Kaip marginti kiaušinius vašku, kad tikrai pavyktų? Keliaujame žingsnis po žingsnio!

AUTORIUS:
LaMaistas.lt, 2023-03-26
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 22)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 22)
Kaip marginti kiaušinius vašku, kad tikrai pavyktų? Keliaujame žingsnis po žingsnio!
@ Shutterstock

Kiaušinių marginimas vašku - senovinis amatas, kuris daugelyje šeimų perduodamas iš kartos į kartą. Tradiciniu būdu išmarginti kiaušiniai atrodo labai dailiai, jų raštuose „užkoduojami“ palinkėjimai, be to tai malonus ir raminantis darbas. Dalinamės naudingais patarimais, gudrybėmis bei siūlome nustebinti šeimos narius ir draugus pačiais dailiausiais margučiais! O jei ieškote ir kitokių natūralių margučių dažymo būdų, jų rasite šiame straipsnyje.



Stebuklingi margučiai - unikalus paveldas

Daugelis tautų tiki, kad kiaušiniai - stebuklingų galių turintis gyvybės simbolis. Juos aukodavo dievams, duodavo valgyti ligoniams, gimdyvėms ar vaikų negalinčioms susilaukti moterims, kiaušinius glausdavo prie skaudamų vietų. Paprotys dažyti ir keistis kiaušiniais yra gerokai senesnis už krikščionybę. Tikėta, kad spalvingai nudažytų ir įmantriais raštais išmargintų kiaušinių stebuklingos galios sustiprėja. Margučiais buvo įprasta keistis, tad juose juose išpiešdavo palinkėjimus bei pasirinkdavo simbolines spalvas.

Lietuviški margučiai išsiskiria ryškiomis spalvomis ir įmantriais, vašku sukurtais ar išskutinėtais raštais. Pavyzdžiui, vaikų susilaukti norinčiai porai dovanojo širdelių, gervių, žalčių, rupūžių simboliais margintus kiaušinius, o linkėdami gero derliaus kiaušinius margino saulės ir augaliniais motyvais, dažė juoda, derlingą žemę simbolizuojančia, arba geltona, reiškiančia Saulės šilumą ir subrendusius javus, spalvomis.

Manoma, kad margučiai Lietuvą pasiekė iš slavų tautų, nes lenkai, ukrainiečiai, čekai puoselėja gilias kiaušinių marginimo tradicijas, o štai kaimynai latviai šio papročio neturi. Lietuvoje kiaušiniai buvo marginami ne tik per Velykas, bet ir per šv. Jurgį bei Sekmines, tačiau dabar šis paprotys jau beveik išnykęs.
 

Lietuviški margučiai

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Marginame kiaušinius vašku - tai paprasčiau (ir maloniau), nei manote!

Nebandę marginti kiaušinių vašku mano, kad tai sudėtingas, gausybės laiko ir įgūdžių reikalaujantis darbas bei baiminasi net pradėti... Taip, norint sukurti smulkmeniškus ornamentus reikės truputį pavargti, tačiau kiekvienam tikrai pavyks nuostabiai padailinti kiaušinius margoms Velykoms!

PASIRUOŠIMAS MARGINIMUI

1. Kiaušinių pasirinkimas ir virimas. Marginimui skirti kiaušiniai turėtų būti kuo kokybiškesni, idealu - padėti natūraliomis sąlygomis laikomų, kokybišku lesalu lesintų vištų. Šių kiaušinių lukštai bus pakankamai tvirti ir stori, jie nesutrūkinės verdant ir per juos nepersisunks dažai. Jeigu tik turite galimybę, rinkitės ekologiškus, laisvai laikomų vištų kiaušinius.

Marginimui su vašku tiks kiaušiniai tiek baltu, tiek ir tamsiu lukštu. Žinoma, raštai atrodys dailiau ir spalvos po dažymo bus ryškesnės, jeigu rinksitės kiaušinius baltu lukštu.

Kiaušinius kietai išvirkite su dosniu žiupsniu druskos, tuomet jų lukštai bus dar tvirtesni. Svarbu žinoti, kad kiaušiniai baltu lukštu yra trapesni, todėl juos virkite ypač atsargiai, į puodą sudėję tik vienu sluoksniu. Išvirtus kiaušinius atvėsinkite iki kambario temperatūros (gali būti ir truputį šiltesni). Juos kruopščiai nušluostykite, kad būtų švarūs, sausi.

2. Vaškas. Kiaušinių marginimui naudokite tik natūralų bičių vašką. Iš parafino išlietos žvakės netinka - išlydytas parafinas yra per skystas, nelipnus, jis prastai prikimba prie kiaušinio lukšto, nuslysta.

Natūralaus bičių vaško arba iš šio vaško pagamintų žvakių rasite specializuotose parduotuvėlėse ar turguje, kur prekiaujama natūraliu medumi. Daugelis bitininkų turi savo interneto svetaines ar savo produkciją, taip pat ir vašką, siūlo internetiniuose skelbimų portaluose. Pirkdami vašką tiesiai iš bitininkų gerokai sutaupysite. Natūralaus bičių vaško žvakių taip pat galima įsigyti liturginę arba krikštynų atributiką parduodančiose parduotuvėse - krikšto žvakės dažnai būna išlietos iš natūralaus vaško. Natūralaus vaško galima rasti ir internetinėse parduotuvėse, parduodančiose priemones natūralios kosmetikos gamybai. Tiesa, čia jis bus brangesnis.

Jeigu norite, kad vaškas būtų spalvotas (šiuo vašku išpiešti piešiniai nėra nutirpdomi), į natūralų, išlydytą bičių vašką įdėkite norimos spalvos vaškinių kreidelių ir maišydami pakaitinkite iki kol viskas ištirps, susimaišys. Vaškinių kreidelių dėkite iki kol pasieksite norimą spalvos intensyvumą.
 

Kiaušinių marginimas vašku

Nuotraukos šaltinis A. Aleksandravicius / Shutterstock

 

3. Įrankiai marginimui. Pagrindinis marginimo įrankis - pagaliukas su adatėle. Jį nesunkiai pasidarysite į pieštuko bukąjį galą įkalę labai mažą vinuką arba įsmeigę siuvimo smeigtuką su maža, plokštesne galvute. Marginimui galite naudoti ir kuodo smeigtukus - jais išpiešite stambius raštus, greitai pritaškuosite didelių taškų. Galite pasidaryti ar rasti keletą marginimo įrankių su skirtingo dydžio galvutėmis - tuomet lengvai sukursite įvairius raštus.

Marginimui taip pat reikės lėkštelės vaško tirpdymui ir kaitinimui. Vašką labai patogu tirpdyti stiklainio dangtelyje (jis turi būti be lipdukų, plastikinių ar guminių dalių, kurios gali rūkti ar svilti). Stiklainio dangtelį uždėkite ant žvakidės su nedidele žvakute. Idealu, jeigu žvakidė turės kiaurymes, tuomet žvakutė neužges. Jeigu žvakidėje kiaurymių nėra ir žvakutė gęsta, stiklainio dangtelį statykite ant kraštelio.

Vašką taip pat patogu tirpdyti aromaterapijai skirtoje žvakidėje, turinčioje angelę žvakutei ir „dubenėlį“, į kurį galima įdėti vašką. Žinoma, vašką galite išsitirpinti ir nelaikyti virš ugnies, tačiau jį vis reikės pašildyti. Vėstantis vaškas stingsta, veliasi ir blogai kimba prie kiaušinio lukšto.
 

Kiaušinių marginimas vašku

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

4. Dažai. Vašku išpiešti kiaušiniai yra dažomi dažais, norint suteikti jiems spalvą ir išryškinti raštus. Artėjant Velykoms kiekvienoje parduotuvėje galima įsigyti kiaušinių marginimui skirtų maistinių dažų, kiaušinius nudažančių ryškiomis spalvomis.

Senovėje vašku išpiešti kiaušiniai buvo merkiami į natūralius, iš augalų pagamintus dažnus. Dažniausiai buvo naudojami svogūnų lukštai, kiaušiniams suteikiantys rudą spalvą. Ąžuolo arba alksnio žievės nuoviras kiaušinius nudažo juoda spalva, burokėlių sultys - rausva, mėlynių tyrė - melsva, pavasariniai žolynai – žalsva spalvomis.

Šiandien kiaušinius taip pat galime dažyti ciberžolės milteliais, melsvuoju kopūstu, kinrožių žiedų arbata, raudonųjų svogūnų lukštais ir kitomis gamtos gėrybėmis. Daugiau apie natūralių dažų paruošimą galite paskaityti čia.



MARGINIMAS

1. Raštai ir spalvos. Margučius tyrinėjantys istorikai ir etnologai teigia, kad jų raštai labai skirtingi. Galima įžvelgti tik nedidelius skirtingoms tautoms ar regionams būdingus panašumus, tačiau, manoma, kiekvienas margutis - jo kūrėjo laisvos fantazijos vaisius.

Lietuviškuose margučiuose dažniausiai sutinkami kryželių, svastikų simboliai, reiškiantys Saulę, ugnį, žalčius, o taip pat ir keturias pasaulio šalis. Įvairūs apskritimai simbolizuoja Saulę, jos šviesą, šilumą ir teikiamą gyvybę, amžinybę bei pastovumą. Žirgeliai (V raidę sudarančios linijos, sutinkamos ir ant senų sodybų stogo kraigų) - dvyniai žirgai, traukiantys per dangų Saulės vežimą. Eglutės - gyvybės medžio ir likimo deivės Laimos simbolis. Rombai - arimai, o taškučiai juose - augantys javai, gausus derlius.

Margučių raštai atrodo labai įmantrūs ir sudėtingi, tačiau juos sudaro įvairūs paprastų taškelių, linijų ir kabučių deriniai. Ruošdamiesi marginti kiaušinius galite pasitreniruoti ir ant popieriaus nusipiešti įvairius ornamentus iš šių elementų arba pasikliaukite savo vaizduote. Juk dailiai atrodys ne tik tradiciniais raštais išmarginti, bet ir paprasčiausiais taškeliais nutaškuoti, tiesiomis vaško linijomis apvesti, vašku nutaškyti ar aplieti kiaušiniai. Vašku taip pat galite išrašyti Velykų datą, parašyti palinkėjimą ar vardą žmogaus, kuriam margutis bus dovanojamas.

Simbolinę prasmę turi ne tik margučių raštai, bet ir jų spalvos. Raudona margučio spalva simbolizavo vaisingumą, aktyvumą, veržlumą, šiuos margučius dovanojo linkėdami susilaukti vaikų arba būti darbštiems, užauginti didelį derlių. Mėlyni margučiai - šviesus dangus, santarvė, ramybė, geras ir malonus oras. Žali - pavasaris, bundanti gamta, lengvas gyvenimas. Geltona - Saulė, šiluma, subrendę javai. Juoda - žemės, tad ir gausaus derliaus, sotaus gyvenimo simbolis.
 

Vašku marginti kiaušiniai

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

2. Piešimas vašku. Prieš pradėdami piešti vašku įsitikinkite, kad kiaušiniai švarūs, sausi, kambario temperatūros ar šiltesni (tuomet prie jų gerai kibs vaškas), o vaškas - pakankamai karštas (vaškui vėstant jis ima veltis, nekimba prie lukšto).

Iš pieštuko ir adatėlės ar vinuko paruoštą įrankį merkite į vašką, ant galvutės prilips vaško kamuolėlis. Jį priglauskite prie kiaušinio - bus taškelis, jeigu brauksite nuo taškelio žemyn - kabutė, o jeigu brauksite nedelsiant - linija ar apskritimas. Išmokę šias pagrindines formas galėsite iš jų kurti įvairiausius ornamentus.

Jeigu norite ypač margo margučio, tai vašku apipieškite ne visą kiaušinį. Numarginkite vieną jo dalį, palaukite, kol vaškas išdžius, kiaušinį merkite į dažus, pakaitinkite (išsamiau apie vaškuotų kiaušinių dažymą skaitykite truputį žemiau). Kiaušinis nusidažys, o vietoje vaško liks balti raštai. Kiaušinį vėl numarginkite vašku ir merkite į kitos spalvos dažus. Antrojo dažymo metu tiek pirmieji, tiek ir antrieji vaško raštai taps spalvotais, kiaušinio spalva taip pat pasikeis.

Kiaušinį vis marginti dalimis ir kaskart merkti į skirtingų spalvų dažus galima tiek kartų, kiek norite, tačiau siūlome to nekartoti daugiau nei 2-3 kartus. Marginimas ir dažymas dalimis atima daug laiko ir reikalauja kantrybės. Vaškas, prieš merkiant į dažus, turi visiškai išdžiūti, sukietėti. Dažytas (ypač, jeigu naudojate natūralius, augalinius dažus) kiaušinis turi išdžiūti natūraliai.

Jeigu jums patinka ypač margi margučiai, tai geriau kiaušinius nudažykite, o tuomet marginkite spalvoto vaško ornamentais. Norėdami pasidaryti spalvotą vašką, natūralų vašką išlydykite drauge su spalvotomis vaškinėmis kreidelėmis.

Kiaušinius marginkite tik labai švariomis, kremu nepateptomis rankomis, stengdamiesi kiaušinuką laikyti tik keliais pirštais, o ne apglėbę visu delnu. Kiaušiniui išsipurvinus, „susiriebalavus“ vaškas blogai kibs. Kiaušiniui susipurvinus, jį atsargiai pavalykite drėgnu vatos gabaliuku, nušluostykite popieriniu rankšluosčiu.

Jeigu sugadinote bemarginamą kiaušinį, galite jį trumpam pamerkti į karštą vandenį, kad nutirptų vaškas. Vaškui nutirpus, kiaušinį apvalykite indų plovikliu (geriau - natūralesniu), kad neliktų jokių vaško likučių. Nuvalytą kiaušinį švariai ir sausai nušluostykite, o tuomet vėl marginkite.

Vašku numargintus kiaušinius atsargiai padėkite, kad vaškas visiškai sustingtų ir įsigertų į lukštą. Palaikykite juos bent porą valandėlių arba pernakt.
 

Velykiniai margučiai

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

3. Dažymas. Vaškui išdžiuvus kiaušinius merkite į iš anksto paruoštus, šaltus dažus ir palaukite, kol jie nusidažys. Kiaušiniai nusidažys gražiau ir tolygiau, jeigu juos sudėsite taip, kad jie nesiliestų tarpusavyje ir nesiglaustų prie puodo sienelių - šio rezultato pasieksite  kiaušinius inde sudėję ant popierinio rankšluosčio ir tada užpylę dažais.

Laikymo dažuose trukmė priklauso nuo dažų, pavyzdžiui, sintetiniai dažai į lukštą įsiskverbia tikrai greitai, vos per pusvalandį ar valandą. Jeigu naudosite natūralius dažus, palaukti teks ilgėliau - po poros valandų kiaušiniai bus švelnaus, pastelinio atspalvio, o norint išgauti ryškią spalvą, juos daugumoje natūralių dažų reikės laikyti 6-12 valandų.

Kiaušiniams nusidažius, juos palikite dažuose ir pakaitinkite (tik pakaitinikite, jokiu būdu dažų neužvirinkite!) ir stebėkite, kuomet vaškas nutirps. Vaškui nutirpus kiaušinius ištraukite ir atsargiai sudėkite ant popierinių rankšluosčių bei palikite natūraliai nudžiūti.

4. Džiovinimas. Nudažyti margučiai turėtų išdžiūti natūraliai (ypač, jeigu dažėte natūraliais, augaliniais dažais). Kol kiaušinis drėgnas, dažo plėvelė labai jautri ir lengvai pažeidžiama, o margučiui natūraliai džiūstant, spalva daug tvirčiau įsigeria į lukštą.

Jeigu skubate, margučius džiovinkite švelniai „patapšnodami“ popieriniu rankšluosčiu arba pakaitinę plaukų džiovintuvu.

5. Blizginimas. Išdžiuvusius kiaušinius pablizginkite riebalais. Tokių margučių spalva bus ryškesnė, patvaresnė, jie atrodys dar dailiau.

Tam paimkite truputį aliejaus arba taukų ir juos švelniai įtrinkite į kiaušinį švaraus audinio skiautele ar popieriniu rankšluostėliu.
 

Velykų margučiai

Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

6. Margučių dovanojimas, valgymas ir panaudojimas. Vieną, žinomą, gražiausią ir šviesiausiais palinkėjimais išmargintą margutį reikėtų pašventinti Bažnyčioje. Šventintą margutį būtina padalinti į tiek dalių, kiek prie stalo sėdi žmonių. Pirmąjį jo gabaliuką suvalgo namų šeimininkas, o likusieji valgo pagal amžių, nuo vyriausiojo iki jauniausiojo, paskutinis gabalėlis atitenka namų šeimininkei. Buvo tikima, kad šis margutis lems sočius, turtingus ir sėkmingus metus. Jo lukštus taip pat panaudodavo - sudegindavo, kad daug naminių paukščių išsiristų.

Likusius margučius buvo įprasta dovanoti artimiesiems, kaimynams, draugams, linkint margučio raštuose ir spalvose „užkoduotų“ gėrybių. Besidalinant margučiais ir žaidžiant žaidimus, jie buvo valgomi pasidalinus su kitais, dažniausiai perpus. Tikėta, kad žmogus, su kuriuo perpus suvalgei margutį, visus metus tave palaikys ir prireikus bus pirmasis atskubėjęs į pagalbą.

Margučiai, žinoma, buvo naudojami žaidimams, kurie ir dabar žaidžiami. Pavyzdžiui, bukynės - žaidimas, kurio metu susidaužiama margučiais, siekiant nustatyti tvirčiausią. Tikėta, kad tvirčiausio margučio savininką visus metus lydės sėkmė. Tiesa, Velykų dieną šis žmogus privalo vykdyti šeimos galvos paliepimus, kitaip šeimoje visus metus vyraus pykčiai ir nesutarimai.

Margučiai taip pat buvo ir tebėra ridenami. Šiandien tai tiesiog linksmas žaidimas, o seniau jis buvo skirtas gamtai pažadinti - tikima, kad riedantys margučiai pažadina žalčius, gyvates. Žeme šliaužiantys ropliai pilvu kutena žolę ir augalus, kurie pabunda ir ima greitai augti.

Per Velykas senoliai suvalgydavo ne visus margučius. Dalį margučių vyrai užkasdavo laukuose, prašydami gausaus derliaus arba pasilikdavo bei vėliau užkasdavo po statomo namo pamatais. Moterys taip pat kelis margučius paslėpdavo namuose, tikėta, kad tai apsaugos nuo dievo Perkūno rūstybės, o namus bei jų gyventojus lydės sėkmė, gausa ir skalsa.

 

9 natūralūs kiaušinių marginimo būdai

Natūraliai marginti kiaušiniai. Nuotraukos šaltinis Shutterstock

 

Jei norite išbandyti daugiau margučių dažymo būdų natūraliomis priemonėmis - prieskoniais, burokėliais, žolelėmis ar net uogiene, kaip tą padaryti, rasite čia.

LaMaistas.lt
Skaityti komentarus
Komentarai (10)
Vi
2021-03-25 08:06
Sveiki, tik noriu pastebėti, kad nebūtinas bičių vaškas. Giminėje visada buvo taip marginami margučiai ir pati jau 40 metų tokiu būdu juos dažau, tinka bet koks vaškas. Visada gaunasi puikiai. Gražių visiems Šv. Velykų ;-) ATSAKYTI
Liutoma
2018-03-21 22:11
Sis marginimo budas pas mus perduodamas is kartos i karta (mano prosenele taip marginti pradejo) Mociute sugalvojo kaip padaryti rasta spalvota (tikrai ne su vaskinemis kreidelemis) o kiausinius marginam TIK ZALIUS kadangi prasymu taip padailinti kiausinius sulaukia labai daug, (buna metu kaip ir pora simtu kiausiniu reikia papuosti) tai pradeda savaite ar pora pries Velykas, tai virti kiausiniai jau nebetiktu ant sventinio stalo. numargintus kiausinius vera diena ar dvi pries Velykas (priklauso nuo uzsakovo) ar Velyku ryta, is kart po kokiu 50 (viska smilkiai aprasyti negaliu, o tai straipsnis straipsnyje gausis)
ir dar... jei jau akcentuojat, kad tinkamiausias naturalus biciu vaskas, kam fofo dedat su parafinu margintu marguciu? biciu vaskas nebuna toks baltas kaip tuose melynuose marguciuose ;)
p.s. atsiprasau uz "svepla" kalba, taip ir neradau kaip Lietuviskas raides pajungti... ATSAKYTI
LaMaistas.lt redakcija
2018-03-22 11:47
Labai dėkui, jog pasidalinote patirtimi. Kiekviena šeima tikriausiai turi savo marginimo tradicijas. Šiame straipsnyje stengiamės sudėti savo redakcijos narių, mamų ir močiučių patirtį, bet ji tikrai nėra vienintelė tiesa ir labai smagu išgirsti, kaip dar galima marginti velykinius margučius. O kiaušiniai nuotraukoje iš tiesų yra marginti vašku, tiesiog fotografijoje dažnai spalvos šiek tiek kinta priklausomai nuo fotografavimo metu krentančios šviesos kampo - kuo ji tiesiau krenta, tuo šviesi spalva atrodo baltesnė, nes šviesūs tonai šviesą atspindi smarkiau už tamsesnius. Matant šiuos margučius gyvai pastebėtumėte, jog balta nėra tokia jau visiškai balta :-) Kiekviena vizualinė meno forma, ar tai būtų fotografija, ar tautodailės šaka, remiasi tam tikromis taisyklėmis, bet ir pasilieka šiek tiek vietos kūrybai, interpretacijai, tame ir gyvenimo žavumas, kad visi esame bent šiek tiek skirtingi :-) Jaukių jums švenčių! ATSAKYTI
Kristina
2019-04-15 07:30
Malonu skaityti. Dėkui už pozityvą,) Gražių švenčių! ATSAKYTI
Vida
2020-04-02 14:29
Pritariu labai teisingiems žodžiams. Ir mes taip marginame iš kartos į kartą. Jokių virtų kiaušinių, o jų dažymas tikrai vertas atskirai aprašyti. ATSAKYTI
Vytaras
2021-03-11 11:24
O kaip išvirti numargintus kiaušinus, juk vaškas išsileis ir marginta vieta irgi pasidengs dažais??? ATSAKYTI
Vilija
2022-04-10 08:54
Ir man įdomu , kaip virti vašku numargintus kiaušinius, jei net šiame La Maistas recepte siūloma nepatikusiais vietas pašildyti, nuvalyti bei perpiešti iš naujo.
Kažkada bandžiau, tiesą sakant. tai vaškas ištirpo, vos įdėjus į verdantį vandenį. ATSAKYTI
Vilija
2022-04-10 08:54
Ir man įdomu , kaip virti vašku numargintus kiaušinius, jei net šiame La Maistas recepte siūloma nepatikusiais vietas pašildyti, nuvalyti bei perpiešti iš naujo.
Kažkada bandžiau, tiesą sakant. tai vaškas ištirpo, vos įdėjus į verdantį vandenį. ATSAKYTI
Dovilė
2022-04-20 01:28
Šiemet bandžiau pirmą kartą natūraliu vašku marginti, bet pastebėjau, kad vaškas įsigeria į lukštą. Ir tose vietose kur taisyta, dažų praktiškai nėra. O laikiau ne po kelias valandas vaškuotus. Atvelykiui eksperimentą darysiu ir marginsiu žalius ATSAKYTI
Daiva
2023-03-31 15:42
Kiaušinius reikia dėti į šaltą vandenį ir virti. ATSAKYTI
Ką dabar gaminame:
viskas
velykiniai patiekalai
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital