Kaip iškepti tikrą prancūzišką bulvių apkepą? Pasakojame žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2022-10-19
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 6)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 6)
Prancūziškas bulvių apkepas
@ Shutterstock

Sotus, taupus, švelnus ir tiesiog tirpstantis burnoje prancūziškas bulvių apkepas (pranc. gratin dauphinois) tikrai sužavės ir lietuvius! Tradiciniam apkepui tereikia bulvių, grietinėlės ir pieno, trupučio sviesto, o jo nuostabų skonį lemia plonytės bulvių riekutės ir ilgas kepimas neaukštoje temperatūroje. Dalinamės detaliu žingsnis po žingsnio pasakojimu ir siūlome išbandyti šią šimtmečiais gyvuojančią pancūzišką klasiką bei paragauti šiuolaikinių jos variacijų.



Bulves ant prancūzų stalų padėjo viena gudrybė

Šiandien bulvės yra neatsiejama Prancūzijos virtuvės dalis. Šioje šalyje mėgstama bulvių košė su sūriu ir česnakais (pranc. aligot), trinta bulvių ir porų sriuba (pranc. potage Parmentier), prancūziškos bulvių salotos su žolelėmis (pranc. pommes de terre a l'huile), šalta trinta bulvių sriuba (pranc. Vichyssoise) bei, žinoma, burnoje tirpstantis bulvių apkepas (pranc. gratin dauphinois).

Tačiau taip buvo ne visuomet. Bulves į Prancūziją XVII a. atplukdė tyrinėtojas Žakas Kartjė (pranc. Jacques Cartier) ir perdavė tuo metu karaliaujančiam Liudvikui XVI (pranc. Louis XVI). Karalius nepažįstamas daržoves pavedė auginti rūmų mokslininkui Antuanui Augustinui Parmentjė (pranc. Antoine Augustin Parmentier). Pastarasis greitai suprato bulvių naudą - jos puikiai augo, davė gausų derlių, o lengvai paruošiamais patiekalais galėjo pasisotinti visas būrys!

Prancūzai įtariai vertino nematytą daržovę, tad bulvių ambasadoriui teko imtis gudrybės. A. Parmentjė bulvėmis apsodino didžiulį 20 hektarų plotą Paryžiaus prieigose ir liepė jį saugoti karališkajai sargybai. Vietiniai ėmė šnibždėtis, kad, matyt, keistoji daržovė yra labai vertinga, juk ją saugo karaliaus sargybiniai! Sargybiniams buvo leista priimti bet kokius už bulves siūlomus kyšius, o naktį liepta pasitraukti, kad susidomėję vietiniai galėtų bulvių „pasivogti“.

Sumanaus mokslininko dėka bulvės netrukus paplito ir tapo labai svarbia neturtingų prancūzų raciono dalimi bei mėgstamu didikų patiekalų ingredientu. A. Parmentjė vardu buvo pavadinti du populiarūs bulvių patiekalai - trinta bulvių ir porų sriuba (pranc. potage Parmentier) bei britišką piemenų pyragą primenantis bulvių košės ir smulkintos mėsos apkepas (pranc. hachis Parmentier).
 

Kamilio Pisaro paveikslas Derlius

1881-aisiais nutapytas prancūzų impresionisto Kamilio Pisaro (pranc. Camille Pissarro) paveikslas, įamžinantis bulvių derliaus nuėmimą. Paveikslėlio šaltinis Shutterstock

 

Prancūziškas bulvių apkepas: žingsnis po žingsnio

Paprastas, bet net aristokratų pamėgtas prancūziškas bulvių apkepas tikriausiai buvo sumanytas netrukus po bulvių paplitimo. Pirmą kartą jis paminėtas 1788-aisiais, kuomet bulvių apkepas buvo patiektas garbingiems tarnautojams, vakarieniavusiems hercogo Šarlio Anri namuose (pranc. Charles Henri).


1. Bulvės. Tai pagrindinis apkepo ingredientas, tad, norint išgauti gerą apkepo struktūrą, jos turi būti tinkamos. Jeigu bulvės bus labai smulkutės ir kietos, apkepas netirps burnoje. Jeigu rinksitės stambias, labai krakmolingas bulves, apkepas sukris į košę...

Prancūziškam bulvių apkepui labiausiai tinka ankstyvos, pakankamai tvirtos, nedaug krakmolo turinčios bulvių veislės. Prancūzijoje dažniausiai naudojamos vietinės, senosios bulvių veislės, pavyzdžiui 'Amandine', 'Belle de Fontenay', 'Pompadour' ir kt. Iš Lietuvoje populiaresnių veislių tiks 'Queen Anne', 'Adora', 'Laura', 'Campina' ir kt.

Lietuvoje gerokai populiaresnės stambios, krakmolingos bulvės, puikiausiai išsilaikančios visą žiemą ir tinkančios tradicinių patiekalų, pavyzdžiui, cepelinų, žemaičių blynų gamyboje. Jos prancūziškam apkepui tinka prasčiau, nes apkepas gerokai labiau sukrenta. Jeigu turite tik tokias bulves, nenusiminkite ir nenusiteikite, kad patiekalas nepavyks - krakmolingas bulves tiesiog rekomenduojame supjaustytas truputį perplauti po tekančiu, šaltu vandeniu, taip išplausite krakmolo perteklių.


2. Pienas, grietinėlė, crème fraîche, grietinė. Dėl tinkamų bulvių bei kitų priedų apkepui pasirinkimo prancūzai vieningai sutaria, tačiau pieno produktai, kuriuose bulvės lėtai keps, kad vėliau tirptų burnoje, kelia daug diskusijų.

Prieš kelis šimtus metų, paprastų valstiečių ar neturtingų miestiečių namuose apkepas, matyt, buvo kepamas tik su pienu. Riebesnę grietinėlę ar kitus prabangesnius pieno produktus tikrai ne kiekvienas galėjo įpirkti, o jeigu ir augino galvijus, sau pasilikdavo tik liesiausią pieną, kitką parduodavo sūrininkams.

Šiandien, siekiant išgauti tobulą apkepo tekstūrą, vien pienas beveik niekada nenaudojamas, tačiau tikslus receptas priklauso nuo kiekvieno kulinaro bei jo šeimos tradicijų. Vieni bulves užkepa riebioje grietinėlėje, kiti grietinėlę maišo su riebiu pienu (dažniausiai lygiomis dalimis arba naudojant dvi dalis grietinėlės ir vieną dalį pieno), treti papildomai įdeda kelis šaukštus crème fraîche (grietinę primenantis, tačiau už ją riebesnis, švelnesnio skonio produktas. Jį galima pakeisti mūsiške grietine, tačiau tuomet reikėtų naudoti mažiau druskos).

Ieškodami vienos tiesos tikrai paklysite... Kiekvienas prancūzas uoliai tikins, kad patį tikriausią ir autentiškiausią gratin dauphinois kepa jo močiutė. Kad ir kokius pieno produktus ji naudoja ir kad ir kokiais santykiais juos maišo...

Mes siūlome, visų pirma, išbandyti dažniausiai sutinkamą apkepo variantą, kuriam naudojamos dvi dalys riebios grietinėlės ir viena dalis pieno. Vėliau galite pabandyti kepti apkepą tik su grietinėle ar įdėti kelis papildomus šaukštus grietinės. Eksperimentuokite ir atraskite jums labiausiai patinkantį receptą, kurį galėsite perduoti iš kartos į kartą, lyg prancūzai!
 

Prancūziškas bulvių apkepas

Kiekviena močiutė kepą „vienintelį“ ir „patį tikriausią“ gratin dauphinois. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3. Sviestas. Prancūziškas bulvių apkepas tikrai nėra dietinis patiekalas, tad jam naudojama nemažai sviesto. Sviestu būtina gausiai iškepti kepimo indo dugną ir sieneles, kad apkepas prie jų neprikeptų ir gražiai susipjaustytų porcijomis.

Taip pat nedideliais sviesto gabaliukais reikia apdėlioti arba minkštu sviestu aptepti ir susluoksniuoto apkepo viršų.

Jeigu norite, galite naudoti ne paprastą, o lydytą sviestą ghi sviestą (apie jo paruošimą skaitykite čia), tuomet apkepas turės ryškesnį, lengvai riešutinį poskonį ir aromatą.


4. Prieskoniai. Tradiciškai prancūziškam bulvių apkepui naudojama tik truputis druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų. Nenorima, kad ryškaus skonio prieskoniai ar aromatingos žolelės užgožtų bulvių ir grietinėlės švelnumą.

Daugelis prancūzų papildomai naudoja nedidelį žiupsnelį prie bulvių puikiai tinkančio malto muskato ir truputį česnako arba lauro lapelį (jeigu pienas kaitinamas), suteikiančius ypač malonaus aromato. Beje, kai kurios šeimininkės česnako nė nededa į apkepą, o tiesiog jo skiltele gerai patrinta apkepo indą.

Jeigu labai norite eksperimentuoti, pabandykite į apkepą įdėti truputį kmynų, aitresnio kumino, šakelę rozmarino ar čiobrelių kuokštelį. Spalvai paryškinti galite įberti ciberžolės ar kario.


5. Sūris tradiciškai nenaudojamas. Senoviškame prancūziško bulvių apkepo recepte sūrio tikrai nebuvo. Prancūziškas bulvių apkepas pradėtas kepti XVII a., o sūris anuomet buvo labai brangus. Tik tikrai turtingi žmonės galėjo įsigyti sūrio, jis buvo labai vertinamas, skanaujamas vienas pasimėgaujant arba naudojamas kaip valiuta.

Savaime suprantama, kad laikai keičiasi ir šiandien Prancūzija garsėja puikios kokybės sūriais, kuriuos gali įpirkti kiekvienas. Prancūziškam bulvių apkepui su sūriu dažniausiai naudojamas šveicariškas griujerio (pranc. gruyère, vok. greyerzer) sūris arba jo prancūziškieji atitikmenys, pavyzdžiui kontė (pranc. comté) arba boforo (pranc. beaufort).

Vietoje šių sūrių galite naudoti bet kokį kitą kietą, puskietį, fermentinį sūrį ar įvairius jų mišinius. Siekiant autentiškumo, sūris turi gerai lydytis ir būti nelabai ryškaus, labiau salstelėjusio nei rūgštaus ar stipriai sūraus skonio. Žinoma, siekdami paįvairinti savo bulvių apkepą ir ieškodami naujų skonių galite naudoti ir kitokius, pavyzdžiui, pelėsinius sūrius ar bent nedidelį jų kiekį.
 

Prancūziški sūriai

Prancūzija stebina sūrių gausa, tačiau tradiciniam apkepui jie nenaudojami. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6. Kiti priedai. Jokie kiti priedai tradiciniam prancūziškam bulvių apkepui nėra naudojami, tačiau (tenesupyksta prancūzai), jeigu norite apkepą galite pagardinti truputį apkepintais svogūnais ar porais, parūkyta šonine, įvairiais mėsos, paukštienos likučiais.

Dalį bulvių galite pakeisti kitomis, švelnaus skonio daržovėmis. Pavyzdžiui, bulves sluoksniuokite su cukinijomis ar baklažanais, ar įmaišykite nedidelių moliūgo arba žiedinio kopūsto, brokolio gabaliukų.


7. Kepimo indo pasirinkimas. Labiausiai tiktų storadugnis, sunkus, ketaus indas, tačiau puikiausias apkepas iškeps ir moliniame ar stikliniame inde. Šie indai gerai išlaiko ir paskirsto šilumą, tad apkepas juose kepa labai tolygiai.

Žinoma, tiks ir paprasta metalinė forma, tačiau joje kepantį apkepą reikėtų labiau stebėti, nes krašteliai gali greitai pasvilti. Metalinę formą rekomenduojame ne tik patepti sviestu, bet ir papildomai pabarstyti džiūvėsėliais.

Silikoninėje formoje apkepas iškeps, tačiau jo krašteliai gali sutvirtėti nepakankamai, nesusiformuos tvirta luobelė. Toks apkepas bus blankesnio skonio, jį bus sudėtingiau dailiai supjaustyti.


8. Gaminimas.
Bulvių pjaustymas. Apkepui naudojamas bulves nuskuskite ir supjaustykite plonytėmis riekelėmis, jų storis turėtų būti vos 2-3 milimetrai! Pjaustyti galite labai aštriu peiliu, tačiau bus gerokai greičiau ir patogiau, jeigu naudosite daržovių pjaustyklę - mandoliną.
 

Pjaustyklė mandolina

Bulves labai patogu plonai supjaustyti daržovių pjaustykle - mandolina. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jeigu bulvės labai stambios, turėjo storą odelę ir yra sukaupusios daug krakmolo, jas rekomenduojame sudėti į koštuvą ir perplauti po tekančiu, šaltu vandeniu. Bulves vėliau nusausinkite sudėję ant popierinių rankšluostėlių (nepalikite džiūti tiesiog ore, nes patamsės).

Jeigu bulvės ankstyvosios veislės, nedidelės, tvirtos, turinčios nedaug krakmolo, jas tiesiog supjaustykite ir sudėkite ant popierinių rankšluostukų, kad susigertų drėgmės perteklius.

Jeigu norite sutrumpinti apkepo kepimo laiką, bulvių riekeles užpilkite druska, pipirais, muskato riešutu pagardintu pienu ir ant nedidelės ugnies pavirkite 10-15 min. Svarbu, kad riekelės nelūžtų, suminkštėtų, bet išliktų tvirtos. Naudojant apvirtas bulvių riekeles, apkepą kepti tereikės apie 40 min. (naudojant žalias bulves šis apkepas kepamas 1,5-2 valandas).
Pieno, kurį naudojote apvirimui neišpilkite! Palaukite, kol jis truputį atvės, o tada jį maišykite su grietinėle ir naudokite tolesniuose gaminimo etapuose.


Grietinėlės ir pieno paruošimas. Grietinėlę su pienu galima paprasčiausiai sumaišyti ir palikti, kol ruošite bulves, kad sušiltų iki kambario temperatūros.

Kai kurie prancūziško apkepo gerbėjai rekomenduoja grietinėlės ir pieno mišinį papildyti subtiliu skoniu jį pakaitinus su įvairiais, aromatingais prieskoniais ir prieskoninėmis daržovėmis. Grietinėlę ir pieną tereikia supilti į vandeniu perlietą storadugnį puodą (tuomet pieną mažiau „trauks“), įdėti į kelias dalis perpjautą svogūną, kelias stambiai pjaustytas česnako skilteles, lauro lapelį, rozmarino šakelę ar kuokštelį čiobrelių, pagardinti druska, pipirais, maltu muskatu ir užvirinti. Užvirintą mišinį atidėkite ir palaukite iki kol truputį atvės.


Apkepo sluoksniavimas. Supjaustytas bulves sluoksniuokite į česnaku ištrintą ir sviestu gausiai išteptą indą. Bulvių šiukštu negalima tiesiog suversti į formą, nes jos keps netolygiai, o apkepas nebus gražus. Bulves dėkite riekelę po riekelės, taip, kad persidengtų tik krašteliai, lyg žuvies žvynai.

Kiekvieną sluoksnelį saikingai apibarstykite druska, pipirais, muskato riešutu, užpilkite grietinėlės ir pieno mišiniu, kad apsemtų. Dėkite antrąjį bulvių sluoksnį, jį vėl užpilkite grietinėlės ir pieno mišiniu. Jeigu naudojate su prieskoniais kaitintą pieną, papildomais prieskoniais kiekvieno sluoksnio nebarstykite.

Grietinėlės ir pieno mišinį rekomenduojame pilti sluoksniavimo metu, tuomet apkepas bus tvarkingesnis. Jeigu nusprendėte, visų pirma, susluoksniuoti visas bulves ir tik tuomet jas užpilti, grietinėlės ir pieno mišinį pilkite atsargiai, nedidele srovele, indą palenkę kuo arčiau susluoksniuotų bulvių, kad apkepo sluoksniai išliktų kuo tvarkingesni.
 

Kepimui paruoštas bulvių apkepas

Dailiai suluoksniuotos ir kepimui paruoštos bulvės. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

9. Apkepo kepimas. Burnoje tirpstančio apkepo paslaptis - ilgas kepimas neaukštoje temperatūroje. Susluoksniuotą apkepą reikia kepti iki 150°C įkaitintoje orkaitėje 1,5-2 val. Kepimo metu apkepą reikia vis stebėti, jeigu jo viršus perdėm svyla, pridengti folijos lakštu.

Kepimo laiką gerokai sutrumpinsite, jeigu, kaip jau rašėme aukščiau, bulves apvirsite piene su prieskoniais. Tuomet apkepas iškeps per maždaug 40 min. Tačiau tuomet didesnė rizika, kad bulvės perdėm sukris ir apkepas primins užkeptą košę. Skanią, bet tai nebus tikras prancūziškas apkepas.

Kepimo laikas taip pat bus trumpesnis, jeigu apkepą kepsite aukštesnėje, 180-200°C temperatūroje, tuomet apkepas taip pat iškeps per maždaug 40 min. ar valandą, tačiau toks apkepas bus gerokai sausesnis, ne toks „kremiškas“.

Kad ir kokį kepimo būdą pasirinkote, paskutiniąsias 10 kepimo minučių kepimo temperatūrą padidinkite iki 200-220°C ir nuimkite forliją (jeigu ją naudojate), kad apkepo viršus apskrustų.


10. Apkepo patiekimas. Tradiciškai prancūziškas bulvių apkepas buvo tiekiamas ne kaip atskiras patiekalas, o kaip garnyras prie paukštienos, avienos ar kitokios keptos mėsos. Būtent todėl apkepo skonis turi būti švelnus, jis neturėtų užgožti pagrindinio patiekalo.

Tačiau apkepas tikrai puikiausiai tiks ir kaip pagrindinis patiekalas. Jeigu turite finansinių galimybių, sezono metu (nuo vėlyvo rudens iki žiemos pradžios) apkepą ypač tinka pagardinti šviežiais trumais. Žinoma, puikiai tiks ir pigesnės, visus metus prieinamos alternatyvos - trumų padažai, užtepėlės, trumais paskanintas aliejus, druska su trumais. Prie apkepo taip pat puikiai tiks lengvos salotos, pagardintos aliejumi bei citrinų sultimis.

 

 

Tradicinio prancūziško bulvių apkepo receptas ir keletas jo variacijų

Siūlome išbandyti plačiauiai paplitusį tradicinio prancūziško bulvių apkepo receptą bei kelias jo variacijas. Ir kaip visuomet skatiname eksperimentuoti - bulves užkepti su kitomis daržovėmis, įvairiais mėsos, paukštienos likučiais.

 

Tradicinis prancūziškas bulvių apkepas

Pažintį su prancūzišku bulvių apkepu, žinoma, siūlome pradėti nuo klasikos. Ilgai, neaukštoje temperatūroje kepto bulvių apkepo su grietinėle ir pienu. Jis tiesiog tirpsta burnoje!
 

gratin dauphinois

Tradicinis prancūziškas bulvių apkepas tiesiog tirpsta burnoje! Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6 apkepo porcijoms Jums reikės:
1,5 kg tvirtų, nedidelių bulvių;
~600 ml riebios grietinėlės;
~300 ml riebaus pieno;
3-4 šaukštų sviesto;
4 skiltelių česnako;
1 lauro lapo;
pagal skonį druskos, pipirų, malto muskato riešuto.

Gaminimas:
Grietinėlę su pienu sumaišykite. Pakaitinkite puode su stambiai pjaustytu česnaku, lauro lapu, pagardinkite druska, pipirais, maltu muskatu. Užvirus nedelsiant nukelkite nuo ugnies ir nukoškite. Palikite pravėsti, kol ruošite bulves.
Bulves nuskuskite, supjaustykite plonomis, 2-3 mm plonumo riekutėmis.
Bulves sudėkite į sviestu pateptą kepimo formą (truputį sviesto pasilikite apkepo viršui).
Bulvių riekeles kuo tvarkingiau sudėkite į kepimo indą taip, kad jos vos persidengtų ir kiekvieną sluoksnį užpilkite pieno bei grietinėlės mišiniu, kad būtų apsemtas beveik iki pat viršaus. Šitaip susluoksniuokite visą apkepą.
Kepimui paruoštą apkepo viršų apdėliokite pasiliktu sviestu.
Kepkite iki 150°C įkaitintoje orkaitėje 1,5-2 val.
Kepimo metu patikrinkite, ar perdėm neskrunda viršus, jeigu reikia, kepimo indą pridenkite folijos lakštu.
Paskutiniąsias 10 min. apkepą kepkite iki 200-220°C įkaitintoje orkaitėje, kad apskrustų viršus.
Apkepą tiekite su lengvomis salotomis arba kaip garnyrą prie mėsos, paukštienos patiekalų.

 

Prancūziškas bulvių apkepas su sūriu pagal Džiuliją Čaild

Džiulija Čaild (angl. Julia Child) - viena garsiausių JAV kulinarių, rašytoja, TV laidų vedėja, supažindinusi amerikiečius su Prancūzijos virtuvės subtilybėmis. Ji pristatė ir patobulintą, sūriu pagardintą prancūziško bulvių apkepo variaciją.
 

Bulvių apkepas su sūriu

Bulvių apkepas dažnai papildomas sūriu. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6 apkepo porcijoms Jums reikės:
1-1,5 kg tvirtų, nedidelių bulvių;
350 ml riebios grietinėlės;
150-160 g sutarkuoto griujerio ar kitokio mėgstamo sūrio;
4 šaukštų sviesto;
1 skiltelės česnako;
2 šaukštelių džiovintų čiobrelių;
pagal skonį druskos, pipirų.

Gaminimas:
Kepimo indą patrinkite perpus perjauta česnako skiltele. Ištrinkite sviestu (dalį sviesto pasilikite apkepo viršui).
Bulves nuskuskite, supjaustykite plonomis, 2-3 mm plonumo riekutėmis.
Trečdalį bulvių dailiai susluoksniuokite formoje. Pabarstykite druska, pipirais, džiovintais čiobreliais, aptepkite trupučiu sviesto, apliekite grietinėle, paskleiskite trečdalį sūrio.
Taip susluoksniuokite visą apkepą. Paskutinis sluoksnis turi būti sūrio.
Kepimui paruoštą apkepą uždenkite folija.
Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie valandą. Foliją nuimkite ir kepkite dar 10-15 min., kad apskrustų.
Apkepą patiekite su šviežių daržovių salotomis. Prie jo taip pat labai tiks marinuoti arba rauginti agurkėliai.

 

Bulvių apkepas Bešamelio padaže

Bešamelis - vienas mėgstamiausių, dažniausiai gaminamų ir plačiausiai naudojamų prancūziškų padažų. Šiame padaže galima užkepti ir bulves - pavyks labai sotus, švelnus ir nuodėmingai skanus apkepas, kurį, beje, labai mėgsta ne prancūzai, o italai.
 

bulvių apkepas bešamelio padaže

Bešamelio padaže užkeptos bulvės - nuodėmingai skanus gardėsis. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6 apkepo porcijoms Jums reikės:
1 kg tvirtų, nedidelių bulvių;
200 g sutarkuoto griujerio ar kitokio mėgstamo sūrio.

Bešamelio padažui:
8 šaukštų sviesto;
8 šaukštų miltų;
1 L pieno;
2 skiltelių smulkiai sukapoto česnako;
pagal skonį druskos, pipirų, muskato riešuto;
saujos tarkuoto kietojo sūrio (nebūtina).

Gaminimas:
Visų pirma paruoškite Bešamelio padažą.
Nesvylančiame puode nuolat maišant miltus pakepinkite svieste maždaug 2-3 minutes.
Supilkite pieną (jį prieš tai galite aromatizuoti - pakaitinkite beveik iki užvirimo su į kelias dalis perpjautu svogūnu, česnaku, lauro lapeliu, prieskoninėmis žolelėmis, druska, pipirais).
Nuolat maišant šluotele kaitinkite iki užvirimo. Padažas po truputį tirštės.
Po užvirimo padažą paskaninkite druska, pipirais, muskato riešutu, smulkintu česnaku (jeigu pieną prieš tai kaitinote su prieskoniais, tai daugiau prieskonių nereikės arba juos naudokite saikingai).
Po užvirimo pakaitinkite dar 2-3 minutes.
Jeigu norite, suberkite tarkuotą sūrį, išmaišykite, kad ištirptų.
Bešamelio padažas turėtų būti tirštas.
Šiltu padažu patepkite indo dugną, šonus.
Sudėkite nuskustų, 2-3 mm riekelėmis supjaustytų bulvių sluoksnį, aptepkite padažu, truputį apibarstykite sūriu.
Taip suluoksniuokite visą apkepą. Paskutinis sluoksnis turi būti padažo ir sūrio. Kepimo indą uždenkite folija.
Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie valandą. Foliją nuimkite ir kepkite dar 10-15 min., kad apskrustų.

 

Saldžiųjų bulvių apkepas su sūriu

Gardus bulvių apkepas pavyks ne tik su „tradicinėmis“ bulvėmis, bet ir su saldžiosiomis. Šis apkepas bus puresnis, kiek sunkiau pjaustomas, tačiau neabejotinai labai skanus!
 

Batatų apkepas

Apkepą galima kepti ir su saldžiosiomis bulvėmis. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6 apkepo porcijoms Jums reikės:
1-1,5 kg saldžiųjų bulvių (dalį galima pakeisti paprastomis);
500-600 ml vidutinio riebumo pieno (saldžiosios bulvės gerokai „kremiškesnės“, tad riebaus pieno ar grietinėlės nereikės);
150 g tarkuoto kietojo sūrio;
2-3 šaukštų sviesto;
pagal skonį druskos, pipirų, džiovintų čiobrelių.

Gaminimas:
Kepimo formą iškepkite sviestu (truputį sviesto pasilikite apkepo viršui) ir joje susluoksniuokite nuskustas, plonai supjaustytas saldžiąsias bulves. Jas galite pjaustyti dvigubai storiau, nei paprastas bulves, t.y. 4-6 mm plonumo riekutėmis.
Kievieną bulvių sluoksnį pagardinkite druska, pipirais, čiobreliais, apibarstykite sūriu, užpilkite pienu.
Susluoksniuotą apkepą aptepkite sviestu ir apiberkite sūriu.
Kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie valandą. Folija pridenkite tik jeigu labai svils.
Prieš pjaustytami palaukite 15 min., kad truputį atvėstų ir sutvirtėtų.
Prie tokio apkepo labai tiks ryškesnio skonio salotos, pavyzdžiui, su gražgarstėmis.

 

Veganiškas bulvių apkepas su augaliniu pienu

Pieno negalintys arba nenorintys vartoti žmonės tikrai neprivalo atsisakyti galimybės paskanauti puikiojo bulvių apkepo. Karvės pieną galima puikiausiai pakeisti augaliniu, nesaldintu migdolų (arba kitokiu augaliniu) pienu.
 

Veganiškas bulvių apkepas

Bulvių apkepą galima pagaminti ir naudojant augalinį pieną. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6 apkepo porcijoms Jums reikės:
1 kg tvirtų, nedidelių bulvių;
1-2 svogūnų;
700-800 ml nesaldinto migdolų pieno;
1-2 šaukštų kukurūzų arba bulvių krakmolo;
3 šaukštų aliejaus;
1 kokybiško daržovių sultinio kubelio;
2-3 šaukštų mielių dribsnių (jų galima įsigyti sveikuoliško maisto krautuvėlėse, jie patiekalams suteikia „sūriško“ skonio. Jeigu neturite, galite ir nenaudoti);
pagal skonį druskos, pipirų, džiovintų čiobrelių.

Gaminimas:
Pirmiausiai pasiruoškite padažą. Smulkiai sukapotą svogūną apkepinkite aliejuje. Į vėsų migdolų pieną suberkite krakmolą ir gerai išplakite šluotele. Supilkite migdolų pieną ant svogūnų ir plakdami šluotele kaitinkite.
Pagardinkite prieskoniais, sultinio kubeliu, mielių dribsniais.
Virinkite iki užvirimo ir dar kelias minutes iki kol sutirštės. Visą laiką maišykite šluotele.
Paruoštą padažą truputį pravėsinkite.
Bulves nuskuskite, supjaustykite 2-3 mm plonumo riekutėmis ir susluoksniuokite padažu pateptame inde. Kiekvieną sluoksnį pertepkite padažu.
Paskutinis sluoksnis turi būti padažo.
Kepimui paruoštą apkepą uždenkite folija.
Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. Foliją nuimkite ir kepkite dar 10-15 min., kad apskrustų.

LaMaistas.lt
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital