Kalėdiniai sausainiai

AUTORIUS:
Dovilė
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 464)
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 464)
Kalėdiniai sausainiai
Nuotraukos Dovilės Ramoškaitės LaMaistas.lt redakcijai
Kalėdiniai sausainiai
Kalėdiniai sausainiai
Kalėdiniai sausainiai
Autorius apie receptą: Šie kvapūs kalėdiniai sausainiai man yra patys skaniausi. Kepu juos jau daugelį metų iš eilės ir šis receptas dar niekada nepavedė. Neišsigąskite, jei visas gaminimas Šie kvapūs kalėdiniai sausainiai man yra patys skaniausi. Kepu juos jau daugelį metų iš eilės ir šis receptas dar niekada nepavedė. Neišsigąskite, jei visas gaminimas pasirodys ilgas - jį drąsiai išskaidykite per keletą dienų: vieną dieną pasiruoškite tešlą, kitą - kepkite sausainius, o dar kitą - dekoruokite. Labai rekomenduoju perskaityti patarimus, kuriais pasidalinau po receptu. Jais vadovaujantis sausainiai tikrai pavyks net iš pirmo karto. (...daugiau) Dovilė
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
340 gramų miltų (gali reikėti truputį daugiau)
120 gramų sviesto
130 gramų medaus
100 gramų rudojo cukraus (arba paprasto, žr. patarimus)
1 vienetas kiaušinių
2 šaukštai citrinų sulčių (nebūtina, bet labai tinka)
1 šaukštelis kepimo miltelių (naudojau Santa Maria)
2 šaukšteliai prieskonių meduoliams (naudojau Santa Maria, jei neturite - žr. patarimus)
1 žiupsnelis druskos
Glajui:
200 gramų cukraus pudros
1 vienetas kiaušinių baltymų (nuo s ar m dydžio kiaušinio)
1 šaukštas citrinų sulčių (arba žiupsnelio citrinų rūgšties)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Į prikaistuvį ar nedidelį puodą (geriau storesnio dugno) sudėkite sviestą medų, cukrų ir žiupsnelį druskos. Nuolat maišydami kaitinkite virš nedidelės ugnies iki kol masė bus vienalytė ir neliks cukraus grūdelių (tai labai svarbu, bet ir nekaitinkite per ilgai, nes turėsite griliažą). Kaitinama masė gali labai lengvai burbuliuoti, bet smarkiai virti jai neleiskite.
2.
Kai cukrus visiškai ištirps, nuimkite susidariusį karamelinį sirupą nuo ugnies ir palikite atvėsti 20-30 min. Atvėsusi karamelė turėtų būti šilta liesti (būtinai), bet jokiu būdu ne deginanti (kad nesutrauktų kiaušinio). Įmaišykite citrinų sultis.
3.
Į dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius ir prieskonius meduoliams. Išmaišykite. Įmuškite kiaušinį, lengvai pamaišykite su miltais. Sukrėskite karamelį sirupą, lengvai išmaišykite šaukštu, o tada rankomis gerai išminkykite tešlą. Ji turėtų būti minkšta, gali būti šiek tiek lipni. Jei atrodo labai lipni, įdėkite dar truputį miltų, o jei kietoka - įdėkite šiek tiek grietinės (arba pieno).
4.
Išminkytą tešlą suspauskite į kamuolį, tada šiek tiek paplokštinkite į storą diską (taip šals tolygiau). Suvyniokite į maistinę plėvelę ir bent 2 valandas (o dar geriau - per naktį) palaikykite šaldytuve.
5.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C laipsnių (kaitinimas viršus + apačia, be vėjelio).
6.
Imkite po gabalėlį tešlos (pvz. po aštuntadalį) ir ant miltuoto paviršiaus plonai iškočiokite iki 2 - 3 mm storio. Kai/jei kočiojant tešla ima lipti prie kočėlo ar stalviršio, ją pabarstykite trupučiu miltų, apverskite ir vėl kočiokite. Ir taip vis apverskite pabarstydami trupučiu miltų iki iškočiosite norimo storio lakštą. Iš tešlos išpjaustykite arba su formelėmis išspauskite sausainius. Tuo metu nenaudojamą tešlą ir likučius apipjausčius laikykite šaldytuve (taip sausainiai keps taisyklingesnių formų).
7.
Sausainius dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą palikdami nedidelius tarpelius. Kepkite iki 180 laipsnių C įkaitintoje orkaitės viduryje apie 7 - 12 minučių priklausomai nuo sausainėlių storio (kaitinimas viršus + apačia, be vėjelio). Kepamus sausainius prižiūrėkite - kai tik krašteliai ims rusvėti, traukite iš orkaitės, net jei atrodo minkštoki (sutvirtės vėsdami).
8.
Iškepusiems sausainiams leiskite porą minučių atvėsti skardoje, o tada galutinai atvėsinkite ant grotelių.
9.
Glajui į dubenį dėkite kiaušinio baltymą, cukraus pudrą ir citrinų sultis (arba rūgštelę). Mediniu šaukštu arba mažu greičiu elektriniu plaktuvu išsukite iki glajus taps vientisas. Jis turėtų būti tirštas, glotnus, toks kuriuo galėtumėte formuoti raštus. Jei atrodo per skystas, įdėkite dar šiek tiek cukraus pudros, o jei per tirštas - įmaišykite mažutį šlakelį vandens.
10.
Aš glajų dedu į konditerinį maišelį su labai plonu antgaliu (2 dydžio) ir piešiu raštus. Jei maišelio neturite, galite nukirpti kamputį šaldymo maišeliui arba piešti ant sausainių teptuku.
11.
Kai glajus visiškai sutvirtėja, sausainius sudedu į sandarią dėžutę. Šalia dar galima įdėti obuolį (padės sausainiams neišdžiūti ir suteiks daugiau aromato). Taip sausainius galite laikyti 2-3 savaites.
Patarimai:
Ką galima pasiruošti iš anksto? Šiems kalėdiniams sausainiams nebūtina viską ruošti vienu kartu. Tešlą šaldytuve galima laikyti iki savaitės (arba šaldiklyje 2-3 mėn., prieš kepdami iš vakaro perkelkite į šaldytuvą). Iškeptus sausainius irgi galite dekoruoti vėliau - atvėsusius sudėkite į sandarią dėžutę ir laikykite kambario temperatūroje.
Miltai ir miltų kiekis. Aš sausainiams naudoju 405D rūšies miltus (Ekstra arba Karališkus), nes su jais kepiniai pavyksta trapesni, minkštesni. Tikslus miltų kiekis labai priklausys ir nuo miltų rūšies, ir nuo patalpos drėgmės, kiaušinio dydžio, karamelinio sirupo tirštumo. Kepdama sausainius aš visada dedu šiek tiek mažiau miltų negu nurodoma recepte, o tada žiūriu pagal tešlos konsistenciją - jei labai lipni, įdedu dar šiek tiek miltų. Visgi šiek tiek lipni tešla turėtų likti - šaldama ji sutvirtės. Jau geriau kiek daugiau miltų pabarstyti kočiojant, negu padauginti jų tešloje, nes sausainiai iškeps kieti.
Kokio storio kočioti sausainius? Jei gaminu mažus sausainius (4-10 cm skersmens), kočioju gana plonai - 1-2 mm storio, nes tada kepdami jie geriau išlaiko formą ir raštus, pavyksta labai skaniai traškūs. Dideliems sausainiams galite kočioti kiek storiau - 2- 3 mm.
Kepimo laikas. Jis labai priklausys nuo sausainių dydžio ir storio. Maži sausainukai (kaip mažosios žvaigždutės nuotraukose) gali iškepti ir per 5-6 min, didesni plonesni keps apie 6-8 min, o storesni sausainiai gali užtrukti ir iki 10-12 min. Labai svarbu sausainių neperkepti - jų viduriukai neturi smarkiau paruduoti, užteks kad bus kiek gelsvesni. Kai tik krašteliai ima ženkliau rusvėti, traukite sausainius iš orkaitės - vėsdami jie sutvirtės ir liks neperkepę, labai skanūs.
Kočiojant tešla trupa, kodėl? Dažniausiai tai nutinka, jei per trumpai pakaitinote sviesto, medaus ir cukraus mišinį. Jį būtinai reikia kaitinti tol, kol visiškai nebesijaučia cukraus grūdelių. Taip, tai gali užtrukti ir 15-20 min, tačiau cukraus ištirpimas būtinas tinkamai tešlos konsistencijai. Trapi tešla taip pat kartais nutinka padauginus miltų.
Prieskoniai sausainiams. Jų kiekį galite koreguoti pagal savo skonį. Jeigu po ranka neturite meduolių prieskonių, vietoje jų galite miltus sumaišyti su 1.5 a.š. cinamono, 1 a.š. malto imbiero, 0.5 a.š. gvazdikėlių ir žiupsneliu kardamono (nebūtina).
Paprastas cukrus vietoje rudojo? Taip, rudąjį cukrų galite keisti paprastu baltu cukrumi. Bet tokiu atveju sausainiais bus kiek trapesni, o skonis mažiau meduoliškas.
Ar galima į tešlą nedėti kiaušinio? Taip, jei nevartojate kiaušinių, į tešlą jų nedėkite (atitinkamai pamažinkite miltų). Kalėdinius sausainius be kiaušinių kočioti bus šiek tiek sunkiau, bet jie pavyks tikrai skanūs.
Citrininis glajus vietoje baltyminio. Vietoje baltyminio glajaus tinka ir paprastas citrininis cukraus pudros glajus: į 3 šaukštus citrinos sulčių pamažu berkite cukraus pudrą šaukštu sukdami. Jos berkite tiek, kad glajus taptų tepamas teptuku. Visgi tokiu glajumi tikslius rašus išpiešti sunkiau negu baltyminiu.
RECEPTO DRAUGAS:
Skaityti komentarus
Spausdinti
Komentarai (57)
Justina
2023-12-24 11:05
Tragedija, o ne tešla, skilinėja, byra kaip smėlis...nors viską dariau pagal nurodymus, palaikiau per naktį šaldytuve. Visus nervus su vaiku susigadinome. ATSAKYTI
Dovilė
2023-12-24 14:19
Labai apmaudu, jog sausainukai nepavyko. Iš to, ką rašote, priežastys gali būti viena iš dviejų - arba nepakankamai pakaitintas medaus sirupas ir liko kažkiek cukraus grūdelių (dėl jų tešla skilinės tikrai), arba per didelis miltų kiekis. Pats receptas tikrai geras, daug kartų mano gamintas, bet šie momentai be galo svarbūs, jog sausainukai pavyktų. ATSAKYTI
Povilas
2023-12-23 22:08
Ačiū, gavosi labai super! ATSAKYTI
Albina
2023-12-17 16:34
As dar nekepiau, bet is aprasymo bus gera. Aciu ATSAKYTI
Daiva
2022-12-22 22:15
Man truputi buvo per saldūs,kam tas cukrus, jei medus dedasi? ATSAKYTI
Justė
2022-12-23 09:49
Cukrus čia ne tik saldumui, bet ir konsistencijai, trapumui išgauti. Na bet saldumas juk dažniausiai skonio reikalas, aš daugmaž žinau, kiek man per daug, tai cukraus atitinkamai receptuose naudoju mažiau, nei nurodyta. O kartais kaip tik daugiau, juk čia toks dalykas, kurį tikrai galima pasireguliuoti :) O šie sausainiai man labai puikūs. ATSAKYTI
Laima
2022-12-21 21:04
Išbandžiau receptą, labai geras! ATSAKYTI
Receptas išbandytas
2022-12-18 17:51
Labai puikus receptas, aprašymas irgi išsamus. Vieni pliusai. Receptą bandžiau pirmą kartą iš dvigubos porcijos, nes valgančiųjų turiu daug. Visi liko sužavėti. Receptas nuguls į vis storėjančią mano užrašų knygutę.
Labai ačiū, už šį nuostabų receptą. ATSAKYTI
Dovilė
2022-12-18 22:38
Kaip nerealu išgirsti! Labai labai džiugina, kad jums patiko! ATSAKYTI
Irena
2022-12-09 10:43
Jūs nereali! Šitaip detaliai aprašyti, patarti. O ir sausainiukai iš tiesų gaunasi puikūs! Aš tik truputį mažinau meduolinių prieskonių kiekį. Super! ATSAKYTI
Dovilė
2022-12-16 21:54
Skaityti tokius atsiliepimus - man pati geriausia dovana!! Ačiū, kad pasidalinote ir labai smagu, kad sausainukai nudžiugino :-) ATSAKYTI
Kamilė
2022-12-06 15:10
Labai ačiū užrecepta
ATSAKYTI
Martynas
2021-12-30 16:45
Šiandien pabaigėm, labai skanūs buvo ATSAKYTI
2021-12-28 20:30
labai skanus gavosi ATSAKYTI
Viktorija
2021-12-24 15:37
As asmeniskai vietoj meduoliu prieskoniu idejau cinamono pora sauksteliu. Gavosi idealiai ATSAKYTI
Rimantė
2021-12-27 09:50
Aš irgi naudojau cinamoną, per Kalėdas svečius vaišinau, visiems labai patiko. ATSAKYTI
Evelina
2021-12-23 12:55
Nuostabūs sausainiai pavyko, traškūs, minkšti, kvapnūs. Ačiū! ATSAKYTI
Laima
2021-12-23 11:23
Sveiki, sausainiu kvapas nuostabus, visi namai kvepejo, taciau gavosi labai kieti. Kai tik istrauki is orkaites jie minksti, bet praejus kelioms minutes ir jiems atvesus jie pasidaro be galo kieti. ATSAKYTI
Dovilė
2021-12-23 12:31
Šie sausainukai traškūs, bet tikrai neturėtų būti kieti. O kočiojote juos plonai ir kepėte tik iki krašteliai ima lengvai ruduoti? Nujaučiu, kad jei pavyko kietoki, priežastys dvi - arba į tešlą įdėjote per daug miltų, arba kepėte per ilgai. Pabandykite kočioti plonai (1-2 mm) ir kepti šiek tiek trumpiau, net jei atrodys, kad per trumpai, tik iki lengvo gelsvumo - vėsdami sausainiai sutvirtės. O su miltų padauginimų sudėtingiau, jų būtinai reikėtų dėti tiek, kad tešla dar liktų lengvai lipni prieš dedant į šaldytuvą. Galima pabandyti papildomai įdėti šiek tiek grietinės, išminkyti, vėl palaikyti šaldytuve ir tada kepti. Nes šie sausainukai pavyksta traškūs, tikrai ne kieti, bet miltų kiekį tam reikia atitaikyti pagal tešlos konsitenciją, kaip aprašiau patarimuose. Nes ir sirupo tirštumas skiriasi, ir kiaušinių rūšis, ir patys miltai skirtingai brinksta priklausomai nuo jų rūšies. ATSAKYTI
Austeja
2021-12-22 19:55
Sveiki, o jei neturiu laiko laikyti nei 2h,kas bus? ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital