Tikri karaimų kibinai - receptas žingsnis po žingsnio!

2017-08-21
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 1)
Kibinai
Shutterstock

Nedidelė karaimų bendruomenė jau apie 600 metų gyvena Lietuvoje, tad tradicinis jų patiekalas kibinas yra puikiai žinomas ir daugelio lietuvių labai mėgstamas. Pusmėnulio formos pyragėliai tradiciškai įdaromi smulkiai kapota aviena bei svogūnais, tačiau populiarios ir šiuolaikiškos variacijos su kitokia mėsa, paukštiena, daržovėmis, varške. Siūlome išmokti kepti tikrus kibinus bei dalinamės keliais įdarų receptais visiems skoniams.

Manoma, kad XIV a. pabaigoje, po žygių į Krymą Vytautas Didysis į Lietuvą pakvietė karaimus. Kunigaikščio vertinama ir gerbiama tauta įsikūrė daugiausiai aplink Trakus bei įkūrė iki šiol egzistuojančią bendruomenę. Ne kiekvienas lietuvis žino, kad karaimai turi savo kalbą ir tikėjimą, painioja juos su arabais ar žydais, tačiau puikiai pažįsta karaimų kulinarinį paveldą - avienos sriubą šorpa, pyragą kiubetė, troškinį moliniame indelyje čanach bei, žinoma, pyragėlius kibinus.



Tešla Lietuvoje ir Kryme skiriasi

Autentiška kibinų tešla kelia daugybę diskusijų - skirtingose šalyse gyvenantys karaimai minko vis kitokią tešlą, o kiekviena šeimininkė ją savotiškai patobulina. Lietuvoje gyvenantys karaimai maišo trapią, riebią tešlą iš sviesto, grietinės, kiaušinių ir miltų, tačiau prisimena, kad seniau kibinai buvo kepami iš mielinės tešlos.

Krymo karaimai savo pyragėlius vadina ajaklyk ir jų tešlos gamyboje nenaudoja pieno produktų. Kryme tešla minkoma iš kurdiukinių taukų. Kurdiukas - avių veislė, kuriai būdingas apvalus riebalų telkinys ties uodegos pamatu. Kurdiukinių avių taukai plačiai naudojami Rytų virtuvėse, kartais jie pakeičiami ir lengviau gaunamais vidurių taukais, kurie kaupiasi pilvo srityje.


Mėsa - tik smulkiai kapota aviena

Didžioji dalis Lietuvoje iškepamų ir suvalgomų kibinų yra su kiauliena, tačiau tradicinių kibinų įdarui ši mėsa jokiu būdu neturėtų būti naudojama. Karaimai nėra nei musulmonai, nei judėjai, jų unikali religija paremta Senuoju Testamentu, tačiau jie taip pat nevalgo kiaulienos.

Tradiciniai kibinai kepami iš smulkiai sukapotos (jokiu būdu nemaltos!) avienos, dosniai pagardintos svogūnais. Įdomu tai, kad įgudusios šeimininkės mėsą kibinams kapodavo iškart dviem dideliais peiliais. Kartais įdarui gali būti naudojama ir kalakutiena (dažnai mišinyje su aviena), virta aviena, žarnų ir skrandžio gabaliukai, špinatai, varškės ir sūrio mišinys. Kepami ir saldūs pyragėliai su vyšniomis, riešutais.


Patiekite su sultiniu ir agurkais

Kibinai neabejotinai asocijuojasi su karaimais, tačiau retas žino, kad šiai tautai turėtume dėkoti ir už agurkus. Į Lietuvą persikėlę ir ne kartą kunigaikščio Vytauto malonę pelnę bei jam ištikimai tarnavę karamimai gavo nemenką karališkųjų žemių plotą, kurį užsodino iš Krymo parsivežtais agurkais. Karaimai agurkus valgė, raugė, marinavo, sėkmingai jais prekiavo.

Daugelis puikiai žino, kad kibinai tiekiami su sultiniu, tačiau tradicija juos valgyti su karaimų pamėgtais agurkais yra gerokai primiršta. Siūlome ją atgaivinti, išsikepti puikių kibinų ir patiekti juos ne tik su sultiniu, bet ir su raugintais ar marinuotais agurkais.



Skanūs ir tikri kibinai - 2 tešlos ir 3 įdaro receptai


Kibinų tešla su sviestu, grietine ir kiaušiniais
Jums reikės:
400-500 g miltų;
150 g sviesto;
120 g grietinės;
2 kiaušinių;
1 šaukštelio cukraus;
žiupsnelio druskos.

Gaminimas:
Šaltą sviestą supjaustykite kubeliais ir pirštais trinkite su miltais iki kol susidarys smulkūs trupinėliai.
Atskirame indelyje išplakite kiaušinius su grietine, cukrumi, druska. Ši plakinį supilkite į miltų ir sviesto trupinius.
Tešlą maišykite šaukštu, o tuomet suminkykite.
Suminkytą tešlą įdėkite į maišelį ir 30-40 min. palaikykite šaldytuve.



Kibinų tešla su avių taukais
Jums reikės:
500 g miltų;
150 g avių taukų (labiausiai tiktų kurdiuko taukai);
0,5-1 stiklinės kambario temperatūros vandens;
0,5 šaukšto aliejaus;
0,5 šaukštelio druskos.

Gaminimas:
Taukus permalkite mėsmale ar supjaustykite smulkiais kubeliais. Sudėkite į miltus, berkite druską, supilkite aliejų, išmaišykite.
Dalimis pilkite vandenį ir suminkykite minkštą tešlą. Tikslus vandens kiekis priklauso nuo taukų, miltų kokybės.
Suminkytą tešlą uždenkite švariu rankšluosčiu ir leiskite 30-40 min. nusistovėti.


Tradicinis avienos įdaras kibinams
Jums reikės:
400 g avienos kumpio;
1 didelio svogūno;
žiupsnelio druskos, pipirų.

Gaminimas:
Mėsą ir svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais, pagal skonį pagardinkite druska, pipirais.



Vištienos įdaras kibinams
Jums reikės:
400 g vištienos (labiausiai tinka šlaunelių mėsa);
1 didelio svogūno;
1 šaukšto grietinės;
žiupsnelio druskos, pipirų.

Gaminimas:
Vištieną ir svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais, pagal skonį pagardinkite druska, pipirais, įmaišykite grietinę.



Varškės ir špinatų įdaras kibinams
Jums reikės:
400 g varškės;
200 g špinatų;
1 kiaušinio;
1 šaukštų kietojo tarkuoto sūrio;
2 šaukštų smulkintų krapų;
pagal skonį druskos, pipirų;
šlakelio aliejaus.

Gaminimas:
Špinatus nuplaukite, stambiai supjaustykite ir apkepinkite šlakelyje aliejaus, kol suminkštės. Kepti reikia labai trumpai, tik 1-2 minutes. Galima naudoti ir šaldytus špinatus - juos atšildykite, rankomis nuspauskite skysčio perteklių.
Atvėsusius špinatus sumaišykite su varške, smulkintais krapais, tarkuotu sūriu, įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska, pipirais. Viską gerai ištrinkite.


Kibinų formavimas ir kepimas:
Iš nurodyto ingredientų kiekio (nesvarbu, kurį tešlos ar įdaro receptą pasirinksite) turėtų gautis apie 15 kibinų. Žinoma, jų kiekis priklauso nuo suformuotų pyragėlių dydžio.
Atgnybkite gabaliuką tešlos, suformuokite rutuliuką, jį iškočiokite į paplotėlį.
Ant paplotėlio centro uždėkite įdaro, paplotėlį sulenkite, kraštelius pirštais supinkite kasele.
Suformuotus kibinus patepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite iki 200–220℃ įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.
Iškeptus kibinus patiekite su sultiniu ir marinuotais ar raugintais agurkais!

 

Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital