Kalėdų stalas mažuose namuose: kaip išradingai papuošti?

2018-12-18
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
PARTNERIO TURINYS
Šis turinys sukurtas bendradarbiaujant su IKEA
Kalėdų stalas mažuose namuose: kaip išradingai papuošti?

Įsivaizduokite jaukų žiemos vakarą, kai pavalgyti ir pabendrauti prie stalo susirenka visa šeima. Lengviau pasakyti, nei padaryti? Net jei gyvenate dviese ir vietos namuose ne per daugiausia, netrukus sugužėsiančius svečius galite pasitikti šventiškai, išradingai ir be didelių išlaidų. Kaip? LaMaistas.lt ir parduotuvė IKEA siūlo šventinio stalo serviravimo idėją, kurią gali įgyvendinti kiekvienas. Pasižiūrėkite ir nusižiūrėkite.

 

1. Pradėkite nuo aiškaus plano

 

Nuspręskite, kokių spalvų ar nuotaikos bus jūsų šventinis stalas, ir pradėkite lobių medžioklę namuose. Iš turimų daiktų suderinkite vientisą nenuobodų koliažą: pravers kelių derančių atspalvių staltiesės ir audiniai, su jų spalva kontrastuojantys indai, puošnesnės taurės ir stiklinės, žvakidės, rėmeliai ir kitos interjero detalės. Turite dekoro elementų, kurie labai patinka, tačiau prie bendro vaizdo netinka jų spalva? Visada galite perdažyti! Ypač lengvai ir tvarkingai tai padarysite naudodami purškiamuosius dažus.

Šią žiemą madingi grafiniai raštai, o klasikinės Kalėdų spalvos (raudona ir žalia) įgauna naujų sodrių atspalvių. Tad ruošdamiesi šventėms ir jūs galite pamėginti prisijaukinti tamsias spalvas: karališkai mėlyną, tamsiai žalią ar gilią raudonojo vyno. O kad nebūtų per tamsu, derinkite jas su ryškesniais šiltų atspalvių akcentais: žvilgančiais stalo įrankiais ar gyvomis gėlėmis. 

 

 

2. Laikas detalėms: nuo staltiesės iki vardų kortelių

 

Vakarienės sėkmę dažnai lemia ne tik patiekalų skonis, bet ir patiekimas. Tad net eilinę savaitės dieną verta nupūsti dulkes nuo šventinio servizo. Graži staltiesė, raštuotos servetėlės ir suderinti indai – tik kelios smulkmenos, kurios gali paversti jūsų vakarienę maža, bet labai ypatinga švente.

Sukurti spalvinį foną padės tekstilė. Jei šiais metais pasiryžote išbandyti šį tą naujo, vietoj įprastos staltiesės patieskite dvi ir įstrižai. Taip sukursite grafinį efektą, kuris iš karto suteiks stalui puošnumo. Beje, tai nebūtinai turi būti staltiesės – jas atstos bet kokia kita namų tekstilė, pavyzdžiui, temdančiosios užuolaidos. Ypač dailiai atrodys aksominės.

Kitas žingsnis – indai. Kad spalvų ant stalo nebūtų per daug, prie akį traukiančios staltiesės derinkite tamsių spalvų servizą ir stalą padenkite kaip restorane: pirmojo ir antrojo patiekalų lėkštes sudėkite vieną ant kitos, o stalo įrankius išrikiuokite taip, kad būtų patogu juos imti paeiliui (pirmojo patiekalo įrankiai turėtų būti prie krašto, o paskutiniojo – arčiau lėkštės).

Šventinio spindesio stalui suteiks įvairių spalvų stiklinės taurės, o natūralumo – lininės servetėlės, kurias galite papuošti eukaliptų ar kitų prieskoninių augalų šakelėmis. Tegu džiaugiasi ne tik akys, bet ir uoslė.

Ir kokios gi Kalėdos be imbierinių sausainių! Kaspinais perrišti namelio formos imbieriniai sausainiai su svečio vardu ar ranka užrašytu kalėdiniu sveikinimu – tobulas vietos prie stalo žymėjimo būdas. Drauge tai ir dovanėlė, kuria galima pasimėgauti kaip desertu vakarienės pabaigoje arba parsinešti namo ir pasikabinti ant eglutės.

 

3. Dekoruokite gyvais augalais

 

Natūrali žaluma – lengvas ir nieko nekainuojantis būdas vakarienės stalui suteikti gyvybės. Tad tegu per šias Kalėdos namuose žaliuoja ne tik eglutė.

Įkvėpimo galite pasisemti iš gamtos – sukurkite miško tematikos kompoziciją iš samanų ir pumpurus sukrovusių hiacintų (arba kito po ranka pasitaikiusio grožio, pavyzdžiui, medienos ar kamščio). Kad natiurmortas būtų įdomesnis, jo komponentus dėliokite skirtingame aukštyje – naudokite vazas, auksu tviskančias žvakides, stiklines taures ir gaubtus. Ir, be abejo, nepamirškite pasakiškai jaukią šviesą skleidžiančių lempučių girliandų.

Tik prisiminkite, kad stalo centre pamerkta puokštė ar augalų kompozicija neturi būti per aukšta. Juk norite, kad svečiai matytų vieni kitus? Padėkite delną ant stalo ir ištieskite ranką į viršų – gėlių aukštis neturėtų siekti jūsų alkūnės.

 

 

4. Ne tik ant stalo, bet ir virš jo

 

Ilgainiui namuose sukaupiame gausybę kalėdinių žaisliukų. Suteikite jiems naują gyvenimą ir sukurkite įspūdingą dekoraciją, kurią galėsite pakabinti virš stalo vietoj sietyno. Tai visai paprasta:

  • Pradėkite nuo vainiko – tai bus pagrindas.

  • Ant jo storu siūlu pritvirtinkite kalėdinius žaisliukus.

  • Kai sukursite norimą formą, gerai vėdinamoje patalpoje gausiai apipurkškite savo dekoraciją matiniais dažais (spalvą derinkite prie bendro savo šventės kolorito).

  • Pritvirtinkite virvę ar grandinę ir pakabinkite virš stalo. Viskas! Belieka sulaukti svečių ir komplimentų už originalumą.

 

 

5. Svarbiausia – dėmesys svečiams

 

Šventinės vakarienės gali užtrukti, tad labai svarbu įsitaisyti patogiai. Na ir kas, kad namuose tėra trys kėdės? Jei svetainėje stovi ištraukiamasis stalas, aplink jį kuo puikiausiai gali išsirikiuoti papildomos taburetės – ir net nebūtinai iš to paties komplekto. Paminkštinkite jas pagalvėlėmis (įsigykite specialių ar pasiskolinkite kelias nuo savo sofos), suderinkite spalvas, jei reikia, pakeiskite užvalkalus ir voilà!

Dar viena svarbi detalė – po stalu patiestas kilimas. Jis ne tik apsaugos pėdas nuo šalčio (juk namuose smagiausia vaikščioti su kojinėmis arba basomis), bet ir stilingai įrėmins šventės erdvę.

 

 

Pasistenkite, kad vakarienės metu jūsų svečiams nieko netrūktų: maisto paruoškite keliomis porcijomis daugiau ir neleiskite taurėms ištuštėti. O kad nereikėtų lakstyti pirmyn-atgal į virtuvę ir iš jos, pasiruoškite barą ant ratų. Šiam tikslui mes pasirinkome prie pasirinktos temos derantį vežimėlį RÅSKOG. Vienoje iš vežimėlio lentynų galima laikyti dubenį su ledu ir gėrimais, kitoje – švarių stiklinių, servetėlių, šaukštelių ir kitų būtinybių. Kai daug vietos ant stalo užima šventinis dekoras ir lėkštės svečiams, maistą bei užkandžius taip pat galima laikyti vežimėlyje ar ant papildomo staliuko.
 

 

Patiko idėjos? Įgyvendinkite jas savo namuose, o dar geriau – fantazuokite, kurkite ir pranokite patys save. Viską, ko gali prireikti šventėms, lengvai rasite parduotuvėje IKEA ir netrukus įsitikinsite, kiek mažai pastangų reikia norint sukurti Kalėdų magiją ant švenčių stalo. Na, o dabar metas pasirūpinti ne mažiau įspūdingais patiekalais!

 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital