1.
Pagaminkite bulvių virtinukus. Bulves su lupenomis gerai nuplaukite ir suberkite į puodą. Virkite pasūdytame vandenyje, kol taps minkštos. Nukoškite, nugarinkite ir palikite šiek tiek atvėsti. Tuomet nulupkite odeles ir sutrinkite bulvių trintuvu.
2.
Trintas bulves sumaišykite su miltais, krakmolu ir druska. Išminkykite minkštą tešlą. Priklausomai nuo bulvių rūšies ir jų krakmolingumo, gali prireikti daugiau miltų – jei reikia, įberkite jų papildomai, bet nepadauginkite, nes virtinukai bus kieti. Tinkamai paruošta tešla turi būti formuojama, tačiau minkšta, šiek tiek lipni.
3.
Bulvių masę perkelkite ant miltais pabarstyto stalviršio. Imkite po gabalėlį tešlos ir suformuokite volelį (apie 2 cm storio), supjaustykite jį apie 2 cm pločio gabalėliais. Jei norite, kiekvieną virtinuką galite perbraukti per šakutės dantukus taip, kad paviršiuje atsispaustų juostelės.
4.
Virtinukus berkite į verdantį pasūdytą vandenį. Virkite dalimis, taip, kad nesukibtų. Virtinukams iškilus į vandens paviršių, virkite 1-2 minutes. Tuomet išgriebkite, nukoškite ir perdėkite į lėkštę.
5.
Jei norite, bulvių virtinukus galite apkepti: keptuvėje virš vidutinio dydžio ugnies ištirpinkite šaukštą „Naturli“ augalinės sviesto alternatyvos „Vegan Block“. Suberkite virtus virtinukus ir vis pamaišydami kepkite 3-4 minutes, kol gražiai apskrus.
6.
Paruoškite padažą. Gilioje keptuvėje ar puode įkaitinkite aliejų virš vidutinės ugnies. Suberkite kubeliais supjaustytus svogūnus, plonomis riekelėmis supjaustytas morkas ir saliero stiebus, smulkiai kapotus česnakus. Kepkite, vis pamaišydami, kol daržovės suminkštės.
7.
Sudėkite pomidorų pastą, pagardinkite prieskoniais ir kaitinkite dar minutę, kol prieskoniai paskleis gardų aromatą.
8.
Suberkite sojų faršą, supilkite konservuotus pomidorus ir daržovių sultinį, įdėkite lauro lapelius. Gerai išmaišykite ir leiskite užvirti. Sumažinkite ugnį ir virkite apie 15-20 minučių.
9.
Patiekite. Bulvių virtinukus (virtus ar apkeptus) suberkite į paruoštą padažą. Suberkite tarkuotą augalinės kilmės gaminį („sūrį“). Išmaišykite ir nedelsiant patiekite. Papuoškite šviežių bazilikų lapeliais.
•
Bulviniams virtinukams naudokite krakmolingas bulves ir virkite jas su lupenomis. Virtinukams reikalinga kuo sausesnė bulvių masė – iš tokios lengvai paruošite tešlą, o virtinukai bus minkšti, švelnios tekstūros.
•
Jei norite, galite naudoti ir pirktinius bulvių virtinukus (atkreipkite dėmesį į sudėtį – jų būna pagamintų tiek iš augalinės, tiek ne vien iš augalinės kilmės produktų).
•
Bolonijos padažą galite pagardinti ir kitomis daržovėmis, pavyzdžiui, keptomis paprikomis ar pievagrybiais. Patiekti padažą gardu ne tik su bulvių virtinukais, bet ir su įvairių rūšių makaronais.
•
Dalį padažo galite užšaldyti, o vėliau atšildyti šaldytuve. Suformuotus bulvių virtinukus taip pat galite užšaldyti; jų atšildyti prieš verdant nereikia.