1.
Pirmiausia apvirkite kriaušes. Kriaušes nulupkite, bet jų kotelius palikite.
2.
Į puodą supilkite baltąjį vyną, vandenį, suberkite cukrų ir sudėkite cinamono lazdeles. Viską išmaišykite ir įmerkite kriaušes. Puodą su jame esančiais ingredientais kaitinkite iki užvirimo. Tuomet sumažinkite kaitrą iki minimalios ir leiskite lėtai virti apie 20–25 minutes.
3.
Apvirusias kriaušes ištraukite iš sirupo ir leiskite visiškai atvėsti. Tuomet supjaustykite kriaušes gabaliukais.Kriaušes apvirti galite ir iš anksto, prieš vieną ar dvi dienas, o iki naudojimo laikykite šaldytuve.
4.
Pasiruoškite kekso tešlą. Į dubenį sudėkite kambario temperatūros sviestą ir suberkite abiejų rūšių cukrų. Elektriniu plaktuvu išplakite iki purumo. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakant tešlą. Supilkite vanilę ir išmaišykite.
5.
Kitame inde sumaišykite miltus, karčios kakavos miltelius, kepimo miltelius, žiupsnelį druskos ir cinamoną. Suberkite trečdalį miltų mišinio ir išmaišykite. Tuomet supilkite pusę pasukų ir dar kartą permaišykite. Taip pakaitomis suberkite visus miltus ir supilkite visas pasukas.
6.
Juodąjį šokoladą supjaustykite nedideliais gabaliukais ir kartu su anksčiau apvirtomis kriaušėmis įmaišykite juos į tešlą.
7.
Apvalią kekso formą dosniai aptepkite sviestu ir apibarstykite miltais. Supilkite kekso tešlą į pasiruoštą formą. Keksą kepkite 175 laipsnių orkaitėje (su vėjelio funkcija) 50–60 minučių. Po 50 minučių mediniu pagaliuku patikrinkite, ar keksas iškepė – į keksą įkištas ir ištrauktas medinis pagaliukas turėtų būti sausas ir neaplipęs tešla. Jei keksas dar neiškepęs, grąžinkite jį į orkaitę ir kepkite dar dešimt minučių.Iškepusį keksą ištraukite iš orkaitės ir leiskite apie 20–30 minučių pravėsti. Tuomet atsargiai apverskite kepimo formą ir išimkite keksą.
8.
Pasiruoškite kreminio sūrio glaistą. Į dubenį sudėkite kambario temperatūros sviestą, kreminį sūrį ir suberkite cukraus pudrą. Elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos, purios masės. Supilkite vanilės ekstraktą ir dar kartą permaišykite.
9.
Pasigamintu kreminio sūrio glaistu aptepkite atvėsusį keksą.
10.
Papuošimui pasiruoškite karamelizuotas kriaušes. Kriaušę supjaustykite plonais griežinėliais. Į keptuvę sudėkite sviestą ir leiskite jam pamažu ištirpti. Tuomet sudėkite kriaušės griežinėlius ir leiskite iš abiejų pusių pakepti po minutę. Tuomet kriaušes apibarstykite ruduoju cukrumi ir nuolat maišant kaitinkite, kol pamatysite susidarant karamelės spalvą – tai užtruks apie vieną–dvi minutes.
11.
Tuomet kriaušes pabarstykite cinamonu, permaišykite ir išjungę kaitrą leiskite visiškai atvėsti.
12.
Karamelizuotomis kriaušėmis papuoškite kekso viršų. Keksas skaniausias pirmąją dieną.