Naminiai kūčiukai - nuo klasikinių iki įdomesnių - receptai žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 10)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 10)
Kūčiukai

Kuo mažiau dienų iki Kalėdų, tuo daugiau namuose šnabždesio apie jas: apie dovanas, artimųjų lankymo planus, kepinius ir, žinoma, kūčiukus. Jei bent kartą ryžotės jų išsikepti namuose, tikrai žinote: visas šis tešlos maišymo, minkymo, kildinimo, pjaustymo procesas yra magiškas iki pirštų galų. Nesinori žvilgčioti į laikrodį, nesinori niekur skubėti; sauja po saujos pildosi kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos, ir atneša kaip niekad ryškų suvokimą – šventės jau visai čia pat.
 

Laikantis senųjų tradicijų, kūčiukai yra gaminami be jokių gyvūninės kilmės produktų. Toks yra ir šis receptas. Tešlą užmaišysite vien iš miltų, cukraus, vandens, mielių bei poros šaukštų aliejaus. Ji bus minkšta, glotni, elastinga, su tokia tešla lengva ir malonu dirbti.


Nors įprastai kūčiukai gardinami aguonomis, galite sugalvoti ir savo kūčiukų skonį. Su nutarkuotomis citrinų žievelėmis? Ispaninių šalavijų sėklomis?


Turbūt pats svarbiausias klausimas, susiruošus kepti kūčiukus, yra vienintelis: TRAŠKŪS ar MINKŠTI jie bus, jei gaminsite pagal šį receptą? Labiau minkšti nei traškūs, bet – yra būdas receptą pritaikyti savo skoniui:
 

  • Jei labiau mėgstate MINKŠTUS kūčiukus, tešlos volelius pjaustykite kiek didesniais gabalėliais ir kepkite orkaitėje trumpiau, tik tol, kol kūčiukai ims švelniai rusti.
  • Jei labiau mėgstate TRAŠKIUS kūčiukus, pilkite tik šaukštą aliejaus, pjaustykite tešlos volelius itin mažais gabalėliais ir kepkite juos įkaitintoje orkaitėje kiek ilgiau, kol taps sodrios auksinės spalvos.

 

Kūčiukus kepti paprasta ir smagu, į tokią veiklą lengva įtraukti visą šeimą. Toks lėtas laikas kartu – taip pat Kalėdų magija. Pasimėgaukit!
 


apie 4 skardos kūčiukų
Paruošite per 2 val.


Kūčiukai


Tešlai:

  • 1 ¼ stiklinės (310 g) šilto vandens
  • 2 ¼ arb. š. (7 g) sausų mielių
  • 1 valg. š. cukraus
  • 4 stiklinių (560 g) miltų
  • ½ stiklinės (100 g) cukraus
  • 2 valg. š. aliejaus

 

Priedai (pasirinktinai):

  • 3 valg. š. (30 g) aguonų
  • 3 valg. š. (30 g) ispaninio šalavijo sėklų
  • 2 citrinų nutarkuotų žievelių


1. Pasiruoškite visus produktus.
 


2. Nedideliame dubenėlyje šluotele sumaišykite šiltą (bet ne karštą!) vandenį, šaukštą cukraus ir mieles. Išmaišykite, kol mielės ištirps. Tuomet uždenkite plonu rankšluostėliu ir leiskite šiltai pastovėti 10-15 minučių, kol mielės taps aktyvios. Šis žingsnis – puikus momentas patikrinti, ar mielės veikia tinkamai. Dubenėlio viršuje turi būti susidariusi plutelė (putos). Jei susidarė, tai reiškia, kad mielės aktyvios.
 


3. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus ir cukrų.
 


4. Mišinio viduryje padarykite duobelę.
 


5. Supilkite aktyvų mielių mišinį, aliejų ir norimą kūčiukų pagardą: aguonas, ispaninio šalavijo sėklas ar citrinų žieveles. Pastarąsias galite pridėti tiek prie aguonų, tiek prie ispaninio šalavijo sėklų. Nuotraukose - tešla su aguonomis.
 


6. Išmaišykite, kol tešla taps sunkiai maišoma.
 


7. Minkykite (rankomis ar pastatomu plaktuvu su minkymo antgaliu) apie dešimt minučių. Išminkyta tešla turi būti minkšta, glotni, elastinga.

8. Iš išminkytos tešlos suformuokite rutulį. Dėkite jį į šlakeliu aliejaus pateptą dubenį, uždenkite rankšluostėliu ir palikite kilti kambario temperatūroje apie valandą, kol tešlos tūris padvigubės.
 


9. Pakilusią tešlą kelis kartus paminkykite.
 


10. Imkite po mažą gabalėlį tešlos. Dėkite ant miltais pabarstyto stalviršio ir suformuokite ploną volelį.
 


11. Tešlos volelį supjaustykite mažais gabalėliais – kūčiukais.
 


12. Kūčiukus suberkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Pasirūpinkite, kad kūčiukai nesiliestų tarpusavyje, nes kepdami sukibs (nuotraukose nuo viršaus: su aguonomis, su citrinų žievelėmis, su ispaninių šalavijo sėklomis).
 


13. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kepkite kūčiukus įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 minučių, priklausomai nuo to, kokio dydžio kūčiukus suformavote, ir to, minkštesnių ar traškesnių jų norite. Jei orkaitė kepa netolygiai, įpusėjus kepimui praverkite orkaitės dureles ir pamaišykite, tuomet – kepkite toliau  (nuotraukose nuo viršaus: su aguonomis, su citrinų žievelėmis, su ispaninių šalavijo sėklomis).
 



14. Iškeptiems kūčiukams leiskite visiškai atvėsti, tuomet – sudėkite į sandarų indą ir laikykite kambario temperatūroje.
 


PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI
 

  • TEMPERATŪRA. Mielės bijo karščio, o šaltyje veikia lėčiau. Tad svarbu, kad jas sumaišytumėte su šiltu (bet ne karštu!) vandeniu. Tuo tarpu kildinti mielinę tešlą galite tiek kambario temperatūroje (apie valandą), tiek šaldytuve (pernakt).
  • AR MIELĖS AKTYVIOS? Šiluma ir saldumas padeda mielėms tapti aktyvioms. Dubenėlyje sumaišę šiltą vandenį, šaukštą cukraus ir mieles, po maždaug dešimties minučių turite pastebėti viršuje susidariusias putas. Tai – geras ženklas, reiškiantis, kad mielės yra aktyvios ir pasirengusios savo užduotį.
  • MILTAI. Naudojau kvietinius 550D miltus.
  • MINKYMAS. Minkštos, glotnios ir elastingos tešlos paslaptis – ilgas, kantrus minkymas. Kuo ilgiau minkysite, tuo stipresnės susidarys glitimo gijos, tuo paklusnesnė bus tešla. Neretai nutinka, jog minkymo pradžioje tešla atrodo pernelyg lipni, tačiau ilgiau minkant – tampa minkšta, nebelipni, elastinga, švelni.
  • SKONIAI IR PRIEDAI. Kūčiukų klasika – su aguonomis. Tačiau gardinti galite mėgstamais priedais: ispaninių šalavijų sėklomis, nutarkuotomis citrinų žievelėmis, kanapių branduoliais ar pan.
  • MINKŠTI AR TRAŠKŪS? Tai turbūt pats svarbiausias klausimas, vos tik kalba pasisuka apie kūčiukus. Taisyklė čia labai paprasta: minkštesnius keksiukus iškepsite, jei tešlos minkymui naudosite daugiau aliejaus, pjaustysite juos didesniais gabalėliais ir kepsite trumpiau, iki pradės vos gelsti. Jei mėgstate traškius keksiukus, naudokite pora šaukštų daugiau aliejaus, pjaustykite kūčiukus mažesniais gabalėliais ir kepkite kiek ilgiau.
  • LAIKYMAS. Kūčiukai – nepretenzingas kepinys, galintis Kūčių vakarienės laukti net kelias savaites. Svarbiausia, supilkite į stiklainį, sandariai jį uždarykite ir paslėpkite kur nors tolėliau.

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital