Jaukiai nostalgiškai - kaip išvirti skanią manų košę?

2018-01-03
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 0)
Jaukiai nostalgiškai - kaip išvirti skanią manų košę?
@ Shutterstock

Būdami mažyliais jos salsvą kvapą jautėme tiek namų virtuvėje, tiek ir vaikų darželyje, „gelbėjome“ ją dosniais uogienės šaukštais ir skubėjome kabinti, kol nesutvirtėjo lipni luobelė... Taip, kalbame apie manų košę! Manų košė daugeliui kelia dvejopus jausmus - dietologai sutartinai tvirtina, kad ji nemaistinga, tačiau bent mums tai yra vienas ryškiausių vaikystės skonių ir nors šio gardumyni tikrai nebūtina valgyti kas dieną, bet retkarčiais juk taip gera  į nostalgiją ir išsivirti minkštutės, burnoje tirpstančios manų košės. Būtent tokios, kokią ją virdavo mama ar močiutė - lygios, glotnios, pagardintos šaukšteliu cinamono arba uogienės ir nunešančios toli toli į vaikystės prisiminimų šalį!



Verdame jaukiausią manų košę - naudingi patarimai

1. Manų kruopos. Manų kruopos gaunamos sumalus aukščiausios rūšies kviečius. Jos kritikuojamos dėl to, kad turi mažai ląstelienos, daug glitimo ir fitino. Kita vertus, jose labai daug greitai skaidomų ir lengvai virškinamų angliavandenių. Manų kruopų košė - neblogas pasirinkimas, norint greitai pasistiprinti. Švelni košė taip pat tinkama jautrų skrandį turintiems žmonėms, vaikams, ligoniams.

Norėdami išsirinkti sveikatai palankesnes manų kruopas ieškokite kietųjų kviečių arba speltų manų kruopų. Iš kietųjų kviečių pagamintos manų kruopos yra gelsvos, pusskaidrės, briaunuotos. Speltų manų kruopos rusvos, malonaus, riešutinio skonio. Tiesa, iš šių kruopų išvirta košė bus truputį standesnė, kietesnė, tačiau gerokai naudingesnė! Norėdami atrasti skonio ir naudos kompromisą galite rinktis kietųjų ir minkštųjų kviečių manų kruopų mišinį.

Manų kruopų košei nereikia daug - jos labai greitai ir stipriai išbrinksta, sugerdamos didelį skysčio kiekį. ~ 1 l pieno pakaks vos 6 šaukštų manų kruopų.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2. Skystis virimui. Tradiciškai manų kruopų košė verdama su pienu ir šlakeliu vandens. Jeigu naudosime tik vandenį, tai košė bus prėska, beskonė, o jeigu košę virsime tik su pienu, tai ji gerokai labiau svils, „kibs“ prie puodo dugno. Vandens reikės 10 kartų mažiau, nei pieno, .t.y, jeigu košei naudosime 1 l pieno, tai vandens reikės 100 ml.

Latviai (o taip pat ir daugelis Šiaurės Europos tautų) vietoje pieno naudoja vandenyje pavirtas ir pertrintas uogas (serbentus, bruknes, spanguoles). Uogų sultyse virta košė vėliau intensyviai išplakama trintuvu ir gaunami nuostabūs putėsiai (šio skanėsto receptą rasite žemiau).

3. Tinkamas puodas. Ruošiant bet kokius patiekalus, kuriems naudojamas kaitintas pienas, svarbu pasirinkti tinkamą puodą. Pienas linkęs greitai svilti, „kibti“ prie dugno, tad būtina rinktis kuo mažiau svylantį, storadugnį, kokybišką puodą.

Jeigu neturite patikimo puodo, tai jį, prieš virimą perliekite šaltu vandeniu, į drėgną puodą pilkite vandeniu truputį atskiestą pieną, tuomet košę išvirti bus lengviau, nereikės taip intensyviai maišyti, ji nesvils, nedegs.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4. Manų košės virimas. Manų košę išvirti tikrai nesunku, ji paruošiama labai greitai, tačiau tas kelias minutėles reikėtų susikaupti ir nesitraukti nuo puodo.

Į vandeniu perlietą puodą supilkite pieną, vandenį ir virkite beveik iki užvirimo, iki kol pradės kilti pirmieji burbuliukai. Tuomet suberkite cukrų ir druską, vėl palaukite pasirodysiančių burbuliukų, sumažinkite ugnį ir plona srovele, nuolat maišant berkite manų kruopas (jas patogiausia berti iš puodelio ar stiklinės). Maišyti svarbu intensyviai, kad nesusidarytų gumulėliai, tai patogu daryti šakute ar šluotele.

Košė atrodys labai skysta, bet nesijaudinkite ir toliau maišydami pavirkite ją porą minučių. Ji labai greitai pradės tirštėti. Košei truputį sutirštėjus įdėkite sviesto gabaliuką, išmaišykite, puodą nukelkite nuo ugnies, uždenkite ir palikite brinkti dar 10 min.

Į brinkstančią košę taip pat galima įmaišyti pagardų - cinamono, šokolado, kokosų drožlių, džiovintų vaisių ar uogų, riešutų, bananų ir pan.

5. Pagardai. Manų košė tradiciškai gardinama druska, cukrumi, patiekiama su sviestu ir uogiene. Cukrus ir druska beriami į įkaitintą, jau beveik verdantį pieną, o sviesto įdedama į jau pavirtą ir brinkti paliktą košę. Į brinkstančią košę tinka įmaišyti tarkuotą obuolį, kriaušę ar obuolienės, sutrintą bananą...

Brinkti paliktą ar jau paruoštą manų košę taip pat labai tinka pagardinti džiovintais vaisiais, riešutais, žiupsneliu cinamono ar kakavos, šokolado ar kokoso drožlėmis. Ją galima patiekti ne tik su uogiene ir sviestu, bet ir su šviežiomis uogomis ir vaisiais, trupučiu medaus.



Gardžiausios manų košės: tradicinė, su obuoliais ir cinamonu, su bananais ir šokoladu, moliūginė, su morkomis, latviška su uogomis, manų košės blyneliai

Tradicinė manų košė

Vaikyste kvepianti, nostalgišku jaukumu visus namus užliesianti tradicinė manų košė. Pagardinkite ją dosniu uogienės šaukštu, įsipilkite stiklinę šilto pieno ir mėgaukitės mielais vaikystės prisiminimais.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
1 l pieno;
100 ml vandens;
6 šaukštų manų kruopų;
pagal skonį cukraus;
žiupsnelio druskos;
nedidelio gabaliuko sviesto.

Gaminimas:
Pieną sumaišykite su vandeniu, supilkite į vandeniu perlietą puodą. Kaitinkite beveik iki užvirimo, iki kol pradės kilti pirmieji burbuliukai. Pagardinkite druska, cukrumi, sumažinkite ugnį.

Plona srovele iš puodelio berkite manų kruopas ir nuolat maišykite. Košė bus skysta, tačiau nesiliaukite jos virę ir maišę apie 2 min. Ji sutirštės. Tuomet įdėkite gabaliuką sviesto, išmaišykite.

Puodą nukelkite nuo ugnies, uždenkite dangčiu ir palikite brinkti 10 min.

Manų košę patiekite su mėgiamais priedais, dar vienu gabaliuku sviesto.



Manų košė su obuoliais ir cinamonu

Obuoliai ir cinamonas - nepamainomas duetas, kurį dažniausiai sutinkame pyraguose, keksuose ir keksiukuose, tačiau jis puikiai sutaria ir su manų koše.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
1 litro pieno;
100 ml vandens;
6 šaukštų manų kruopų;
2-3 saldžių obuolių;
pagal skonį (ir priklausomai nuo obuolių saldumo) cukraus;
žiupsnelio druskos;
patiekimui žiupsnelio cinamono.

Gaminimas:
Pieną sumaišykite su vandeniu, supilkite į vandeniu perlietą puodą. Kaitinkite beveik iki užvirimo, iki kol pradės kilti pirmieji burbuliukai. Pagardinkite druska, cukrumi, sumažinkite ugnį.

Plona srovele iš puodelio berkite manų kruopas ir nuolat maišykite. Košė bus skysta, tačiau nesiliaukite jos virę ir maišę apie 2 min. Ji sutirštės.

Tuomet įdėkite gabaliuką sviesto, nuluptus, burokine tarka sutarkuotus obuolius, išmaišykite.

Puodą nukelkite nuo ugnies, uždenkite dangčiu ir palikite brinkti 10 min.

Paruoštą manų košę su obuoliais patiekite apibarstę trupučiu cinamono. Taip pat labai tiks nedidelis šaukštelis medaus.



Manų košė su bananais ir šokoladu

Bananai manų košei suteikia dar švelnesnę konsistenciją bei subtilų saldumą ir aromatą, o šokoladas puikiai pabrėžia košės skonį. Patiks net ir košių nemėgstantiems!
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
1 litro pieno;
100 ml vandens;
6 šaukštų manų kruopų;
2 bananų;
pagal skonį cukraus;
žiupsnelio druskos;
nedidelio gabaliuko sviesto;
patiekimui šokolado, dar vieno banano.

Gaminimas:
Pieną sumaišykite su vandeniu, supilkite į vandeniu perlietą puodą. Kaitinkite beveik iki užvirimo, iki kol pradės kilti pirmieji burbuliukai. Pagardinkite druska, cukrumi, sumažinkite ugnį.

Plona srovele iš puodelio berkite manų kruopas ir nuolat maišykite. Košė bus skysta, tačiau nesiliaukite jos virę ir maišę apie 2 min. Ji sutirštės.

Tuomet įdėkite gabaliuką sviesto, šakute sutrintus bananus, išmaišykite.

Puodą nukelkite nuo ugnies, uždenkite dangčiu ir palikite brinkti 10 min.

Košę patiekite su gabaliukais supjaustytais bananais, sutarkuotu ar smulkiai sukapotu šokoladu.



Moliūginė manų košė su citrina
 

Nuotraukos šaltinis LaMaistas.lt

 

Net ir manų košę galima paversti gurmanišku patiekalu, kuris primins ne vaikų darželio valgyklą, o puikaus restorano virtuvę!

Ši manų košė ruošiama su moliūgais ir citrinomis bei pagardinama kvapniais bazilikais - tikrai unikalus ir stebinančiai puikus derinys.

Moliūginės manų košės su citrina receptą rasite čia.



Manų košė su morkomis

Švelnaus skonio ir ryškios spalvos manų košė puikiai tiks vaikučiams, tačiau patiks ir lengvos vakarienės ar pusryčių norintiems suaugusiems. Jeigu mėgstate saldžiau, tai košę galite patiekti su razinomis ar keliomis smulkiai supjaustytomis datulėmis.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
1 litro pieno;
100 ml vandens;
6 šaukštų manų kruopų;
2 morkų;
pagal skonį cukraus;
žiupsnelio druskos;
nedidelio gabaliuko sviesto.

Gaminimas:
Morkas nuskuskite ir sutarkuokite smulkia arba burokine tarka (jeigu tarkuosite stambiau, tai labiau jausis jų gabaliukai, jeigu smulkiau - jos suvirs).

Pieną sumaišykite su vandeniu, supilkite į vandeniu perlietą puodą, sudėkite sutarkuotas morkas. Virkite iki kol morkos suminkštės. Pagardinkite druska, cukrumi, sumažinkite ugnį.

Plona srovele iš puodelio berkite manų kruopas ir nuolat maišykite. Košė bus skysta, tačiau nesiliaukite jos virę ir maišę apie 2 min. Ji sutirštės.

Tuomet įdėkite gabaliuką sviesto, išmaišykite. Puodą nukelkite nuo ugnies, uždenkite dangčiu ir palikite brinkti 10 min.



Latviška manų košė su uogomis

Latviška manų košė - putėsiai debesmanna yra populiari daugelyje Šiaurės Europos šalių. Ji ruošiama su skirtingomis uogomis, tačiau labiau tiktų truputį rūgštesnės, pavyzdžiui, serbentai, bruknės, spanguolės, jų mišiniai. Žinoma, jeigu mėgstate saldžiai, naudokite braškes ar avietes. Ją galima valgyti iškart vieną ar tradiciškai, įdėjus putėsių į šaltą ar vos šiltą pieną. Košės putėsius taip pat galima sudėti į indelius ir kelias valandas palaikyti šaldytuve, tuomet jie sutvirtės.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
500 ml vandens;
300 g uogų;
50-70 g cukraus (pagal skonį, priklausomai nuo pasirinktų uogų);
40 g manų kruopų;
žiupsnelio cinamono ar prieskonių meduoliams (jeigu mėgstate).

Gaminimas:
Uogas užpilkite vandeniu ir patrindami virkite 8-10 min., tuomet pertrinkite per sietelį. Į gautą gėrimą suberkite cukrų, žiupsnelį cinamono ar prieskonių meduoliams. Užvirkite.

Sumažinkite ugnį. Plona srovele iš puodelio berkite manų kruopas ir nuolat maišykite. Košė bus skysta, tačiau nesiliaukite jos virę ir maišę apie 5 min. Ji sutirštės.

Puodą įstatykite į kitą didesnį puodą ar kriauklę su šaltu vandeniu. Košei truputį atvėsus patikrinkite jos tirštumą, jeigu ji skystoka, įberkite dar žiupsnį manų kruopų, jeigu perdėm tiršta, įpilkite šlakelį vandens.

Truputį atvėsusią košę labai gerai išplakite plakikliu arba pertrinkite maisto smulkintuvu.

Patiekite įdėję į dubenelį su pienu arba sudėkite į indelius ir kelias valadas pašaldykite.



Paprasti manų košės blyneliai

Iš manų (ar bet kurios kitos) košės likučių galima išsikepti puikiausių blynelių. Blyneliams tiks ne tik paprasta, bet ir įvairiais vaisiais ar daržovėmis, uogiene, prieskoniais ar šokoladu gardintos košės likučiai.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
1 puodelio košės;
1 kiaušinio;
2 šaukštų aliejaus;
60 g miltų;
0,5 šaukštelio kepimo miltelių.

Gaminimas:
Visus ingredientus sumaišykite. Masė turi būti gan tvirta. Jeigu ji gaunasi per kieta, įpilkite šlakelį pieno ar vandens, jeigu per skysta, įberkite miltų. Tikslūs ingredientų kiekiai labai priklauso nuo košės sausumo, kiaušinio dydžio, miltų kokybės...

Į įkaitintą, riebalais pateptą keptuvę šaukštu dėkite blynelių tešlos, šiek tiek paformuokite ir kepkite iki kol dailiai apskrus iš abiejų pusių.

Manų košės blynelius tiekite taip pat, kaip ir įprastus blynus - su uogiene, grietine, medumi, šviežiomis uogomis ir vaisiais.



Itališki manų košės blyneliai su sūriu

Neišmeskite likusios manų košės. Kitą dieną galėsite paskanauti orkaitėje keptų itališkų manų košės blynelių su sūriu ir šalavijais. Šie blyneliai vadinami Romos „Gnocchi“ (tariama njoki), jie mažiau populiarūs už bulvinius „Gnocchi“, tačiau tikrai ne ką prastesni!
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
1 puodelio košės;
1 kiaušinio trynio;
100 g tarkuoto kietojo sūrio;
100 g sviesto;
šviežių arba džiovintų šalavijų.

Gaminimas:
Į košę įdėkite kiaušinio trynį, apie 30 g minkšto sviesto, apie 50 g tarkuoto kietojo sūrio, gerai išmaišykite, trindami šakute ar šaukštu.

Gautą lipnią masę sudėkite ant sviestinio popieriaus, susukite apvalią „dešrą“ ir padėkite į šaldytuvą kelioms valandoms. Vėliau supjaustykite blyneliais - riekelėmis ir sudėkite į sviestu pateptą kepimo indą ar skardelę.

Jeigu nenorite laukti, tai blynelius galite formuoti paprasčiau, tiesiog šaukštu imti masės ir dėti į sviestu pateptą kepimo indą. Jie nebus tokie dailūs, tačiau skonis nenukentės.

Likusį sviestą išlydykite su keliais šalavijų lapeliais, minutėlę pašildykite, šalavijus išimkite. Šiuo sviestu aptepkite blynelius. Jų viršų apiberkite likusiu sūriu.

Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 10 min., tuomet įjunkite griliaus funkciją ir kepkite dar 5 min. iki kol visiškai sutvirtės ir šiek tiek apskrus.

Blyneliai labai sotūs ir kupini skonio, tad juos galite patiekti su lengvomis salotomis ar naminiu pomidorų padažu.

Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital