1.
Jeigu turime galimybę, įdaro ingredientus išimkite iš šaldytuvo ir palaikykite kambario temperatūroje 1-2 val. iki gaminimo. Jeigu pamiršote, nieko tokio, tiesiog pyragas tada truputį lygesnis iškepa, nes kremas lengviau išsimaišo :-)
2.
Sausainius sutriname iki trupinių (lengviausia tą padaryti elektriniu smulkintuvu, bet galima ir rankomis naudojant pvz bulvių grūstuvę). Ištirpiname sviestą ir jį sumaišome su sausainių trupiniais.
3.
Apvalios kepimo formos (naudojau 22 cm skersmens) dugną išklojame kepimo popieriumi ir suberiame sausainių masę. Rankomis ją paspaudžiame, kad gautųsi tvirtas pagrindas.
4.
Pagrindą dedame į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame pie 7-8 minutes, kad šiek tiek sutvirtėtų. Ištraukiame pagrindą iš orkaitės. Jos temperatūrą sumažiname iki 145 laipsnių.
5.
Į dubenį sudedame maskarponę ir ją šaukštu išsukame iki bus vientisesnė. Per kelis kartus sudedame kreminę varškę, vis išmaišydami, kad kremas būtų vientisas. Tada sudedame kondensuotą pieną, gerai išmaišome Po vieną dedame kiaušinius, gerai išmaišydami po kiekvieno.
6.
Dubenį su kremu kelis kartus trinktelime į stalviršį, jog susproginėtų jame esantys oro burbuliukai (kepamo pyrago paviršius dėl jų gali suskilinėti).
7.
Kepimo formos sieneles patepame sviestu arba aliejumi. Ant pagrindo supilame varškės kremą.
8.
Pyragą dedame į orkaitės vidurį (ne vidurinę lentyną, o kad pyragas būtų per vidurį, ne per arti kaitinimo elemento) ir kepame iki 145 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 minučių. Tikslus laikas labai priklausys nuo orkaitės. Ar iškepęs tikrinkite taip - paimkite formą už kraštelio ir lengvai kilstelkite. Pyrago kraštai turėtų būti sutvirtėję, o vidurys dar banguoti lyg žele.
9.
Orkaitę išjungiame, jos dureles lengvai praveriame (labai nedaug) ir leidžiame sūrio pyragui bent valandą lėtai atvėsti orkaitėje.
10.
Tada pyragą išimame, leidžiame atvėsti galutinai ir dedame į šaldytuvą bent porai valandų (o dar geriau nakčiai), kad galutinai sutvirtėtų.
•
Kreminės varškės rasite daugumoje didesnių prekybos centrų. Ji būna parduodama kibirėliuose, kartais dar vadinama varške kepiniams (pvz. President ar Farmmilk). Ją rinkitės nesaldintą, be priedų. Vietoje kreminės varškės tinka ir paprasta varškė - elektriniu trintuvu sutrinkite 400 g paprastos 9% riebumo varškės drauge su 100g grietinės (arba graikiško jogurto) iki kol masė bus vientisa, neliks varškės grūdelių, o toliau viską darykite pagal receptą.
•
Jei norite dar skanesnio pyrago tobulai šviesiu viršumi, kepkite jį garuose, t.y. į pačią apatinę orkaitės lentyną įdėkite skardelę su karštu vandeniu. Kepant vanduo garuos ir palaikys tolygesnę kepimo temperatūrą. Svarbu - tokiu atveju pyrago formos dugną būtinai apvyniokite 2-3 sluoksniais folijos, jog vandens garai nesudrėkintų pyrago pagrindo.
•
Varškės kremą reikia maišyti tik tiek, jog ingredientai susijungtų ir jis taptų vientisas. Jeigu naudojate mikserį, plakite nedideliu greičiu. Arba galite gerai išsukti šaukštu arba elektriniu kombainu su tešlos maišymo (ne plakimo) antgaliu. Perplakus kremą pyrago tekstūra bus ne tokia maloni, o viršus kepant gali suskilinėti.