Skaniausi sviestiniai sausainiai - kaip tokius iškepti ir išradingai papuošti? Pasakojame žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2020-12-02
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 16)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 16)
Sviestiniai sausainiai
@ Shutterstock

Šventėms artėjant siūlome susipažinti su sviestiniais sausainiais - dalinamės naudingais patarimais, išbandytais receptais ir įvairiomis dekoravimo idėjomis. Skanutėliai, burnoje tirpstantys, gražūs sausainiai papuoš šventinį stalą ir nudžiugins artimuosius bei bičiulius, o kepimo ir dekoravimo procesas suteiks daug jaukių akimirkų.

Sviestiniai sausainiai: daugybė receptų, bet kelios universalios taisyklės

Galite rasti šimtus sviestinių sausainių receptų (truputį žemiau aptarėme pagrindinius jų skirtumus), tačiau kad ir kokį receptą bepasirinktumėte, nepamirškite kelių universalių taisyklių.

1. Sausainių ingredientai. Sviestiniams sausainiams tereikia kelių ingredientų, todėl vertėtų pasirūpinti, kad jie būtų kuo geresnės kokybės. Sviestiniams sausainiams įprastai naudojami 4 ingredientai: miltai, sviestas, cukrus ir druska. Jų santykis lemia sausainių tekstūrą, skonį, formavimo ir dekoravimo galimybes.

Miltai. Tradiciniams sviestiniams sausainiams siūlome rinktis aukščiausios kokybės kvietinius miltus, tuomet sausainiai pavyks tirpstantys burnoje, dailios auksinės spalvos.

Miltų kiekis priklauso nuo konkretaus sausainių recepto - kuo daugiau miltų naudojama, tuo tvirtesnė bus tešla ir tuo lengviau ją bus galima plonai iškočioti, išpjaustyti įmantrių formų sausainiukus, bet sausainių tekstūra bus kiek kietesnė.

Sausainiai, kurių tešlai miltų naudojama mažiau, bus trapesni, smulkių detalių turinčių formų jiems nesuteiksite, tačiau jie tirps burnoje.

Jeigu norite, kad sausainiai būtų sveikuoliškesni, dalį (bet ne daugiau nei pusę) kvietinių miltų pakeiskite pilno grūdo miltais. Sausainiai bus tokie pat skanūs, tik vos kietesni.

Jeigu nevartojate glitimo, kvietinius miltus (arba jų dalį) galite pakeisti speltų miltais, tuomet kitų ingredientų kiekiai nepakis, tačiau tešla ir sausainiai bus kiek kietesni. Galite naudoti ir migdolų, kitų riešutų, kokosų, grikių, ryžių (jų reikės ketvirtadaliu mažiau) miltus, tačiau tuomet tešla ne taip lengvai susijungs, bus biresnė, todėl rekomenduojame įmušti papildomą mažą kiaušinį.

Sviestas. Kepdami sviestinius sausainius būtinai rinkitės tik kokybišką, „tikrą“ bent 80 proc. riebumo sviestą, nekeiskite jo margarinu ar tepiu riebalų mišiniu.

Sviesto naudojama gan daug, jis svarbus sausainių tekstūrai: kuo daugiau sviesto, tuo trapesni ir tuo labiau tirpstantys burnoje sausainiai pavyksta. Sviestas taip pat suteikia sausainiams būdingą skonį, švelnų aromatą.
 

Sviestas ir miltai

Sviesto ir miltų santykis lemia sausainių tekstūrą. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Cukrus. Sviestiniams sausainiams įprastai naudojamas paprastas, baltas cukrus (išskyrus konditeriniu švirkštu formuojamus sausainėlius, jiems, siekiant burnoje tirpstančių sausainių pojūčio rekomenduojame rinktis cukraus pudrą). Cukrus suteikia ne tik saldumo, bet ir auksinę spalvą, traškumą. Baltą cukrų galite pakeisti ruduoju, tačiau su juo kepti sausainiai bus tamsesni, šlapesni ir ne tokie traškūs.

