1.
Orkaitę įjungti kaisti iki 180 C laipsnių.
2.
Į prikaistuvį supilti pieną, suberti aguonas ir pakaitinti ant vidutinės ugnies iki beveik užvirs. Nuimti nuo ugnies ir palikti atvėsti.
3.
Miltus sumaišyti su kepimo milteliais. Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų (jei labai skubate, galite to nedaryti, žr. patarimus žemiau).
4.
Į dubenį dėti minkštą kambario temperatūros sviestą, cukrų, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos. Viską elektriniu plaktuvu labai gerai išplakti iki purios masės. Į ją per du kartus sudėti trynius, išplakant po kiekvieno dėjimo.
5.
Į sviesto plakinį pakaitomis berti miltus ir dėti aguonų bei pieno masę, kaskart išmaišant šaukštu, jog neliktų sausų miltų. Įtarkuoti apelsino žievelę (tik geltoną dalį be baltos), įspausti apelsino sultis (jų man gaunasi 4-5 šaukštai) ir išmaišyti.
6.
Kitame dubenyje kiaušinių baltymus išplakti iki standumo (kad apvertus neiškristų iš indo). Švelniais judesiais juos įmaišyti į tešlą.
7.
Kekso formą (naudojau 24 cm skersmens) patepti sviestu ir pabarstyti džiūvėsėliais. Sukrėsti tešlą, išlyginti paviršių.
8.
Keksą kepti iki 180C įkaitintos orkaitės viduryje (kepimo režimas - viršus+apačia, be vėjelio). Kepti apie 45-60 minučių, priklausomai nuo naudojamos formos dydžio ir kekso storio. Keksas bus iškepęs, kai viršus gražiai paruduos, o įkišę medinį pagaliuką į storiausią kekso vietą, pagaliuką ištrauksite neapsivėlusį tešla.
9.
Iškepusiam keksui leisti šiek tiek atvėsti formoje, o tada išimti, perkelti ant grotelių ir leisti visiškai atvėsti. O tada įdėkite į sandarų indelį ar maišelį ir leiskite pastovėti per naktį - taip drėgmė tolygiai pasiskirstys po visą keksą ir jis bus pats skaniausias.
•
Svarbu. Keksą pjakite tik visiškai atvėsusį, tada jis pats skaniausias, ingredientai visiškai susijungę. Antrą dieną po kepimo, palaikytas sandariame indelyje, man jis dar skanesnis.
•
Jei skubate, kiaušinių baltymų galite neatskyrinėti, o tiesiog į sviesto masę įplakti visus kiaušinius. Tokiu atveju kepimo miltelių dėkite 2 a.š. ir miltų gali reikėti truputį daugiau - jų dėkite tiek, kad tešla būtų riebios grietinės tirštumo. Visgi atskyrus trynius ir baltymus keksas pavyksta dar skanesnis, puresnis.
•
Cukrus. Vietoje paprasto balto cukraus galite naudoti rudąjį cukrų. Jis keksui suteiks papildomo karameliškumo, šventiškumo.
•
Glajus keksui. Jei norite puošniau, atvėsusį keksą galite aplieti citrinų sulčių ir cukraus pudros glajumi. Į 3-4 šaukštus citrinų sulčių pamažu maišydami šaukštu berkite cukraus pudrą iki glajus bus norimos konsistencijos (cukraus pudros prireiks nemažai). Juo apliekite keksą ir palikite sutvirtėti kambario temperatūroje.