1.
Į prikaistuvį sudėkite sviestą, cukrų ir medų. Maišant kaitinkite ant nedidelės ugnies iki cukrus ištirps. Nukelkite, įmaišykite sodą ir palikite truputį atvėsti (kad masė liktų šilta, bet jau liečiama pirštu).
2.
Kai medaus masė pravės, įmaišykite grietinę bei prieskonius. Po vieną sudėkite kiaušinius bei trynį, gerai išmaišydami po kiekvieno.
3.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Po kelis šaukštus miltų berkite į tešlą ir vis maišykite. Turi gautis standi, minkštą plasteliną primenanti tešla. Ją dar turėtumėte galėti maišyti šaukštu, tačiau labai sunkiai. Nepadauginkite miltų. Tešla turi būti pakankamai tvirta, tačiau dar neminkoma.
4.
Grybukų keptuvę įkaitinkite ir patepkite trupučiu aliejaus (arba tirpinto sviesto).
5.
Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir dėliokite į ją telšą. Imkite po šaukštelį tešlos, rankose suformuokite rutuliuką. Į kiekvieną grybuko „skyrelį“ dėkite po du rutuliukus, vieną rutuliuką dėkite į kepurės, o vieną - į kotelio vietą. Pirštais šiek tiek paspauskite, užpildydami tuščias ertmes.
6.
Keptuvę tvirtai uždarykite, suspauskite, apverskite ir dėkite ant ugnies. Kepkite ant vidutinės kaitros viso 7-8 minutes, kas 1-2 minutes keptuvę apverskite.
7.
Iškepusius grybukus išimkite iš keptuvės ir palikite truputį atvėsti. Vėsdami jie tvirtės.
8.
Baltam glajui paruošti į baltymą per kelis kartus sukrėskite cukraus pudrą ir citrinos rūgštelę gerai išmaišydami po kiekvieno dėjimo, kad konsistencija būtų vienalytė. Cukraus pudros dėkite tiek, kad glajus taptų tirštos, tepamos konsistencijos, primenančios grietinę.
9.
Baltu glajumi aptepkite grybukų kotelius, kotelių apačią pamirkykite aguonose. Grybukus kepurėlėmis žemyn sustatykite ant ryžių arba grikių pribertos skardelės. Palikite visiškai išdžiūti.
10.
Šokoladą ištirpinkite (virš garų vonelės ar atsargiai mikrobangėje), įmaišykite šaukštą aliejaus, kad šokoladas taptų kiek skystesnis, lengviau tepamas. Grybukų kepurėles po vieną pamirkykite tirpintame šokolade. Grybukus tvirtai sustatykite skardelėje su kruopomis ir palikite visiškai nudžiūti.
•
Jei norite visiškai nostalgiško skonio grybukų, galite pasigaminti senovišką kakavinį glajų - į prikaistuvį berkite 150 g cukraus, dėkite 150 g sviesto, 6 šaukštus kakavos ir 3 šaukštus pieno. Kaitinkite ant vidutinės ugnies vis maišydami iki cukrus ištirps ir glajus šiek tiek sutirštės (vėsdamas jis tirštės dar labiau). Šiuo glajumi aptepkite grybukų kepurėles. Su kakaviniu glajumi dirbti šiek tiek sunkiau negu su tirpintu šokoladu, nes jis linkes nutekėti ir džius truputį ilgiau. Tačiau tokie grybukai bus višiškai kaip mamos ar močiutės.
•
Jeigu baltas glajus tepamas atrodo per tirštas, lieka tepimo drūžės, atskieskite jį trupučiu vandens (labai nedaug, turėtų pakakti 1-2 šaukštelių). O jei per skystas ir dedant grybukus džiūti nuteka, įdėkite dar šiek tiek curaus pudros.