Kaip iškepti puikų obuolių pyragą be cukraus ir kvietinių miltų? Rodome žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
Obuolių pyragas be cukraus ir kvietinių miltų

Kai kulinarija yra tavo didžiausia aistra, bėgant laikui pasieki tokį etapą, jog atrodo viskas jau pagaminta, išragauta ir niekuo nieko nebenustebinsi. Norisi iššūkių!

Tad man vaiko gimimas buvo puiki priežastis namuose susikurti naujas kulinarines taisykles, paremtas sveika mityba. Viena jų - gaminti desertus vengiant cukraus ir dirbtinių saldiklių. Jokių sirupų, cukraus pakaitalų, o medus vartojamas nekaitintas. Taip mūsų racioną vis dažniau papildydavo saldžiosios bulvės, datulės, bananai. Pradėjome atrasti tradiciniais tapusius patiekalus vis iš naujo. Virtuvėje net atsirado šūkis: “viskas labai paprasta, tereikia slapto ingrediento - noro”.

Žinoma, ilgainiui prioritetai keitėsi, iššūkiai darėsi įvairesni, o šiandien vėl gaminu tai, ką diktuoja širdis. Visgi karts nuo karto dar mėgstu išsikelti sau vieną kitą becukrį iššūkį. Tuo labiau, kai draugai pasiskundžia, jog niekur internete negali surasti obuolių pyrago recepto, kuriame nebūtų pridėtinių saldiklių.

Taip gimė šis puikus natūraliai saldus obuolių pyragas. Išvaizda ir tekstūra jis panašus į tradicinį amerikietišką pyragą “apple crisp”. Skirtumas tas, jog kertant trečią šio pyrago gabaliuką, sąžinė ir toliau ramiai atostogauja. :)

Pirmą kartą kurdama šį receptą sluoksniavau obuolius su saldžiąja bulve - net mano pačios nuostabai ingredientai puikiai susidraugavo. Antrasis bandymas buvo naudojant 5 grūdų dribsnių mišinį, taip paverčiant šį desertą dar maistingesniu.

Na o su trečiuoju, gal kiek labiau klasika dvelkiančiu receptu, kviečiu susipažinti šiandien.
 

Mums reikės:
 


 

Pyrago viršui:

  • 150 g avižinių ar kitokių dribsnių (esu gaminusi ir su penkių grūdų dribsniais, skanu!)
  • 150 g migdolų (arba tiek pat migdolų miltų)
  • 100-120 g sviesto

 

Įdarui:

  • 6 vidutinių obuolių
  • 10 šviežių datulių (apie 100-120 g)
  • 2 šaukštų cinamono
  • Šiek tiek sviesto arba aliejaus obuolių apkepimui keptuvėje

 

Papildomai pyragą galima pagardinti:

  • Mėgstamais riešutais (tarkim graikiniais ar pekano)
  • Razinomis ar kitokiais džiovintais vaisiais
  • Kokosų drožlėmis
  • Saldžiąja bulve! Apie tai skaitykite straipsnio pabaigoje.


 

 

1. Pimiausia pasiruošime maltus migdolus pyrago viršui (jeigu vietoje migdolų naudosite migdolų miltus, šį žingsnį praleiskite). Migdolus užpilame karštu vandeniu (kad pilnai apsemtų riešutus) ir paliekame pastovėti 5-10 minučių. Tada riešutus nukošiame. Jų luobelės jau turėtų būti išbrinkusios ir atšokusios. Vos paspaudus migdolas beveik pats iššoka iš luobelės. Taip išgvildename visus riešutus palikdami tik baltas jų dalis. Migdolus nusausiname, sudedame į trintuvą ir sumalame iki smulkių trupinukų (malant gali tekti sustoti ir pamaišyti masę šaukštu).
 

 

 



 

2. Pasiruošiame datulių tyrę, kuria saldinsime pyragą. Datules nuplikome verdančiu vandeniu, nulupame kietas odeles (jeigu datulės super šviežios, to gali ir nereikėti), išimame kauliukus ir užpilame karštu vandeniu, kad datules visiškai apsemtų. Paliekame pastovėti 5-10 minučių. Tada nenupylę vandens datules elektriniu trintuvu arba virtuvės kombainu sutriname iki vientisos tyrelės.


 

 


 

3. Obuolius nulupame ir supjaustome plonomis riekelėmis.
 


 

4. Keptuvėje įkaitiname šiek tiek sviesto arba aliejaus ir apkepiname obuolių riekeles ant vidutinės ugnies apie 6-8 minutes, kol vaisiai suminkštės (svarbu kad jie būtų minkšti, bet nesutižę). Nepamirškite vis pamaišyti. Jeigu obuoliai pradeda skrusti, įpilkite šiek tiek vandens.
 


 

5. Į keptuvę su obuoliais dedame datules, beriame cinamoną, išmaišome ir dar kelias minutes patroškiname. Pradės skleistis cinamono aromatas. Jeigu masė labai klampi, praskiedžiame trupučiu vandens. Papildomai galite įdėti razinų ar kitokių džiovintų vaisių.

 


 

6. Keptus obuolius sukrečiame į pyrago formą (naudojau stačiakampę 20x25 cm), išlygininame šaukštu.
 

 

7. Pasiruošiame pyrago viršų. Maltus migdolus (arba migdolų miltus, jeigu naudojate juos) pirštais sutriname su minkštu kambario temperatūros sviestu ir dribsniais. Masė turi kibti tarpusavyje. Jeigu norite, papildomai galite įdėti mėgiamų riešutų ar kokoso drožlių. Tik įbėrus pastarųjų viršutinis pyrago sluoksnis bus trapesnis. Ypatingi smaližiai gali pasaldinti šį pyrago sluoksnį pora šaukštų cukraus, bet nerekomenduočiau, nes nuo datulių pyrage tikrai pakankamai saldumo.




 

8. Obuolius užklojame migdolų-dribsnių mase. Paplojame, kad paviršius taptų lygus.

 


 

9. Pašauname į iki 180 C įkaitintą orkaitę ir kepame apie 25-30 minučių arba kol paviršius įgaus auksinį atspalvį. Vis žvilgtelėkite, nes greitai gali susvilti. O tada traukiame iš orkaitės, daliname į lėkštes ir mėgaujamės!






 

Pyragas labai skanus dar šiltas su jogurtu ar ledais.



 

O tikri smaližiai papildomai gali pasisaldinti pyragą apšlakstę šviežiu medumi.



 

Pyragą laikykite šaldytuve - kitą dieną jo skonis dar išraiškingesnis.

 

Beje, patarimas norintiems pasigaminti šį pyragą su saldžiąja bulve. Ją reikia supjaustyti plonomis riekelėmis kaip vaisius, bet į keptuvę ji keliauja 5 minutėmis anksčiau negu obuoliai. Tokiu atveju reikia naudoti 1-2 obuoliais mažiau. Kadangi bulvė natūraliai saldi, galima ir datulių sumažinti. Visa kita gaminame vadovaudamiesi receptu.

 

Skaityti komentarus
Komentarai (19)
Ieva
2022-11-12 11:48
Labai skanus pyragas. Bet aš niekada nedėjau 2 šaukštų cinamono, man atrodo daugoka. Dedu 1 arbatinį šaukštelį su nedideliu kaupu. Datulių kiekio man užtenka dviem kartam, patinka kai jaučiasi šiek tiek obuolio rūgštumas. Į migdolų ir miltų minšinį dedu klevu sirupo. Receptui duodu 10 balų. Kad byra nematau problemos, aš kartais specialiai daugiau migdolų miltų įdedu. Be to, labai sunku iš sveikų produktų gauti formą, kad būtų skanu ir tobula forma. Visom skanaus! O pyrago recepto autorei didelis AČIŪ už idėją! ATSAKYTI
Inga
2021-11-16 09:05
Kuo galima keisti, migdolus ir migdolų miltus? Negaliu valgyti riešutų. ATSAKYTI
Laurynas
2021-06-13 11:16
Skonis gavosi super :) Na vienintelis viršus subyrėjo, bet skoniui nepakenkė. ATSAKYTI
A. K.
2021-02-16 23:00
Aciu, uz recepta! Cukrasu ir saldumo tikrai netruksta.
Skonis apatinio sluoksnio neblogas, bet kita karta 2 saukstu cinamono tikrai nedesiu - uztektu ir poros arbatiniu sauksteliu.
O su virsutiniu sluoksniu kazka daryt tkrai reik. Gal sviesto daugiau, gal kokio sirupo imaisyt, kad daugiau dregmes butu ir labiau suliptu, nes gavosi labai sausas ir trapus, avizos kietos. ATSAKYTI
marina
2020-11-05 17:35
neaupratau,kur dingo aviziniai dribsniai,recepte buvo ,o gaminant pyraga kazkur dingo,pagaminau ,o dribsniu dubenelis taip ir liko ant stalo,tai jeigu rasot ,tai rasykit nuosekliai.
ATSAKYTI
Ingrida
2020-11-05 17:41
Niekur nedingo :) 7 punkte sumaišomi su sviestu, o tada keliauja ant viršaus :) ATSAKYTI
Eglė
2020-09-01 10:37
Labai ačiū! O kodėl toks nusistatymas prieš agavų sirupą ir steviją? Jie sveiki cukraus pakaitalai. Aš tik bijau juos maišyti vietoj cukraus pvz į kiaušinių plakinį (virtuvėje ne mano stiprybė) ATSAKYTI
Erika
2019-09-06 18:48
Skambejo skaniai tai nusprendziau paaukot laiko ir issikepti. Deja nesigavo virsutinis sluoksnis byra trupiniais Kai pjauni..ir atrodo viska dejau pagal kiekius, o cia nereikejo kazkokio bent medaus ar klevu sirupo sauksto kad suliptu labiau tos avizos su migdolu miltais ir sviestu?! ATSAKYTI
Rasa
2019-08-12 20:17
jus begot nuo cukraus, bet jusu pyragas angliavandeniu bomba....tiek dribsniai, tiek datules, tiek obuoliai kosmariskas angliavandeniu maistas... ko gero idejus cukraus ir miltu gaminys butu sveikesnis... Su kuo ir sveikinu ATSAKYTI
Kotryna
2019-08-13 10:18
Datulėse yra nemažai fruktozės, bet vertinant vien glikeminį indeksą jos visvien pranašesnės už baltą cukrų :) Be to, jų saldumas yra visai kitoks negu balto cukraus, todėl ir naudoti kepiniuose jų galima mažiau negu balto cukraus. Na, o kad avižos yra kur kas vertingesnis produktas už kvietinius miltus, turbūt bet kam, bent kažkiek besidominčiam mityba, yra visiškai aišku. Todėl ne, įdėjus cukraus ir miltų šis pyragas tikrai nebūtų sveikesnis :) ATSAKYTI
Gintarė
2021-02-13 09:53
Pritariu. ATSAKYTI
Mante
2021-10-24 14:38
Pritariu. Ačiū už receptą. Gavosi pabiręs, bet labai skanus! Tokio deserto suvalgius tikrai geresnis jausmas nei pyrago su cukrumi ir kvietiniais miltais. :) ATSAKYTI
Kepėja
2021-11-02 18:02
Amgliavandeniai būna skirtingi. Obuoliuose esantis cukrus - tai ne baltas cukrus, kuriame žmogui nieko naudingo išvis nėra. ATSAKYTI
Edita
2018-08-18 09:10
Labai sudomino, bandysiu! ☺️ ATSAKYTI
Jolanta
2018-08-17 11:11
Ar verta tiek laiko gaisti? Obuoliu pyragu galima issikepti daug greiciau ir pigiau ATSAKYTI
Ieva
2018-08-20 09:11
Čia juk viskas labai greitai, tik aprašyta labai detaliai, kad aišku būtų ir klausimų nekiltų gaminant :) O šiaip, rekomenduoju, išbandykit - verta! :) ATSAKYTI
Monika
2018-10-24 15:10
Tai parasykit recepta, kaip galim issikept daug greiciau be kvietiniu miltu ir cukraus...ar cia tas su daugybe kiausiuniu miltu ir cukraus stiklinemis dedamu vadinamas greitas? Visi labai gudrus komentuot...O sis receptas - super ;) ATSAKYTI
Ona
2018-08-16 20:28
Ačiū už receptą, ir aš bandysiu ATSAKYTI
Augustė
2018-08-16 17:56
Puiki idėja! Ačiū už tokį gražų ir detalų straipsnį, bandysiu kepti :) ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital