Trapūs itališki žagarėliai Chiacchiere - receptas žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 11)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 11)
Trapūs itališki žagarėliai Chiacchiere - receptas žingsnis po žingsnio

Ar žinojote, kad italai turi mūsų žagarėlių atitikmenį vadinamą Chiacchiere di carnevale? Šis itališkas desertas tradiciškai yra valgomas visą vasario mėnesį - laikotarpį, kai skirtinguose Italijos miestuose tęsiasi karnavalai. Šiuo laikotarpiu Chiacchiere galite rasti ne tik įvairiose maisto prekių parduotuvėse ar kepyklėlėse, bet pamatyti ir kepamus mugėse. 

Chiacchiere - tai labai senas desertas, skaičiuojantis savo metus dar nuo senovės Romos laikų. Romėnai šį skanėstą vadindavo - “frictilia” ir valgydavo per Saturnalia - Saturno planetos šventę, kuri šiandien vadinama karnavalu. Kadangi Frictilia buvo laikomas lengvu pigiu desertu - jis būdavo gaminamas dideliais kiekiais ir dalinamas visiems žmonėms. Didžiausias šio deserto skirtumas šiandien - kad verdamas jis ne taukuose, o neutralaus skonio aliejuje. Dar viena įdomybė - skirtinguose Italijos regionuose šis skanėstas vadinamas vis kitaip. Chiacchiere pavadinimas kilęs iš Neapolio, tačiau šį skanėstą galite rasti ir šiais pavadinimais: frappe, cenci, bugie, frappole, galani, frittole ir crostoli!

Chiacchiere, kaip ir Lietuvoje žagarėliai, tradiciškai yra apibarstomi cukraus pudra, tačiau Italijoje galite rasti ir įvairesnių variantų - apšlakstyti šokoladu, Nutella, pistacijų kremu jie dar skanesni… Tokius variantus galite išbandyti ir jūs! Na, o kad pagaminti būtų dar lengviau, paruošiau jums žingsnis po žingsnio receptą.

Pradedam!
 


ITALIŠKIEMS ŽAGARĖLIAMS CHIACCHIERE DI CARNEVALE REIKĖS:

Tešlai reikės:

  • 300 g miltų (naudojau 550C, nesirinkite ekstra ar karališkų - jie čia netiks)
  • 60 g cukraus
  • 30 g ištirpinto sviesto
  • 2 kiaušinių (M dydžio)
  • 1 citrinos arba kito citrusinio vaisiaus žievelės (smulkiai trakuotos)
  • 25 ml brendžio, amaretto arba baltojo vyno
  • ½ a.š. druskos

Virimui reikės:

  • 1 l saulėgrąžų arba rapsų aliejaus (neutralaus skonio)

Apibarstymui reikės:

  • Cukraus pudros

Pradedam!


Eiga:
 

1. Pasigaminkite tešlą. Pasiruoškite visus ingredientus. Visi produktai turi būti vienodos temperatūros, tad prieš gamindami palikite juos pastovėti apie 30 minučių kambario temperatūroje.


2. Kiaušinius įmuškite į dubenėlį. Suberkite cukrų, supilkite pasirinktą alkoholį, sviestą ir viską gerai išmaišykite šakute.


3. Kitame, didesniame, dubenyje sumaišykite miltus, druską ir citrinos žievelę.


4. Supilkite kiaušinių plakinį į miltus. Tuomet, jei turite maisto kombainą, pridėkite minkymui skirtą antgalį ir leiskite tešlai minkytis vidutiniu greičiu apie  4-5 minutes. Jei maisto kombaino neturite, tešlą galite išminkyti ir rankomis - pirmiausia miltus su kiaušinius plakinius sumaišykite konditerine mentele, tuomet perkelkite ant darbastalio ir  5-7 minutes minkykite rankomis. Tešla turi šiek tiek lipti prie rankų, bet nebūti per lipni. 
 


5. Iš tešlos suformuokite kamuoliuką. Jį perkelkite į dubenį ir uždenkite maistine plėvele. Tešlą perkelkite į šaldytuvą ir laikykite bent valandą. Galite laikyti ir pernakt.


6. Tešlos kočiojimas. Atšalusią tešlą išimkite iš šaldytuvo. Tešlą kočioti galite dviem būdais - kočėlu arba makaronu mašina. Kočiojant makaronu mašina, tešlą  padalinkite į tris dalis. Vieną tešlos gabaliuką lengvai apibarstykite miltais ir rankomis suformuokite stačiakampį. Makaronų mašinoje nustatykite didžiausią plotį (didžiausią skaičių) ir perleiskite tešlą per makaronų mašiną. Tuomet tešlą perlenkite ir vėl perleiskite per to paties pločio nustatymą. Tuomet sumažinkite plotį per vieną vienetą ir pakartokite prieš tai buvusius žingsnius. Taip judėkite iki ploniausio vieneto. 
 

Jei makaronų mašinos neturite, kočiokite tešlą su kočėlu. Šį variantą pasirinkau ir aš. Tešlą padalinkite į tris dalis. Stalviršį ir tešlą apibarstykite miltais ir pradėkite kočioti. Kočiokite tol, kol tešla taps popieriaus plonumo - kuo plonesnė tešla, tuo traškesni bus žagarėliai.
 


7. Konditeriniu teptuku nuo tešlos nubraukite miltus. 


8. Tuomet tešlą reikia supjaustyti norimo dydžio juostelėmis. Jei turite grublėtą peiliuką, pjaustykite juo, o jei neturite - tiesiog peiliu.


9. Paimkite vieną tešlos kvadratėlį ir padarykite nedidelį įpjovimą jo viduryje. Jei norite, galite per padarytą skylutę prakišti vienos pusės galą - taip suformuosite kitokios formos Chiacchiere - jie labiau primins lietuviškus žagarėlius.
 

 

10. Chiacchiere virimas. Aliejų supilkite į vidutinio dydžio puodą ir įkaitinkite iki 160 laipsnių temperatūros. Aliejui įkaitus, sumažinkite kaitrą iki mažos. Svarbu, kad aliejus neįkaistų dar daugiau, nes tai sudegins Chiacchiere.  


11. Chiacchiere virkite apie minutę - kol taps gražios auksinės spalvos. Tuomet apverskite ir virkite iš kitos pusės dar apie minutę. Svarbu Chiacchiere nesudeginti, nes verda jie labai greitai. 
 

 

12. Ant lėkštės patieskite popierinius rankšluosčius. Ant jų perkelkite išvirusius žagarėlius, kad nuvarvėtų aliejaus perteklius.


13. Tuomet perkelkite Chiacchiere žagarėlius ant kitos lėkštės ir apibarstykite cukraus pudra. Jei norite Chiacchiere taip pat galite aplieti baltu, juodu ar kitokiu šokoladu. Taip pat juos galite apšlakstyti Nutella ar pistacijų kremu.
 


14. Chiacchiere galite serviruoti tortinėje aukštesniais kraštais arba tiesiog lėkštėje. Skaniausi Chiacchiere pirmąją dieną. 


PATARIMAI, KAD CHIACCHIERE DI CARNAVALE PAVYKTŲ TOBULAI

Miltai.
Jokiu būdu nenaudokite nenaudokite ,,aukščiausios klasės” 405D kvietinių miltų - jie yra per minkšti ir ne tokie stiprūs. Rinkitės 550C kvietinius miltus.

Kiaušiniai. Rinkitės M dydžio kiaušinius.

Sviestas. Naudokite aukščiausios kokybės 82% sviestą. 

Citrusiniai vaisiai. Citrusinio vaisiaus žievelė Chiacchiere suteikia labai malonaus poskonio. Tradiciškai naudojamos citrinos, bet gali rinktis ir kitus citrusinius vaisius, kaip kad mandarinai, apelsinai ir taip toliau. 

Alkoholis. Šiam receptui reikalingas mažas kiekis alkoholio, bet nesijaudinkite, gaminant jis išgaruos. Rinktis galite tiek brendį, amarettą arba baltąjį vyną. Iš bėdos tiks ir degtinė, bet pirmosios alkoholio rūšys suteiks malonesnio poskonio. 

Tešlos minkymas ir šaldymas. Tešlą galite minkyti tiek rankomis (5-7 minutes), tiek ir kombainu su pritvirtintu minkymo antgaliu (4-5 minutes). Iš išminkytos tešlos suformuokite kamuoliuką ir perkelkite į šaldytuvą. Laikykite bent valandą, bet galite laikyti ir pernakt

Kočiojimas. Chiacchiere galite kočioti tiek makaronų mašina, tiek ir kočėlų - pasirinkite jums patogesnį variantą. Kočiojant kočėlu prisiminkite, kad tešla turi tapti popieriaus plonumo - tai užtruks truputį ilgiau, bet gausite trapesnius žagarėlius. 

Aliejus ir Chiacchiere virimas. Rinkitės neutralaus skonio - saulėgrąžų arba rapsų, aliejų. Jį nedideliame puode įkaitinkite iki 160 laipsnių ir tik tuomet įdėkite žagarėlius.  Chiacchiere virkite apie vieną minutę (kol taps gražios auksinės spalvos), tuomet apverksite ir virkite dar minutę. Chiacchiere verda greitai, tad būtina juos prižiūrėti. Išvirusius Chiacchiere perkelkite ant lėkštės, išklotos kepimo popieriumi tam, kad nusausintumėte aliejaus perteklių. 

Papildomi ingredientai. Jei norite, į tešlą galite įberti ir šiek tiek cinamono. Iškepę Chiacchiere tradiciškai apibarstomi cukraus pudra, bet Italijoje tikrai rasite ir kitokių variantų - apšlakstytų tirpintu šokoladu, nutella ar pistacijų kremu. Tokius variantus galite išbandyti ir jūs.

Chiacchiere laikymas. Skaniausi Chiacchiere tą pačią dieną. Visgi, jei pyragėlių šiek tiek liko, perkelkite juos į sandariai uždaromą indą ir suvalgykite kitą dieną. 

Daugiau nuostabių desertų receptų galite rasti šioje Bangos knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital