1.
Orkaitę jungti kaisti iki 160 C laipsnių temperatūros. Kaitinimo režimas - viršus+apačia, be ventiliatoriaus.
2.
Pasiruošiame obuolius. Juos nulupti, perpjauti pusiau, išskobti sėklas ir supjaustyti stambesniais griežinėliais.
3.
Gaminame tešlą. Į dubenį berti miltus ir kepimo miltelius.
4.
Kiaušinių baltymus atskirti nuo trynių.
5.
Į dubenį dėti minkštą kambario temperatūros sviestą, berti cukrų ir išplakti iki purumo. Sudėti kiaušinio trynius ir gerai išmaišyti (šaukštu arba mentele, nebeplakti). Palaipsniui, nuolat maišant suberti miltų mišinį.
6.
Į dubenį su kiaušinių baltymais įberti žiupsnelį druskos ir išplakti iki standžių putų.
7.
Į dubenį su paruošta tešla sukrėsti baltymus ir šaukštu atsargiai permaišyti. Paruoštą tešlą padalinti į dvi lygias dalis.
8.
Į vieną dalį tešlos įsijoti kakavos ir cinamono, permaišyti.
9.
Kepimo formą (naudojau 24 cm skersmens) ištiesti kepimo popieriumi. Sukrėsti baltą tešlos dalį ir paskirstyti per visą plotį. Ant jos šaukštu padalinti kakavinę tešlos dalį ir mentele išlyginti per visą plotį. Ant viršaus sudėti obuolius ir švelniai, bet tvirtai įspausti į tešlą. Obuolių bus gausus sluoksnis, vieni įspausti tvirčiau, kiti mažiau, bet sudėkite visus, obuoliai tikrai nepamaišys.
10.
Kepti įkaitintoje iki 160 C laipsnių temperatūros orkaitėje (statykite taip, kad pyragas būtų per orkaitės vidurį, ne per arti kaitinimo elemento) apie 50 minučių ara iki iškeps. Ar iškepė, galima patikrinti mediniu pagaliuku - įsmeigus ir ištraukus, jis turi likti švarus. Ištraukti pyragą iš orkaitės ir palikti atvėsti iki kambario temperatūros.
11.
Gaminame kremą. Į dubenėlį pilti vandenį, ant jo viršaus užbarstyti želatiną ir palikti brinkti apie 15-20 minučių. Tuomet ištirpinti virš garų vonelės (arba mikrobangėje) ir palikti šiek tiek atvėti (želatina turi būti dar šilta, bet ne karšta).
12.
Į didesnį dubenį dėti maskarponę, berti cukraus pudra ir šiek tiek paplakti iki ingredientai susijungs (per ilgai neplakti).
13.
Į kitą dubenį pilti grietinėlę ir maišant šluotele supilti pamažu ištirpintą želatiną. Tada nuolat plakant šia "paželatinintą" grietinėlę supilti į dubenį su maskarpone. Išplakti kremą iki purumo, iki ims šiek tiek laikyti formą. Plakti turėtų pakakti visai neilgai, aš plakiau vos apie 2 minutes, nes su želatina susiplaka greičiau ir gali greitai persiplakti.
14.
Ant atvėsusio pyrago supilti paruoštą kremą ir paskirstyti per visą plotį. Dėti į šaldytuvą bent 4 valandoms (arba nakčiai) iki kremo sluoksnis sutvirtės.
15.
Gaminame glajų. Šokoladą smulkiai sukapoti ir sudėti į dubenį. Grietinėlę pašildyti, kad būtų karšta, bet ne verdanti. Tolygiai ją užpilti ant šokolado. Palikti pastovėti 3-4 minutes, o tada išmaišyti (jei liko neištirpusių gabaliukų, trumpai pašildyti virš garų vonelės arba mikrobangėje). Užpilti ant sutvirtėjusio kremo sluoksnio. Jei norisi, pabarstyti smulkintais riešutais.
16.
Pyragą dėti į šaldytuvą 20-30 min, kad sutvirtėtų. Laikyti šaldytuve.