Indiški žagarėliai „Jalebi“ - gaminame žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 7)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 7)
Indiški žagarėliai Jalebi
Asta, Saulėta virtuvė

Jalebi – tai tradicinis indiškas desertas, lyg indiški „žagarėliai“. Jie saldūs ir traškūs, o tuo pačiu viduje gausiai sultingi, mat išmirkyti šafranu ir kardamonais gardintame cukraus sirupe. Visiškai kitokie nei mums įprasti europietiški desertai, bet – ypatingai skanūs!

Indijoje jalebi lydi ne tik svarbias šeimos bei šalies šventes, bet ir kiekvieną dieną – vienuose regionuose patiekiami kaip pusryčių dalis, kituose kaip vakaro užkandis. Jie nėra brangūs, įperkami daugeliui gyventojų, todėl populiarūs ir kaip greitas gatvės užkandis.

Paruošti šį desertą nėra sudėtinga, tačiau tam, kad išvirtumėte nepriekaištingos formos jalebi, prireiks įgūdžių. Nors jie turėtų būti gražios spiralės formos, mano pačios jalebi savo forma primena didžiausią gyvenimo chaosą, šypt. Nieko tokio, jei ir jums taip nutiktų, neskubėkite savimi nusivilti, – forma nekeičia skonio, kuris, jei paruošite tinkamą tešlą ir virsite tinkamai įkaitintame aliejuje, bus puikus ir visiškai unikalus!

Pastaba: Mano jalebi tešla, kaip galite matyti iš nuotraukų, buvo labiau skystesnė nei tirštesnė, todėl patys jalebi yra ploni, su tešlos lašelių nutiškimais. Tokie neidealios išvaizdos plonesni jalebi mums pasirodė skanesni (traškesni) už iš tirštesnės tešlos virtus jalebi (minkštesnius). Ypač patiko mažiausiems valgytojams, kurie jalebi formose įžvelgė ir dinozaurus, ir kitas netikėtas formas!

Priklausomai nuo Indijos regiono ar šeimos tradicijų, jalebi gali būti gaminamas šiek tiek skirtingai. Jalebi tešlą galima ruošti trimis būdais: fermentuoti, gaminti su mielėmis arba naudoti sodą (arba kepimo miltelius). Pastarasis būdas yra greičiausias, nes leidžia tešlą užmaišyti ir jalebi virti iškart. Pasirinkus fermentavimo metodą, tešlą reikėtų pasiruošti dieną prieš (iš vakaro) ir, uždengus indą dangčiu, palikti kambario temperatūroje per naktį. Sirupą tokiu atveju pasigaminti reikėtų rytojaus dieną, prieš verdant jalebi.

Aš pasirinkau išbandyti greičiausią ir paprasčiausią gaminimo būdą, kuris šiais laikais yra bene populiariausias tarp gaminančių jalebi namuose. Būtent šį būdą aprašiau ir iliustravau nuotraukomis žingsnis po žingsnio recepte, kuris laukia žemiau. Gaminkime!

 


8-10 porcijų
Paruošite per 45 min.


Indiški žagarėliai „Jalebi“

Sirupui:

  • 1 stiklinės (200 g) cukraus
  • 150 ml vandens
  • 1 arb. š. citrinos sulčių
  • ¼ arb. š. malto kardamono
  • mažo žiupsnelio šafrano (jei neturite, praleiskite)


Tešlai:

  • 1 stiklinės (140 g) kvietinių miltų
  • 2 valg. š. kukurūzų miltų
  • ¼ arb. š. maltos ciberžolės
  • ½ stiklinės (125 g) natūralaus jogurto
  • ½ stiklinės + 2 valg. š. (145 ml) vandens
  • ½ arb. š. sodos
  • 1 arb. š. citrinos sulčių

 

  • aliejaus virimui (arba lydyto sviesto (ghee))

 

1. Išvirkite sirupą. Pasiruoškite reikiamus produktus.

 

 

2. Į vidutinio dydžio puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų. Kaitinkite virš vidutinės ugnies, kartais pamaišydami, kol cukrus ištirps. Ugnį šiek tiek sumažinkite (iki vidutiniškai silpnos) ir leiskite virti dar 6-7 minutes, kol sirupas ims tirštėti. Patikrinkite konsistenciją: šaukšteliu pasemkite truputį sirupo, leiskite jam truputį atvėsti ir paimkite lašelį tarp dviejų pirštų. Turėtumėte jausti, kad sirupas yra kibus.

 

 

3. Nukelkite sirupą nuo ugnies ir supilkite citrinos sultis (jos neleis sirupui pernelyg sutirštėti vėstant), suberkite maltą kardamoną ir šafraną. Išmaišykite. Laikykite uždengtame puode šiltai.

 

 

4. Paruoškite tešlą. Pasiruoškite reikiamus produktus.

 

 

5. Dubenyje sumaišykite kvietinius miltus, kukurūzų miltus ir maltą ciberžolę.

 

 

 

6. Sudėkite natūralų jogurtą ir išmaišykite.

 

 

7. Supilkite vandenį ir išmaišykite.

 

 

 

8. Plakite šluotele, kol gausite visiškai vientisos tekstūros tešlą. Tešla turi būti vidutinio tirštumo: ne per skysta (nebėgti nuo šaukšto) ir ne per tiršta (nekristi nuo šaukšto gabalais).

 

 

9. Jeigu matote, kad tešla per skysta, įberkite papildomą šaukštą miltų, jei per tiršta – papildomą šaukštą vandens. Permaišykite.

10. Prieš pat verdant jalebi, į tešlą įmaišykite sodą ir citrinos sultis.

11. Išvirkite jalebi. Į keptuvę ar puodą įpilkite aliejaus (apie 3-4 cm). Įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros (tiksliausia bus, jei pamatuosite maistiniu termometru). Aliejui pasiekus reikiamą temperatūrą, kaitrą šiek tiek sumažinkite, kad aliejus nekaistų dar stipriau.

12. Paruoštą tešlą supilkite į konditerinį maišelį su plonu apvaliu antgaliu (arba į konditerinį švirkštą, arba tiesiog į švarų tvirtesnį maišelį, kurio vieną kampuką nukirpkite).

 

 

13. Laikydami konditerinį maišelį statmenai keptuvei, spauskite tešlą, tuo pat metu sukdami ir formuodami spirales. Virdami jalebi turėtų neliesti vienas kito, tad virkite juos dalimis. Gali būti, kad taisyklingų spiralių suformuoti nepavyks – nesijaudinkite, tam reikia įgūdžių, bet net ir kitokių formų jalebi bus lygiai tokie pat skanūs!

14. Apskrudus vienai pusei, jalebi apverskite ir apskrudinkite iš kitos pusės (po maždaug 2 minutes iš abiejų pusių).

 

 

15. Kol jalebi verda, patikrinkite sirupą: jei bus atvėsęs, minutėlę pašildykite jį virš vidutinio dydžio kaitros (kad sušiltų, bet nebūtų karštas).

16. Išvirusius jalebi iš karto perkelkite į puodą su šiltu (ne karštu ir ne šaltu!) sirupu ir apvoliokite jame, kad pasidengtų iš abiejų pusių. Palaikykite sirupe apie 30-60 sekundžių.

 

 

17. Sirupu padengtus jalebi dėkite ant lėkštės ar padėklo.

 

 

18. Taip paruoškite visus jalebi. Patiekite vienus, galite apibarstykite smulkintais pistacijų (ar kitais mėgstamais) riešutais.

 

 

PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI

  • Klampus cukraus sirupas – vienas pagrindinių jalebi akcentų. Jis suteikia desertui saldumo, sultingumo ir ryškaus skonio. Svarbiausia, išvirti tinkamos tekstūros sirupą – jis turi būti ne per skystas ir ne per tirštas. Patikrinkite tiesiog pirštais: šaukšteliu pasemkite truputį verdamo sirupo, leiskite jam šiek tiek atvėsti ir paimkite lašelį tarp dviejų pirštų. Turėtumėte jausti, kad sirupas yra kibus.
  • Citrinų sultys sirupui yra būtinos, nes sustabdo cukraus kristalizavimąsi.
  • Turbūt taiklu būtų pasakyti, kad puikus jalebi skonis susideda iš mažų dalykų: žiupsnio kardamono, dar mažesnio žiupsnio šafrano. Pastarasis – brangiausias pasaulyje prieskonis, todėl įsigyti jo galite net pačiais mažiausiais žiupsneliais. Nors teoriškai jalebi galite gaminti ir be šafrano, jis sirupui suteikia spalvą, ypatingo skonio bei aromato, todėl jei tik turite galimybę, šio ingrediento nepraleiskite.
  • Jalebi tešla, rodos, kad pati paprasčiausia, bet reikalaujanti ypatingo pajautimo:
    • ji turi būti tiršta, bet ne pernelyg tiršta (jei krenta nuo šaukšto sunkiais gabalais – per tiršta ir jalebi iškeps pernelyg minkšti, ne traškūs);
    •  ji turi būti skysta, bet ne pernelyg skysta (jei bėga nuo šaukšto lyg lietinių blynų tešla – per skysta, jalebi bus sunku formuoti, jie pernelyg sukeps ir nebus sultingi).
  • Jei tešla per tiršta, įpilkite papildomą šaukštą vandens; jei per skysta – įberkite papildomą šaukštą miltų.
  • Kukurūzų miltai, įmaišyti į tešlą, suteikia jalebi trapumo (juos galite keisti ir ryžių miltais), ciberžolė – gražią spalvą.
  • Jalebi virkite iki 180 ᵒC temperatūros įkaitintame aliejuje. Stenkitės, kad temperatūra nepakiltų iki ženkliai didesnės (nes jalebi pernelyg greitai skrus ir nespės iškepti), ar nekristų iki ženkliai mažesnės (nes jalebi neiškils, prisigers daug riebalų, bus riebūs ir nemalonios tekstūros).
  • Jalebi formavimui naudokite konditerinį maišelį su nedideliu apvaliu antgaliu arba konditerinį švirkštą, arba paprasčiausią tvirtesnį maišelį (pavyzdžiui, skirtą šaldymui), kurio kampuką tiesiog nukirpkite.
  • Formuodami jalebi įkaitintame aliejuje, turite elgtis greitai ir užtikrintai: spausdami tešlą, tuo pat metu sukite konditerinį maišelį, ir stenkitės suformuoti spiralės formos jalebi. Gali būti, kad tai nepavyks, kaip iki galo nepavyko ir man, - nieko tokio, nes skoniui forma neturi jokios įtakos, desertas bet kuriuo atveju pavyks gardus!
  • Iš aliejaus išimtus jalebi perkelkite į ŠILTĄ sirupą – ne karštą ir ne šaltą. Jei jis spėjo atvėsti, kol virėte jalebi, trumpai pašildykite virš vidutinės kaitros, kol bus šiltas.
  • Patiekti jalebi rekomenduojama šiltus, bet jei liko šiek tiek likučių – jie tikrai sulauks rytojaus sandariame indelyje. Kambario temperatūroje galite laikyti dieną, šaldytuve – dvi dienas.

 

 

Receptas ruoštas remiantis šiuo šaltiniu.

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital