Autorius apie receptą:
Per visas mūsų šeimos šventes verdama gira. Ši tradicija tebegyvuoja ir dabar. Močiutė mėgo tamsesnę girą, todėl duonos riekeles paskrudindavo orkaitėje. Man labiau
Per visas mūsų šeimos šventes verdama gira. Ši tradicija tebegyvuoja ir dabar. Močiutė mėgo tamsesnę girą, todėl duonos riekeles paskrudindavo orkaitėje. Man labiau patinka šviesi, todėl juodą duoną tik sudžioviname. Paprastai verdu 2 dideliuose puoduose padalijus duonos kepalo riekeles per pusę, į kiekvieną puodą įberiu po saujelę kmynų.
(...daugiau)(...mažiau)
Audronė
AKCIJOS:
Rodytiakcijas
TAIP
NE
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 10
800 gramų
juodos duonos
800 gramų
cukraus
50 gramų
šlapių mielių
2 saujelės
kmynų
1 saujelė
razinų
12 litrų
vandens
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Duoną supjaustyti riekelėmis, palikti džiovintis.
2.
Į didelius puodus sudėti sudžiovintos duonos riekeles, suberti kmynus, užpilti šaltu vandeniu. Užvirus vandeniui pavirti 10 minučių, išjungti ugnį, leisti nusistovėti tirščiams. Nukošti per sietą išklotą marlės gabalu į vieną didelį indą. Aš naudoju 12 litrų talpos kibirą.
3.
Dalį cukraus, maždaug 1 valgomą šaukštą užberti ant mielių, išmaišyti.
4.
Likusį cukrų suberti į girą, gerai išmaišyti. Leisti girai atvėsti, kol bus tik drungna. Tuomet supilti ištrintas mieles, gerai išmaišyti. Indą uždengti dangčiu ir šiltai apkloti. Palikti 8-12 valandų, o geriausiai per naktį.
5.
Ryte atidengus, gira būna gražiai suputojus. Tuomet ją reikia išpilstyti į turimas talpas. Tai gali būti stiklainiai, buteliai. Aš pilstau į tris 5 l talpos butelius nuo vandens. Svarbu nepripilti talpų labai pilnų. Į kiekvieną įberti razinų, pastatyti šaltai. Gerai atvėsusią girą jau galima gerti. Išpilsčius į talpas, pirmą dieną reikia nepamiršti keletą kartų atidengti sandarius dangtelius, kad išeitų susikaupusios dujos.