Turbū retas iš mūsų nėra ragavęs kakavinio tinginio giminaičio - varškės tinginio. Šis be galo lengvai ir vos iš kelių ingredientų pagaminamas gardumynas, skoniu kažkuo primenantis Kuršėnų vyniotinį, seniai užkariavo mūsų širdis.
Šiandien jus kviečiame varškės tinginį pasigaminti šiek tiek kitaip - ne visus ingredientus sumaišant, o susluoksniuojant į žavų tortuką. Tikrai taip, skoniu labai panašų į mamos ar močiutės gamintą vaikystėje, tik ne kvadratinį, o tortiškai apvalų.
Kad būtų įdomiau, sausainius naudojome su spanguolėmis, o varškės kremo sluoksnį gardinome džiovintais abrikosais. Tačiau čia drąsiai improvizokite kaip tik norisi - sausainiai puikiais tiks ir klasikinio skonio, o abrikosų galite nedėti visai arba juos keisti kuo turite po ranka - razinomis, džiovintomis spanguolėmis, konservuotais persikais, šaldytomis ir atitirpintomis uogomis ar kitais mėgiamais priedais.
Varškės tinginio tortui pagaminti mums reikės:
- 2 pakelių sausainių (apie 330 g)
- 500 g varškės (naudojome 9 proc.)
- 200 g sviesto
- 200 g saldinto kondensuoto pieno
- 200 ml pieno (sausainiams pamirkyti)
- 200 g džiovintų abrikosų, supjaustytų kubeliais
- 0.5 citrinos (nebūtina, bet labai tinka)
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus
* Patarimas: jeigu abrikosai kietesni, prieš pjaustydami palaikykite 10-15 minučių užpylę karštu vandeniu (arba karšta arbata ar sultimis, jog būtų dar skaniau).
Pradedam!
1. Į dubenį sudedame varškę, minkštą kambario temperatūros sviestą ir kondensuotą pieną. Įspaudžiame citrinos sultis ir suberiame vanilinį cukrų. Elektriniu trintuvu viską sutriname iki glotnios masės, kad nesijaustų varškės grūdelių.
2. Kepimo formą (naudojome apvalią 20 cm skersmens) išklojame kepimo popieriumi. Pasiruošiame sausainius ir pieną.
3. Įmame po sausainį, merkiame porai sekundžių į pieną ir dedame į formą.
4. Sausainiais išklojame visą formos dugną. Tarpelius užpildome smulkiau sulaužytais sausainių gabalėliais.
5. Porą šaukštų varškės kremo atsidedame torto šonams aptepti, o likusį padaliname į tris dalis. Trečdalį kremo tepame ant sausainių, šaukštu lengvai spausdami, kad užpildytume tarpelius tarp sausainių.
6. Ant viršaus beriame pusę smulkintų džiovintų abrikosų ir juos šaukštu įspaudžiame į kremą.
7. Tada vėl dedame sluoksnį piene pamirkytų sausainių.
8. Ant jų tepame dar trečdalį kremo ir beriame džiovintus abrikosus.
9. Ant viršaus dedame paskutinį sausainių sluoksnį.
10. Užtepame likusį varškės kremą. Dedame tortą į šaldytuvą nakčiai, kad sustingtų ir skoniai susigertų.
11. Tada atsargiai apipjauname kraštus ir išimame iš formos.
12. Torto šonus aptepame atsidėtu kremu. Tortą papuošti galima kaip tik jums norisi - mes apibarstėme trupučiu džiovintų abrikosų, šiek tiek kokoso drožlių ir smulkintų riešutų.
13. O tada pjaustome ir skanaujame!