1.
Įjungti orkaitę kaisti iki 180 C (režimu viršus+apačia, be vėjelio).
2.
Pirmiausia pasiruošiame uogų padažą. Į prikaistuvį sudėti šaldytas avietes, cukrų ir citrinos sultis. Maišant kaitinti ant vidutinės ugnies iki užvirs. Užvirus pavirti apie 5 - 7 minutes nuolat maišant, kad šiek tiek sutirštėtų. Išvirtą padažą padalinti į dvi dalis - du trečdalius naudosime pyrago įdarui, o trečdalį - papuošimui. Įdarui skirtą padažą pertrinti per sietelį, kad neliktų aviečių sėklyčių.
3.
Pyrago pagrindui į prikaistuvį dėti sviestą ir ištirpinti. Sausainius sudėti į elektrinį smulkintuvą ir sumalti iki trupinių. Jei elektrinio smulkintuvo neturite, galima sudėti į šaldymui skirtą maišelį ir sutrumpinti kočėlu. Sausainius sumaišyti su ištirpintu sviestu.
4.
Kepimo formos (naudojau 20 cm skersmens) dugną iškloti kepimo popieriumi, o išorę apvynioti dviem sluoksniais folijos (
kaip šioje nuotraukoje), Sukrėsti sausainių masę ir paskirstyti per visą plotį. Spaudžiant šaukštu arba rankomis suformuoti tvirtą pagrindą.
5.
Kepti iki 180 C įkaitintos orkaitės viduryje apie 10 - 12 minučių iki kol lengvai paruduos. Ištraukti, o orkaitės temperatūrą sumažinti iki 150C (režimu viršus+apačia, be vėjelio)
6.
Pyrago kremui dubenėlyje sumaišyti cukrų ir miltus.
7.
Į gilų dubenį sudėti kreminį sūrį, maskarponės sūrį, cukraus ir miltų mišinį bei vanilinės ekstraktą. Maišyti mažu greičiu elektriniu kombainu su maišymo antgaliu iki vientisos masės, jokių gabaliukų jau neturėtų būti. Jei kombaino nenaudojate, maišyti reikėtų šaukštu arba konditerine šluotele darant maišymo, o ne plakimo judesius.
8.
Į paruoštą kremą po vieną įmušti kiaušinius, po kiekvieno švelniai permaišant tik tiek, kad ingredientai susijungtų. Plakti tikrai nereikia.
9.
Dubenį su paruoštu kremu kelis kartus trinktelėkite į stalviršį - tokiu būdu iškils oro burbuliukai, juos susprogdinkite.
10.
Ant iškepusio sausainių pagrindo sudėti pusę paruošto kremo ir paskirstyti per visą plotį. Tuomet sudėti įdarui skirtą aviečių padažą paskirstant per visą plotį (tiesiog švelniais judesiais dėkite šaukšteliu, nieko tokio, kad liks tarpelių). Galiausiai labai švelniais judesiais sudėti likusį kremą, stengiantis, kad kuo mažiau susimaišytų su uogų padažu.
11.
Šis sūrio pyragas kepamas garuose. Tad pirmiausia reikėtų pasiruošti kepimui. Į nedidelę kepimo formą (aš naudojau mažą pyrago formą, galima naudoti ir kekso formą) įpilti iki pusės vandens ir pastatyti orkaitės apačioje.
12.
Sūrio pyragą kepti iki 150C įkaitintos orkaitės viduryje - ne ant vidurinės lentynos, o, kad pats pyragas būtų per orkaitės vidurį. Kepti apie 45 - 60 min, tikslus laikas priklausys nuo jūsų orkaitės. Pyragas bus iškepęs, kai pajudinus kepimo formą pyrago kraštai yra sutvirtėję, o pats vidurys šiek tiek juda lyg želė.
13.
Tada orkaitę išjungti, o jos dureles šiek tiek atidaryti - patogiausia tarp durelių įdėti rankšluostį ir tokiu būdu palikti poros centimetrų tarpą. Taip palikti atvėsti 1 - 2 valandoms. Vėliau išimti iš orkaitės ir leisti visiškai atvėsti kambario temperatūroje. Galiausiai pyragą dėti į šaldytuvą bent 4 - 5 valandoms (arba nakčiai), nes šaltas jis pats skaniausias.
14.
Pyragui atšalus, pasiruošti balto šokolado sluoksnį. Baltą šokoladą peiliu smulkiai sukapoti ir suberti į dubenį.
15.
Grietinėlę pašildyti iki bus labai karšta, bet dar ne verdanti. Supilti ant šokolado ir palikti pastovėti 3-4 min. Tada gerai išmaišyti šluotele ar silikonine mentele iki šokoladas ištirps (jei liko neištirpusių gabalėlių, dėti kelioms sekundėms į mikrobangę ir vėl išmaišyti).
16.
Kremą supilti ant atšaldyto sūrio pyrago ir paskirstyti per visą plotį. Dėti į šaldytuvą sutvirtėti bent 30-60 min.
17.
Prieš patiekiant tortą papuošti likusiu uogų padažu ir šviežiomis uogomis bei mėtų lapeliais.