Varškės apkepas - kaip iškepti patį skaniausią ir puriausią + 25 receptai

2022-11-04
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 16)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 16)
Varškės apkepas

Retas atsisakytų gabalėlio kvapnaus, puraus ir minkštutėlio varškės apkepo... Mažuosius džiugina desertą primenantis patiekalas, o suaugusiems jis kelia saldžiausią nostalgiją. Esame tikri, kad kiekvienas turite savitą varškės apkepo receptą, tačiau norime pasidalinti naudingais patarimais, kaip iškepti tiesiog tobulą gardumyną, o taip pat ir kviečiame išbandyti įvairias varškės apkepo variacijas.



Puraus ir minkštučio apkepo paslaptys - pertrinta varškė ir išplakti kiaušiniai

Varškė. Pagrindinis varškės apkepo ingredientas, žinoma, yra varškė, tad jai ir reikėtų skirti pakankamai dėmesio. Varškės apkepui labiausiai tiks riebesnė, šiek tiek šlapesnė varškė. Idealiai tiktų kaimiška, tačiau, jeigu varškę pirksite parduotuvėje, geriau ieškokite kvadratinių varškės pakelių, juose esanti varškė smulkesnė, tolygesnė, drėgnesnė, nei maišeliais sufasuota.

Apkepui skirtą varškę rekomenduojame pertrinti per sietelį arba rankiniu maisto trintuvu (blenderiu) iki vientisesnės, puresnės, „kremiškesnės“ konsistencijos, tuomet ir apkepas bus minkštutis bei tirpstantis burnoje. Žinoma, galite naudoti pertrintą, kreminę varškytę tortams ir pyragams, tačiau ji yra dar skystesnė, tad apkepui, jeigu norėsite jį supjaustyti tvarkingais gabaliukais, reikės daugiau „surišančių“ manų (ar kitų kruopų, miltų).

Varškei drėgnumo, o apkepui daugiau minkštumo suteiks ir keletas šaukštų grietinės, šlakelis lydyto ar minkšto, su cukrumi ir/ ar kiaušinių tryniais išplakto sviesto.

Apkepas bus išskirtinai purus ir minkštutis, jeigu pusę varškės pakeisite rikota. Tuomet jums nė nereikės ilgai plakti kiaušinių, tad ne tik gardžiuositės puikiu patiekalu, bet ir sutaupysite laiko.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Kiaušiniai. Kiaušiniai - taip pat svarbi varškės apkepo dalis, padedanti palaikyti jo formą bei suteikianti jam purumo. Dažniausiai naudojama burnoje tirpstančio apkepo gudrybė - kiaušinių trynių ir baltymų atskyrimas. Kiaušinių trynius reikėtų išplakti su cukrumi arba tiesiog įmaišyti į pertrintą varškę, o iki standžių, tvirtų putų išplaktus baltymus atsargiai sumaišyti su paruošta apkepo mase tik prieš pat kepimą.

Galima su cukrumi plakti ir neatskirtus, „pilnus“ kiaušinius, tačiau tą daryti reikės ilgokai - iki kol cukrus visiškai ištirps, masė pasidarys puri, padidės jos tūris, tad apie 7-10 min.

Kruopos. Didžiąją varškės apkepo dalį sudaro varškė ir kiaušiniai, tačiau reikia nepamiršti ir trupučio kruopų, sutvirtinančių apkepą, palengvinančių jo pjaustymą.

Dažniausiai varškės apkepui „surišti“ naudojamos piene išbrinkintos manų kruopos, tačiau juos galima pakeisti sumaltais avižiniais dribsniais (tiesa, jie brinksta prasčiau, tad jų reikės šiek tiek daugiau, pvz., jeigu recepte siūloma naudoti 4 šaukštus manų kruopų, tai jas galite pakeisti 6 šaukštais kavamale sumaltų avižinių dribsnių).

Varškės apkepą galima paįvairinti ir kitomis, iš anksto išvirtomis kruopomis. Vienam kilogramui varškės reikės maždaug dviejų puodelių virtų ryžių (ypač tiktų kvapnieji basmati ryžiai), grikių, sorų ar bolivinių balandų (kynvos). Tiesa, svarbu, kad kruopos būtų išvirtos tinkamai - birios, nei pervirtos, nei dar kietokos.

Priedai. Varškės apkepas įprastai saldinamas nedideliu cukraus kiekiu, o vėliau, jeigu valgytojai yra smaližiai, apibarstomas cukraus pudra arba tiekiamas su uogiene, džemu.

Vengiantys naudoti cukrų, jo gali atsisakyti bei rinktis sveikesnes saldinimo alternatyvas. Saldumo varškės apkepui suteiks ir medus, klevų sirupas (būtinai įdėkite su klevų sirupu nuostabiausiai draugaujančių smulkintų graikinių ar pekano riešutų saujelę), keli sutrinti, labai gerai prinokę (net pernokę) bananai, saldūs džiovinti vaisiai ar uogos.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Varškės apkepą taip pat tinka pasaldinti datulėmis. Keletą minkštų (parduodamų uždarose dėžutėse prekybos centrų šaldytuvuose, daržovių skyriuose) datulių tiesiog sutrinkite su varške, o jeigu tokių neturite, tai tiks kietesnės datulės, tačiau reikės jas susmulkinti ir pernakt pabrinkinti vandenyje.

Varškės apkepo skonį bei aromatą paįvairinti taip pat tikrai nesudėtinga - juk varškė labai universalus ingredientas! Į varškės apkepą galite įdėti truputį vanilinio cukraus ar įlašinti vanilės esencijos, įmaišyti įvairiausių džiovintų (o taip pat ir šviežių) vaisių ir uogų, riešutų, aguonų, nutarkuotos citrinos ar apelsino žievelės, kokosų drožlių ar šokolado gabaliukų... Tiks patys įvairiausi pagardai bei jų deriniai, tad drąsiai eksperimentuokite!

Kepimas. Varškės apkepą iškepsite bet kurioje turimoje formoje, tačiau labiausiai tiktų stiklinė ar keramikinė, tuomet apkepo krašteliai perdėm nesusvils, neprikeps. Formą reikėtų iškloti kepimo popieriumi arba ištepti sviestu ir pabarstyti džiūvėsėliais.

Taip pat labai žaviai atrodo nedideli varškės apkepukai, individualiose, atskirose formelėse. Jose galite kepti ir visai minkštutį, nepjaustomą, tačiau šaukštu tiesiai iš formos kabinamą, suflė primenantį apkepą. Jam naudokite vien rikotą arba desertinę, kreminę varškę ir gerokai sumažinkite manų ar kitų apkepą „surišančių“ kruopų kiekį.

Varškės apkepą (jeigu receptas nenurodo kitaip) kepkite iki 180-200 laipsnių pagal Celsijų įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį - valandą (kepimo laikas priklauso nuo varškės kiekio, formos, kepti reikės gerokai trumpiau, jeigu kepate mažose formelėse).



Klasikinis varškės apkepas: skaniausias ir puriausias

Jeigu dar neturite savo varškės apkepo recepto, tai siūlome išbandyti šį. Pavyks tikrai purus, kvapnus ir minkšutis varškės apkepas! Jį galite pagerinti pačiais įvairiausiais priedais - džiovintais ar šviežiais vaisiais, uogomis, riešutais, kokosų drožlėmis, šokolado gabaliukais, aguonomis ir kt. Tiekite su skirtingomis uogienėmis, vaisių ar uogų tyrėmis, jogurtu ar liesa grietine.
 

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jums reikės:
500 g varškės;
3 didelių arba 4 mažesnių kiaušinių;
100 ml pieno;
4-6 šaukštų manų kruopų;
2 šaukštų sviesto;
2-4 šaukštų cukraus;
0,5 šaukštelio vanilinio cukraus.

Gaminimas:
Tikslų manų kruopų kiekį pasirinkite pagal turimą varškę - jeigu ji sausa, biri, tai manų reikės mažiau, jeigu šlapia - daugiau. Manų kruopas užpilkite pienu ir palikite pabrinkti, kol ruošite kitus ingredientus.

Varškę pertrinkite.

Sviestą ištrinkite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki baltumo.

Kiaušinių trynius ir baltymus atskirkite.

Kiaušinių trynius sudėkite į sviesto ir cukraus mišinį, sumaišykite iki vientisos masės. Mišinį sudėkite į pertrintą varškę ir viską vėl labai gerai išmaišykite.

Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų.

Į varškės masę įmaišykite išbrinkusius manus.

Galiausiai atsargiai įmaišykite plaktus baltymus. Ilgai nemaišykite ir neplakite, nes baltymai gali sukristi!

Apkepo masę sudėkite į kepimo popieriumi išklotą arba sviestu pateptą ir džiūvėsiais pabarstytą formą.

Kepkite iki 220 laispnių pagal Celsijų įkaitintoje orkaitėje, kol iškils. Sumažinkite kaitrą iki 200 laipsnių pagal Celsijų ir kepkite iki švelnaus apskrudimo. Iš viso reikia kepti apie 30 min.

Palaukite, kol apkepas vos atvės ir truputį sutvirtės, o tuomet pjaustykite ir skanaukite!

Įvairiausi varškės apkepai visiems skoniams

Varškė, kaip jau minėjome, puikiai dera su pačiais įvairiausiais pagardais, tad gaminant varškės apkepus eksperimentuoti ypač lengva. Dalinamės keliais skanutėliais receptais ir siūlome įsitikinti!

Tai ne šiaip sau koks varškės apkepas, o TOBULAS varškės apkepas, kuris skoniu praktiškai prilygsta pyragui. Šis Astos receptas yra sulaukęs labai daug pelnyto dėmesio ir pagyrų!

Receptą rasite čia.

Dar drėgnesnis, dar gaivesnis, dar gardesnis varškės apkepas! Jei ruošite su rūgštesniais obuoliais, į apkepą galite dėti daugiau cukraus, jei norite sveikuoliškesnio varianto, cukrų galite pakeisti medumi arba 2 - 3 gerai prinokusiais, šakute sutrintais bananais.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @ Shutterstock

Varškės apkepas - populiarus ir ukrainiečių, ir lietuvių pusryčių stalo patiekalas. Mes šeimoje tikrai dažnai jį kepame, tik pagal truputį kitokį, seniai pamėgtą receptą. Vis tik šis apkepas mums pasirodė dar skanesnis, minkštesnis ir puresnis. Išbandykite, tikiu, kad nenusivilsite.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Ieva, Dar kąsnelį

Razinos - bene tradiciškiausias varškės apkepo priedas, suteikiantis jam malonaus skonio ir truputį papildomo saldumo. Nemėgstantys razinų jas gali pakeisti džiovintomis spanguolėmis ar kitomis džiovintomis uogomis, vaisiais.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @ Shutterstock

Kakės Makės draugė Indrė šį apkepą šmaikščiai pavadino, kai apkepas svajoja būti pyragu. Išties skanus, ne per daug saldus ir daug sveikesnis apkepas, nes naudojami kukurūzų miltai. Tai puikus variantas šeimos vakarienei. Užtruksite gaminant apie 10 min + 45 min, kol apkepas keps. Recepto šaltinis: knyga „Kakė Makė receptai“.

Receptą rasite čia.

Paprastas, aromatingas ir labai skanus varškės apkepas. Kiekvienas jo kąsnelis sutirpsta burnoje - tobulai skanu!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Labai labai skanus. Daug receptų esu išbandžiusi varškės apkepų ir užkepėlių, bet šis yra kol kas pats skaniausias. Labai visiems patiko. Rekomenduojame!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Švelnaus skonio, minkštutėlis ir kreminis varškės apkepas su uogomis! Recepte naudojamos avietės, tačiau jūsų galite jas pakeisti ir braškėmis, vyšniomis ar kitomis! Jeigu naudosite šaldytas uogas, jas į tešlą dėkite neatitirpintas, taip pat galima keisti ir šviežių ar konservuotų vaisių gabaliukais.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ @ Shutterstock

Paprastas, purus ir labai skanus - toks, kuris patiks ir mažiems, ir dideliems. Apkepas pagardintas konservuotais persikais, kurie suteikia ne tik ypatingo gardumo, bet ir gaivos, sultingumo kiekvienam gabalėliui.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Tikrai puikus varškės apkepas. Minkštutis, purus ir valgant net nesitiki, jog be jokio cukraus! Būtinai naudokite didelius, gerai prinokusius bananus, o jeigu turimi bananai mažiau sunokę, dėkite juos ne tris, o keturis arba papildomai įdėkite šiek tiek medaus ar kito mėgiamo saldumo. Vietoje uogų puikiai tinka obuoliai ar kriaušės, tiesiog juos nulupkite ir supjaustykite kubeliais bei apvoliokite šaukštelyje cinamono. Kepti galima ir keksiukų formelėse - taip ir iškeps greičiau ir orkaitėje trumpiau kaitins virtuvę.

Receptą rasite čia.

Labai skanus, desertinis, bet ne persaldus varškės apkepas, skoniu šiek tiek primenantis sūrio pyragą, tik daug švelnesnis. Skaniausias jis šaltas, tad, kai visiškai atvės orkaitėje, padėkite jį į šaldytuvą kelioms valandoms.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Labai labai skanus. Daug receptų esu išbandžiusi varškės apkepų ir užkepėlių, bet šis yra kol kas pats skaniausias. Labai visiems patiko. Rekomenduojame!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Ukrainoje šis apkepas vadinamas БАБКА, bet vienok tai tikrai ne mielinė boba. Nors tradiciškai šis apkepas saldus, bet, mūsų nuomone, ir sūrus variantas gali puikiai susivalgyti.

Receptą rasite čia.

Purus ir minkštutėlis, švelnus varškės apkepas kiek kitaip - su kefyru! Iškeptą barstome cukraus pudra!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Purus ir minkštas varškės apkepas, receptas, kuris, tikime, taps tikru atradimu mėgstantiems apkepus. Į jį tinka įmaišyti mėgstamų džiovintų vaisių ar uogų, pvz., razinų, spanguolių, abrikosų, persikų ar kitų.

Receptą rasite čia.

Labai paprastas, skanus, kremiškas apkepas. Uogas galima rinktis ir kitokias, pagal sezoną, nebūtinai braškes, tik ir vyšnios, mėlynės, šilauogės ar kitos mėgstamos.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

Ostkaka- švediškas varškės apkepas. Jis yra labai lengvai pagaminamas ir labai skanus. Primena mūsų mėgstamą varškės apkepą. Puikus paiekalas vėlyvievms savaigalio pusryčiams, kur nereikia niekur skubėti. Paruoši per 10 min., dedi į orkaitę beveik 1 val. ir grįžti į lovą paskaityti knygos, kol tavo pusryčiai gaminasi.

Receptą rasite čia.

Paprastas, bet skaniausias varškės apkepas. O pagardinus grietine ir namine uogiene - apsilaižysit pirštus.

Receptą rasite čia.

Purus lyg debesėlis, pasakiškai švelnus varškės apkepas! Kiekvienas jo kąsnelis sutirpsta burnoje.

Receptą rasite čia.

Labai gardus minkštas varškės apkepas, ypač su braškėmis. Naudojau 24 cm ilgio kekso formą.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Andželika

is apkepas gardinamas kvapnia apelsinų žievele ir kepamas žemoje temperatūroje, tad jis neskilinėja ir nesukrenta, pavyksta labai purus, drėgnas ir tikrai nuostabiai skanus. Tiesa, jam naudojama ganėtinai daug cukraus, tad, jeigu mėgstate šiek tiek mažiau saldžius apkepus arba ketinate apkepą valgyti su uogiene, cukraus kiekį sumažinkite.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Alina, Apie viską

Varškės apkepai pakankamai dažnai papildomi sotumo ir tvirtumo suteikiančiais ryžiais. Siūlome rinktis kvapnius basmati ryžius, kurie apkepą pavers dar ypatingesniu.

Receptą rasite čia.

Apkepas su švelnia citrinų gaiva, purus ir minkštas, iš kreminės varškės. Jei kreminės varškės neturite, galite per sietelį ar rankiniu trintuvu pertrinti paprasą.

Receptą rasite čia.

Varškės apkepas su ananasais tikrai labai skanus, purus, drėgnas, prie kurio nereikės nei grietinės, nei uogienės, kaip dažniausiai esame pripratę valgyti.

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Audronė

Varškę geriausiai naudokite kreminę, jei tokios neturite, galite visai nesudėtingai paruošti namuose pagal šį receptą. Apkepas iškepa purus lyg debesėlis, nesukrenta net vėsdamas. Skanaus!

Receptą rasite čia.
Nuotrauka Ⓒ Loreta

Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital