Voveraitės įdomiau - 3 greiti receptai žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 5)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 5)
Voveraitės įdomiau - 3 greiti receptai žingsnis po žingsnio

Voveraitės – grybai, kuriems lietuvių širdyse yra skirtas atskiras kampelis. Mes visi puikiai žinome, kaip gardžiai dailios, trapios, miškų samanose besislepiančios voveraitės dera su bulvėmis ir grietinėlės ar grietinės padažu. Su niekuo nesumaišomas skonis ir aromatas atkeliavo dar iš vaikystės dienų – kaip dažnai būna, kad nė nepagalvojate, jog iš voveraičių galima paruošti ir kažką… kitokio? O juk tikrai galima!

 

Čia pat – trys skirtingos, labai paprastos, viena už kitą skanesnės idėjos. Galbūt, iš miško ar turgaus grįžę su krepšeliu šviežių voveraičių, išbandysite vieną iš jų? Voveraičių sezonas jau įsibėgėjo. Kaip visad, jis truputį per trumpas, tad atsidžiaugti ligi soties skubėkim dabar pat.

 

Prieš pradėdami gaminti, turėtumėte žinoti, kad:

  • voveraites, kaip ir visus grybus, būtina švariai nuvalyti. Lengvai tą padarysite voveraites trumpam užpylę šaltu pasūdytu vandeniu – nešvarumai atsiskirs ir iškils į vandens paviršių. 
  • voveraičių prieš gaminant nereikia apvirti, taip tik prarastumėte dalį jų skonio bei aromato. Kepkite jas svieste, kol voveraičių išskirtas skystis nugaruos. Paprastai tai užtrunka iki dešimties-penkiolikos minučių, priklausomai nuo to, kokį kiekį voveraičių kepate.
  • gardžiausia voveraites kepti svieste, pagardinti keptais svogūnais. Daug skirtingų prieskonių tik užgožtų švelnų voveraičių skonį – puikiausiai jos dera su paprasčiausiais druska ir pipirais, krapais ir čiobreliais. 

 

Kiekviename recepte rasite šį tą kitokio. O jei vietoje bulvių voveraites patiektume su makaronais? Jeigu voveraitėmis įdarytume orkaitėje su odele iki minkštumo keptas bulves?  Arba, jei grietinėlę pakeistume kokosų pienu? Jei paruoštume sotų ir jaukų troškinį su vištiena ir žiediniais kopūstais?

 

Kiekvienas šis „jei“ – būdas atrasti voveraites iš naujo, paragauti jas šiek tiek kitaip. Kada daugiau, jei ne dabar? Skanaukite, atraskite!

 

-----------------------

 

VIŠTIENOS TROŠKINYS SU VOVERAITĖMIS IR ŽIEDINIAIS KOPŪSTAIS

 

Kad ir koks gardus būtų bulvių ir voveraičių derinys – tai sotus, gana sunkus maistas. Kartais, ypač vasarą, norisi lengvesnių patiekalų. Voveraitės puikiai dera ir su kitomis daržovėmis, pavyzdžiui, žiediniais kopūstais. Derinį papildę vištiena, paruošite maistingus, sočius, bet lengvus pietus ar vakarienę. Pamėginkite grietinėlę pakeisti riebiu kokosų gėrimu iš skardinės – jis suteiks malonaus salsvumo. Jei labiau mėgstate klasikinius produktų derinius, vietoje kokosų gėrimo naudokite riebią grietinėlę.


3-4 porcijos

Paruošite per 40 min.

 

Ingredientai:

 

  • 4 valg. š. sviesto
  • 1 svogūno
  • 200 g voveraičių
  • žiupsnio druskos
  • žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • 400 g vištos krūtinėlės
  • 1 skardinė (400 ml) kokosų gėrimo (arba 200ml riebios grietinėlės+200 ml sultinio)
  • ½ nedidelio (arba ¼ didelio) žiedinio kopūsto
  • ryšelio šviežių arba džiovintų čiobrelių

 

1. Pasiruoškite reikiamus ingredientus.


 

2. Keptuvėje virš vidutinės ugnies ištirpinkite du šaukštus sviesto, sudėkite nedideliais kubeliais supjaustytą svogūną, pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite, vis pamaišydami, kol suminkštės.

 

 

3. Voveraites švariai nuvalykite, nuplaukite tekančiu šaltu vandeniu ir nusausinkite. Jei didesnės, pasmulkinkite, perpjaudami į kelias dalis. Suberkite į keptuvę su svogūnais. Kepamos voveraitės išskirs skystį – kepkite, vis pamaišydami, kol visas šis skystis nugaruos. Išimkite voveraites su svogūnais iš keptuvės į dubenėlį ir atidėkite į šalį.

 


 

4. Į tą pačią keptuvę sudėkite likusius du šaukštus sviesto ir gabalėliais supjaustytą vištieną. Kepkite, kol vištienos gabalėliai pabals.

 


 

5. Supilkite kokosų gėrimą (arba grietinėlę + sutinį).

 


 

6. Suberkite išskaidytus žiedinių kopūstų gabalėlius žiedynėlius ir viską išmaišykite.

 


 

7. Grąžinkite ir įmaišykite voveraites.

 


 

8. Pavirkite kelias minutes, kol žiediniai kopūstai suminkštės. Prieš baigiant virti paragaukite ir pagal skonį pagardinkite druska, pipirais ir šviežiais ar džiovintais čiobreliais. Patiekite iš karto.

 


 

-----------------------

 

ORKAITĖJE KEPTOS BULVĖS SU VOVERAITĖMIS

 

Bulvės ir voveraitės – klasika, kurios paneigti tiesiog neįmanoma. Tai tobulas derinys! Nuo jo pernelyg nenutoldami, siūlome bulves šįkart paruošti šiek tiek kitaip. Šviežias bulves švariai nuplaukite, subadykite smeigtuku, šiek tiek įpjaukite (kad kepant galėtų iš bulvių garuoti drėgmė), išdėliokite ant grotelių ir kepkite karštoje orkaitėje apie pusantros valandos. Per šį laiko bulvių odelė apskrus iki traškumo, o viduje jos bus nuostabiai minkštos. Iškepusias bulves įpjaukite giliau, „atidarykite“ ir dar trumpam grąžinkite į orkaitę. Drėgmei išgaravus, bulvės bus ne tik minkštos – jos bus purios! Beliks pripildyti jas voveraičių padažo, kuris tuoj pat įsigers į bulvių minkštimą. Tai labai paprastas ir itin sodraus skonio patiekalas. 

 


 

2 porcijos

Paruošite per 1 val. 30 min.

 

Ingredientai: 

 

  • 4 didelių bulvių
  • 2 valg. š. sviesto
  • 2 svogūnų
  • ½ arb. š. druskos
  • ½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • 200 g voveraičių
  • ¾ stiklinės (190 ml) riebios grietinėlės
  • ryšelio šviežių krapų

 

1. Paruoškite reikiamus ingredientus.

 


 

2. Orkaitę įkaitinkite iki 200 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Bulves gerai nuplaukite, nušveiskite šepetėliu ir nusausinkite. Subadykite mediniu smeigtuku.

 


 

3. Bulvės paviršiuje padarykite dvi nedideles įpjovas kryžmai. 

 


 

4. Dėkite bulves į orkaitę ant grotelių, įtaisytų orkaitės centre. Kepkite apie 1 val. 30 min., kol bulvės bus traškios išorėje, o viduje – visiškai minkštos.

 

5. Iškeptas bulves trumpam išimkite iš orkaitės ir pagilinkite įpjovas. Spustelėkite bulvę iš kraštų, kad ji atsivertų.

 


 

6. Atvertas bulves dėkite atgal į orkaitę ant grotelių ir kepkite dar 10 minučių, kad iš bulvės vidaus išgaruotų drėgmė.

 


 

7. Bulvėms baigiant kepti, pasiruoškite voveraičių padažą. Keptuvėje virš vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą ir pakepinkite jame smulkintą svogūną, kol suminkštės. Pagardinkite druska, pipirais. Suberkite švarias voveraites (jei didesnės – pasmulkinkite į kelias dalis) ir kaitinkite apie 10-15 minučių, kol voveraičių išskirtas skystis nugaruos. Supilkite grietinėlę, pagardinkite krapais ir dar porą minučių pakaitinkite. Nukaiskite.

 

 

8. Iškeptas bulves pripildykite voveraičių įdaro.


 

9. Ragaukite nedelsiant.

 



-----------------------

 

MAKARONAI SU VOVERAITĖMIS IR ŠONINE

 

Kokie gardūs tampa paprasčiausi makaronai, kai švelnus grietinėlės ir voveraičių padažus užpildo visus sraigtelių tarpelius! Žinoma, galite rinktis ir kitą pastos rūšį, bet iš dešimčių galimų pasirinkimų šiam receptui čiupkite tuos, kurių formą padažas galėtų užpildyti, įsigerti. Tuomet kiekvienas kąsnelis bus švelnus, kremiškas, aromatingas ir labai gardus. Vos keli ingredientai ir vos pusvalandis virtuvėje – tiek tereikia, kad paruoštumėte tobulą šeimos vakarienę.

 


2-3 porcijos

Paruošite per 30 min.

 

Ingredientai:

 

  • 150 g makaronų (pvz., sraigtelių)
  • 1 arb. š. druskos

 

  • 2 valg. š. sviesto
  • 1 svogūno
  • 100 g šaltai rūkytos šoninės
  • žiupsnio druskos
  • žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • 200 g voveraičių
  • ¾ stiklinės (190 ml) riebios grietinėlės
  • ryšelio šviežių ar džiovintų čiobrelių

 

1. Pasiruoškite reikiamus ingredientus. 

 


 

2. Makaronus išvirkite pagal instrukciją ant pakuotės pasūdytame vandenyje, tik virkite juos minute trumpiau nei nurodyta. Nukoškite, perliekite šaltu vandeniu ir atidėkite į šalį.

 


 

3. Keptuvėje virš vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą, sudėkite nedideliais kubeliais supjaustytą svogūną ir šoninę. Pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite, vis pamaišydami, kol šoninė apskrus ir svogūnai suminkštės.

 


 

4. Voveraites švariai nuvalykite, nuplaukite tekančiu šaltu vandeniu ir nusausinkite. Jei didesnės, pasmulkinkite, perpjaudami į kelias dalis. Suberkite į keptuvę su svogūnais ir šonine. Kepamos voveraitės išskirs skystį – kepkite, vis pamaišydami, kol visas šis skystis nugaruos. 

 


 

5. Supilkite į keptuvę grietinėlę. Pagal skonį pagardinkite druska, pipirais, šviežiais ar džiovintais čiobreliais.

 


 

6. Pakaitinkite, kol grietinėlė ims kunkuliuoti.

 


 

7. Suberkite virtus makaronus, išmaišykite ir pakaitinkite dar porą minučių.

 

 

8. Patiekite iš karto.

 



 

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital