Senovinis trupininis pyragas su uogiene

AUTORIUS:
Regina
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 6)
Porcijų skaičius: 8
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 6)
Senovinis trupininis pyragas su uogiene
Senovinis trupininis pyragas su uogiene
Senovinis trupininis pyragas su uogiene
Senovinis trupininis pyragas su uogiene
Autorius apie receptą: Aš neturėjau močiučių. Bet laimei, vis turėjome garbaus amžiaus kaimynes, kurios puikai kepė ir mamą to vis pamokydavo. Man buvo gal 4-5 metukai, kuomet atėjusi kaimynė Aš neturėjau močiučių. Bet laimei, vis turėjome garbaus amžiaus kaimynes, kurios puikai kepė ir mamą to vis pamokydavo. Man buvo gal 4-5 metukai, kuomet atėjusi kaimynė pamokė mamą kepti šitą pyragą. Ir kepė mano motulė jį per šventes gal 50 metų. Man jis neatrodė kažkoks išskirtinis, iki tol, kol parvažiavusi giminaitė iš Amsterdamo jo neišgyrė. Ir tikrai - vakar, perklaususi pas mamą receptą, išsikepiau. Senoviškai virta obuolienė jam tinka labiausiai, nors mama kepdavo ir su tiršta slyviene, ar agrastiene. Kiek miltų dėti tiksliai, motulė atsakyti negalėjo - tik proporcijas susakė: sviesto ir taukų turi būti po lygiai, grietinės nedaug, kiaušinių mažai, o miltų gal dvigubai daugiau ne skystos masės. Tiesa, kai mama kepdavo šį pyragą vasarą - išdavė savo ,,nuodėmę''. Nebuvo jo kur atšaldyti, todėl, kad tešla tarkuotųsi, į ją dėdavo daugiau miltų. Ir supratau pagaliau, kodėl tie pyragai kai kada būdavo labai puikūs trupininiai, o kai kada labiau ,,bulkiniai'.' Šis pyragas būtinai kepamas su .... kiaulės taukais. Kurį laiką, kai taukai buvo paskelbti labai nesveikais, mamą privertėme kepti tai tik su margarinu, tai tik su sviestu. Ir ji buvo teisi, vakar įsitikinau - su taukais ir sviestu pavyksta neįtikėtino gerumo pyragas, o obuolienės įdaras, dar kartą termiškai apdorotas, pyragui sušalus, sutingsta, tooooks delikatesas išeina! Valgydama galvojau, dievaži, tokio gardumyno nevalgiau net per sūnaus vestuves šią vasarą. Kaip tik paskutiniu metu vis bandau trupininių pyragų pagrindo įvairias versijas - su grietinė, be jos, su kiaušiniais ar be jų, su šlakeliu vandens...Bet šitas variantas tikrai geriausias. Tik taukus reikia imti labai kokybiškus. Juolab, kad jie jau reabilituoti. Anksčiau nesotieji riebalai buvo sietini su širdies ligomis. Tačiau naujausi tyrimai rodo, kad nesotieji riebalai, tiesą sakant, gali pagerinti širdies sveikatą. Maža to, mums jie gali būti netgi naudingesni už sviestą. Taukuose yra gana daug mononesočiųjų riebalų. O tai yra širdies sveikatai naudingi riebalai. Šitas pyragas ir mamytęi visuomet išeidavo tamsokas, gal taukai tamsina. Bet labiau tikėtina, kad obuolienė nudažė. Tiesa, aš jį perkepiau - taip galvoju. Pamiršusi, kad jis nėra storas, kepiau 50 min. Tikrai pakaktų 40 min. (...daugiau) Regina
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 8
400 gramų kvietinių miltų
70 gramų sviesto (tirpinto)
70 gramų taukų (kiaulių, ekologiškų, tirpintų)
60 gramų grietinės (20-30% riebumo)
1 vienetas kiaušinių
2 šaukštai cukraus
1 šaukštelis kepimo miltelių
1 žiupsnelis druskos
Įdarui:
300 gramų obuolienės (tirštos)
Papildomai:
pagal poreikį sviesto (kepimo formai patepti)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Kiaušinį paplakti su cukrumi ir druska. Tiktų vanilinis cukrus, bet motulė jo nedėdavo.
2.
Taukus su sviestu išsukti.
3.
Į grietinę suberti kepimo miltelius ir sumaišyti su kiaušinio plakiniu. Sumaišyti su taukų-sviesto mase. Supilti viską į miltus, maišant, išminkyti saikingai.
4.
Padėti šaltai, kol gerai sustings.
5.
Sviestu ištepti kepimo formą.
6.
Sutarkuoti didesnę pusę tešlos, paskirstyti kepimo formoje. Užtepti įdaru. Vėl užtarkuoti tešlos.
7.
Kepti 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.
8.
Šis smėlinis trapumas labai skanus šiltas, o šaltas nuostabus! Beje, galima kepti iš anksto, nepraras skoninių savybių kelias dienas.
Patarimai:
Kepimo forma 24 cm skersmens.
AUTORIUS: Regina
Rašyti komentarą
Spausdinti
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital