1.
Iškepkite šonkauliukus. Jei reikia, nuo vidinės šonkaulių pusės nulupkite plėvę. Iš visų pusių ištrinkite prieskonių mišiniu. Leiskite 30 minučių pastovėti kambario temperatūroje, kad mėsa sugertų prieskonius.
2.
Paruoškite kamado kepsninę netiesioginiam kepimui (su deflektoriumi). Įkaitinkite iki 125 °C temperatūros, ant įkaitusių padėkite kelias rūkymo kaladėles. Stabilią žemą temperatūrą palaikykite viso kepimo metu.
3.
Prieskoniais ištrintus šonkauliukus dėkite ant grotelių. Lėtai kepkite apie 1 valandą.
4.
Šonkauliukus trumpam išimkite iš kepsninės ir įsukite į kelis sluoksnius folijos. Į foliją ant šonkauliukų supilkite ketvirtį stiklinės obuolių sulčių. Foliją susluoksniuokite ir susukite taip, kad šonkauliukus ir obuolių sultis įsuktumėte visiškai sandariai.
5.
Į foliją įsuktus šonkauliukus grąžinkite atgal į kepsninę ir kepkite dar apie 2 valandas, kol vidinė temperatūra pasieks 97 laipsnius.
6.
Šonkauliukus išimkite iš folijos krepšelio ir grąžinkite atgal ant grotelių. Aptepkite berbekiu padažu ir kepkite 10 minučių, tuomet apverskite (verskite atsargiai – sultinga mėsa lengvai plyšta!), aptepkite barbekiu padažu iš kitos pusės ir kepkite dar 10 minučių. Mėsa turi būti minkšta, sultinga, krentanti nuo kaulų.
7.
Paruoškite kopūstų salotas. Kopūstą supjaustykite plonomis juostelėmis, morką sutarkuokite smulkia morkų tarka. Suberkite į dubenį.
8.
Atskirame dubenėlyje sumaišykite majonezą, graikišką jogurtą, garstyčias, citrinų sultis, klevų sirupą, garstyčias, druską ir pipirus. Supilkite padažą į dubenį su daržovėmis ir gerai išmaišykite. Iki patiekiant laikykite šaldytuve.
9.
Patiekite. Šonkauliukus supjaustykite, patiekite dar karštus su kopūstų salotomis ir keptomis bulvių skiltelėmis, apibarstę smulkintais žalumynais, pavyzdžiui, petražolėmis.
•
Jei parduotuvėje įsigysite jau kepimui grilyje paruoštų šonkauliukų, nuo jų jau tikriausiai bus nulupta vidinėje jų pusėje esanti plėvė. Jei vis tik ne, nulupkite ją, prieš įtrindami šonkauliukus prieskoniais.
•
Storesni šonkauliai iškeps sultingesni, tad rinkitės kruopščiai: skaniausi yra ne per liesi ir ne per riebūs, gana mėsingi šonkauliai.
•
Šonkauliams marinuoti puikiai tinka sausas – sausų prieskonių – marinatas. Į mėsą įtrinti prieskoniai greitai į ją įsigeria ir paskanina. „Vegeta Natur“ sukūrė klasikinį grilio patiekalams skirtų prieskonių mišinį „Grill Classic“, kuris puikiai tiks šonkauliukams marinuoti.
•
Parūkytų šonkaulių įsukimas į foliją ir kepimas obuolių sultyse suteikia nuostabaus minkštumo, sultingumo, mėsa tiesiog atšoka nuo kaulų. Vietoje obuolių sulčių galite naudoti sultinį ar alų.
•
Recepte nurodytas kepimo laikas yra orientacinis, o tikslus priklausys nuo to, kokio dydžio ir storio šonkaulius kepsite. Jei turite galimybę, naudokite maisto termometrą ir sekite vidinę mėsos temperatūrą.
•
Jei šonkauliukus norite kepti ne kamado tipo kepsninėje, bet namų orkaitėje, ištrintus prieskoniais, iškart sandariai suvyniokite į foliją. Įkaitinę orkaitę iki 135 °C temperatūros, šonkaulius dėkite ant grotelių ir kepkite apie tris valandas. Žemesnėje orkaitės lentynoje įtaisykite indą su vandeniu, kad garai suteiktų papildomos drėgmės. Kepimo pabaigoje išvyniokite šonkauliukus iš folijos, aptepkite barbekiu padažu ir kepkite po 5-10 minučių iš abiejų pusių, įjungę orkaitės grill režimą.