Itališki naminiai ledai be aparato SEMIFREDDO – trys vasariški skoniai žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 9)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 9)
Itališki naminiai ledai be aparato SEMIFREDDO

Semifreddo – itališkas ledų desertas. Subalansuotas vasarai ir šiltoms, saulės nušviestoms dienoms, bet iš tiesų – nuostabiai skanus kasdien, nepaisant to, koks oras šiandien už lango. Desertas yra lengvai paruošiamas, gaivus, maloniai vėsinantis ir tikrai labai gardus. Juk visi mėgsta ledus, tiesa? Semifreddo – turbūt vienas iš lengviausių būtų pasigaminti juos namuose.

Semifreddo, išvertus iš italų kalbos, reiškia „pusiau šaltą“. Tik kodėl pernakt šaldiklyje buvęs desertas yra tik pusiau šaltas? Atsakymas slepiasi deserto tekstūroje – dėl gaminimo technologijos ji yra šiek tiek minkštesnė ir kremiškesnė nei įprastų ledų.

Tam, kad semifreddo pagamintumėte namuose, neprireiks jokių specialių įrankių – tik puodo, dubens, plakimo šluotelės ir kekso kepimo formos. Formą iškloję maistine plėvele ir supylę į ją paruoštą ledų masę, saugiai įtaisykite šaldiklyje ir pamirškite iki kitos dienos. Tuomet išimkite iš šaldiklio, iš kekso formos ir atsargiai nuimkite maistinę plėvelę. Prieš patiekiant, deserto viršų galite išpuošti uogomis, vaisiais, karamele, riešutais ar kuo tik norisi, ir galiausiai – pjaustyti riekelėmis ir ragauti. Deserto tekstūra nėra labai kieta, tad dailias riekeles atpjausite labai lengvai.

Be to, kad šis desertas yra išties skanus, dar jis ir gražus. Galite jį gaminti laukdami svečių ar ruošdamiesi vasaros šventei – semifreddo primena prašmatnų ledų tortą. Tai vienas tų atvejų, kai skonis ir vaizdas nelenktyniauja – jie abu skuodžia pirmoje vietoje, suteikdami nuostabią ragavimo patirtį.

Semifreddo skonių sąrašas – begalinis. Desertą galite ruošti su mėgstamomis uogomis, karamele, riešutais, šokoladu, citrinomis, kava, sausainių gabalėliais, medumi ir dar daugeliu produktų. Karamelinis ar šokoladinis desertas bus saldesnis, sodresnio skonio, tuo tarpu pagardintas uogomis, vaisiais ar citrinomis – kur kas gaivesnis, labiau gaivinantis.

Šįkart paruošėme tris skirtingus receptus: saldų semifreddo su karamele ir traškiais lazdynų riešutais, gaivų ledų desertą su mangais ir kokosais, ir abejingų tikrai nepaliksiantį semifreddo su pistacijomis ir avietėmis. Visi trys – skirtingi, saviti ir dangiškai skanūs. Ar jau nujaučiate, kuris labiausiai patiktų jums? Išbandykite!

PISTACIJŲ IR AVIEČIŲ SEMIFREDDO

Pistacijų ledai – klasika, o jų derinys su avietėmis yra vienas tų, kurie nepalieka abejingų. Saldumas ir gaivumas šiame ledų deserte dera labai subalansuotai: pistacijų riešutai suteikia sunkumo, sodrumo, tuo tarpu avietės – gaivumo ir lengvumo.

Pagrindinis šio ledų deserto ingredientas – pistacijos, tiksliau, pistacijų pasta. Tokios galėtumėte rasti ir įsigyti parduotuvėje, tačiau atkreipkite dėmesį į sudėtį. Labai dažnai pirktinėje pistacijų pastoje tik labai mažą dalį sudaro pačios pistacijos. Tokia pasta desertui tikrai suteiks daug saldumo, tačiau pistacijų skonio – nedaug.

Raginu pistacijų pastą pasigaminti namuose. Tai – paprasta! Nesūdytus lukštentus pistacijų branduolius sudėkite į maisto smulkintuvą. Smulkinkite riešutus, kol jie virs glotnios tekstūros pasta. Jei jaučiate, kad smulkintuvas kaista, leiskite jam šiek tiek pailsėti, tuomet smulkinkite toliau. Užtruksite kelias minutes, kol pistacijų gabalėliai virs pasta. Šios pastos spalva bus ryški, skonis – sodrus, intensyvus. Jei tik turite galimybę, gamindami semifreddo (ar kitus pistacijų desertus), naudokite naminę pistacijų pastą.

Nors pistacijų ir aviečių derinys yra puikus, riešutai ne mažiau gardžiai dera ir su braškėmis, tad uogas drąsiai galite keisti ar rinktis tas, kurias mėgstate labiau.


8 porcijos
Paruošite per 45 min. + šaldysite per naktį


Pistacijų ir aviečių semifreddo

Avietėms:

  • 200 g aviečių
  • ¼ stiklinės (50) cukraus

Ledams:

  • 3 didelių kiaušinių trynių
  • 1 didelio kiaušinio
  • ½ stiklinės (100 g) cukraus
  • 3 valg. š. (75 g) pistacijų pastos
  • 400 ml riebios grietinėlės (35-36 proc.)
  • poros saujų šviežių aviečių
  • 50 g kapotų nesūdytų pistacijų

1. Iš pradžių paruoškite avietes. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.


 

2. Avietes ir cukrų trintuvu susmulkinkite iki visiškai vientisos masės. Perkoškite per sietelį ir pašalinkite sėklytes. Atidėkite į šalį.


3. Paruoškite ledų masę. Pasiruoškite reikiamus ingredientus.


4. Į dubenį sudėkite kiaušinių trynius, visą kiaušinį, suberkite cukrų. Išplakite iki vientisos masės.


5. Į nedidelį puodą įpilkite šiek tiek vandens, statykite virš vidutinio dydžio ugnies ir užvirkite. Virš puodo su verdančiu vandeniu įtaisykite dubenį su išplaktais produktais (taip, kad dugnas neliestų vandens) ir kaitinkite virš garų vonelės, nuolat plakdami šluotele, apie penkias minutes. Masė turi sutirštėti, pabalti, tapti purios kreminės tekstūros. Kai tik taip nutiks, nukelkite dubenį nuo puodo su verdančiu vandeniu. Atvėsinkite, toliau lėtai maišydami šluotele.


6. Į kiaušinių masę įplakite pistacijų pastą.


7. Grietinėlę elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų.
 

8. Pusę plaktos grietinėlės sudėkite į kiaušinių ir pistacijų pastos masę. Lengvais judesiais išmaišykite. Sudėkite likusią grietinėlę ir dar kartą lengvai išmaišykite.


9. Maistine plėvele išklokite kekso kepimo indo (11x25 cm) dugną ir sieneles.


10. Supilkite trečdalį ledų masės. Viršų apšlakstykite keliais šaukštas trintų aviečių, užberkite saują šviežių aviečių ir trečdalį kapotų nesūdytų pistacijų.


11. Supilkite antrą trečdalį ledų masės ir vėl pakartokite tą pat: apšlakstykite trintomis avietėmis, užberkite saują šviežių aviečių ir antrą trečdalį kapotų pistacijų.


12. Supilkite likusius ledus, apiberkite likusiomis kapotomis pistacijomis.


13. Kepimo indą įsukite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite pernakt.


14. Išimkite sušalusius semifreddo iš kepimo formos, nuimkite plėvelę ir patiekite nedelsiant. Prieš patiekdami apšlakstykite likusiomis trintomis avietėmis, papuoškite šviežiomis avietėmis, pistacijų riešutais ir mėtų lapeliais.


SŪDYTOS KARAMELĖS SEMIFREDDO SU LAZDYNŲ RIEŠUTAIS

Sūdytos karamelės semifreddo tikrai patiks saldžių, sodraus skonio ledų mylėtojams. Čia gardžiai dera ne tik skoniai, bet ir kontrastingos minkštų, burnoje sutirpstančių karamelinių ledų ir traškių lazdynų riešutų tekstūros.


Ruošdami karamelinį semifreddo, galite naudoti pirktinį karamelės padažą, naminę karamelę ar net karamelizuotą saldintą sutirštintą pieną („Rududu“). Vietoje lazdynų riešutų galite rinktis ir migdolus. Svarbiausia, nepamirškite riešutų pakepinti, – tai leis atsiskleisti sodresniam riešutų skoniui, be to, riešutai taps maloniau kramtomi.

8 porcijos
Paruošite per 45 min. + šaldysite per naktį


Sūdytos karamelės semifreddo su lazdynų riešutais

Lazdynų riešutams:

  • 3 valg. š. vandens
  • ½ stiklinės (100 g) cukraus
  • 1 stiklinės (140 g) kepintų lazdynų riešutų be odelių

Ledams:

  • 3 didelių kiaušinių trynių
  • 1 didelio kiaušinio
  • 2 arb. š. vanilės pastos
  • ½ stiklinės (100 g) cukraus
  • 3 valg. š. sūdytos karamelės padažo
  • 400 ml riebios grietinėlės (35-36 proc.)

1. Iš pradžių paruoškite karamelizuotus lazdynų riešutus. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.


2. Skardą išklokite kepimo popieriumi, atidėkite į šalį.
 

3. Į nedidelį puodą supilkite vandenį ir cukrų. Kaitinkite ant vidutinės kaitros vis maišydami, kol cukrus ištirps. Užvirinkite ir kaitinkite toliau, bet nebemaišykite – leiskite sirupui kunkuliuoti kelias minutes, kol jis taps sodrios gintarinės spalvos. Puodą nukaiskite, į karštą sirupą suberkite riešutus ir gerai išmaišykite.


4. Masę iš puodo paskleiskite kepimo skardoje. 


5. Kai masė sutvirtės, sulaužykite gabalais, sudėkite į smulkintuvą ir susmulkinkite iki norimo dydžio gabalėlių. Jei sutrintumėte iki tyrės, pagamintumėte karamelizuotų riešutų pastą (praline), bet ledams to nereikia.


6. Paruoškite ledų masę. Pasiruoškite reikiamus ingredientus.


7. Į dubenį sudėkite kiaušinių trynius, visą kiaušinį, vanilę, cukrų, supilkite sūdytos karamelės padažą. Išplakite iki vientisos masės.


8. Į nedidelį puodą įpilkite šiek tiek vandens, statykite virš vidutinio dydžio ugnies ir užvirkite. Virš puodo su verdančiu vandeniu įtaisykite dubenį su išplaktais produktais (taip, kad dugnas neliestų vandens) ir kaitinkite virš garų vonelės, nuolat plakdami šluotele, apie penkias minutes. Masė turi sutirštėti, pabalti, tapti purios kreminės tekstūros. Kai tik taip nutiks, nukelkite dubenį nuo puodo su verdančiu vandeniu. Atvėsinkite, toliau lėtai maišydami šluotele.


9. Grietinėlę elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų.


10. Pusę plaktos grietinėlės sudėkite į kiaušinių ir cukraus masę. Lengvais judesiais išmaišykite. Sudėkite likusią grietinėlę ir dar kartą lengvai išmaišykite.


11. Maistine plėvele išklokite kekso kepimo indo (11x25 cm) dugną ir sieneles.


 

12. Supilkite trečdalį ledų masės ir ant viršaus tolygiai užberkite trečdalį karamelizuotų riešutų, apšlakstykite trupučiu sūdytos karamelės padažo.
 

13. Supilkite antrą trečdalį ledų masės ir vėl pakartokite tą pat: užberkite antrą trečdalį karamelizuotų riešutų, apšlakstykite trupučiu sūdytos karamelės padažo.


14. Supilkite likusius ledus, apiberkite likusiais karamelizuotais riešutais.


 

15. Kepimo indą įsukite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite pernakt.


16. Išimkite sušalusius semifreddo iš kepimo formos, nuimkite plėvelę ir patiekite nedelsiant. Galite apšlakstykite dar keliais šaukštais karamelės ir papuošti lazdynų riešutais. Pjaustykite riekelėmis ir ragaukite.


MANGŲ IR KOKOSŲ SEMIFREDDO

Šis ledų desertas – pats gaiviausias iš visų trijų. Pagardintas kokosų pienu ir šviežių mangų gabalėliais, jis ir sustingsta šiek tiek tvirčiau, tad skaniausia desertą iš šaldymo kameros išimti penkiolika ar dvidešimt minučių iki patiekiant, kad tiek ledų masė, tiek mangų gabalėliai šiek tiek suminkštėtų.

Karštą vasaros dieną būtent šie ledai labiausiai atgaivins, be to, jie yra mažiau saldūs už karamelinius ar pistacijų ledus.

Jei ledų desertai su vaisių gabalėliais jums nepatinka ir mieliau valgote lygios tekstūros ledus, viskas gerai – į masę įmaišykite ne mangų gabalėlius, bet iki vientisos masės sutrintą gerai sunokusį mangą.


8 porcijos
Paruošite per 45 min. + šaldysite per naktį


Mangų ir kokosų semifreddo

  • 3 didelių kiaušinių trynių
  • 1 didelio kiaušinio
  • 2 arb. š. vanilės pastos
  • ½ stiklinės (100 g) cukraus
  • 1 skardinės (400 ml) kokosų kremo
  • 1 ¼ stiklinės (310 g) riebios grietinėlės (35-36 proc.)
  • 1 žaliosios citrinos žievelės
  • ½ žaliosios citrinos sulčių
  • 1 mango

Patiekti:

  • 1 mango
  • džiovintų kokosų riekelių
  • mėtų lapelių


1. Kokosų kremo skardinę pernakt palaikykite šaldytuve, kad atsiskirtų tvirtoji kokosų kremo dalis ir kokosų vanduo.
 

2. Pasiruoškite reikiamus ingredientus.


3. Į dubenį sudėkite kiaušinių trynius, visą kiaušinį, vanilės pastą, suberkite cukrų. Išplakite iki vientisos masės.


4. Į nedidelį puodą įpilkite šiek tiek vandens, statykite virš vidutinio dydžio ugnies ir užvirkite. Virš puodo su verdančiu vandeniu įtaisykite dubenį su išplaktais produktais (taip, kad dugnas neliestų vandens) ir kaitinkite virš garų vonelės, nuolat plakdami šluotele, apie penkias minutes. Masė turi sutirštėti, pabalti, tapti purios kreminės tekstūros. Kai tik taip nutiks, nukelkite dubenį nuo puodo su verdančiu vandeniu. Atvėsinkite, toliau maišydami šluotele.


5. Iš šaldytuvo išimkite kokosų kremo skardinę. Atsargiai iš skardinės į plakimo dubenį išimkite tik tvirtąją dalį (kokosų kremą). Kokosų vandens šiam receptui neprireiks – atidėkite ir panaudokite kitam. Į tą patį plakimo dubenį supilkite grietinėlę. Elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų.


6. Pusę plaktos grietinėlės sudėkite į kiaušinių ir cukraus masę. Lengvais judesiais išmaišykite. Sudėkite likusią grietinėlę ir dar kartą lengvai išmaišykite.


7. Įmaišykite nutarkuotas žaliosios citrinos žieveles, įspauskite citrinos sultis, įmaišykite nedideliais kubeliais supjaustytą mangą (apie 300 g).


8. Maistine plėvele išklokite kekso kepimo indo (11x25 cm) dugną ir sieneles.


9. Supilkite ledų masę, paviršių išlyginkite.


10. Kepimo indą įsukite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite pernakt.


11. Išimkite sušalusius semifreddo iš kepimo formos, nuimkite plėvelę ir patiekite nedelsiant. Galite papuošti mangų kubeliais, džiovintų kokosų riekelėmis, žaliosios citrinos riekelėmis, mėtų lapeliais.

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital