Karamelinis obuolių tortas su maskarponės kremu - rodome žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 21)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 21)
Karamelinis tortas su obuoliais ir maskarpone

Ruduo kaip niekas kitas pakviečia sugrįžti į virtuvę. Lietui tyliai barbenant į langą, o lapams, pagautiems vėjo, besklandant ore, taip ir norisi įsirangyti į šiltą megztinį, stalčiaus gale susirasti vilnones kojines ir tyliai nutipenus prie orkaitės išsikepti kažką, kas sušildytų šaltus namus bei įneštų į juos dar daugiau jaukumo. Ruduo - tai metų laikas, kuris kviečia stabtelėti, pajausti ore sklandančią švelnią ramybę bei susikurti džiaugsmą iš mažų, ranka pasiekiamų, dalykų… Pasivaikščiojimas saulėtomis popietėmis, po kojoms šiugždant lapams, knygos skaitymas su šiltu arbatos puodeliu rankose ar linksmas žaidimų vakaras su visa šeima - visa tai, jei tik norime, leidžia mums pajausti laimę kiekvieną dieną. 

 

Žinote, kas dar suteikia laimės? Ogi, kepiniai… Su obuoliais, moliūgais, kriaušėmis ir visomis kitomis rudens gėrybėmis! Namuose pakvipęs gardus cinamono kvapas, kuria šypsenas ir gerą nuotaiką! Na, o pabodus tradiciniams desertams, juk norisi išbandyti ką nors naujo? Būtent toks yra šis tortas. Karamele bei graikiniais riešutais kvepiantys biskvitai, cinamonu gardinti obuoliai, bei švelnus it pūkelis maskarponės kremas - visa tai sukuria neužmirštamą rudeninį desertą, kurį ir kviečiu išsikepti. Gabalėlis skanaus torto, patiektas po penktadienio vakarienės ar savaitgalio pietų, tikrai pradžiugins visą šeimą ar draugus!

 

O kad šį gardumyną paruošti būtų dar paprasčiau, paruošėme ir išsamų žingsnis po žingsnio receptą, kuriuo vadovaujantis tortas pavyks puikus net ir gaminant pirmą kartą. 

 



KARAMELINIAM TORTUI SU OBUOLIAIS REIKĖS:
pagaminsite 22-23 cm skersmens tortą

Biskvitams reikės:

4 kiaušinių
180 gramų cukraus
245 g 30% riebumo grietinės
1 skardinės karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno
270 g miltų
3 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. druskos
130 g kepintų graikinių riešutų

 

Karamelizuotiems obuoliams reikės:

2-3 didelių obuolių
40 g sviesto
75 g rudojo cukraus
1 a.š cinamono
¼ a.š druskos
1 v.š. citrinos sulčių

 

Maskarponės kremui reikės:
600 g maskarponės (šaltos)
550 g 35% riebumo grietinėlės (šaltos)
140  g cukraus pudros
1 v.š. vanilinio cukraus 

 

Papuošimui reikės:
Kelių šaukštų naminio arba parduotuvėje pirkto karamelės padažo
1 obuolio
10 kepintų graikinių riešutų
keletos cinamono lazdelių

Pradedam!

 

1. Išsikepkite biskvitą. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus. Geriausia, jei visi produktai bus vienodos temperatūros, tad prieš gamindami, palikite juos 20-30 minučių ant darbastalio. 

 

 

2. Į dubenį įmuškite kiaušinius ir suberkite cukrų. Elektriniu plaktuvu plakite apie 8-10 minučių, iki masė taps gelsva, o jos tūris patrigubės.

 

 

3. Į kiaušinių plakinį sudėkite grietinę ir karamelizuotą saldintą sutirštintą pieną (būtinai - kambario temperatūros). Produktus dar kartą gerai išplakite - tai truks apie 2 minutes. 

 

 

4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cinamoną.


 

5. Sudėkite sausąjį mišinį į tešlą ir išplakite elektriniu plaktuvu. Plakite tik tol, kol neliks sausų miltų. Svarbu neplakti ilgai, nes tešla praras savo purumą. 

 

 

6. Kepintus graikinius riešutus pasmulkinkite peiliu ir sudėkite į tešlą. Riešutus į tešlą įmaišykite silikonine mentele.

 

 

7. 22-23 cm skersmens kepimo formą su išimamu dugnu išklokite kepimo popieriumi. Vietoje formos taip pat galite naudoti ir konditerinį žiedą, tik nepamirškite jo apačios apvynioti folija tam, kad kepant, biskvito tešla neišbėgtų pro kraštus. Į pasiruoštą kepimo formą supilkite pusę turimos tešlos. Tešlos viršų nulyginkite konditerine mentele. 

 

 

8. Biskvito kepimas. Biskvitą kepkite 180 laipsnių orkaitėje, įjungę vėjelio funkciją - ji užtikrins, kad karštis orkaitėje pasiskirstytų tolygiai. Kepkite apie 30-35 minutes, tikslus kepimo laikas priklausys nuo jūsų orkaitės. Ar biskvitas gerai iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku - ištrauktas iš kepinio centro jis turėtų būti sausas, neaplipęs tešla. Palikite biskvitą pravėsti kambario temperatūroje 15 minučių. Tuomet išimkite iš kepimo formos ir tuos pačius žingsnius pakartokite su antra tešlos dalimi. Jei turite tokias pačias kepimo formas, vienu metu galite kepti abi biskvito dalis.

Iškepusius biskvitus atvėsinkite iki kambario temperatūros - tai truks kelias valandas.

 

 

9. Kol biskvitai vėsta, karamelizuokite obuolius. Pasiruoškite visus reikiamus ingredientus. 

 

 

10. Obuolių žievelę nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite nedideliais kubeliais.

 

 

11. Didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Tirpinkite ant nedidelės kaitros tam, kad nesudegtų.

 

 

12. Į keptuvę su ištirpintu sviestu sudėkite obuolius, cukrų, cinamoną, druską, supilkite citrinos sultis. Viską permaišykite šaukštu arba silikonine mentele.

 

 

13. Nuolat maišydami ant vidutinė kaitros kepinkite obuolius, kol šie taps minkšti ir karamelizuosis. Tai užtruks apie 7-8 minutes. Obuolius, kartu su visu išsiskyrusiu skysčiu, sudėkite į dubenėlį.


 

14. Pasigaminkite maskarponės kremą. Pasiruoškite ingredientus - maskarponę ir grietinėlę prieš naudojimą laikykite šaldytuve.

 

 

15. Grietinėlę supilkite į aukštą dubenį ir elektriniu plaktuvu išplakite iki purumo. Svarbu grietinėlės neperplakti. Išplaktą grietinėlę perdėkite į kitą dubenį ir įdėkite į šaldytuvą, kol pasiruošite maskarponę.


 

16. Į tą patį dubenį, kuriame plakėte grietinėlę, sudėkite maskarponę, cukraus pudrą ir vanilinį cukrų. Elektriniu plaktuvu išplakite kremą iki purumo - tai užtruks apie 3-4- minutes. 

 

 

17. Į maskarponės kremą sudėkite prieš tai išplaktą grietinėlę ir dar kartą, labai trumpai, išplakite elektriniu plaktuvu. Plakite iki minutės tam, kad grietinėlė nepersiplaktų ir nevirstų sviestu. Kremą dar kartą permaišykite silikonine mentele - dažnai elektrinis plaktuvas nepasiekia kremo dugno. Iki naudojimo kremą laikykite šaldytuve. 

 

 

18. Torto surinkimas. Biskvitus aštriu peiliu perpjaukite išilgai. Iš viso turėtumėte gauti 5-6 sluoksnius. Aš visada biskvitą pjaunu plonai, tai užtikrina drėgnesnį, skanesnį tortą. Jei kepant biskvitą, jo viršuje iškilo kauburėlių, juos nupjaukite prieš pjaustydami biskvitus. 

