Kepame Naan duoneles - receptas žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 12)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 12)
Naan
Asta, Saulėta virtuvė

Naan – tai plokščia keptuvėje kepama indiška duona, tiesiog sutverta jaukioms ir sočioms šeimos vakarienėms, ir štai tokioms žiemos dienoms, kai už lango žvarbu, o maistas sušildo. Dubenėlius pripildžius aromatingo troškinio, nėra gardesnio būdo jam valgyti, nei mirkant į jį sviestu apteptas žvilgančias duoneles. Ką jau kalbėti apie tą paskutinį kąsnelį, kai gabalėlį duonos suvilgot į paskutinius padažo likučius.

Ši duona, priešingai nei mums įprasti kepalėliai, yra plokščia. Jos nereikia raikyti – tiesiog imti paplotėlį, dosniai iki žvilgesio suvilgytą tirpintu sviestu, ir valgyti su troškiniais, kariu, tirštomis sriubomis ar kokiais tik norisi patiekalais. Naan puikiausiai tiks ir sumuštiniams, gal kiek labiau primenantiems pusryčių picas, ir suktinukams, panašiems į graikiškąsias gyros. Net ir pati viena Naan duona, be jokių priedų, yra labai gardi: minkšta, puri, korėta, malonios tekstūros. Tačiau greta indiškų valgių, tokių kaip tikka masala, neabejotinai atsiskleidžia gardžiausiai.

Autentišką ir rytais dvelkiantį Naan skonį geriausiai pajusti padeda juodgrūdės sėklos ir kalendros. Tai unikalūs tų kraštų prieskoniai, tad, nors jų skonis gali pasirodyti kiek neįprastas ar retesnis, nepraleiskite progos pakeliauti skoniais. Juodgrūdės sėklų – aštroko ir pikantiško skonio, šiek tiek panašių į kuminą – tikrai rasite specializuotuose parduotuvėse, o štai šviežių kalendrų dažniausiai būna kone kiekviename didesniame prekybos centre. Šie prieskoniai yra baigiamasis duonos gaminimo akordas, bet – tikrai svarbus galutiniam rezultatui bei skoniui.

Nepamirškite: skaniausios Naan duonelės dar šiltos, tad kepkite jas prieš pat patiekiant. Jei tešlą jau būsite pasiruošę, užtruksite visai neilgai, o šiltos duonelės bus pačios minkščiausios, jų tekstūra - gardžiausia.

  • Klasikinė Naan gardinama tik tirpintu sviestu (arba lydytu ghee sviestu), juodgrūdės sėklomis ir smulkintais kalendrų lapeliais.
  • Jei mėgstate kiek pikantiškesnį skonį ir česnakus, sviestą keiskite česnakiniu sviestu, kurį pasiruošite itin paprastai; aprašymą rasite recepte.
  • Galiausiai, nors ir toli nuo autentiško recepto, bet labai verta paragauti Naan duonos su sūriu. Tarkuotą sūrį įsukite į iškočiotą tešlos lakštelį, iškočiokite jį dar kartą taip, kad sūris liktų tešlos viduje, ir iškepkite įprastai. Sūris išsilydys ir netrukus ragausite nuostabiai gardų, picą kiek primenantį, užkandį. Patiekite prie dubenėlio šildančios sriubos, ir tai bus tikrai įsimintinas derinys!

 

 

6 duonelės
Paruošite per 1 val. + tešlos kildinimas


Naan duonelės / Klasikinė, česnakinė ir sūrio duonelės

  • ½ stiklinės (125 ml) šilto vandens
  • 2 ¼ arb. š. (7 g) sausų mielių
  • 1 arb. š. cukraus
  • 2 stiklinių (280 g) miltų
  • 1 valg. š. cukraus
  • ½ arb. š. druskos
  • 1/3 stiklinės (80 g) natūralaus jogurto
  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 valg. š. juodgrūdės sėklų (galima nedėti)


Klasikinėms duonelėms:

  • 30 g tirpinto sviesto


Česnakinėms duonelėms:

  • 30 g sviesto
  • 1 česnako skiltelės


Sūrio duonelėms:

  • 30 g tirpinto sviesto
  • poros saujų tarkuoto sūrio


Patiekiant:

  • saujelės juodgrūdės sėklų
  • ryšelio šviežių kalendrų

 

1. Pasiruoškite visus duonelių tešlai reikiamus ingredientus.

 

 

2. Šiltą vandenį sumaišykite su sausomis mielėmis ir šaukšteliu cukraus. Uždenkite rankšluostėliu ir palikite kambario temperatūroje 10-15 minučių, kol paviršius suputos (mielės taps aktyvios).

 

 

3. Miltus sumaišykite su valgomuoju šaukštu cukraus ir druska. Mišinio viduryje šaukštu suformuokite duobelę.

 

 

4. Supilkite alyvuogių aliejų, sudėkite jogurtą, suberkite juodgrūdės sėklas ir supilkite aktyvų mielių mišinį.

 

 

5. Išmaišykite, kol neliks sausų miltų.

 

 

6. Minkykite rankomis arba elektriniu maišytuvu apie 10 minučių, kol tešla bus minkšta, švelni ir elastinga. Įberkite papildomą šaukštą miltų, jei tešla pernelyg lipni, tačiau prisiminkite, jog kuo ilgiau minkysite, tuo elastingesnė ir mažiau lipni taps tešla, tad berti miltų papildomai neskubėkite. Jei minkote elektriniu pastatomu plaktuvu, iš pradžių galite naudoti maišymo antgalį (žr. nuotraukose aukščiau), produktams susimaišius – pakeistį jį į minkymo antgalį („kablį“).

7. Išminkytą tešlą suformuokite į rutulį. Dėkite į lašeliu aliejaus pateptą dubenį, uždenkite rankšluostėliu ir palikite kilti apie valandą, arba kol tešlos tūris padvigubės.

 

 

 

8. Pakilusią tešla kelis kartus paminkykite ir padalinkite į šešias daugmaž lygias dalis.

 

 

9. Iš kiekvienos dalies suformuokite tešlos kamuoliuką. Kamuoliukus išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos miltais pabarstytos skardos. Laikykite uždengtus šiek tiek sudrėkintu rankšluostėliu, kad tešla neišsausėtų.

10. Keptuvę (geriausia – ketaus) labai gerai įkaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies.

11. Imkite po vieną tešlos kamuoliuką ir iškočiokite ovalius 3-4 mm storio paplotėlius (apie 18-20 cm ilgio, 12-14 cm pločio).

 

 

12. Kai keptuvė bus labai gerai įkaitusi, patepkite ją labai mažu lašeliu aliejaus (tik vos, vos!). Dėkite į keptuvę iškočiotą paplotėlį. Kepkite apie 1-2 minutes, leisdami tešlai džiūti ir pūstis. Viršutinėje paplotėlio dalyje ims kilti burbulai.

 

 

13. Apverskite ir kepkite dar apie 1-2 minutes, kol paplotėlis bus iškepęs, o prieš tai išsipūtę burbuliukai – apskrudę iki tamsios spalvos.

 

 

 

14. Lygiai taip pat iškepkite visas duoneles. Jau iškeptas galite laikyti šiltoje orkaitėje, kad neatvėstų, kol baigsite iškepti visas.

15. Pasiruoškite produktus duonelių patiekimui.

 

 

16. Patiekite klasikines Naan duoneles. Duoneles aptepkite tirpintu sviestu, apiberkite saujele juodgrūdės sėklų ir kapotomis kalendromis.
 

 

17. Patiekite česnakines Naan duoneles. Į kaitrai atsparų indelį įdėkite sviestą ir sutraiškytą česnako skiltelę.

 

 

18. Pakaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol sviestas ištirps. Išimkite iš orkaitės ir palikite pastovėti apie 10 minučių, kol sviestas įgers česnako skonį ir aromatą.
 

 

19. Česnakiniu sviestu aptepkite Naan duoneles. Apiberkite saujele juodgrūdės sėklų ir kapotomis kalendromis.

 

 

20. Iškepkite ir patiekite sūrio duoneles. Duoneles paruoškite pagal viršuje surašytą receptą iki 9 žingsnio, tik paplotėlį iškočiokite daugmaž apskritimo formos.
21. Iškočiotą paplotėlį aptepkite tirpintu sviestu (galite naudoti paprastą arba česnakinį sviestą).

 

 

22. Į paplotėlio centrą dėkite saują tarkuoto sūrio.

 

 

23. Kraštelius suimkite ir užsukite taip, kad sūris liktų tešlos „krepšelio“ viduje.
 

 

 

24. Tešlos „krepšelį“ apverskite taip, kad tešlos užsukimas būtų apačioje.

 

 

25. Stalviršį lengvai pabarstykite miltais ir iškočiokite į ovalų paplotėlį.

 

 

26. Kepkite įkaitintoje keptuvėje ir patiekite su sviestu arba česnakiniu sviestu, kaip aprašyta 10-14 punktuose.

 

 

PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI

  • Duonelėms naudokite aukščiausios rūšies kvietinius miltus (550D).
  • Natūralų arba graikišką jogurtą galite keisti grietine, kefyru ar pienu.
  • Kartais Naan duonelių tešlai yra naudojami kiaušiniai, kurie šiek tiek pakeičia tešlos tekstūrą, tačiau tradiciniame recepte jie nenaudojami. Šios duonelės – puikus pasirinkimas žmonėms, dėl alergijos negalintiems valgyti kiaušinių ir jų produktų.
  • Jei duoneles norite kepti su šviežiomis mielėmis, keiskite jas pagal santykį: 1 dalis sausų mielių = 3 dalys šviežių mielių, t.y. 7 g sausų mielių = 21 g šviežių mielių.
  • Kočiojimui naudokite labai nedaug miltų. Stipriai miltuotas duoneles bus sudėtingiau iškepti, sausi miltai ims degti kaitrioje keptuvėje. Vietoje miltų kočiojimui galite naudoti šlakelį aliejaus – tiesiog suvilgykite juo stalviršį, kad tešla nekibtų.
  • Naan duonelės kepamos ypatingai didelėje kaitroje, tradiciškai – specialioje molinėje krosnyje („tandoor“). Namuose tai vargiai įmanoma, todėl geriausiai kepimui tiks ketaus keptuvė. Įkaitinkite ją virš vidutinės ugnies labai gerai, tol, kol pradės rūkti. Jei keptuvė jau gerai įsodrinta aliejumi, papildomai tepti riebalais jos nereikia; jei keptuvę naudojate neseniai ar retai, ir natūralaus įsodrinimo jai dar trūksta, į įkaitintą keptuvę įpilkite apie šaukštelį aliejaus. Naan duonelių kepimui nenaudokite lengvų, nepatvarių, didelei kaitrai neatsparių keptuvių, nes jog gali deformuotis ar būti pažeistos.
  • Didelė kaitra reikalinga tam, kad duonelės iškeptų kuo greičiau. Kuo greičiau iškeps duonelės – tuo puresnės ir malonesnės tekstūros jos bus. Kepdamos ilgiau, duonelės ims sausėti, džiūti, ir praras savo unikalumą.
  • Paskutinis duonelių paruošimo žingsnis – jų aptepimas tirpintu sviestu – labai svarbus, nes suteikia ne tik ypatingo žvilgesio, bet ir gardaus skonio. Be to, duonelės ilgiau išlieka minkštos, vėsdamos neima sausėti.
  • Sviestą galite keisti lydytu sviestu (ghee).
  • Pagal autentišką receptą ruošiamos ir patiekiamos Naan duonelės yra gardinamos juodgrūdės sėklomis ir smulkintomis kalendromis. Juodgrūdės sėklos – aštroko ir pikantiško skonio (šiek tiek panašaus į kuminą), dažnai naudojamos indiškuose, egiptietiškuose patiekaluose.
  • Juodgrūdės sėklas galite pakeisti juodojo sezamo sėklomis ar kumino sėklomis.
  • Naan duona su sūriu – tolėliau nuo autentiško recepto, tačiau skonis išties vertas pabandymo! Duonelės viduje esantis sūris kepant išsilydo, tampa tąsus ir, jei valgote duonelę dar šiltą, tai yra visiškai nuostabaus skonio ir tekstūros užkandis, primenantis picą su indišku poskoniu! Galite naudoti mėgstamą gerai besilydantį fermentinį sūrį, čederio sūrį ar sūrių mišinį picai.
  • Duonelių tešlą galite pasiruošti iš vakaro, o suformuotus tešlos rutuliukus per naktį laikyti šaldytuve. Kitą dieną leiskite jiems atšilti kambario temperatūroje, iškočiokite ir kepkite duoneles!
  • Patiekite duoneles su indiškais patiekalais (pvz., Tikka Masala), kariu, vištienos ar daržovių troškiniais, tirštomis sriubomis. Tiesiog perlenkite duonelę ar plėšykite ją gabalėliais, mirkykite į patiekalą ir gardžiuokitės!

 

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital