1.
Į elektrinio kombaino indą suberiame miltus ir nedideliais gabalėliais sulaužytą šaltą kokosų aliejų. Pulsuodami triname apie 15-20 s iki konsistencija ims priminti duonos trupinius.
2.
Supilame klevų sirupą ir 50 ml kuo šaltesnio vandens. Dar patriname keliolika sekundžių iki masė suspaudus ją pirštais sulimpa. Jei atrodo per biru, įpilkite dar šiek tiek vandens ir patrinkite (pilkite labai nedaug, po 1-2 šaukštelius vienu kartu).
3.
Sparčiai suspauskite tešlą į kamuolį, jį šiek tiek paplokštinkite (neminkykite, nes kokosų aliejus ims tirpti). Suvyniokite į maistinę plėvelę (ar bičių vaško plėvelę) ir padėkite į šaldytuvą 10-15 minučių, jog truputį sutvirtėtų (ilgiau nelaikykite, nes sukietės per daug).
4.
Sutvirtėjusią tešlą dėkite ant trupučiu miltų pabarstyto paviršiaus ir iškočiokite į šiek tiek už kepimo formą didesnį diską. Jei kočiojant tešla įplyštų, nieko tokio, tiesiog suklijuokite ją pirštais.
5.
Tešlą užneškite ant kepimo formos ir lengvai spausdami rankomis suformuokite dugną bei kraštelius. Tada spausdami tešlą į formos kraštą nupjaukite išsikišusius likučius. Jei tešla kažkur plyštų, nesijaudinkite - paimkite atlikusį gabaliuką ir juo užklijuokite.
6.
Dugną subadykite šakute. Tada uždenkite kepimo popieriaus lapu ir uždėkite svorių (tiks pupelės, žirniai, ryžiai ar kt.) - tai padės tartos pagrindui nesideformuoti kepant.
7.
Pagrindą kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 minučių (vidurinėje lentynoje, kepimo režimas viršus+apačia). Tada kepimo popierių su svoriais nuimkite, orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 180 laipsnių ir pakepkite dar 7-10 minučių iki pyrago dugnas šiek tiek apkeps. Ištraukite iš orkaitės ir palikite visiškai atvėsti.
8.
Kol pagrindas vėsta, pasiruoškite citrininį kremą. Visus kremo ingredientus, išskyrus citrinų sultis, sudėkite į nedidelį puodą (krakmolą prieš tai išmaišykite su dalimi augalinio gėrimo (dar vadinamo pienu), jog nesušoktų) ir kaitinkite ant vidutinės ugnies nuolat maišydami.
9.
Kai šiek tiek sušils, supilkite citrinos sultis. Jų pilkite tiek, kad skonis būtų maloniai saldžiarūgštis, ne per rūgštu (skirtingų citrinų rūgštumas varijuoja). Pakaitinkite iki masė užvirs. Tada maišydami pavirkite 1-2 minutes, kad kremas sutirštėtų (užvirinimas taip pat aktyvuos agar agarą).
10.
Citrininį kremą iškart pilkite ant tartos pagrindo ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros. Kai atvės, padėkite į šaldytuvą bent 2-3 valandoms (arba nakčiai).
11.
Sutvirtėjusią tartą galima (bet tikrai nebūtina) papuošti kaip tik norisi - aš užbėriau saujelę šilauogių ir keletą mėtų lapelių. O tada metas pjauti ir mėgautis!
•
Nenustebkite tarp ingredientų pamatę ciberžolę - skonyje jos nejausite, bet būtent ji tartai suteikia žavią geltoną spalvą. Visgi jei ciberžolės nemėgstate, galite šį ingredientą praleisti.
•
Beje, svarbus momentas - citrinų sulčių kiekį būtinai koreguokite pagal savo skonį. Į kaitinamą kremą pirmiausia įpilkite apie trečdalį viso recepte nurodyto sulčių kiekio, o tada vis ragaudami pilkite iki skonis džiugins. Skirtingų citrinų rūgštingumas labai varijuoja, o ir kiekvieno mūsų saldžiarūgščio tobulumo balansas yra individualu.