 


 

19. Ant didelės, lygios lėkštės padėkite pirmąjį biskvito sluoksnį. Jei nesate įgudę tortų kepėjai ir bijosite jau surinktą tortą perkelti ant serviruoti skirtos tortinės, tortą galite iš karto rinkti ant jos. Taip pat, jei jaudinatės dėl torto surinkimo ir norite tiesesnio, lygesnio torto, pirmąjį biskvitą apjuoskite konditeriniu žiedu arba apvalia kepimo forma. 

 

 

20. Nuo iškeptų obuolių nupilkite išsiskyrusį skystį ir juo sulaistykite pirmąjį biskvitą. 

 

 

21. Tuomet biskvitą aptepkite keliais šaukštais maskarponės kremo. Viršų apdėliokite karamelizuotais obuoliais. Uždėkite antrąjį biskvito lakštą ir lengvai spustelėkite delnais. Visus biskvito lakštus susluoksniuokite ta pačia tvarka, tik ant paskutiniojo nebedėkite obuolių. 

 

 

22. Torto viršų nulyginkite konditerine mentele. Tortą perkelkite į šaldytuvą ir laikykite pernakt - tai leis visiems skoniams labiau susijungti. Likusį kremą sudėkite į nedidelį, sandarų indelį ir taip pat įdėkite į šaldytuvą. 

 

 

23. Torto papuošimas. Kitą dieną išimkite tortą iš šaldytuvo. Jei naudojote konditerinį žiedą, jį atsargiai nuimkite. Torto šonus ir viršų aptepkite likusiu kremu ir nulyginkite konditerine mentele. Tortą įdėkite į šaldymo kamerą 20 minučių. 

 

 

24. Naminį arba iš parduotuvės pirktą karamelės padažą pašildykite iki kambario temperatūros (ne daugiau). Išimkite tortą iš šaldymo kameros ir pasėmę šaukštelį karamelės apliekite torto šonus. Nepilkite viso šaukštelio karamelės vienoje vietoje, leiskite tik šiek tiek nubėgti šonu. Karamele taip pat apliekite torto viršų. Torto viršų papuoškite plonomis riekelėmis pjaustytais obuoliais, smulkintais graikiniais riešutais ir cinamono lazdelėmis. Iki patiekimo tortą laikykite šaldytuve.




 

PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI, KAD KARAMELINIS OBUOLIŲ TORTAS  PAVYKTŲ TOBULAI

 

Migdolinis biskvitas 

 

Produktų temperatūra. Geriausia, jei visi produktai bus vienodos temperatūros, tad prieš gamindami, palikite juos apie 20 minučių ant darbastalio. 

Kiaušiniai. Kiaušinius naudokite didesnius, geriausia L dydžio. Kiaušinius su cukrumi plakite ilgai, apie 8-10 minučių. Gerai išplakta kiaušinių masė turi būti gelsva, puri, o jos tūris turėtų patrigubėti.

Karamelizuotas saldintas sutirštintas pienas. Jį galite išsivirti tiek patys iš kondensuoto pieno, tiek nusipirkti parduotuvėje. Nusipirkus parduotuvėje, nelaikykite jo šaldytuve, nes taps labai kietas ir neįsiplaks į tešlą. Jei visgi pradėjote gaminti ir matote, kad  karamelizuotas saldintas sutirštintas pienas yra kietokas, prieš dedant į kiaušinių masę, pirmiausia išplakite jį kartu su grietine. Tik tuomet, nuolat plakant, po šaukštą sudėkite į kiaušinių plakinį.

Nepermaišykite. Labai svarbu biskvito tešlos nepermaišyti. Subėrus sausąjį mišinį, plakite trumpai, apie vieną minutę, tik iki tešla taps vientisos konsistencijos. Riešutus įmaišykite silikonine mentele. Tai reikalinga tam, kad tešla nesukristų.

Kepimo formos. Kepimui galite naudoti tiek įprastą 22-23 centimetrų skersmens atsegamą kepimo formą, tiek ir konditerinį žiedą. Jei naudojate atsegamą kepimo formą, išklokite ją kepimo popieriumi, o jei konditerinį žiedą - jį padėkite ant kepimo popieriaus, tuomet ant folijos ir uždenkite kraštus, kad tešla neišsipiltų. Pasiruoštą kepimo formą perkelkite ant didesnės skardos arba grotelių (jei naudojate atsegamą kepimo formą). Tik tuomet į kepimo formą supilkite paruoštą tešlą. 

Biskvito kepimas. Biskvitą kepkite per du kartus. Tai apsaugos nuo situacijos, kuomet biskvito viršus sudega,  vidus lieka žalias. Taip pat biskvitą bus lengviau perpjauti, nesusidarys nelygumai paviršiuje. Pusę biskvito tešlos supilkite į pasiruoštą kepimo formą ir kepkite  iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su vėjelio funkcija apie 30-35 minutes. Vėjelio funkcija užtikrins, kad karštis orkaitėje pasiskirstytų tolygiai. Tikslus kepimo laikas priklauso nuo jūsų orkaitės, tad nepamirškite kartas nuo karto patikrinti, ar biskvitas iškepė. Ar biskvitas iškepė, galite patikrinti mediniu pagaliuku - ištrauktas iš biskvito centro jis turėtų būti sausas, neaplipęs tešla. Biskvitą palikite pilnai atvėsti ir tik tuomet išimkite iš konditerinio žiedo (arba kepimo formos). Tuos pačius žingsnius pakartokite ir su antra tešlos dalimi. Jei turite tokias pačias kepimo formas, vienu metu galite kepti abi biskvito dalis. Iškepusius biskvitus atvėsinkite iki kambario temperatūros - tai truks kelias valandas.

 

Karamelizuoti obuoliai

 

Obuoliai. Rinkitės didelius obuolius. Geriausiai tiks rūgštūs, kietesni, sultingesni obuoliai. Prieš gaminant, obuolius būtinai nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.  

Sviestas. Keptuvėje sviestą tirpinkite ant nedidelės kaitros, neleiskite atsirasti rudoms dalelėms. 

Kepimas. Sudėjus obuolius ir likusius ingredientus į keptuvę su sviestu, būtinai permaišykite viską silikonine mentele. Tuomet, nuolat maišydami, ant vidutinės kaitros kepinkite obuolius, kol šie karamelizuosi. Maišyti būtina tam, kad kiekvienas gabaliukas gražiai apkeptų ir neliktų žalias. Obuoliai turi tapti minkšti, auksinės spalvos. Tai užtruks apie 7-8 minutes. Obuolius sudėkite į dubenėlį ir leiskite pilnai atvėsti. Skystį, išsiskyrusį kepant obuoliams, pasilikite - jis bus reikalingas biskvitų sulaistymui. 

 

Vanilinis Diplomato kremas. 

 

Produktų temperatūra. Prieš gamindami kremą grietinėlę ir maskarponę būtinai palaikykite šaldytuve bent valandą. 

Grietinėlės plakimas. Gamindami kremą, pirmiausia išplakite grietinėlę. Grietinėlę plakite aukštame dubenyje tam, kad neaptaškytų visko aplink. Grietinėlę plakite iki purumo, svarbiausia jos neperplakti, kad nevirstų sviestu. Išplaktą grietinėlę perdėkite į kitą dubenį ir įdėkite į šaldytuvą. Jei norite dar tvirtesnio kremo, plakant grietinėlę, galite įdėti ir vieną pakelį grietinėlės standiklio. 

Maskarponės plakimas. Tame pačiame dubenyje, kuriame plakėte grietinėlę, išplakite maskarponę kartu su likusiais ingredientais. Prieš dedant maskarponę, nupilkite jos skystį. Maskarponės kremą plakite iki purumo, apie 3-5 minutes. 

Ingredientų sumaišymas. Į maskarponės kremą sudėkite prieš tai išplaktą, iš šaldytuvo ištrauktą, grietinėlę ir dar kartą, labai trumpai, išplakite elektriniu plaktuvu. Plakite visai neilgai, iki minutės, tam, kad grietinėlė jokiu būdu nepersiplaktų. Kremą būtinai kelis kartus permaišykite silikonine mentele - dažnai elektrinis plaktuvas nepasiekia kremo dugno. Iki naudojimo kremą būtinai laikykite šaldytuve.
 

Karamelinio torto surinkimas ir papuošimas. 

 

Tinkamos lėkštės pasiruošimas. Tortą rinkite ant didelės, lygios lėkštės. Jei nesate įgudę tortų kepėjai ir bijosite jau surinktą tortą perkelti ant serviruoti skirtos tortinės, tortą galite iš karto rinkti ant jos. Prieš renkant tortą, pirmąjį biskvitą taip pat galite apjuosti konditeriniu žiedu ar apvalia kepimo forma - tai užtikrins, kad tortas bus lygesnis, tiesesnis.

Biskvitų pjaustymas. Biskvitus išilgai pjaustykite aštriu peiliu. Iš viso turėtumėte gauti 5-6 sluoksnius. Aš visada biskvitą pjaunu plonai, tai užtikrina drėgnesnį, skanesnį tortą. Jei kepant biskvitą, jo viršuje iškilo kauburėlių, juos nupjaukite prieš pjaustydami biskvitus. 

Torto surinkimas. Ant lėkštės dėkite pirmąjį biskvitą (jį galite apjuosti konditeriniu žiedu). Biskvitą pirmiausia sulaistykite iš keptų obuolių išsiskyrusiu skysčiu. Biskvitą aptepkite keliais šaukštais maskarponės kremo, o ant viršaus išdėliokite karamelizuotus obuolius. Uždėkite antrąjį biskvitą ir lengvai spustelėkite. Tokia pačia tvarka susluoksniuokite visą tortą - tik ant paskutiniojo biskvito sluoksnio nedėkite karamelizuotų obuolių. 

Šaldymo laikas. Susluoksniuotą tortą įdėkite į šaldytuvą ir laikykite bent 5-6 valandas, o geriausia - pernakt.  Likusį kremą sudėkite į nedidelį, sandariai uždaromą indelį ir taip pat įdėkite į šaldytuvą - jis bus skirtas torto papuošimui.

Torto papuošimas. Po nurodyto laiko arba kitą dieną tortą išimkite iš šaldytuvo. Jei naudojote konditerinį žiedą, jį atsargiai nuimkite. Torto viršų ir šonus aptepkite kremu. Kremą nulyginkite konditerine mentele. Tortą įdėkite į šaldymo kamerą bent 20-30 minučių.

Torto viršų ir šonus puošime karamelės padažu - jis suteiks dar daugiau skonio. Galite naudoti tiek naminę, tiek ir parduotuvėję pirką karamelę. Prieš naudojant būtinai pašildykite karamelės padažą, bet leiskite jam atvėsti iki kambario temperatūros. Jokiu būdu nenaudokite ką tik iš šaldytuvo ištraukto arba karšto karamelės padažo, nes neišeis gražiai papuošti torto. Pirmiausia karamele apliekite torto šonus - pasemkite šaukštelį karamelės, pridėkite prie torto krašto ir leiskite daliai šaukštelyje esančios karamelės nutekėti šonu. Taip apliekite visus torto šonus. Nepilkite viso šaukštelio  karamelės vienoje vietoje, leiskite tik šiek tiek nubėgti šonu. Karamele taip pat apliekite torto viršų. Karamelę nulyginkite konditerine mentele.
Obuolį supjaustykite plonomis riekelėmis, o graikinius riešutus pasmulkinkite. Gražiai išdėliokite obuolio riekeles ant torto viršaus, padėkite cinamonines lazdeles ir apibarstykite graikiniais riešutais. Iki patiekimo tortą laikykite šaldytuve. 

Daugiau nuostabių desertų receptų galite rasti šioje Bangos knygoje
Skaityti komentarus
Komentarai (2)
Super
2024-02-07 21:51
Labai patiko tortas,toks rudeniškas,skanus☺️ ATSAKYTI
Mantas
2023-09-21 17:24
Jeigu biskvitus kepi per du kartus ir pjaustai, tai kodėl negalima padalinti košės į 5-6 dalis ir jepti po 10 min kiekviena lakštą. Nereikės pjaustyti. Tam kad nebūtu per sausa kremo nereikia tiek daug plakti. Daryti medučio tiršrumo, gal dar idėti grietinės ir kremas sudrėkins biskvitus. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital