1.
Įdarui džiovintus grybus užpilti dosniu kiekiu šilto vandens ir palikti 2-3 valandoms (arba nakčiai), kad išbrinktų.
2.
Tešlai vandenį (arba augalinį pieną) pašildyti, jog būtų lengvai šiltas, bet jokiu būdu ne karštas.
3.
Į dubenį berti pusę miltų ir sausas mieles, išmaišyti. Suberti cukrų, druską ir dar kartą išmaišyti. Viduryje padaryti duobutę ir pamažu maišant supilti šiltą vandenį. Gerai išmaišyti, jog tešla būtų be gumuliukų. Pridengti dubenį rankšluostėliu ir palikti šiltoje vietoje 1-1.5 valandos, jog suputotų, pakiltų.
4.
Į pakilusią tešlą įmaišyti aliejų. Tada per kelis kartus įmaišyti likusius miltus ir užminkyti glotnią, elastingą tešlą. Ji turėtų būti minkšta, gali būti lengvai lipni. Jei atrodo labai lipni, įberkite dar šiek tiek miltų ir perminkykite, o jei atrodo per kieta, įpilkite dar truputį šilto vandens.
5.
Tešlą suspausti į kamuolį, jos paviršių patepti trupučiu aliejaus, dėti į švarų dubenį, uždengti rankšluostėliu ir palikti pakilti šiltai apie 1-2 valandas, kad tešlos tūris padvigubėtų (arba galima kildinti šaldytuve per naktį).
6.
Kol tešla kyla, pasiruošti įdarą. Išbrinkusius grybus nusunkti ir supjaustyti mažais gabalėliais. Svogūną smulkiai sukapoti.
7.
Keptuvėje įkaitinti šaukštą aliejaus ir apkepinti svogūnus iki suminkštėja. Sudėti grybus, 1 a.š. džiovintų čiobrelių ir maišant apkepinti 5-6 minutes iki nelieka skysčio. Pagal skonį pagardinti druska ir pipirais. Nuimti nuo ugnies ir palikti atvėsti.
8.
Kai tešla pakyla, gnybti jos gabalėlį (aš imu apie 20g dydžio), truputį paridengti tarp delnų ir ištampyti į paplotėlį. Ant jo vidurio dėti po šaukštelį grybų įdaro, užspausti kraštus, dar pavolioti tarp delnų į apvalų rutuliuką. Rutuliuką dėti ant aliejumi pateptos skardos ar lėkštės (arba ant silikoninio kilimėlio). Taip suformuoti visas spurgas.
9.
Puode įkaitinti 600 ml aliejaus, kad būtų karštas, bet ne rūkstantis (tinkamiausia aliejaus temperatūra - tarp 180-190 C laipsnių).
10.
Į aliejų dėto po kelias spurgas, pradedant nuo pirmųjų suformuotų, nes jos bus lengvai pakilusios. Kepti, vis pavartant iki spurgos gražiai apskrus iš visų pusių (man trunka 5-6 min). Išimti kiaurasamčiu ir sudėti nuvarvėti ant popierinių rankšluostėlių.
•
Tešlos kildinimas. Man patinka tešlą kildinti iki 35 C laipsnių pašildytoje, o tada išjungtoje orkaitėje. Jei minimali jūsų orkaitės temperatūra didesnė, įkaitinkite orkaitę, išjunkite, šiek tiek pravėdinkite ir dėkite dubenį su uždengta tešla. Beje, antrą tešlos kildinimą galima daryti ir šaldytuve per naktį - dėkite uždengtą rankšluosčiu dubenį su išminkyta tešla į viršutinę šaldytuvo lentyną ir kildinkite 12-16 valandų, likus 1-2 valandoms iki gaminimo, išimkite iš šaldytuvo, jog tešla sušiltų. Tokia šaldytuve lėtai iškilusi tešla man netgi dar skanesnė.
•
Šlapios mielės vietoje sausų. Jei gamintumėte su šlapiomis mielėmis, jų dėkite 20g ir darykite taip - pirmiausia ištrinkite mieles su cukrumi ir 1-2 šaukštais šilto vandens. Tada įmaišykite dar šiek tiek vandens (apie 100ml) ir palikite 15-20 min, jog mielės suputotų. Toliau viską darykite pagal receptą, t.y. įmaišykite pusę miltų, supilkite likusį vandenį ir palikite pirmam kilimui.