Autorius apie receptą:
Be galo skani ir lengvai pagaminama naminė saulėgrąžų chalva! Man ji netgi skanesnė už parduotuvinę, o ir išeiga taupesnė. Jos recepą nusižiūrėjau iš
Be galo skani ir lengvai pagaminama naminė saulėgrąžų chalva! Man ji netgi skanesnė už parduotuvinę, o ir išeiga taupesnė. Jos recepą nusižiūrėjau iš Ingridos ir jis tikrai puikus! Aišku, chalva, kaip ir kiti saldumynai, nėra skirta kasdienai, bet koks nostalgiškas man jos skonis, kartais tikrai juk galima sau leisti pasimėgauti! O kai norisi sveikiau, tada darau tokį sveikesnį variantą be cukraus - tiesiog sutrintas saulėgrąžas sumaišau su šiek tiek medaus (dedu jo tik tiek, kad saulėgrąžos suliptų na ir kad jaustųsi saldumo) ir iš masės formuoju kamuoliukus, nes be cukraus chalva gautųsi biri ir nesipjaustytų, o kamuoliukai puikiai tą išsprendžia, gaunasi maistingi vieno kąsnio gardėsiai :)
(...daugiau)(...mažiau)
Laura
AKCIJOS:
Rodytiakcijas
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
300 gramų
saulėgrąžų
150 gramų
cukraus
60 mililitrų
vandens
1.5 šaukšto
aliejaus
(neutralaus skonio arba saulėgrąžų)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 30 min.
1.
Saulėgrąžas suberiu į sausą keptuvę ir maišydama and vidutinės ugnies pakepinu, jog lengvai apskrustų. Tada išberiu į keptuvės į dubenį ir palieku visiškai visiškai atvėsti (tas svarbu!). Atvėsusias sutrinu virtuviniu kombainu iki kuo smulkesnių trupinių.
2.
Į puodą suberiu cukrų, užpilu vandeniu ir verdu, kol visiškai ištirpsta. Tada supilu alieju ir paverdu ant nedidelės ugnies dar kokias 6-7 minutes. Puodą sirupo virimui geriau imkite aukštesniais kraštais, nes virdamas jis gana putoja, taip ir turi būti.
3.
Tada sirupą nuimu nuo ugnies, palieku 1-2 minutes pastovėti, jog vos vos atvėstų, ir dar karštą supilu ant sutrintų saulėgrąžų. Labai gerai išmaišau, jog sirupas tolygiai pasiskirstytų.
4.
Masę dedu į kepimo popieriumi išklotą formelę (puikiai tiks pvz. kekso forma), tvirtai ją suspausdama (kaip kad formuojant tinginį), jog neliktų oro tarpų. Kai chalva visiškai atvėsta, dedu ją valandai-dviems į šaldytuvą, jog galutinai sutvirtėtų, o tada jau galima valgyti :)
5.
Beje, kai norisi sveikiau, galima pasigaminti ir chalvos variantą be cukraus - tiesiog sutrintas saulėgrąžas sumaišyti su šiek tiek medaus (dedu jo tik tiek, kad saulėgrąžos suliptų na ir kad jaustųsi saldumo) ir iš masės formuoti tokius kamuoliukus - triufeliukus, nes be cukraus chalva gautųsi biri ir nesipjaustytų, o kamuoliukai puikiai tą išsprendžia, gaunasi maistingi vieno kąsnio gardėsiai. Aišku, skonis nuo tikrosios chalvos skirsis, bet kaip sveikesnė alternatyvą prie kasdienės kavos puodelio labai skaniai tinka :)
Liuks greitai ir lengvai tik laukti ilgokai norisi iš kart paragaut
ATSAKYTI
Valdas
2019-01-14 17:47
Gerą dieną,
būtinai išbandysiu. Tik kitą kartą būtų puiku, jeigu nuotrauka būtų ne stockinė, o nufotografuotas pats išėjęs gaminys pagal aprašytą receptą :)
ATSAKYTI
Rasa
2018-12-26 22:15
O su riesutais galbūt irgi pavyktų pagal šị recepta?
ATSAKYTI
Virginia
2018-04-23 06:46
Ar galima saulegrazas sutrinti kazkuo kitu,neturint virtuvinio kombaino??
ATSAKYTI
Greta
2018-04-23 09:13
Patogiausia pakeisti būtų rankiniu blenderiu. Galima ir grūstuve prieskoniams, bet gerokai ilgiau užtruks.
ATSAKYTI
Lina
2019-11-13 08:25
Kavamale
ATSAKYTI
Lina
2018-03-23 18:19
Cukraus ryskiai per daug...
ATSAKYTI
Laura
2018-03-23 18:36
Na chalva yra toks jau saldumynas - saldus ir valgomas pasigardžiuojant bei mažais gabalėliais :) Dedant mažiau cukraus ar darant be jo, tiesiog nebebūtų chalvos konsistencijos, ji nesipjaustytų. Bet recepto pabaigoje yra patarimas, kaip galima paruošti į chalvą skoniu panašius sveikesnius gardėsius :)
ATSAKYTI