Ant kopūstų lapų krosnyje kepamos dzūkiškos bandos ir jų pagardai

AUTORIUS:
Regina
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 5)
Porcijų skaičius: 24
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 5)
Ant kopūstų lapų krosnyje kepamos dzūkiškos bandos ir jų pagardai
Ant kopūstų lapų krosnyje kepamos dzūkiškos bandos ir jų pagardai
Ant kopūstų lapų krosnyje kepamos dzūkiškos bandos ir jų pagardai
Ant kopūstų lapų krosnyje kepamos dzūkiškos bandos ir jų pagardai
Ant kopūstų lapų krosnyje kepamos dzūkiškos bandos ir jų pagardai
Ant kopūstų lapų krosnyje kepamos dzūkiškos bandos ir jų pagardai
Ant kopūstų lapų krosnyje kepamos dzūkiškos bandos ir jų pagardai
Ant kopūstų lapų krosnyje kepamos dzūkiškos bandos ir jų pagardai
Autorius apie receptą: Nuo neatmenamų laikų, ko gero kiekvieno dzūko troboje, beveik kiekvieną savaitgalį kepamos bulvinės bandos - Lietuvos kulinarinio paveldo karalienės. Laiko išbandytos, Nuo neatmenamų laikų, ko gero kiekvieno dzūko troboje, beveik kiekvieną savaitgalį kepamos bulvinės bandos - Lietuvos kulinarinio paveldo karalienės. Laiko išbandytos, išgyvenančios tikrą renesansą mūsų krašte vėl - steigiasi kepėjai, pas kuriuos galima užsisakyti šio autentiškai kepamo patiekalo su tradiciškai pagamintais priedais - troškinta vištiena, spirgučiais, pienišku ,,darytiniu''. Oi kaip godžiai ir su dideliu susidomėjimu jos buvo valgomos šią vasarą mūsų sūnaus vestuvėse, nors buvo paduotos jau antru karštu patiekalu. Dabar, senutėlėje krosnyje bandas mes kepame rečiau - daugiausia pavasarį, kai metas sunaudoti likusias bulves ir rudeniop iš šviežio derliaus, nes tuomet jos būna skaniausios. Deja, per iškilusius rūpesčius, šį rudenį dar nekepėme bandų, nors senutėlė motulė taip nori bent patarimais dalyvauti bandų kepime - savotiškoje šeimos šventėje, suburiančioje prie šeimos židinio visomis prasmėmis. Šios, nuotraukose matomos bandos, buvo keptos pavasarį, todėl jos yra tamsesnės. Beje, motulė vis dar reikalauja, kad pasodintume ir jos mylimų senovinių bulvių bandoms, nes nori labai nori išlaikyti autentiškumą. (...daugiau) Regina
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 24
10 kilogramų bulvių (skustų, apytikriai)
2 kilogramai bulvių (virtų, apytikriai)
6 vienetai kopūstų lapai (padžiovintų ar džiovintų, didelių)
750 gramų grietinėlės, 35% riebumo
250 gramų grietinės (rūgščios, geriau naminės)
200 gramų sviesto
2 šaukštai druskos
Patiekiant:
500 gramų sūdytų lašinių
500 gramų varškės
2 galvos svogūnų (didelių)
250 gramų grietinės (nelabai riebios)
100 gramų pieno (riebaus arba grietinėlės)
1 pundelis krapų (smulkintų)
1 skiltelė česnako (smulkintos)
šiek tiek druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Vienam žmogui bandas iškepti sunkoka. Tik jauna motulė viena viską atlikdavo. Dabar, kol vieni pečių kūrena, kiti skuta bulves, ruošia tai, su kuo bus valgomos bandos. Į krosnį pridėti malkų daug - pilną ir visą, apie 2 pintines. Po maždaug 40 min atidaryti, pamaišyti žarijas ir uždėti dar kartą malkų, o po kokių 20 min - vėl įdėti malkų, tik jau mažiau. Krosnis kūrenama maždaug pusantros valandos. Tuomet atidaryti ją ir skubiai išimti žarijas. Ir sandariai uždaryti. Darbą reikia susiorganizuoti taip, kad krosnis be žarijų, tuščia jau nestovėtų - tuoj pat dėti bandas.
2.
Virtas bulves sutrinti.
3.
Sutarkuoti nevirtas bulves, saikingai nusunkti, sumaišyti su druska su virtomis trintomis bulvėmis, tik ne karštomis, įberti druskos, supilti išmaišytą greitinę ir viską gerai išmaišyti. Pamenu, kaip motulė tarkuodavo bandas rankomis ir ilgoje medinėje geldoje. Gelda sudilo, atsirado bulviatarkė.
4.
Ant stalo dėti nuplautus ir nusausintus kopūstų lapus, sudėti bulvių masę, suformuoti bandas.
5.
Imti ,,ližę'' ir jos pagalba sudėti bandas į pečių. Sandariai uždaryti ir kepti 1 val.
6.
Kol bandos kepa, galima suspėti paruoši tai, su kuo jos bus valgomos. Spirgučiams smulkiai supjaustyti lašinius ir svogūną. Lašinius keptuvėje pakepinti, sudėti svogūną ir viską pačirškinti.
7.
Mirkalui užviriname grietinėlę ir joje ištirpiname svietą.
8.
Dalį iškepusių bandų, nulupę kopūsto lapus suvalgome iš karto. Mes valgome su spirgučiais. Beje, pagal senas tradicijas bandos turi būti ne pjaustomos, o plėšomos!
9.
Maždaug kitą pusę bandų sumirkome mirkalu. Kiekvienas bandos gabalas sumirkomas, sudedamas į sandarų, karščiui atsparų indą ir dedamas į krosnį. Valgoma jau kito valgymo metu - skonis išeina kitoks. Banda būna minkštesnė, puresnė. Tokią labai tinka valgyti su varškės padažu - "darytiniu".
10.
Padažui sumaišyti varškę, grietinę, pieną - mano mama nieko daugiau ir nedėdavo, nebent šiek tiek druskos. Dabar gi atėjo mada dėti dar smulkinto česnako ir krapų. Ir labai tinka!
11.
Skanu, gardu, ilgesinga, miela, jauku! Sotu ir nebrangu!
Patarimai:
Kiek kilogramais reikia bulvių, sunku nusakyti - reikia didelio kibiro, jau skustų.
Nors dabartiniai Dzūkijos verslininkai bandas visuomet patiekia su vištiena (kaip ir mama vaikystėje), mes jos negaminame šiuo laikotarpiu - ir taip yra su kuo valgyti. Norint pasigaminti - tereikia vištieną su prieskoniais pavirti, o tuomet su tais pačiais prieskoniais ir svogūnais troškinti keptuvėje su sviestu ir grietinėle.
Nemirkytas bandas dar galima valgyti su šaltiena, kaip kad seniau dažnai būdavo, su sviestu.
AUTORIUS: Regina
Rašyti komentarą
Spausdinti
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital