1.
Iškepkite plėšytą kiaulieną. Mentę iš visų pusių kruopščiai ištrinkite prieskoniais. Leiskite 30 minučių pastovėti kambario temperatūroje.
2.
Paruoškite kamado kepsninę netiesioginiam kepimui (su deflektoriumi). Įkaitinkite iki 110 °C temperatūros, ant įkaitusių padėkite kelias rūkymo kaladėles. Stabilią žemą temperatūrą palaikykite viso kepimo metu.
3.
Prieskoniais ištrintą kiaulienos mentę dėkite ant grotelių. Lėtai kepkite apie 2 valandas, kol vidinė temperatūra pasieks 74 °C.
4.
Mentę trumpam išimkite iš kepsninės ir įsukite į kelis sluoksnius folijos. Į foliją ant mėsos supilkite stiklinę obuolių sulčių. Foliją susluoksniuokite ir susukite taip, kad mėsą ir obuolių sultis įsuktumėte visiškai sandariai. Patarimas: kelis sluoksnius folijos įklokite į gilesnį dubenį (suformuokite folijos „krepšelį“). Į jį įdėkite mentę, supilkite sultis, viršų sandariai užsukite.
5.
Į foliją įsuktą mentę grąžinkite atgal į kepsninę ir kepkite dar apie 2 valandas, kol vidinė temperatūra pasieks 97 laipsnius.
6.
Mentę su folija išimkite iš kepsninės, įdėkite į dubenį ir palikite pastovėti apie 30 minučių. Tuomet, dar šiltą, suplėšykite dviem šakutėmis. Mėsa bus labai minkšta, ją plėšyti bus itin lengva. Visas sultis, kurios bus folijos krepšelyje, sumaišykite su plėšyta kiauliena.
7.
Paruoškite kopūstų salotas. Kopūstą supjaustykite plonomis juostelėmis, morką sutarkuokite burokine tarka, raudonąjį svogūną smulkiai supjaustykite. Suberkite į dubenį.
8.
Atskirame dubenėlyje sumaišykite majonezą, graikišką jogurtą, garstyčias, citrinų sultis ir žiupsnį druskos. Supilkite padažą į dubenį su daržovėmis ir gerai išmaišykite. Iki patiekiant laikykite šaldytuve.
9.
Paruoškite mėsainius. Plėšytą kiaulieną sumaišykite su barbekiu padažu (naudokite jo tiek, kiek norite, pagal skonį).
10.
Bandeles paskrudinkite virš karštų žarijų, kol šiek tiek apskrus.
11.
Apatinę bandelės dalį aptepkite barbekiu padažu. Ant viršaus dėkite kelis šaukštus plėšytos barbekiu kiaulienos, ant šios – šaukštą kopūstų salotų. Užvožkite antrąją bandelės dalį ir ragaukite nedelsiant.
•
Plėšytai kiaulienai geriausiai tinka kiaulienos mentė. Ji nėra pernelyg riebi ar pernelyg liesa, todėl lėtai kepama žemoje temperatūroje tampa itin minkšta, sultinga.
•
Mėsos nereikia marinuoti ilgai, bet skirkite tam bent pusvalandį, kad prieskoniai įsigertų. Sausas marinavimas – puikiai tinkamas plėšytai kiaulienai, o „Vegeta Natur“ prieskonių mišinys „Grill Burger“ atstoja glėbį pavienių prieskonių.
•
Vietoje obuolių sulčių galite naudoti sultinį ar alų.
•
Kiaulienos kepimo laikas gali šiek tiek skirtis nuo nurodyto recepte, nes labiausiai priklausys nuo mentės dydžio ir storio. Naudokite maisto termometrą ir sekite vidinę mentės temperatūrą, kad pasiektumėte geriausią rezultatą.
•
Recepte aprašoma, kaip plėšytą kiaulieną pasigaminti kamado tipo kepsninėje, bet ją ruošti galite ir orkaitėje. Tuomet prieskoniais įtrintą kiaulienos mentę dėkite į ketaus puodą, supilkite į jį obuolių sultis (ar kitą naudojamą skystį), uždenkite dangčiu ir žemoje 120-130 °C temperatūroje kepkite apie 4-5 valandas, vis patikrindami vidinę temperatūrą. Tikslus kepimo laikas priklausys nuo mentės dydžio ir storio. Jei neturite ketaus puodo, galite naudoti ir tvirtą kepimo skardą, tik ją sandariai uždenkite folija.
•
Pagamintos plėšytos kiaulienos likutį, jei toks liks, laikykite sandariame indelyje šaldytuve. Prieš patiekdami pašildykite.
•
Kopūstų salotos tobulai dera ne tik prie plėšytos kiaulienos ir mėsainių, bet ir prie, pavyzdžiui, šonkauliukų ar kitų panašaus tipo grilio patiekalų.