Citrininis tortas su maskarpone ir šaldytomis uogomis (be glitimo) - receptas žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 12)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 12)
Citrininis tortas su maskarpone ir šaldytomis uogomis (be glitimo) - receptas žingsnis po žingsnio

Šis citrininis tortas tiesiog šaukia pavasarį - tik pažiūrėkit, koks jis saulėtas! Desertas yra stulbinamai skanus - gaivus, švelnus, turintis natūralios rūgštelės ir tiesiog palengva ištirpstantis burnoje… Štai tokį ir įsivaizduoju tobulą pavasarišką desertą!  Ir puiki žinia visiems nevalgantiems glitimo - šiame deserte nėra nei gramo miltų. 

Pirmasis ir pagrindinis deserto sluoksnis - iš citrinų gaminamas krems. Jis visai ne per saldus, gaivus ir palengva tirpstantis burnoje. Ir nors kremui naudojamas sviestas - jokio riebumo visai nesijaučia! 

Antrasis torto sluoksnis - prie citrininių natų puikiai derantis  natūralios rūgštelės turintis šilauogių confit. Jam galima naudoti tiek šaldikliuose nuo vasaros užsilikusias šaldytas šilauoges ar mėlynes, tiek ir šviežias uogas. Galiausiai tortą užbaigia baltojo šokolado traškutis ir kokosinis daquise, kuriam nenaudojama nei kiek kvietinių miltų! Tortas papuošiamas lengvu it pūkelis vaniliniu maskarponės kremu.  Visa ši kombinacija sukuria ne tik įstabios išvaizdos,  bet ir pavergiančio skonio desertą. Tereikia nepamiršti, kad užšaldytą tortą reikės keletą valandų palaikyti šaldytuve tam, kad jis atšiltų ir tik tuomet patiekti.  

Na, o kad tortą pagaminti būtų lengviau, paruošiau išsamų, žingsnis po žingsnio receptą.


CITRININIAM TORTUI REIKĖS:

Citrininiam kremui:

  • 150 ml citrinos sulčių (apie 3 citrinų)
  • 3 citrinų smulkiai tarkuotos žievelės
  • 185 g cukraus
  • 4 kiaušinių
  • žiupsnelio druskos
  • 300 g kambario temperatūros sviesto

Šilauogių confit sluoksniui reikės:

  • 160 g šaldytų šilauogių (arba šviežių)
  • 50 g cukraus
  • 2 v.š. citrinos sulčių
  • 3 želatinos lapelių (žr. patarimus apačioje)

Kokosiniam Dacquoise reikės:

  • 55 g kiaušinių baltymų
  • žiupsnelio druskos
  • 70 g cukraus
  • 40 g kokoso drožlių
  • 15 g maltų migdolų arba migdolų miltų

Traškučiui reikės:

  • 35 g kokoso drožlių
  • 35 g smulkintų kokosinių sausainių
  • 80 g baltojo šokolado
  • 30 g 35% riebumo grietinėlės

Maskarponės kremui reikės:

  • 250 g maskarponės (šaltos)
  • 200 g 35% riebumo grietinėlės (šaltos)
  • 65  g cukraus pudros
  • 1 v.š. vanilinio cukraus

Papuošimams reikės:

  • Šiek tiek smulkinto baltojo šokolado
  • Šaukštelio likusio citrininio kremo arba šaukštelio apelsinų džemo
  • Keletos šilauogių
     

Pradedam!


1. Paruoškite kokosinį daquise. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus. 


2. Skardą išklokite kepimo popieriumi ir sudėkite visam tortui skirtas kokoso drožles. Kokoso drožles pakepinkite 150 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių, kol taps gražios gintarinės spalvos. Kas kelias minutes skardą išimkite ir permaišykite kokoso drožles tam, kad jos tolygiai pakeptų.Kokoso drožlėms leiskite pilnai atvėsti. Tuomet pasverkite reikiama kiekį kokosiniam daquise. 
 


3. Į švarų, sausą dubenį supilkite baltymus ir suberkite druską. Plakite elektriniu plaktuvu, kol suputos. 


4. Baltymams suputojus, po šaukštą sudėkite cukrų. Kitą šaukštą dėkite tik išplakus prieš tai buvusį. Išplakite baltymus iki standumo - tai truks apie 6-8 minutes. Ar baltymai standūs galite patikrinti apvertę dubenį - baltymai neturi iškristi.
 

 

5. Į išplaktus baltymus suberkite migdolų miltus ir atsargiai išmaišykite silikonine mentele. Tuomet suberkite pakepintas kokoso drožles ir dar kartą atsargiai išmaišykite. Jokiu būdu nemaišykite įnirtingai ar neplakite, nes baltymai suirs ir morengai neišeis.
 

 

6. Kokosinio daquise kepimas. Skardą išklokite kepimo popieriumi, o į skardos vidurį įdėkite 16-18 centimetrų konditerinį žiedą. Į jo vidų sudėkite pasiruoštą daquise masę ir nulyginkite viršų. Kokosinį daquise kepkite 180 laipsnių orkaitėje (su vėjelio funkcija) 18-20 minučių. Tuomet atsargiai išimkite iš konditerinio žiedo ir leiskite pilnai atvėsti.  
 

 

7. Paruoškite šilauogių confit.  Iš pradžių pasiruoškite ingredientus.


8. Želatiną sudėkite į dubenėlį ir užpilkite šaltu vandeniu. Palikite želatiną išbrinkti. 


9. Į nedidelį puodą suberkite šilauoges, cukrų, supilkite citrinos sultis bei sudėkite citrinos žievelę. Išmaišykite. 


10. Puodą su šilauogėmis kaitinkite ant nedidelės kaitros, kol užvirs. Tuomet uždenkite dangčiu ir karts nuo karto pamaišant šilauogių masę kaitinkite ant nedidelės kaitros 8 minutes.


11. Gautą šilauogių masę supilkite į maisto smulkintuvą ir sutrikite iki vientisos konsistencijos. Tuomet perkoškite per sietelį, kad neliktų jokių sėklyčių. Į masę sudėkite išbrinkusią želatiną. Jei masė atvėso, supilkite atgal į puodą, šiek tiek pakaitinkite (neužvirtinkite!) ir tuomet sudėkite želatiną. Sudėjus želatiną iš karto gerai išmaišykite. 
 

 

12. Gautą šilauogių masę supilkite į 15-16 cm skersmens apvalią silikoninę formą ir įdėkite į šaldymo kamerą bent dviems valandoms. Galite 6aldymo kameroje laikyti ir pernakt. Jei neturite silikoninės formos, taip pat galite naudoti ir konditerinį žiedą - jo apačią išklokite plastikine plėvele, ją prispauskite prie konditerinio žiedo šonų ir perkelkite žiedą ant lentelės - tik tada supilkite pasigamintą confit.


13. Pasigaminkite citrininį kremą. Pasiruoškite visus ingredientus. 


14. Citrinų žieveles smulkiai sutarkuokite ir išspauskite citrinų sultis.


15. Į metalinį indą arba nedidelį puodą sudėkite visus ingredientus, išskyrus sviestą. Išplakite šiuos ingredientus konditerine šluotele.
 


16. Į aukštesnį puodą pripilkite tiek vandens , kad uždėjus mažesnįjį vanduo neliestų jo dugno. Kaitinkite vandenį, kol užvirs. Tuomet uždėkite mažesnįjį puodą ir nuolat maišydami konditerine šluotele kaitinkite iki kol masė pasieks 80 laipsnių (tai truks apie 5 minutes).


17. Gautą kremą sudėkite į maisto smulkintuvą ir permalkite. Palaukite kol kremas atvės iki 60 laipsnių. Tuomet nuolat blendinant maistiniu smulkintuvu arba rankiniu blenderiu po gabaliuką sudėkite sviestą.


18. Leiskite kremui atvėsti iki kambario temperatūros, tuomet uždenkite maistine plėvele ir iki naudojimo laikykite šaldytuve. Šį kremą galima pasigaminti keletą dienų prieš gaminant tortą.  


19. Paruoškite baltojo šokolado traškutį.  Iš pradžių pasiruoškite ingredientus.


20. Baltąjį šokoladą ištirpinkite mikrobangų krosnelėje arba garų vonelėje. 


21. Dubenėlyje sumaišykite kokoso drožles ir smulkintus kokosinius sausainius.  Tuomet supilkite tirpintą baltą šokoladą ir grietinėlę. Išmaišykite iki vientisos masės.
 

 

22. Iškepto biskvito šonus apipjaukite, kad gautumėte 16 centimetrų skersmens apskritimą. Jei biskvito viršus per daug iškilo, jį irgi nupjaukite taip, kad gautumėte lygų biskvitą. Ant biskvito paskleiskite baltojo šokolado traškutį. 


23. Torto surinkimas. Kadangi tortas bus šaldomas - jums reikės 18 cm skersmens apvalios silikoninės formos arba konditerinio žiedo (jei naudojate konditerinį žiedą, kaip ir gaminant confit, pirmiausia ištieskite plastikinę plėvelę, ją prispauskite prie konditerinio žiedo šonų ir perkelkite žiedą ant lentelės). Tortas bus formuojamas aukštyn kojom, o sustingus - apverčiamas. Tad pirmiausia į silikoninės formos ar konditerinio žiedo dugną sudėkite tris ketvirtąsias šilauogių kremo.
 

 

24. Iš šaldymo kameros išimkite šilauogių confit. Apverskite silikoninę formą ir atsargiai išimkite sustingusią confit. Jei naudojote konditerinį žiedą, pirmiausia atsargiai peiliu apipjaukite aplink confit ir tuomet išimkite. Į kremą įdėkite šilauogių confit, o ant viršaus paskleiskite beveik visą likusį citrininį kremą.
 

 

25. Tuomet į kremą įdėkite kokosinį daquise su baltojo šokolado traškučiu - biskvitas turi likti torto išorėje. Lengvai spustelėkite, kad biskvitas su traškučiu panirtų į kremą. Jei iš šonų pasirodė kremo, nuvalykite, o jei iš šono atrodo šiek tiek per mažai kremo, sunaudokite likusį citrininį kremą. Tortą atsargiai perkelkite į šaldymo kamerą ir šaldykite bent 8 valandas. 
 

 

26. Kitą dieną pasigaminkite maskarponės kremą. Pasiruoškite ingredientus - maskarponę ir grietinėlę prieš naudojimą laikykite šaldytuve.


27. Grietinėlę supilkite į aukštą dubenį ir elektriniu plaktuvu išplakite iki purumo. Svarbu grietinėlės neperplakti. Išplaktą grietinėlę perdėkite į kitą dubenį ir įdėkite į šaldytuvą, kol pasiruošite maskarponę. 


28. Į tą patį dubenį, kuriame plakėte grietinėlę, sudėkite maskarponę, cukraus pudrą ir vanilinį cukrų. Elektriniu plaktuvu išplakite kremą iki purumo - tai užtruks apie 3-4- minutes. 
 

 

29. Į maskarponės kremą sudėkite prieš tai išplaktą grietinėlę ir dar kartą, labai trumpai, išplakite elektriniu plaktuvu. Plakite iki minutės tam, kad grietinėlė nepersiplaktų ir nevirstų sviestu. Kremą dar kartą permaišykite silikonine mentele - dažnai elektrinis plaktuvas nepasiekia kremo dugno. Iki naudojimo kremą laikykite šaldytuve. 
 


30. Torto papuošimas. Iš šaldymo kameros ištraukite tortą ir atsargiai išimkite jį iš silikoninės formos arba konditerinio žiedo. Tortą perkelkite ant serviruoti skirtos lėkštės. 


31. Anksčiau pasigamintą maskarponės kremą sudėkite į konditerinį maišelį su pritvirtintu apvaliu antgaliu. Kremą išspauskite ant torto viršaus, formuodami apskritimą. 


32. Naudodami šaukštelį nuo kai kurių kremo kauburėlių nuimkite pačią viršūnę. Tuomet atsargiai uždėkite likusio citrininio kremo arba apelsinų džemo. Ant kai kurių kaiburėlių uždėkite perpjautų šilauogių. Torto viršų apibarstykite smulintu baltu šokoladu. Tortą įdėkite į šaldytuvą keletui valandų tam, kad atšiltų. 
 


PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI, KAD ŠILAUOGIŲ TORTAS PAVYKTŲ TOBULAI


Kokosinis daquise. 


Baltymų sendinimas. Jei norite, kad baltymai išsiplaktų lengviau ir būtų standesni bei tvirtesni, juos pasendinkite šaldytuve bent 12 valandų, prieš pradedant gaminti tortą. Paprasčiausiai atskirkite baltymus nuo trynių, juos supilkite į švarų, sausą, sandariai uždaromą indelį ir padėkite į šaldytuvą.
Kokoso drožlių kepinimas. Kokoso drožles kepinkite iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Kepinant kokoso drožles nepamirškite jų pamaišyti kas kelias minutes, kad neapdegtų. Vėliau palikite pilnai atvėsti.
Baltymų plakimas. Baltymus plakite tik švariame, sausame inde. Plakti galite elektriniu rankiniu plaktuvu arba maisto kombaine, su pritvirtintu kiaušiniams plakti skirtu antgaliu. Kai baltymai suputoja, po vieną šaukštą pradėkite berti cukrų. Po kiekvieno šaukšto išplakite baltymus. Jokiu būdu nesuberkite iš karto viso cukraus, nes baltymai neišsiplaks iki standumo. Baigus berti cukrų, padidinkite plakimo greitį ir plakite, kol baltymai taps standūs ir žvilgės. Ar baltymai standūs, galite patikrinti apvertę dubenį - šie turi neiškristi. 
Kokosų ir migdolų miltų įmaišymas. Į baltymus maišant kokoso drožles ir migdolų miltus jokiu būdu negalime maišyti inirtingai ar plati, nes baltymai susmegs ir daquise nesigaus. Maišykite lėtai ir lengvai. 
Daquise kepimas. Skardą išklokite kepimo popieriumi, o į skardos vidurį įdėkite 16-18 centimetrų konditerinį žiedą. Į jo vidų sudėkite pasiruoštą daquise masę ir nulyginkite viršų. Kokosinį daquise kepkite 180 laipsnių orkaitėje (su vėjelio funkcija) 18-20 minučių - skirtingai nuo įprasto morengo, daquise nereikia kepti tiek ilgai. Tuomet atsargiai išimkite iš konditerinio žiedo ir leiskite pilnai atvėsti. 


Šilauogių confit 


Želatina. Geriausia šiam tortui naudoti želatiną lapeliais - ji būna geresnės kokybės ir jos reikia mažiau tam, kad pasiektumėte tą patį rezultatą. Tokios želatinos rasite bet kurioje konditerinių prekių parduotuvėje ir didesnėse maisto prekių parduotuvėse. Nepamirškite, kad prieš naudojant želatiną, būtina ją išbrinkinti vandenyje.
Šilauogės. Galite rinktis tiek šaldytas, tiek ir šviežias uogas.
Virimas. Confit virkite nedideliame, uždengtame puode ant nedidelės kaitros. Puodą uždenkite šilauogių confit užvirus. Nepamirškite kartas nuo karto pamaišyti, kad šilauogių masė nepridegtų. Virimo laikas - apie 8 minutės.  
Smulkinimas. Išvirusią šilauogių masę pertrinkite iki vientisos konsistencijos maisto smulkintuve. Tuomet perkoškite per sietelį, kad neliktų visiškai jokių uogų sėklyčių. Jei atliekant šiuos veiksmus, masė atšąla, supilkite ją atgal į puodą ir šiek tiek pakaitinkite - tik tuomet dėkite želatiną. 
Šaldymas. Gautą šilauogių masę reikia šaldyti bent vieną valandą. Ją šaldykite 15-16 cm skersmens apvalioje silikoninėje formoje. Jei neturite silikoninės formos, taip pat galite naudoti ir konditerinį žiedą - jo apačią išklokite plastikine plėvele, ją prispauskite prie konditerinio žiedo šonų ir perkelkite žiedą ant lentelės - tik tada supilkite pasigamintą confit.
Confit išėmimas iš formos. Confit sustingus, išimkite ją iš šaldymo kameros. Apverskite silikoninę formą ir atsargiai išimkite sustingusią confit. Jei naudojote konditerinį žiedą, pirmiausia atsargiai peiliu apipjaukite aplink confit ir tuomet išimkite ją iš silikoninės formos. Confit išimkite tik pradėjus sluoksniuoti tortą, nes ją iš karto dėkite į kremą sluoksniuojant tortą. 


Citrininis kremas. 


Citrinos. Kadangi citrinos žievelė naudojama kremui, geriausia rinktis ekologiškas citrinas. Citriną gerai nuplaukite, žievelę sutarkuokite smulkiai, citrinos sultis išspauskite taip, kad nepapultų nei vienas kauliukas.
Sviestas. Geriausiam kremo skoniui išgauti rinkitės geros kokybės sviestą. Priminimas - sviestas kartu su kitais ingredientais nekaitinamas, jis dedamas pačioje kremo gamybos pabaigoje.
Garų vonelės pasigaminimas ir kremo kaitinimas. Šio kremo gamybai labai svarbi temperatūra - ingredientų negalima perkaitinti, tad kremo negali kaitinti virš tiesioginės kaitros. Būtent todėl pasidarykite garų vonelę: į aukštesnį puodą pripilkite tiek vandens, kad, uždėjus mažesnįjį puodą su ingredientais, vanduo neliestų jo dugno. Kaitinkite vandenį, kol užvirs. Tuomet uždėkite mažesnįjį puodą ir nuolat maišydami konditerine šluotele kaitinkite iki kol masė pasieks 80 laipsnių.
Kremo atvėsinimas ir sviesto įplakimas. Pirmiausia gautą kremą sudėkite į maisto smulkintuvą ir permalkite - taip neliks žievelės gabaliukų. Labai svarbu kremą atvėsinti prieš dedant sviestą, tam, kad kremo tekstūra būtų kremiškesnė. Tad palaukite, kol kremas atvės iki 60 laipsnių. Tuomet nuolat blendinant maistiniu smulkintuvu arba rankiniu blenderiu po gabaliuką sudėkite sviestą.
Kremo laikymas. Kremą iki naudojimo laikykite šaldytuve. Kremą galite pasigaminti ir kelios dienos prieš gamindami tortą. Jei kremo lieka po torto sluoksniavimo, sudėkite jį į sandariai uždaromą indelį ir laikykite šaldytuve. Suvartokite per savaitę. Puikiai tinka prie blynų, vaflių ar varškėtukų.


Vanilinis Diplomato kremas. 


Produktų temperatūra. Prieš gamindami kremą grietinėlę ir maskarponę būtinai palaikykite šaldytuve bent valandą. 
Grietinėlės plakimas. Gamindami kremą, pirmiausia išplakite grietinėlę. Grietinėlę plakite aukštame dubenyje tam, kad neaptaškytų visko aplink. Grietinėlę plakite iki purumo, svarbiausia jos neperplakti, kad nevirstų sviestu. Išplaktą grietinėlę perdėkite į kitą dubenį ir įdėkite į šaldytuvą. Jei norite dar tvirtesnio kremo, plakant grietinėlę, galite įdėti ir vieną pakelį grietinėlės standiklio. 
Maskarponės plakimas. Tame pačiame dubenyje, kuriame plakėte grietinėlę, išplakite maskarponę kartu su likusiais ingredientais. Prieš dedant maskarponę, nupilkite jos skystį. Maskarponės kremą plakite iki purumo, apie 3-5 minutes. 
Ingredientų sumaišymas. Į maskarponės kremą sudėkite prieš tai išplaktą, iš šaldytuvo ištrauktą, grietinėlę ir dar kartą, labai trumpai, išplakite elektriniu plaktuvu. Plakite visai neilgai, iki minutės, tam, kad grietinėlė jokiu būdu nepersiplaktų. Kremą būtinai kelis kartus permaišykite silikonine mentele - dažnai elektrinis plaktuvas nepasiekia kremo dugno. Iki naudojimo kremą būtinai laikykite šaldytuve. 

Torto surinkimas. 

Šaldymo formos. Kadangi tortas bus šaldomas - jums reikės 18 cm skersmens apvalios silikoninės formos arba konditerinio žiedo (jei naudojate konditerinį žiedą, kaip ir gaminant confit, pirmiausia ištieskite plastikinę plėvelę, ją prispauskite prie konditerinio žiedo šonų ir perkelkite žiedą ant lentelės). Tortas bus formuojamas aukštyn kojom, o sustingus - apverčiamas. 
Torto sluoksniavimas. Pirmiausia į silikoninės formos ar konditerinio žiedo dugną sudėkite tris ketvirtąsias citrininio kremo. Tuomet į kremą įdėkite confit ir uždenkite beveik visu likusiu kremu. Galiausiai įdėkite biskvitą su traškučiu - biskvitas turi likti torto išorėje. Lengvai spustelėkite, kad biskvitas su confit panirtų į kremą. Jei iš šonų pasirodė kremo - jį nuvalykite silikonine mentele, o jei atrodo, kad jo per mažai - pridėkite likusio kremo. 
Šaldymo laikas. Tortą šaldymo kameroje laikykite bent 8 valandas, o geriausia - pernakt.

Torto puošimas.

Kitą dieną tortą papuoškite maskarponės kremu, šilauogėmis ir likusiu citrininiu kremu ar apelsininiu džemu taip, kaip matote nuotraukose.
 

Daugiau nuostabių desertų receptų galite rasti šioje Bangos knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital