1.
Kiaušinius bei trynį gerai išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki masės pabals ir jos tūris ženkliai padidės.
2.
Sudėkite grietinę, išmaišykite. Supilkite ištirpintą ir pravėsusį sviestą, išmaišykite.
3.
Per kelis kartus įsijokite miltus, kepimo miltelius, meduolių prieskonius (jei naudojate) ir cinamoną, kaskart gerai išmaišydami. Miltų gali reikėti ir šiek tiek daugiau ar mažiau, priklausomai nuo jų rūšies bei kiaušinių dydžio. Jų dėkite tiek, kad tešla būtų daugmaž riebios grietinės konsistencijos.
4.
Grybukų keptuvę gerai įkaitinkite iš abiejų pusių, tuomet atidarykite, patepkite aliejumi ir nuimkite nuo ugnies.
5.
Sparčiai dėkite tešlos į kiekvieną keptuvės grybuką, užpildydami formelę. Tešlą galite dėti šaukšteliu, bet patogiausia ją įspausti konditeriniu maišeliu (arba tiesiog nukirpkite tvirtesnio maišelio kampą).
6.
Keptuvę tvirtai užspauskite ir dėkite ant ugnies. Kepkite apie 7-8 min. Kas 2 min. vis apverskite.
7.
Grybukams iškepus, keptuvę atidarykite, atsargiai atkelkite peiliu ir ištraukite grybukus. Palikite juos atvėsti. Jei prie grybukų kraštelių liko tešlos nelygumų, jie lengvai nusiims grybukams truputį pravėsus.
8.
Baltam glajui paruošti į baltymą per kelis kartus sukrėskite cukraus pudrą ir citrinos rūgštelę gerai išsukdami po kiekvieno dėjimo. Sukite iki glajus taps visiškai vienalytės konsistencijos. Tinkamo glajaus išsukimas gali ižtrukti. Jei turite virtuvinį kombainą, glajų galite sukti juo mažu greičiu naudodami maišymo antgalį (ne plakimo). Glajaus plakti miseriu nerekomenduojame, nes nors konsistencija bus panaši, jis blogau džius, o išdžiuvęs gali sutrūkinėti.
9.
Baltu glajumi aptepkite grybukų kotelius, kotelių apačią pamirkykite aguonose. Grybukus kepurėlėmis žemyn sustatykite ant ryžių arba grikių pribertos skardelės. Palikite visiškai išdžiūti.
10.
Šokoladą ištirpinkite (virš garų vonelės ar atsargiai mikrobangėje), įmaišykite šaukštą aliejaus, kad šokoladas taptų kiek skystesnis, lengviau tepamas. Grybukų kepurėles po vieną pamirkykite tirpintame šokolade. Grybukus tvirtai sustatykite skardelėje su kruopomis ir palikite visiškai nudžiūti.
•
Grybukų kepurėles vietoje šokolado galima glazūruoti ir senoviniu kakaviniu glajumi. Į prikaistuvį berkite 150 g cukraus, dėkite 150 g sviesto, 6 šaukštus kakavos ir 3 šaukštus pieno. Kaitinkite ant vidutinės ugnies vis maišydami iki cukrus ištirps ir glajus šiek tiek sutirštės (vėsdamas jis tirštės dar labiau). Šiuo glajumi aptepkite grybukų kepurėles. Su kakaviniu glajumi dirbti šiek tiek sunkiau negu su tirpintu šokoladu, nes jis linkes nutekėti ir džius truputį ilgiau. Tačiau tokie grybukai bus višiškai kaip vaikystėje.
•
Jeigu baltas glajus tepamas atrodo per tirštas, lieka tepimo drūžės, atskieskite jį trupučiu vandens (labai nedaug, turėtų pakakti 1-2 šaukštelių).