Tinginukų moliūgų sriuba

ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 8)
Porcijų skaičius: 4
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 8)
Trinta moliūgų sriuba
Trinta moliūgų sriuba
Autorius apie receptą: Ši sriuba pagaminama paprastai kaip dukart du, o skani labai labai! Konsistencija tobulai kremiška, šilkinė, o jau tas nuostabus poskonis, kurį bet kuriam moliūgui suteikia Ši sriuba pagaminama paprastai kaip dukart du, o skani labai labai! Konsistencija tobulai kremiška, šilkinė, o jau tas nuostabus poskonis, kurį bet kuriam moliūgui suteikia kepimas orkaitėje (sviestiniam moliūgui jis tinka nenusakomai). Jokio moliūgo lupimo ar smulkinimo - pašauni į orkaitę ir pamiršti. Po to telieka sutrinti. Kartais pašaunu į orkaitę iš vakaro, nustatau laikmatį ir einu miegoti. Ryte sutrinu, išalkusi pašildau ir vualia. Nesuskaičiuosiu, kiek kartų esu šią sriubą gaminusi ir kiek jos variacijų išbandžiusi. Nufilmavau tris savo mėgstamiausias, recepto pabaigoje aprašiau dar keletą, bet esu tikra, kad būtent pritaikydami receptą savo skoniui Jūs sukursite savo dar tobulesnę moliūgų sriubą! (...daugiau) Dovilė, Be Dietų
AKCIJOS:
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 4
1 vienetas sviestinio moliūgo (mano buvo beveik 1kg svorio)
1 vienetas svogūnų (vidutinio dydžio)
600 mililitrų pieno (paprasto arba augalinio)
pagal skonį druskos
šiek tiek pipirų
šiek tiek alyvuogių aliejaus
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Moliūgą pjaunu pusiau (galite pirkti jau perpjautą) ir dedu į kepimo popieriumi išklotą skardą. Apšlakstau alyvuogių aliejumi ir pabarstau trupučiu druskos bei pipirų.
2.
Svogūną (neluptą) viršuje keliose vietose subadau smeigtuku arba šakute. Taip svogūnas iškeps gražiau - kepant jo sultys šiek tiek tekės, bet pats svogūnas nesusprogs. Svogūną dedu į skardą šalia moliūgo.
3.
Šaunu į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepu apie 60-80 min iki moliūgas suminkštėja (patikrinu įdurdama peiliu - turi smigti lengvai). Tikslus kepimo laikas priklausys nuo moliūgo dydžio - maniškis beveik 1 kg svorio moliūgas iškepė per 70 min.
4.
Traukiu iš orkaitės. Nupjaustau kietus moliūgo galiukus, o tada moliūgo pusę dedu į elektrinį trintuvą. Moliūgo nelupu, dedu su visa odele, nes ji kepdama suminkštėja, nuostabiai karamelizuojasi ir suteikia sriubai skonio gilumo.
5.
Svogūną perpjaunu pusiau, šaukštu iškabinu minkštą dalį (žievę išmetu) ir dedu į trintuvą prie moliūgo. Ten pat pilu pusę pieno (truputį pašildyto), beriu druskos, žiuspsnį pipirų. Trinu pradžioje mažu greičiu, o kai nebelieka stambių moliūgo gabalėlių - jungiu didžiausią greitį ir sutrinu iki glotnios, visiškai tolygios konsistencijos.
6.
Paragauju, ar patinka skonis - jeigu norisi, įdedu dar druskos ar pipirų. Jeigu norisi skystesnės sriubos, įpilu dar šiek tiek pieno arba vandens.
7.
Tą patį pakartoju su antra moliūgo puse ir likusiais ingredientais. Jeigu jūsų trintuvas labai didelis (arba moliūgas labai mažas), galite vienu kartu trinti visą moliūgą, tačiau elkitės atsargiai - ištrauktas iš orkaitės jis labai karštas, tad trinant vis sustabdykite trintuvą ir išleiskite garus. Kitaip dangtis gali nušokti ir nusideginsite. Man patogiau trinti po pusę.
8.
Pilstau į dubenėlius, papuošiu pagal nuotaiką (tinka moliūgų sėklos, šlakelis grietinėlės, žiupsnelis pipirų) ir skanaujame!
9.
Tailando virtuvės įkvėptai sriubos variacijai (kuri parodyta video) pieną naudoju kokosų ir perpus skiedžiu vandeniu. Papildomai kiekvienai moliūgo pusei dedu po šaukštą raudonojo kario pastos, 1-2 šaukštus žuvų padažo (nebūtina, bet labai tinka) ir įspaudžiu šiek tiek laimo sulčių.
10.
Moliūgų sriubos su žemės riešutų sviestu variacijai (irgi parodyta video) pusę pieno keičiu sultiniu ir papildomai kiekvienai moliūgo pusei dedu po dedu 1-2 šaukštus žemės riešutų sviesto ir šaukštelį kario prieskonių (jų kiekį koreguokite pagal skonį, nes kariai būna skirtingi).
Patarimai:
Klasikinei versijai pienas tinka tiek paprastas, tiek augalinis. Esu bandžiusi su migdolų ir su ryžių pienu - abiem atvejais buvo puiku. Jeigu naudotumėte pilno riebumo kokosų pieną, perpus atskieskite vandeniu, nes sriuba bus labai tiršta. Riešutinei versijai irgi tinka tiek paprastas, tiek augalinis pienas (ypač kokosų).
Pieną pilu truputėlį pašildytą (bet ne karštą), nes moliūgas iš orkaitės būna tikrai karštas ir sutrintai sriubai temperatūros pakanka. Jeigu pieną piltumėte šaltą, sutrintą sriubą pašildykite supylę į puodą.
Mano moliūgas buvo nedidelis, tad svogūną naudojau vidutinį. Jeigu jūsiškis bus didesnis, svogūną imkite didesnį. Arba du mažesnius, bet tada juos traukite iš orkaitės po 60-70 min, kad nesudegtų.
Jeigu tokio trintuvo neturite, galite iškepusias daržoves sudėti į puodą, užpilti pienu ir sutrinti rankiniu elektriniu trintuvu (vadinamu blenderiu). Tokiu atveju moliūgą trinkite be žievelės (minkštimą iškabinkite šaukštu), nes rankiniai trintuvai paprastai nėra galingi, tad gali žievelės nesutrinti glotniai.
Vietoje sviestinio moliūgo tinka ir muskatinis moliūgas arba japoniškasis oranžinis (tamsiai žalia žievele), tik juos rinkitės mažesnius ir pjaukite ne per pusę, ketvirčiais, kad greičiau iškeptų.
Lietuviškojo oranžinio moliūgo nerekomenduoju, nes jis labai vandeningas ir neturi sviestiniam moliūgui būdingo salstelėjimo bei švelnios tekstūros, tad sriuba bus visiškai kitokia. Arba pagudraukite - drauge su oranžiniu moliūgu iškepkite saldžią bulvę (neluptą bulvę viršuje keliose vietose subadykite šakute ir šaukite į orkaitę drauge su moliūgu, po valandos ištraukite). Vienam moliūgo kilogramui naudoju vieną vidutinę apie 200g svorio bulvę. Iškepusią bulvę perpjaunu, šaukštu iškabinu minkštimą ir jį sutrinu drauge su moliūgu bei svogūnu. Striprus saldžios bulvės skonis subalansuoja oranžinio moliūgo skonio silpnumą ir sriuba pavyksta puiki. Iškepusį oranžinį moliūgą prieš trindami nulupkite, nes jo odelė nesukepa taip skaniai kaip saldesnių jo pusbrolių.
Ši sriuba yra į saldesnę pusę. Jeigu tokių sriubų nemėgstate, padidinkite svogūnų kiekį perpus ir papildomai įdėkite vieną paprastą vidutinio dydžio bulvę. Ją iškepkite orkaitėje drauge su moliūgu - neskustą švariai nuplaukite ir įvyniokite į foliją. Iškepusią nulupkite ir sutrinkite drauge su kitomis daržovėmis.
RECEPTO DRAUGAS:
Skaityti komentarus
Spausdinti
Komentarai (4)
Ema
2021-10-12 06:07
As tai pakepinu ant alyvuogiu aliejaus,darzoves supjaustytas kubeliais.aisku ir Malinga.Darzoves imu visokias proto ribose po biski.Atskirai verda koks vistienos mantis gabaliukas ir sudedu darzoves.Na toliau aisku,po virimo trinimas,ir nuskanavimas.Tikrai gaunasi superfine.Valgant galit ir grietineles isipilt sauksteli ,kam jos reikia. ATSAKYTI
Ką tik baigiau
2018-12-07 16:45
Sriuba tikrai LABAI kremiška, tiesiog kaip minkšta, puri košė. Mislinu, kad reikėtų atskiesti, tik vandeniu nenoriu, praras skonio, negi teks imis sultinio... Nebent dar ką sugalvosiu.
Kilo mintis, kad tai galėtų būti padažas, kokį nors mėsos guliašą ar dar ką jame viršti. O skonis man patinka :) ATSAKYTI
Dovilė
2018-12-09 12:38
Tikrai taip, aš ją panaudoju labai įvairiai - ir kaip padažą, ir šakšukos stiliaus be lukšto virtus kiaušinius joje išsiverdu :) O tirštumas labai priklauso nuo paties moliūgo ir kiek ilgai jis kepamas - kuo ilgiau, tuo daugiau vandens išgaruoja ir skonis bei konsistencija susikoncentruoja. Tirštumui reguliuoti man geriausiai pasiteisina pienas (tiek paprastas, tiek augalinis, pvz. migdolų), nes jis turi savo skonio, kuris super gerai dera su moliūgu. Šiek tiek vandens irgi nieko tokio, skonis truputį susilpnėja, bet tikrai daug jo lieka.

Sultinys geriausiai tinka švelnesnio skonio (jeigu darėte pirmą variantą, t.y. be kario pastos ar žemės riešutų sviesto, nes juose tinka ir pikantiškesnis), nes stipresni užgožia moliūgą. Bent man :) Nemeluosiu, kartais ir aš tirpinu vandenyje sultinio kubelį... :) Tiesiog stengiuosi jį rinktis ekologišką, kokybiškesnį, kad sąžinė taip negraužtų :) ATSAKYTI
Eglė
2018-11-26 20:05
Skambėjo įdomiai, bet pabandžiau ir labai patiko. Nesitikėjau, kad be grietinėlės sriuba gali būti tokia kremiška. Geras receptas ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital