Vakarieniaujame sezoniškai - 43 sotūs receptai iš rudens gėrybių
AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2022-09-18
ĮVERTINKITE:
Šį straipsnį jau įvertinote
(BALSAVO: 4)
ĮVERTINKITE:
Šį straipsnį jau įvertinote
(BALSAVO: 4)
@Shutterstock
Moliūgai, cukinijos, burokėliai, bulvytės ir dar daugiau! Vakarienė iš sezoninių ingredientų reiškia, kad valgysite ne tik skaniau, maistingai, bet dažnu atveju ir taupiau! Rinkdamiesi sezoniškus produktus, užaugintus mūsų regione, taip pat prisidedame prie mažesnės klimato kaitos, nes daugiau nei 1.5 C laipsnio šiltėjantis klimatas ne tik brangins prekes ir paslaugas, bet, svarbiausia - kurs sudėtingesnes gyvenimo sąlygas mūsų vaikams ateityje. Stenkimės savo vaikams ir anūkams palikti tokį pasaulį, kuriame būtų gera gyventi!
Jei pritrūkote idėjų, pristatome net 43 puikius sriubų, apkepų, blynelių kepsnelių ir dar daugybės skaniausių sezoninių patiekalų receptus!
Kvapni, tiršta ir labai skani moliūgų sriuba su vištiena - sriuba labai soti, todėl puikiai tiks ne tik kaip sriuba, bet ir kaip pagrindinis patiekalas! Patiekiant barstome žalumynais!
Taip paruoštos vištienos skonis puikus, o pati mėsa lieka sultinga, padažas ir sūris tobulai papildo patiekalą. Gaminama su naminiu pomidorų padažu iš konservuotų pomidorų, bet puikiai tinka ir pirktinis. Svarbu rinktis kokybišką, ne per saldų, idealu - itališko arba meksikietiško stiliaus.
Itališkas baklažanų, pomidorų ir sūrio apkepas lietuviškam skoniui - šalin makaronus ir mėsą – kepimo inde sluoksniuosime keptų baklažanų riekeles, naminį pomidorų padažą, pilnas saujas šviežio baziliko lapelių ir daug sūrio. Rezultatas – nuostabiai skanus, sultingas ir aromatingas vegetariškas patiekalas. Anglakalbėse šalyse tokio tipo valgiai turi iškalbingą pavadinimą – „comfort food“. Jaukus, naminis, šildantis maistas.
Labai soti, sušildanti sriuba, ji tiršta, net primena troškinį. Puiki ir tuo, kad daugelį produktų galima paruošti iš anksto, o, kai jau norėsis sriubos, viską sukrauti į puodą ir trumpai pašildyti. Beje, ši sriuba bus nemažiau skani ir be ryžių!
Šiuos gardžius, rudeniškai spalvingus virtinukus pamėgs tiek didieji, tiek mažieji ragautojai. Moliūgų tyrei gaminti patariu naudoti muskatinį arba sviestinį moliūgą.
Tikras rudeniškas patiekalas visai šeimai. Itin sotus, gardus ir kupinas švelnaus skonio. Gaminamas su vištiena, tačiau galite ją pakeisti kita mėgstama mėsa ar dėti kitų mėgstamų daržovių.
Šis patiekalas puiki pietų idėja - nesudėtinga paruošti, bet kaip skanu ragauti! Patiekalą tinka gardinti šviežia kalendra arba pertražolėmis, tačiau svarbu žalumynus dėti pačioje gaminimo pabaigoje, kad išsaugotų savo puikų aromatą ir skonį.
Ši sriuba pagaminama paprastai kaip dukart du, o skani be galo. Konsistencija tobulai kremiška ir šilkinė papildomai nededant jokios grietinėlės. Būtinai ją išbandykite, nes tikrai gali tapti jūsų mėgstamiausia.
Tai paprastas, tačiau labai gardus patiekalas – sotus, greitai ir lengvai paruošiamas vieninteliame puode. Daugeliui patinkantį ryžių ir vištienos derinį čia papildo daržovės (svogūnai, česnakai, morkos, pomidorai, pievagrybiai), o pikantiškumo suteikia čederio bei mocarelos sūriai. Troškiniui rinkitės vištos šlaunelių mėsą – ji minkštesnė, sultingesnė už vištos krūtinėlę. Galite naudoti tiek „Jasmine“, tiek „Basmati“ ar paprastus ilgagrūdžius ryžius. O pievagrybius recepte galima pakeisti ir kitokiais mėgstamais apvirtais miško grybais. Jei mėgstate aštresnius patiekalus, troškinį drąsiai pagardinkite šlakeliu čili padažo ar žiupsniu kajeno pipirų.
Burokėlių sriuba yra lietuviškos virtuvės klasika ir turbūt kiekvieni namai turi savo numylėtą receptą. Šįkart mes dalinamės savo mėgstamiausiu. Jis puikus tuo, kad be galo skanią sriubą išvirsite be galo greitai, vos per 30-40 minučių. Burokėlių pakepinimas paryškina jų skonį, o pomidorų pasta, žiupsnelis kajeno ir šiek tiek rūkytos paprikos suteikia, regis, tokiam pažįstamam patiekalui naujų spalvų.
Ši tiršta vištienos čili sriuba-troškinys yra tikra skonių fiesta. Ne tik tobula alternatyva klasikiniam jautienos čili, bet ir savaime patiekalas iš didžiosios raidės, puikiai tinkantis tiek, kai norėsis ypatingos vakarienės, tiek šeimos ar draugų šventėms, nes skonis tikrai be galo puikus.
Vakarienė greičiau nei per pusvalandį! Maistingas, skanus ir greitai paruošiamas. Labai skanu tiekti su ryžiais, bulvytėmis ar šviežios duonos riekele, kurią gardu mirkyti į padažą.
Lengvai ir greitai pagaminama, patiks visai šeimai ir tobulai sušildys šaltomis rudens dienomis. Ši ne tik skani, tačiau ir labai maistinga sriuba puikiai tiks gardiems pietums ar sočiai vakarienei.
Minkšti ir skanučiai maltos mėsos kukuliai daržovių patale. Papildomai galima išsivirti ryžių, išsikepti bulvyčių ar valgyti tiesiog su šviežios duonos riekele.
Minkštučiai mėsos kukuliukai kvapniame pomidorų padaže yra italų virtuvės pasididžiavimas. Jie dažniausiai valgomi užsikandant duonele ar tiekiami su spagečiais ar kitais makaronais. Pagaminami nesudėtingai, o skanu be galo!
Bulvytės ir grybai - puikus skonis garantuotas! Blyneliai iškepa minkštučiai ir su labai labai skaniu įdaru. Valgome su grietine, graikišku jogurtu ar visai be padažo.
Guliašas yra nepamainomas patiekalas šaltą rudens ar žiemos dieną. Kviečiame išmokti gaminti ryškaus skonio ir burnoje tirpstantį guliašą, dalinamės naudingais patarimais ir siūlome išbandyti tradicinius guliašo receptus bei įvairias šio patiekalo variacijas.
Kvapni, rudeniška grybų sriuba su daržovėmis. Skanioji sriuba sušildys žvarbią dieną bei pamalonins skrandį! Labai kvapni, vaikystę primenanti grybų sriuba. Jeigu mėgstate, baigiant virti ją galima balinti tupučiu grietinės arba grietinėlės.
Tiršta, kreminė, švelnaus skonio sriuba. Nesudėtingai paruošiama, labai soti ir puikiai sušildanti. Užsienyje ją vadina sūrainio sriuba (angl. cheeseburger soup), nes įprastai naudojama jautiena, tuomet lydytas sūris ir tiekiama su mėsainių bandelėmis. Tačiau aš šį kartą gaminau su vištienos faršu.
Jaukus ir naminis rudens maistas dažniausiai sutelpa į vieną puodą – jame gardu ne tik virti sriubas, bet ir ruošti kvapnius sezoniškų skonių troškinius. Moliūgai – tikri rudens karaliai virtuvėje, tad receptų su jais niekad nebus per daug. Išbandykite greitai ir paprastai paruošiamą, labai gardų troškinį su moliūgais, vištiena ir perlinėmis kruopomis. Sotus ir šildantis, jis puikiausiai tiks ir žvarbesnėms rudens dienos.
Įdomesnis bulvinių blynų receptas - su sūriu! Sūris blyneliams suteikia švelnų prieskonį, ragaujantiems sunku suprasti, kas slepiasi blyneliuose, bet visi prašo pakartoti. Blynai ruošiami be miltų.
Tikriausiai daugeliui pažįstamas ir tiesiog labai skanus būdas paruošti paprikas! Jeigu dar neragavote, rekemdnuojame išbandyti. Taip iškeptos paprikos itin kvapnios. Įdarui galite naudoti mėgstamą maltą mėsą ar paukštieną.
Trinta, tiršta, kvapni ir kremiškos tekstūros moliūgų sriuba yra neatsiejama nuo jaukių rudens dienų. Sriubos ruošimo variacijų gali būti labai daug: vieni receptai prašo prieš verdant sriubą daržoves kepti orkaitėje, kiti receptai kur kas paprastesni ir greitesni, tinkami kiekvienai dienai – net ir tai, kai laiko pietums ruošti lieka visai nedaug. Šiam sriubos receptui reikės vienintelio puodo: alyvuogių aliejuje iš pradžių pakepinę svogūnus ir česnakus, ten pat pakepinsite ir kubeliais supjaustytus moliūgus ir bulves. Pagardinę prieskoniais ir užpylę daržovių sultiniu, pavirsite, kol daržoves suminkštės, o sriuba aromatingai kvepės. Paskutinis, bet labai svarbu žingsnis – įmaišyti į sriubą kelis šaukštus lydyto sūrelio. Spalva taps švelnesnė, tekstūra – kremiškesnė, o skonis – dar gardesnis. Į moliūgų sriubą galite įdėti ir morkų, ir saldžiųjų bulvių (batatų). Arba rinktis lietuviškiausią kasdienę daržovę bulvę – pora įpjaustytų bulvių suteiks sriubai tirštumo, tvirtumo. Jei taip jau nutiktų, kad lydyto sūrelio neturėtumėt, galite jį keisti puse stiklinės grietinėlės ar kokosų pieno, bet kai tik rasit progą – išbandykit ir su lydytu sūreliu!
Blynai iškepa minkštučiai, purūs ir labai labai skanūs, patiks ir mažiems, ir dideliems smaližiams. Valgome su medumi, jogurtu, uogiene ar kitokiais mėgstamais priedais.
Sotus, jaukus, sušildantis ir vaikystę primenantis skonis. Jei mėgstate balandėlius, tačiau nėra laiko ar noro ilgai suktis virtuvėje, galite paruošti labai skanų troškinį! Taupesniam variantui troškiniui galima naudoti daugiau kopūsto.
Avinžirniai - nuostabus baltymų šaltinis, jei nevalgote mėsos ar tiesiog norite pagaminti daugiau vegetariškų ir veganiškų patiekalų. Gaminant daržovių troškinius, avinžirniai puikiai tinka, nes suteikia daugiau sotumo ir maistingumo. O pats šis troškinys savo skoniu nukelia link Maroko virtuvės.
Kremiškas bulvių apkepas gratin dauphinois yra prancūzų virtuvės pasididžiavimas. Ir ne be reikalo. Plonos bulvių riekelės susluoksniuotos kvapniame grietinėlės padaže lėtai kepant virsta patiekalu, kurio paragavus norisi dar ir dar. Valgant sunku patikėti, jog vos keli ingredientai gali susijungti į tokį puikų skonį.
Sultinga, puikaus skonio ir gurmaniškai atrodanti vištienos krūtinėlė, kurią paruošite super paprastai. Pomidoriukai kepdami paleidžia sulčių, kurias darniai papildo bazilikų pesto nata, ir visai tai virsta tobulu padažu. Taip paruoštą vištieną labai tinka tiekti su makaronais ar ryžiais ar bulvių skiltelėmis.
Ši lazanija su moliūgais nereali - kreminė, švelni, kvapni, kiekvienas jos kąsnis tarsi sutirpsta burnoje. Moliūgų sezonui įsibėgėjant ji be galo tiks rudeniškiems pietums ar vakarienei. Jeigu šaldytuve ar šaldiklyje jau turite moliūgų tyrės, šią lazaniją pagaminsite beveik akimirksniu.
Jeigu mėgstate žiedinį kopūstą, šiuos kepsnelius išbandyti tiesiog būtina! Lengvai pikantiški, traškūs išorėje, minkštučiai viduje, jie dingsta nuo stalo labai greitai. Šiek kepsniukai tinka tiek kaip užkandėlė vakarui, tiek kaip įdomesnis garnyras ar patiekalas lengvai sveikesnei vakarienei. Beje, galite pagal šį receptą ruošti tiek kepsniukus, tiek žiedynus.
Šis kugelis be galo lengvai paruošiamas ir labai skanus! Cukinijos suteikia jam purumo ir lengvumo, o skonyje jų beveik nepajausite. Labai tinka tiekti su gardžiu varškės, grietinės ir žalumynų padažu ar tiesiog grietine.
Taupūs ir labai skanūs bulvinukai! Nereikės jokių įmantrių ingredientų ar ypatingų gaminimo įgūdžių. Mes juos labai mėgstame pabarstę smulkintais žalumynais, grietine, graikišku jogurtu, spirgučiais ar grybų padažu.
Dar drėgnesnis, dar gaivesnis, dar gardesnis varškės apkepas! Jei ruošite su rūgštesniais obuoliais, į apkepą galite dėti daugiau cukraus, jei norite sveikuoliškesnio varianto, cukrų galite pakeisti medumi arba 2 - 3 gerai prinokusiais, šakute sutrintais bananais.
Ši be galo skani ir super paprastai pagaminama pomidorų bei buratos užkandėlė tobulai tinka vakarui su draugais, lėtiems savaitgalio pusryčiams ar tiesiog kai norisi įdomesnės vakarienės.
Blynus mėgstame kepti savaitgalio pusryčiams ir dažnai eksperimentuojame. Šį kartą - amerikietiški blyneliai su obuoliais ir cinamonu. Tobulas būdas prisijaukinti rudenėjančias dienas.
Kvapni, soti ir tiršta kopūstų sriuba su kukulaičiais ne tik pamalonins skrandį, bet iš sušildys žvarbiomis žiemos dienomis! Sriuba gana soti, todėl puikiai tiks ir kaip pagrindinis patiekalas. Tiekiame užbėrę žalumynų ar su grietine.
Jei mėgstat lankytis kinų virtuvės restoranuose, Jums šis patiekalas turėtų patikti! Paruošti daug paprasčiau nei atrodo, o skonis tiesiog puikus. Viską spėsite paruošti, kol išvirs ryžiai.
Labai skanūs ir rudeniu kvepiantys kepsneliai! Patiekalas paprastas, bet tikrai paįvairinantis įprastą vakarienę. O dar ir puiki proga panaudoti moliūgą. Jei naudosite keptuvę nelimpančiu paviršiumi, aliejaus kepimui reikės vos kelių lašelių, taip pat galima kepti ir orkaitėje be papildomų riebalų, tiesiog paskleidus kaip blynelius ant kepimo popieriaus ar keksiukų formelėse. Vėsdami kepsneliai sutvirtėja ir juos labai patogu įsidėti į pietų dėžutę.
Nostalgiškas ir labai paprastai pagaminamas desertas. Jeigu norite klasikinio, gaminkite su razinomis ir riešutų kepurėlės galite nedėti (nors ji čia be galo tinka!). O jeigu norite įdomiau, vietoje razinų naudokite džiovintus abrikosus, datules ar kitus mėgstamus džiovintus vaisius.
Galite naudoti mėgstamiausias pupeles, dėti net ir daugiau moliūgo bei mėgstamos dešros ar dešrelių. Čilietišką troškinį taip pat galima gaminti vegetariškai – tiesiog nedėkite dešrelių. Gaminant vegetarišką troškinio versiją papildomai tinka pakepinti susmulkintą pomidorą kartu su svogūnu ir česnaku, kad pridėtų papildomo skonio.
Labai gardus patiekalas, kurį pagaminti tikrai nesudėtinga. Šaunu ir taip, kad kotletai kepa orkaitėje, todėl nereikės ilgai suktis virtuvėje. Patiektli galima su ryžiais, bulvytėmis ar tiesiog daržovėmis, keptomis su kotletais.
Skani, soti ir tiršta vištienos sriuba yra tai, ko mums reikia tokiu darganotu oru - puikiai pastebi Rita. Ji šiame recepte paprastai naudojamas bulves pakeitė makaronais, išbandykite ir įsitikinkite patys - tai tiesiog puikus derinys.
Labai paprastai paruošiamas, bet nepaprastai skanus patiekalas - jokių įmantrių imgredientų, nedaug laiko virtuvėje ir nuostabus troškinys paruoštas! Taip paruošta vištiena sumorkomis patiks ir mažiems, ir dideliems.
Jei turite didelį moliūgą, kurio nesugalvojate, kaip panaudoti, ar tiesiog juos labai mėgstate, galite išsikepti nuostabiai minkštų ir spalvingų moliūgų sklindžių.