Sviestiniai sausainiai labai dažnai glazūruojami, aptepami šokoladu, apibarstomi pabarstukais, pertepami džemu ar kremu, tad tuomet cukraus nereikia naudoti daug. Daugumoje receptų nurodytą cukraus kiekį galite sumažinti maždaug trečdaliu.

Jeigu sausainius valgysite be papildomų dekoracijų arba dekoracijos bus saikingai saldžios (pavyzdžiui, naudosite kartų, juodąjį šokoladą ir riešutus ar apelsinų žieveles), į tešlą dėkite daugiau cukraus.

Druska ir kepimo milteliai. Sviestiniams sausainiams, kaip ir daugumai kepinių, reikėtų žiupsnelio druskos. Nedidelis žiupsnelis druskos subalansuoja ir išryškina kepinių skonį. Druską reikėtų sumaišyti su miltais.

Kartais su miltais rekomenduojama sumaišyti ir truputį kepimo miltelių - jie naudojami, jeigu sausainių tešla tvirta, naudojama nedaug sviesto. Tuomet, kepimo miltelių dėka, sausainiai truputį pakyla ir būna puresni, minkštesni. Tačiau kitais atvejais sviestiniams sausainiams kepimo miltelių naudoti nereikia.

Kiaušiniai. Sviestinių sausainių tešlai kiaušiniai (kartais į tešlą įdedami tik tryniai, o baltymai naudojami glazūrai) naudojami ne visada. Jie naudojami, jeigu norima, kad tešlos struktūra būtų tvirtesnė, kad ją būtų lengviau kočioti, o sausainiai būtų ne tokie trapūs. Jeigu ieškote recepto įmantriam dekoravimui, o ypač jeigu sausainius reikės vežtis dėžutėje, dovanoti, rinkitės receptą, kuriame yra kiaušinių.
 

Sausainių tešla

Sviestinių sausainių tešla labai paprasta, tačiau ją galima pagardinti įvairiais pagardais. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kiti priedai ir pagardai. Sviestinių sausainių tešla labai dažnai pagardinama vanilės ekstraktu arba vaniliniu cukrumi (tuomet sumažinkite paprasto cukraus kiekį). Vanilė ne tik suteikia malonų aromatą, bet ir paryškina saldumą, tad nereikia naudoti tiek daug cukraus.

Žinoma, vietoje vanilės ekstrakto galite naudoti bet kuriuos kitus konditerinius ekstraktus, esencijas: šokolado, apelsinų, romo ir kt.

Jeigu norite šokoladinės tešlos, dalį miltų pakeiskite kakava (pavyzdžiui, jeigu naudojama 250 g miltų, naudokite 200 g miltų ir 50 g kakavos). Tinka tik karti, „tikra“ kakava, ją sumaišykite su miltais ir mišinį įsijokite į tešlą.

Miltus taip pat galite sumaišyti su trupučiu patinkančių maltų prieskonių: cinamonu, kardamonu, anyžiais, gvazdikėliais ar įvairiais prieskonių sausainiams, meduoliams mišiniais.

Sviestiniai sausainiai yra pakankamai neutralaus skonio, tad juos galima įvairiai pagardinti: į tešlą įmaišykite truputį kokosų drožlių, smulkintų riešutų ar sėklų, šokolado gabaliukų, citrusinių vaisių žievelių, smulkiai supjaustytų džiovintų vaisių ar uogų, įpilkite porą šaukštų citrinų sulčių...

Pagardų naudokite tik labai saikingai. Sviestiniai sausainiai ir be pagardų yra trapūs, o dėl didelio pagardų kiekio jie gali būti dar trapesni. Jeigu pagardų įdėjote per daug ir tešla nesusijungia, yra per sausa, labai biri ir su ja nepatogu dirbti, įpilkite šlakelį vandens ar pieno ir perminkykite.

2. Sausainių paruošimas. Sviestinius sausainius iškepti tikrai nesudėtinga ir ilgai netrunka, daugiausiai laiko užima jų dekoravimas, tačiau paverskite šį procesą pramoga ir pakvieskite prisijungti visą šeimą ar bičiulius.

Tešlos paruošimas. Daugumos sviestinių sausainių tešla ruošiama taip pat: kambario temperatūros sviestas išplakamas iki purumo, tuomet pridedamas cukrus arba cukraus pudra ir plakama iki kol masė pabals, bus kremiška. Tuomet belieka įlašinti vanilės esencijos ir įsijoti su druska sumaišytus miltus.

Suminkytą tešlą, kad neapdžiūtų, rekomenduojame įdėti į maišelį ar įsukti į maistinę plėvelę ir būtinai bent porą valandų palaikyti šaldytuve (tešlą galima susiminkyti iš anksto ir šaldytuve laikyti 2-3 dienas). Su pašaldyta tešla lengviau dirbti, ji tolygesnės konsistencijos, tad ją patogiau kočioti ir formuoti sausainiu.

Nereikia šaldyti tik ypač minkštų, burnoje tirpstančių, konditeriniu švirkštu ar maišeliu formuojamų sausainių tešlos bei tvirtos cukrinių sviestinių sausainių tešlos.
 

Sausainių formelės

Tvirtesnės tešlos sviestinius sausainius galima išpjaustyti formelėmis. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Sausainių formavimas. Sausainius formuokite priklausomai nuo to, koks miltų ir sviesto santykis buvo naudotas. Jeigu sausainiams sviesto ir miltų naudojama po lygiai ir tešla pavyksta skystoka, sausainius reikia formuoti konditerinio švirkšto ar maišelio pagalba (1 receptas).

Jeigu kepami trapūs sviestiniai sausainiai, kuriems sviesto naudojama maždaug dvigubai mažiau nei miltų, tešla pavyksta biri, nelabai tolygios konsistencijos, todėl sausainius patogiausia formuoti rankomis. Paimkite truputį tešlos, delnais suformuokite rutuliuką ir jį paspaukite delnu, pakočiokite ar suplokštinkite įspausdami šakute. Šią tešlą galite iškočioti į gan storą (maždaug piršto storumo) lakštą ir sausainius išspausti neįmantriomis formelėmis, stikline ar supjaustyti peiliu (2 receptas).

Naudojant dar mažiau sviesto sausainiai pavyksta traškesni ir tvirtesni, jų tešlą galite iškočioti ploniau (kočioti bus dar patogiau, jeigu tešlą pasidėsite tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų), formelėmis išspausti ar peiliu išpjaustyti įmantresnes, daugiau smulkių detalių turinčias formas (3 receptas ir 4 receptas).

3. Sausainių kepimas. Sviestinius sausainius reikia formuoti arba suformuotus perkelti ant kepimo popieriaus ir kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje. Kepimo metu sausainius svarbu stebėti, nes jie iškepa tikrai greitai, per 5-15 min. (priklausomai nuo sausainių dydžio, plonumo). Jeigu orkaitė kepa netolygiai, kepimo viduryje skardą rekomenduojame apsukti.

Iškepti sviestiniai sausainiai turėtų būti švelniai auksinės spalvos (tamsesni, jeigu naudojama daug cukraus arba baltas cukrus pakeistas ruduoju).

4. Sausainių atvėsinimas. Iškepusiems sausainiams reikia leisti porą minučių atvėsti ir visiškai sutvirtėti skardoje, o tuomet perkelti ant grotelių ir palikti visiškai atvėsti. Ant grotelių vėsdami sausainiai bus traškūs ir išlaikys gražią formą, karšti garai laisvai cirkuliuos ir nesikondensuos sausainių apačioje, tad jie neįmirks.

5. Sausainių puošimas. Iškeptus ir visiškai atvėsusius sausainius galite dekoruoti - straipsnio apačioje pasidalinome naudingomis ir tikrai nesunkiai įgyvendinamos idėjomis.

Taupant laiką, siūlome sausainius iškepti vakare, o kitą dieną juos dekoruoti pasirinktu būdu.



Sviestinių sausainių receptai: kurį pasirinkti?

Skirtingų sviestinių sausainių pagrindinis skirtumas yra sviesto ir miltų santykis, lemiantis sausainių tekstūrą, tirpimo burnoje pojūtį, tvirtumą ar trapumą.

Įvairūs sviestiniai sausainiai tikrai puikūs, tačiau receptą rinkitės pagal tai, kaip ketinate dekoruoti sausainius. Jeigu sausainių nedekoruosite, siūlome kepti burnoje tirpstančius sviestinius sausainius (1 receptas). Trapius sviestinius sausainius (2 receptas) galite dekoruoti tik labai paprastai - įspausti duobelę ir įdėti džemo, išpjaustyti neįmantrias formas, aplieti šokoladu, apibarstyti riešutais ar pabarstukais.

Tvirtesni, traškesni sviestiniai sausainiai (3 receptas) idealiai tinka išpjaustymui formelėmis ir pertepimui džemu ar kitu kremu, įspaustų raštų suteikimui kočiojant kočėlu ar silikoniniu kilimėliu su raštais. Juos galite naudoti ir glazūravimui, tačiau šie sausainiai vis tik gan trapūs, tad dirbti reikės atsargiai.

Glazūravimui idealiausiai tinka cukriniai sviestiniai sausainiai (4 receptas). Juos galima plonai iškočioti, iškepę jie yra pakankamai tvirti, tad juos ne tik patogu dekoruoti, bet ir galima dovanoti nesibaiminant, kad jie aplūžinės transportavimo metu.

1 receptas. Burnoje tirpstantys sviestiniai sausainiai

Šie sausainiai yra truputį traškūs išorėje ir trapūs viduje, o dėl didelio sviesto kiekio jie tiesiog tirpsta burnoje. Jų tešla yra minkšta, tad jie yra formuojami konditerinio švirkšto ar konditerinio maišelio pagalba. Naudodami skirtingus antgalius šiems sausainiams suteiksite įvairias, gražias formas, tačiau jų tešla tikrai nėra tinkama kočiojimui, išpjaustymui formelėmis.
 

Sviestiniai sausainiai

Šie sviestiniai sausainiai tiesiog tirpsta burnoje. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

20-30 sausainių Jums reikės:
250 g miltų;
250 g sviesto;
50-60 g cukraus pudros;
kelių lašų vanilės ekstrakto;
žiupsnelio druskos.

Gaminimas:

  1. Minkštą, kambario temperatūros sviestą (jį išimkite iš šaldytuvo likus porai valandų iki gaminimo ir supjaustykite kubeliais) išplakite plakikliu iki purumo.
  2. Suberkite cukraus pudrą ir dar 5-7 min. plakite iki kol masė bus balta, puri, primenanti kremą.
  3. Įlašinkite vanilės ekstrakto ir dar porą minučių paplakite.
  4. Miltus sumaišykite su druska ir dalimis įsijokite, šaukštu ar mentele įmaišykite į tešlą.
  5. Tešlą sudėkite į konditerinį maišelį ar į konditerinį švirkštą ir išspauskite sausainius ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  6. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje iki kol sutvirtės ir bus auksinės spalvos, apie 10-12 min. Jeigu orkaitė kepa netolygiai, kepimo viduryje apsukite skardą.
  7. Kelias minutes sausainius vėsinkite ant skardos, o tuomet sudėkite ant grotelių ir palikite visiškai atvėsti.


2 receptas. Trapūs sviestiniai sausainiai

Šie sausainiai labai skanūs, tirpstantys burnoje. Jų tešla nėra labai tolygi, ji trapi, tad suformuoti plonyčių, įmantrių detalių turinčių sausainių nepavyks. Sausainius verčiau formuokite storesnius, nes didelė rizika, kad plonos, smulkios detalės nulūš.
 

Trapūs sviestiniai sausainiai

Trapius sviestinius sausainius galima apglaistyti šokoladu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

20-30 sausainių Jums reikės:
250 g miltų;
110 g sviesto;
30-60 g cukraus (pagal skonį ir dekoravimo būdą);
kelių lašų vanilės ekstrakto;
žiupsnelio druskos.

Gaminimas:

  1. Minkštą, kambario temperatūros sviestą (jį išimkite iš šaldytuvo likus porai valandų iki gaminimo ir supjaustykite kubeliais) išplakite plakikliu iki purumo.
  2. Suberkite cukrų ir dar 5-7 min. plakite iki kol masė bus balta, puri, primenanti kremą.
  3. Įlašinkite vanilės ekstrakto ir dar porą minučių paplakite.
  4. Miltus sumaišykite su druska ir dalimis įsijokite, šaukštu ar mentele įmaišykite į tešlą.
  5. Tešlą suminkykite į kamuoliuką, jį įdėkite į maišelį ar apsukite maistine plėvele ir bent porą valandų palaikykite šaldytuve.
  6. Suformuokite sausainius ir sudėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  7. Sausainius paprasčiausia formuoti rankomis - paimkite tešlos, tarp delnų suformuokite kamuoliuką ir jį suplokštinkite delnu, kočėlu ar įspausdami šakute.
  8. Tešlą galite kočioti iki maždaug piršto storumo lakšto ir išpjaustyti formelėmis, peiliu ar stikline. Svarbu, kad formos būtų neįmantrios, be smulkių detalių. Pavyzdžiui, išpjaustykite apskritimus, trikampius, keturkampius ir pan.
  9. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje iki kol sutvirtės ir bus auksinės spalvos, apie 10-12 min. Jeigu orkaitė kepa netolygiai, kepimo viduryje apsukite skardą.
  10. Kelias minutes sausainius vėsinkite ant skardos, o tuomet sudėkite ant grotelių ir palikite visiškai atvėsti.


3 receptas. Traškūs sviestiniai sausainiai

Šie sausainiai gan universalūs - jų tešlą galima pjaustyti formelėmis, pakočioti faktūrą turinčiu kočėlu ar kilimėliu ir suteikti raštą, suklijuoti dvi puseles džemu ar naudoti glazūravimui. Jie yra traškesni, tvirtesni ir ne tokie trapūs, kaip viršuje aprašytieji, tačiau su jais vis tiek reikia dirbti atsargiai.
 

Sausainiai pertepti džemu

Truputį tvirtesnius sviestinius sausainius galima išpjaustyti, iškepti ir pertepti džemu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

30-40 sausainių Jums reikės:
350 g miltų;
110 g sviesto;
70-100 g cukraus (pagal skonį ir dekoravimo būdą);
2 mažų kiaušinių;
kelių lašų vanilės ekstrakto;
žiupsnelio druskos.

Gaminimas:

  1. Minkštą, kambario temperatūros sviestą (jį išimkite iš šaldytuvo likus porai valandų iki gaminimo ir supjaustykite kubeliais) išplakite plakikliu iki purumo.
  2. Suberkite cukrų ir dar 5-7 min. plakite iki kol masė bus balta, puri, primenanti kremą.
  3. Įlašinkite vanilės ekstrakto ir dar porą minučių paplakite.
  4. Po vieną įmuškite kiaušinius ir kaskart labai gerai perplakite.
  5. Miltus sumaišykite su druska ir dalimis įsijokite, šaukštu ar mentele įmaišykite į tešlą.
  6. Tešlą suminkykite į kamuoliuką, jį įdėkite į maišelį ar apsukite maistine plėvele ir bent porą valandų palaikykite šaldytuve.
  7. Tešlą iškočiokite tarp dviejų sluoksnių kepimo popieriaus arba ant miltuoto stalo (kočėlą taip pat pamiltuokite) iki 0,5-0,7 cm plonumo lakšto.
  8. Suformuokite sausainius ir sudėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  9. Sausainius išspauskite formelėmis, stikline ar supjaustykite peiliu.
  10. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje iki kol sutvirtės ir bus auksinės spalvos, apie 7-10 min. Jeigu orkaitė kepa netolygiai, kepimo viduryje apsukite skardą.
  11. Kelias minutes sausainius vėsinkite ant skardos, o tuomet sudėkite ant grotelių ir palikite visiškai atvėsti.


4 receptas. Cukriniai sviestiniai sausainiai

Cukriniai sviestiniai sausainiai yra patys tvirčiausi iš visų pateiktųjų, nes juose sviesto, lyginant su miltais, yra naudojama mažiausiai. Šie sausainiai idealiai tinka pjaustymui formelėmis (galėsite naudoti net ir įmantrias, daug detalių turinčias formeles), glazūravimui. Juos galite naudoti kaip Kalėdų eglutės žaisliukus ar dovanoti.
 

Cukriniai sviestiniai sausainiai

Cukrinius sviestinius sausainius smagu ir nesunku dekoruoti. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

40-50 sausainių Jums reikės:
400 g miltų;
230 g sviesto;
100-130 g cukraus;
1 didelio kiaušinio;
1 šaukštelio kepimo miltelių;
kelių lašų vanilės ekstrakto;
žiupsnelio druskos.

Gaminimas:

  1. Minkštą, kambario temperatūros sviestą (jį išimkite iš šaldytuvo likus porai valandų iki gaminimo ir supjaustykite kubeliais) išplakite plakikliu iki purumo.
  2. Suberkite cukrų ir dar 5-7 min. plakite iki kol masė bus balta, puri, primenanti kremą.
  3. Įlašinkite vanilės ekstrakto ir dar porą minučių paplakite.
  4. Įmuškite kiaušinį ir labai gerai perplakite.
  5. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska. Dalimis įsijokite, šaukštu ar mentele įmaišykite į tešlą. Tešla bus kietoka, todėl maišymą pabaikite ją gerai išminkydami.
  6. Šios tešlos šaldyti nereikia, nes ji ir be to pavyksta tvirta, bet elastinga. Pašaldytą tešlą kočioti bus labai sunku. Žinoma, jeigu tešlą suminkėte iš anksto, įdėkite ją į maišelį ar įsukite į maistinę plėvelę ir laikykite šaldytuve 2-3 dienas. Atėjus laikui kepti, tešlą iš šaldytuve ištraukite ir palikite, kad sušiltų iki kambario temperatūros.
  7. Tešlą iškočiokite tarp dviejų sluoksnių kepimo popieriaus arba ant miltuoto stalo (kočėlą taip pat pamiltuokite) iki 0,5 cm plonumo lakšto.
  8. Suformuokite sausainius ir sudėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  9. Sausainius išspauskite formelėmis, stikline ar supjaustykite peiliu.
  10. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje iki kol sutvirtės ir bus auksinės spalvos, apie 6-8 min. Jeigu orkaitė kepa netolygiai, kepimo viduryje apsukite skardą.
  11. Kelias minutes sausainius vėsinkite ant skardos, o tuomet sudėkite ant grotelių ir palikite visiškai atvėsti.



Sviestinių sausainių dekoravimas: gražu ir nesudėtinga

Sviestiniai sausainiai, žinoma, skanūs, tačiau jų skonis tikrai nėra išskirtinis ir gali būti net kiek blankus (pavyzdžiui, jeigu naudosite mažai cukraus ir nenaudosite jokių pagardų ir priedų). Ypatingo skonio ir grožio šiems sausainiams suteikia dekoravimas, kurio būdų yra daugybė... Siūlome išbandyti bent kelis!

Glajumi dekoruoti sviestiniai sausainiai
Tinkamiausias receptas: 3 receptas arba 4 receptas

Glazūruoti šventiniai sausainiai

Piešimas spalvingais glajais - populiariausias būdas dekoruoti sausainius. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Sviestiniai sausainiai dažniausiai dekoruojami įvairiomis, spalvingomis glazūromis, glajais. Jais sausainį galima tiek subtiliai papuošti, tiek ir įgudus išpiešti tikrus paveikslus!

Glazūravimui ir piešimui skirto glajaus galite įsigyti didesniuose prekybos centruose arba specializuotose parduotuvėlėse.

Glajų taip pat galite pasigaminti patys. Kiaušinio baltymą sumaišykite su 200 g cukraus pudros, žiupsneliu citrinos rūgšties ar trupučiu citrinos sulčių ir sukite mediniu šaukštu. Sukti reikia ilgai, apie 20 min. Glajus turi būti tirštas, primenantis dantų pastą, nekristi nuo šaukšto, o patrynę jį tarp pirštų turėtumėte nebejausti cukraus kristalų.

Skystesnį glajų galima pasigaminti iš maždaug 2 šaukštų citrinų sulčių ir 200 g cukraus pudros. Citrinų sultis ir cukraus pudrą tereikia kruopščiai išsukti šaukštu.

Tiek glajų su kiaušinio baltymu, tiek ir skystesnį citrinų sulčių glajų galima nudažyti maistiniais dažais. Į glajų įdėkite norimos spalvos maistinių dažų (geriausia naudoti želė konsistencijos, jie suteikia ryškesnę spalvą) ir labai gerai išmaišykite. Dažus dėkite ir maišykite po truputį iki kol gausite norimą spalvą.

Glajumi puoštus sausainius džiovinkite ant grotelių, geriausia pernakt. Kol glajus nesustingęs, galite sausainius papildomai papuošti riešutais, pabarstukais ir pan.



Glazūravimas šokoladu
Tinkamiausias receptas: tinka visi receptai

Sausainiai su šokoladu

Sausainius galima glazūruoti šokoladu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Paprastesnis ir greitensis būdas - sausainių glazūravimas šokoladu. Šokoladą ištirpinkite virš karšto vandens vonelės, įmaišykite truputį sviesto (1 plytelei šokolado naudoti šaukštelį sviesto), kad gražiau blizgėtų, ir šokoladu aptepkite ar jame pamirkykite iškeptus, atvėsusius sausainius.

Šokoladinį glajų galite pasigaminti ir namuose: 150 g sviesto, 10-12 šaukštų cukraus, 6 šaukštelius kokybiškis kakavos ir 3 šaukštus pieno maišydami pakaitinkite nesvylančiame puode iki kol sviestas ištirps ir glajus truputį sutirštės.

Jeigu norite visą sausainį padengti šokoladu, sausainius sudėkite ant vėsinimo grotelių ir ant jų pilkite ištirpintą šokoladą.

Glazūruotus sausainius džiovinkite ant grotelių, geriausia pernakt. Kol glazūra nesustingusi, galite sausainius papildomai papuošti riešutais, pabarstukais ir pan.



Džemu (ar kitu skanumynu) pertepti sausainiai
Tinkamiausias receptas: 3 receptas, 4 receptas

Pertepti sausainiai su džemu

Formelėmis išpjaustytus sausainius galima pertepti džemu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Paruoštą sausainių tešlą iškočiokite ir išspauskite pasirinktomis formelėmis (svarbu, kad kiekviena formele išspaustų sausainėlių skaičius būtų lyginis). Pusėje formelėmis išspaustų sausainių mažesne formele išspauskite ar peiliu išpjaukite mažą „langelį“.

Sausainius iškepkite, atvėsinkite, ant sausainių be „langelio“ tepkite patinkančio džemo, uogienės, šokoladinio ar bet kokio kito, tiršto kremo ir ant viršaus uždėkite antrąjį sausainį su išpjautu „langeliu“.



Vitražiniai sviestiniai sausainiai
Tinkamiausias receptas: 3 receptas

Vitražiniai sausainiai

Vitražiniai sausainiai atrodo labai šventiškai ir originaliai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Paruoštą sausainių tešlą iškočiokite ir išspauskite pasirinktomis formelėmis. Mažesnėmis formelėmis ar peiliu išpjaukite mažus „langelius“.

Sausainius sudėkite ant kepimo popieriumi ištiestos skardos ir į „langelius“ įberkite sutrupintų saldainių - ledinukų. Ledinukų trupinių neturi būti daug, tik keli maži, „lyg nuo peilio galiuko“ gabaliukai. Galima į vieną „langelį“ berti kelių spalvų ledinukų gabaliukus, tuomet vitražas bus įvairiaspalvis.

Kepimo metu saldainiai išsilydys, užpildys sausainio „langelį“ gražiu, spalvingu vitražu. Iškeptiems sausainiams leiskite ilgiau, 10-15 min. atvėsti ant kepimo skardos, kad saldaininis vitražas sustingtų. Tik tuomet sausainius sudėkite ant grotelių ir palikite visiškai atvėsti.



Sausainiai su džemo lašeliu
Tinkamiausias receptas: 2 receptas

Sausainiai su džemo lašeliu

Sausainiai su džemo lašeliu atrodo smagiai, o paruošti juos labai lengva. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Trapios tešlos sviestinių sausainių įmantriai nesuformuosite, nes jų tešla nepakankamai tvirta, biri, tačiau truputis džemo ar mėgstamos uogienės šiems sausainėliams suteiks daugiau šventiškumo.

Rankomis suformuokite nedidelius kamuoliukus, juos sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir paplokštinkite delnu ar lengvai pakočiokite kočėlu. Pirštu ar mažu šaukšteliu sausainio viduryje įspauskite duobelę, į ją įdėkite lašelį džemo ar uogienės ir sausainius kepkite taip, kaip nurodyta recepte.



Šokoladiniai ir vaniliniai sausainiai
Tinkamiausias receptas: 3 receptas

Sausainiai sūkurėliai

Dekoratyviai atrodo iš skirtingos spalvos tešlų suformuoti sausainiai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Dekoratyvūs sausainiai pavyks ir be glazūrų bei pabarstukų, tereiks naudoti skirtingų spalvų tešlas. Įprastinę baltą, vanilinę tešlą maišykite su šokoladine (jai dalį miltų pakeiskite kakava. Pavyzdžiui, jeigu naudojama 250 g miltų, naudokite 200 g miltų ir 50 g karčios kakavos).

Įprastinę baltą tešlą taip pat galima nudažyti maistiniais dažais. Rekomenduojame naudoti gelio konsistencijos dažus ir juos įmaišyti į jau paruoštą tešlą. Įdėkite tik lašelį ir gerai perminkykite (dirbkite su pirštinėmis, jeigu nenorite, kad rankos nusidažytų). Tik tuomet dėkite dar lašelį dažų, jeigu norite paryškinti spalvą.

Tešlas iškočiokite, sudėkite vieną ant kitos, dar kiek pakočiokite, kad suliptų, susukite į volelį ir aštriu peiliu supjaustykite 0,5-0,7 cm plonumo sausainius. Juos kepkite įprastai, taip, kaip nurodyta recepte.

Iš skirtingos tešlos taip pat galite tarp delnų susukti volelius ir juos sudėti šachmatiškai (t.y. balta, juoda, balta, juoda, o antrąjį sluoksnį pradėti nuo kitos spalvos juostelės: juoda, balta, juoda, balta). Sudėtus volelius paspauskite, kad susispaustų stačiakampis. Stačiakampį supjaustykite į 0,5-0,7 cm plonumo sausainius. Pavyks gražūs, šachmatiniai sausainiai, kuriuos kepkite įprastai, taip, kaip nurodyta recepte.


Raštuoti sviestiniai sausainiai
Tinkamiausias receptas: 3 receptas, 4 receptas

Raštuoti sausainiai

Panaudodami specialų kočėlą arba silikoninį kilimėlį galite iškepti raštuotų sausainių. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Dideliuose prekybos centruose ar specializuotose parduotuvėlėse galite įsigyti raštuotų kočėlų arba faktūrą turinčių silikoninių kilimėlių, skirtų sausainių arba tortų apdengimo masės puošimui.

Sausainių tešlą, visų pirma, iškočiokite keliais milimetrais storiau nei įprastai, o tuomet papildomai pakočiokite ypatinguoju kočėlu arba priglauskite raštuotą silikoninį kilimėlį ir porą kartų per jį „pereikite“ paprastu kočėlu ar spustelėkite delnu.

Tešlos lakšte liks įsispaudę gražūs raštai. Iš tešlos lakšto išpjaustykite ar formelėmis išspauskite ir vadovaudamiesi receptu iškepkite gražus sausainius.

 

O dabar eilė jūsų eksperimentams ir kūrybai!

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (1)
Noriu pamėginti :)
2018-11-21 13:28
Ačiū labai :))) Dabar ryžtis kepti tokius sausainiukus šventėms bus drąsiau :)) Šiemet kalėdoms išdrysiu ir aš juos iškepti! Tikiuosi pavyks, nes labai vilioja :) ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital