais kilimėliais. Išspauskite apie 5 cm skersmens pyragėlius. Tarp kauburėlių palikite bent 6-7 cm tarpus. 


15. Iš šaldymo kameros ištraukite traškutį. Nuimkite viršutinį kepimo popieriaus lakštą. Sausainių formelėmis išspauskite prieš tai pasižymėtus apskritimus. Traškučio tešla labai greitai atšyla, tad dirbti reikia greitai.


16. Konditerine mentele perkelkite traškučius ant pyragėlių ir lengvai spustelėkite. Jei išspaustų tešlos apskritimų neužtenka visiems pyragėliams, iš likusios traškučio tešlos vėl suformuokite kamuoliuką ir pakartokite visus žingsnius.


17Iškepkite pyragėlius. Pyragėlius kepkite 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija apie 30-35 minutes. Kepimo metu neatidarykite orkaitės durelių. Vienu metu kepkite vieną skardą pyragėlių. Iškepusius pyragėlius perkelkite and didesnės lėkštės ir pilnai atvėsinkite. Jei visą plikyta tešlą netilpo į dvi skardas, vėl pakartokite pyragėlių formavimo žingsnius.  


18. Paruoškite avietinį kremą.  Iš pradžių pasiruoškite ingredientus. Visi produktai turi būti vienodos temperatūros, tad prieš gamindami palikite juos pastovėti apie 20 minučių kambario temperatūroje.

 

19. Į nedidelį puodą suberkite avietes, cukrų, citrinos žievelę, druską, įpilkite citrinos sultis ir vandenį. Viską nuolat maišant kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol pradės virti. Tuomet sumažinkite ugnį ir virinkite ant silpnos kaitros apie 5 minutes – jokiu būdu nenustokite maišyti, nes kremas prisvils.


20. Kol avietės verda, kitame indelyje sumaišykite kiaušinių trynius ir krakmolą.


21. Gautą aviečių masę maistiniu smulkintuvu ar rankiniu blenderiu sumalkite iki vientisos masės. Masę perkoškite per sietelį ir supilkite į puodą.
 

 

22. Nuolat maišant sudėkite kiaušinių masę į avietes. Išmaišykite iki vientisos konsistencijos. 


23. Puodą statykite ant silpnos kaitros. Palaukite, kol užvirs ir nuolat maišydami pavirkite apie 2 minutes (kol puodo apačia truputuką apsitrauks plėvele). 

24. Kremą dar kartą pertrinkite per sietelį tam, kad nebūtų likę jokių kiaušinio trynių gabaliukų. 


25. Į dar šiltą kremą sudėkite sviestą ir išmaišykite.
 

 

26. Pagamintą kremą dėkite į indelį arba uždenkite maistine plėvele ir statykite į šaldytuvą atšalti. Laikykite mažiausiai pusantros valandos. Kremą šaldytuve galite laikyti ir pernakt.


27. Kremui atvėsus, Iki standumo išplakite grietinėlę. 


28. Tuomet šiek tiek paplakite avietinį kremą ir įmaišykite grietinėlę. Kremą iki naudojimo laikykite šaldytuve.
 

 

29. Paruoškite karamelizuotas pistacijas. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus. 


30. Cukrų suberkite, o vandenį supilkite į nedidelį puodą. Kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol cukrus ištirps ir taps tamsaus gintaro atspalvio. Jei cukrus keičia spalvą netolygiai, galite kartas nuo karto cukrų permaišyti silikonine mentele.



31. Nieko nelaukiant suberkite pistacijas ir permaišykite. Karamelizuotas pistacijas kuo tolygiau paskleiskite ant kepimo popieriaus ir palikite pilnai atvėsti. Atvėsusias sudėkite į maišelį ir padaušykite kočėlu, kad suskiltų į mažesnius gabaliukus. Karamelizuotas pistacijas galite smulkinti ir maisto smulkintuvu, tik nesusmulkinkite iki trupinių konsistencijos, palikite mažyčius gabaliukus. 


32. Karamelizuotas pistacijas kuo tolygiau paskleiskite ant kepimo popieriaus ir palikite pilnai atvėsti. Atvėsusias sudėkite į maišelį ir padaušykite kočėlu, kad suskiltų į mažesnius gabaliukus. Karamelizuotas pistacijas galite smulkinti ir maisto smulkintuvu, tik nesusmulkinkite iki trupinių konsistencijos, palikite mažyčius gabaliukus. 


33. Pasigaminkite pistacijų ir maskarponės kremą. Iš pradžių pasiruoškite visus ingredientus lakštams. Maskarponę ir grietinėlę prieš naudojimą laikykite šaldytuve.


34. Grietinėlę supilkite į aukštą dubenį ir elektriniu plaktuvu išplakite iki purumo. Svarbu grietinėlės neperplakti. Išplaktą grietinėlę perdėkite į kitą dubenį ir įdėkite į šaldytuvą, kol pasiruošite maskarponę.


35. Į tą patį dubenį, kuriame plakėte grietinėlę, sudėkite maskarponę, cukraus pudrą, grietinę ir pistacijų pastą. Elektriniu plaktuvu išplakite kremą iki purumo - tai užtruks apie 3-4- minutes. 


36. Į pistacinį maskarponės kremą sudėkite prieš tai išplaktą grietinėlę ir dar kartą, labai trumpai, išplakite elektriniu plaktuvu. Plakite iki minutės tam, kad grietinėlė nepersiplaktų ir nevirstų sviestu. Kremą dar kartą permaišykite silikonine mentele - dažnai elektrinis plaktuvas nepasiekia kremo dugno. Iki naudojimo kremą laikykite šaldytuve. 
 

 

37. Choux pyragėlių surinkimas. Avietinį ir pistacijų kremą išimkite iš šaldytuvo ir įdėkite į konditerinius maišelius, su pritvirtintais antgaliais. Aviečių kremui rinkitės apvalų antgalį, o pistacijų - žvaigždutės ar rožės formos.


38. Paimkite vieną choux pyragėlį. Atsargiai peiliu nupjaukite jo viršų (maždaug ⅓ - ¼ pyragėlio).


39. Iš pyragėlio viršūnės išpjaukite tolygų apskritimą - tam galite naudoti tiek mažą sausainių formelę, tiek ir konditerinį antgalį kita puse. 
 

 

40. Pyragėlio dugną pripildykite avietiniu kremu. Tuomet ant viršaus sukamaisiais judesiais suformuokite pistacijų kremą. Atsargiai uždėkite pyragėlio viršūnę ir lengvai spustelėkite. Viršų apibarstykite smulkintu pistacijų griliažu. Taip suformuokite visus pyragėlius. Iki patiekimo pyragėlius laikykite šaldytuve. Skaniausi pyragėliai pirmąją dieną.
 

 

PATARIMAI, KAD PLIKYTI CHOUX PYRAGĖLIAI PAVYKTŲ TOBULAI


Traškutis. 
 

Produktų temperatūra. Visi produktai turi būti vienodos temperatūros, tad prieš gamindami palikite juos pastovėti apie valandą kambario temperatūroje.

Tešlos kočiojimas. Tešlą būtina iškočioti labai plonai - 1-2 mm storio. Kočiokite tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų. 

Tešlos šaldymas. Tešlą šaldykite apie 25-30 minučių. Jei traškučio tešlos lieka, iš jos suformuokite kamuoliuką ir užšaldykite. Prireikus - atšildykite ir naudokite kaip ir pirmąjį kartą.

Traškučio dydis. Prieš šaldant sausainių formele pasižymėkite, dviejų dydžių apskritimus - jų skersmuo turi būti kelias centimetrais didesnis nei pyragėlių skersmuo - pyragėliai kepdami išsiplės, o traškutis gražiai juos apgaubs. Išėmus iš šaldymo kameros, pasižymėtoje vietoje sausainių formele išpjaukite apskritimus.
 

Plikyta tešla. 
 

Pieno ir vandens mišinys. Būtinai naudokite šių produktų mišinį. Naudojant tik vandenį, pyragėlių tešla bus per traški, pyragėlius bus sunku pripildyti, o naudojant tik pieną - pyragėliai taps per minkšti, tad nesilaikys vienas ant kito. 

Miltai. Jokiu būdu nenaudokite kepiniams skirtų 405D ar 405C kvietinių miltų (pvz. Ekstra ar Karališkų) - jie yra per minkšti ir ne tokie stiprūs. Rinkitės 550C arba 550D miltus (t.y. paprastus aukščiausios rūšies).

Produktų temperatūra. Visi produktai turi būti vienodos temperatūros, tad prieš gamindami palikite juos pastovėti apie valandą kambario temperatūroje. 

Tikslumas. Produktus būtinai tiksliai susverkite - Prancūziškoje konditerijoje reikalingas ypatingas tikslumas. 

Tešlos gaminimas. Neleiskite pieno, vandens, sviesto mišiniu pilnai užvirti - tereikia, kad pasirodytų pirmieji burbuliukai. Kitaip galite nesužiūrėti ir dalis mišinio išbėgs. Supylę miltus greitai juos išmaišykite, stenkitės, kad neliktų miltų gumulėlių. 

Tešlos kaitinimas. Tešlą kaitinkite ant vidutinės kaitros ir nuolat maišykite silikonine ar medine mentele. Tešla turi susimesti į kamuoliuką ir atlipti nuo puodo sienelių. Nuolat maišydami pakaitinkite dar keletą minučių, kad tešla labiau išdžiūtų. 

Kiaušinių įmušimas. Būtinai prieš įmušant kiaušinius, tešlą kelias minutes paplakite elektriniu plaktuvu. Šis žingsnis yra būtinas tam, kad tešla šiek tiek atvėstų ir įmušti kiaušiniai neišvirtų. Kiaušinius muškite po vieną, po kiekvieno gerai išplakant tešlą. 

Tešlos konsistencija. Tešla turi gautis glotni ir blizgi. Ją paėmus mentele ir perbraukus pirštu, turi likti tarpas. Tešla neturi būti per skysta ir pasėmus šaukštu bėgti. 

Pyragėlių formavimas. Tam, kad pyragėliai būtų vienodo dydžio galite ant kepimo popieriaus nusipiešti apie 5 cm skersmens apskritimus. Tarp kauburėlių palikite bent 6-7 cm tarpus. 

Pyragėlių kepimas. Pyragėlių kepimo metu jokiu būdu neatidarykite orkaitės durelių - pyragėliai nusileis ir teks gaminti iš naujo. Pyragėlius kepkite su vėjelio funkcija - taip lygiau pasiskirstys oras. 

Laiko planavimas. Pyragėlius pasigaminti galite vieną dieną prieš juos įdarant.

Avietinis kremas.

Produktų temperatūra. Visi produktai turi būti vienodos temperatūros, tad prieš gamindami palikite juos pastovėti apie dvidešimt kambario temperatūroje.
Tikslumas. Produktus būtinai tiksliai susverkite.

Avietės. Šiam receptui puikiai tiks šaldytos avietės, tačiau jei receptą atrašite sezono metu - gali naudoti ir šviežias. Avietes sumaišykite su cukrumi, citrinos žievele, druska, citrinos sultimis ir vandeniu. Užvirus, kaitinkite ant silpnos ugnies, apie 5 minutes. Gamindami kremą, jį nuolat maišykite. Gautas avietes permalkite blenderiu ir pertrinkite per sietelį.

Antras kremo virimas. Avietes sumaišius su trynių ir krakmolo mišiniu, kremą virkite dar apie dvi minutes. Kremą ir vėl pertrinkite per sietelį ir sudėjus sviestą išmaišykite.

Kremo šaldymas. Pagamintą kremą dėkite į indelį arba uždenkite maistine plėvele ir statykite į šaldytuvą atšalti. Laikykite mažiausiai pusantros valandos. Kremą šaldytuve galite laikyti ir pernakt. 

Grietinėlė. Grietinėlę plakite tik atšaldžius kremą. Grietinėlę plakite iki purumo, svarbiausia jos neperplakti, kad nevirstų sviestu. Išplaktą grietinėlę sumaišykite su avietiniu kremu. 

Laiko planavimas. Kremą galite pasiruošti vieną dieną prieš surenkant pyragėlius.


Karamelizuotos pistacijos. 


Karamelė. Gaminant karamelę, svarbiausia ją nuolat prižiūrėti ir nepalikti vienos. Cukrų su vandeniu kaitinkite virš vidutinės kaitros, o kai puodo šonuose cukrus pradės karamelizuotis, galite pradėti jį maišyti silikonine mentele. Pamažu, nuolat maišant ir kaitinant visas cukrus karamelizuosis. Svarbiausia, karamelės nesudeginti - karamelė turi tapti gintaro atspalvio. Kai tik pajuntate dūmų kvapą, suskaičiuokite iki trijų ir kaitrą išjunkite. Suberkite pistacijas ir vėl permaišykite. Karamelizuotus riešutus suberkite ant kepimo popieriaus ir palikite pilnai atvėsti - tai truks keletą valandų. Svarbiausia - dirbti greitai, nes karamelė greitai stingsta. 

Smulkinimas. Karamelizuotas pistacijas reikia susmulkinti. Tam galite naudoti maisto smulkintuvą arba sudėkite griliažo gabaliukus į maišelį ir padaužykite kočėlu. Griliažo nesmulkinkite iki trupinių konsistencijos, palikite mažyčius gabaliukus.

Pistacijų maskarponės kremas. 
 

Produktų temperatūra. Prieš gamindami kremą grietinėlę ir maskarponę būtinai palaikykite šaldytuve bent valandą. 

Pistacijų kremas. Šiame recepte nurodyta rinktis 100% pistacijų pastą, tačiau taip pat galite rinktis ir jau pagamintą pistacijų kremą, tačiau tokiu atveju reiktų sumažinti cukraus kiekį pagal savo skonį.

Grietinėlės plakimas. Gamindami kremą, pirmiausia išplakite grietinėlę. Grietinėlę plakite aukštame dubenyje tam, kad neaptaškytų visko aplink. Grietinėlę plakite iki purumo, svarbiausia jos neperplakti, kad nevirstų sviestu. Išplaktą grietinėlę perdėkite į kitą dubenį ir įdėkite į šaldytuvą. Jei norite dar tvirtesnio kremo, plakant grietinėlę, galite įdėti ir vieną pakelį grietinėlės standiklio. 

Maskarponės plakimas. Tame pačiame dubenyje, kuriame plakėte grietinėlę, išplakite maskarponę kartu su likusiais ingredientais. Prieš dedant maskarponę, nupilkite jos skystį. Maskarponės kremą plakite iki purumo, apie 3-5 minutes. 

Ingredientų sumaišymas. Į maskarponės kremą sudėkite prieš tai išplaktą, iš šaldytuvo ištrauktą, grietinėlę ir dar kartą, labai trumpai, išplakite elektriniu plaktuvu. Plakite visai neilgai, iki minutės, tam, kad grietinėlė jokiu būdu nepersiplaktų. Kremą būtinai kelis kartus permaišykite silikonine mentele - dažnai elektrinis plaktuvas nepasiekia kremo dugno. Iki naudojimo kremą būtinai laikykite šaldytuve. 


Choux pyragėlių surinkimas
 

Avietinį ir pistacijų kremą išimkite iš šaldytuvo ir įdėkite į konditerinius maišelius, su pritvirtintais antgaliais. Aviečių kremui rinkitės apvalų antgalį, o pistacijų - žvaigždutės ar rožės formos.

Paimkite vieną choux pyragėlį. Atsargiai peiliu nupjaukite jo viršų (maždaug ⅓ - ¼ pyragėlio). Iš pyragėlio viršūnės išpjaukite tolygų apskritimą - tam galite naudoti tiek mažą sausainių formelę, tiek ir konditerinį antgalį kita puse. Pyragėlio dugną pripildykite avietiniu kremu. Tuomet ant viršaus sukamaisiais judesiais suformuokite pistacijų kremą. Atsargiai uždėkite pyragėlio viršūnę ir lengvai spustelėkite. Viršų apibarstykite smulkintu pistacijų griliažu. Taip suformuokite visus pyragėlius.

Iki patiekimo pyragėlius laikykite šaldytuve. Skaniausi pyragėliai pirmąją dieną. Jei pyragėlių liko - juos sudėkite į sandariai uždaromą indą ir laikykite šaldytuve. 

Daugiau nuostabių desertų receptų galite rasti šioje Bangos knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital